• Vorwanh

Ahoj lidi,

rád bych si vyměnil staré 160 kotouče za kotouče s větším průměrem. Vzhledem k tomu že mám asi 95kg a brzdím poměrně prudce jsem usoudil, že by byly vhodnější kotouče 200 než 180. Jen si nejsem jist, jestli je to zrovna vhodné? Mám zhruba 7 let starou vidlu od Foxe (zatím šlape perfektně), ale nemůže jí to nějak uškodit? Brzdy mají přibližně stejné stáří (magura marta) a do letošní sezony taky šlapaly na výbornou. Jen začaly raz za čas ztrácet na účinnosti. Po pár kilometrech se zase však srovnají. No a zajímalo by mne tedy, jestli je výměna reálná (ze 160 na 200) aby to bylo účelné a zda můžu nastat nějaké komplikace?

Díky, Honza

0 0
    • Bokec  

200mm to uz je extrem..

180+180 bohate staci! Ty 200 to uz je opravdu pro nejakeho 150kg sjezdaka ;-)

Kup si zmenove adaptery a kotouce SM-RT66-M

Na HT mam 180+160 a plne dostacuje. Na full mam 180+180…

0 0
    • Carloss  

Klidne tam tech 200 dej, ono 180 neni zas takovej zazrak.. nebyl bych se toho.. urcite to vyjde levneji nez novy brzdy

0 0
    • -b-n-x-  

Dopredu 200, dozadu 180. Silneji brzdi, lepe chladi. Rozdil v hmotnosti maly.

0 0
      • Bokec  

No takto bez znalosti – neznalosti jeho vidlice a druhu upevneni kola ci druhu krku doporucit 200mm kotouc si nemyslim ze je to dobra rada. Takovato velikost velice rada drhne pri krouceni vidlice a RU…

0 0
        • -b-n-x-  

Jo, vidis. Jsem si neuvedomil, ze ani dnes nema kazda vidle pevnou osu.

0 0
        • Vorwanh  

To je to až takhle problematické těch 203mm? Já se opravdu bojím že 180mm mi nepřinese to, co očekávám. S účinností brzd (běžně) nemám problém. Dokážou mě při mé váze zastavit relativně snadno, největším problém je opravdu to zahřívání. Avšak pokud by 203mm mohl nadělat paseku, tak je asi lepší, aby se vlk nažral a koza zůstala celá → 180mm.

Co se týče zadní brzdy, tam chci rozhodně zůstat na 160.

0 0
          • Rudyshy  

tak kup jeden kotouc 180 a dej ho dopredu.. kdyz uznas ze porad na pyutal tak bud prkoupis jeste jeden nebo 200.

vyreseno :)

0 0
    • cyborg  

200 extrem není, ale obvlášť když nemáš vidli s pevnou osou tak to mívá tendenci víc se kroutit, pak vydávat zvuky dřít a prostě prudit. Na to dost pomáhá Hope kotouč, ale je to skoro 3 x dražší sranda. Takže já bych dal 2×180mm od třba shimana. Pokud to nebude stačit tak bych spíš přemýšlel nad brzdama smotnýma…

Nový SLX jsou hezký a i s adaptérama seš kolem tisícovky.

http://www.kupkolo.cz/…oubu_z93018/

Dozadu bych dal 180mm určitě, protože sice nepotřebuješ takový výkon ale zase s ní asi jako většina brzdíš víc a mám pocit že větší problém s chlazením je právě na zadním kotouči.

0 0
      • Vorwanh  

No zadní brzdu mačkám na Vánoce a sem tam v dubnu. Tzn. když je fakt potřeba jako doplněk pří brzdění s prudkého kopce, kdy to přední neutáhne nebo když mám smrt v očích že je přede mnou něco, co jsem fakt nečekal. Skoro veškerou práci tedy odmaká přední. Proto i ten problém se zahříváním vepředu a názor, že mi 160 vzadu stačí.

Když, chlapi, říkáte, že na 203 je třeba mít pevnou osu, je nějaká komponenta, která by teda mohla vyřešit i tento problém (na eshopech jsem něco takového viděl, ale je to funkční)? Nebo by to už zahrnovalo i výměnu náboje a v podstatě značně drastičtější zásahy jak pro kolo, tak peněženku?

0 0
        • -b-n-x-  

Nejdrive jeste dej vedet jako vlastne mas vidlici.

0 0
        • cyborg  

hmm, pro mě zvláštní styl brždění.. Já se snažím brzdit vždy oběma, ale na delších sjezdech sem měl problémy spíš se zadní brzdou..

Co kdybys taky dodal info o biku ? jakou mas vidlu, zdvih, naboj atd.

Jinak zásadní komponenta je tady vidlice. protože ta si víceméně diktuje jaký tam bude náboj. Potažmo, můžeš jít redukcema s průměrem náboje oproti vidlice dolů, ale ne naopak. . Není jak to do vidle uchytit a tečka.

0 0
          • Vorwanh  

Vidlice je Fox float 32, 100mm na 26 kola. Starší typ, asi 2008. Uchycení na brzdy IS a Veckove. Naboj shimano hb-m475 viam.

0 0
        • Bokec  

Uz fakt nechapu co chces…

Dej si do predu i do zadu 203 mm

Vse uz jsem ti psal…

0 0
          • Vorwanh  

No chlapy zajímalo co mám za vidlu, jestli tam může být ten 203. Každopádně děkuji všem za rady. Moc jste mu pomohli :)

0 0
        • johny731  

Maximálně můžeš vyměnit RU za osu s maticema. Trochu to pomůže.

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.