gdyz prijedete z vyjizdky, jak se starate o bika, jakou mu doprejete aspon zakladni udrzbu pokazdy???
gdyz prijedete z vyjizdky, jak se starate o bika, jakou mu doprejete aspon zakladni udrzbu pokazdy???
ocistit retez-pastorky-kladky prehazky-prevodniky
jo a jeste mu dopravam prevenci v podobe zarazeni maleho prevodniku a pastorku a vyhaknuti brzd :)
mejste kola nekdy ve vane? gdyz bydlite v panelaku?
Jo – k všeobecnému veselí mé ctěné choti…
bydlim teda v cihlaku :) ale do vany kolo sem tam strcim ale radeji natahnu hadici z okna:)
Jo tak to jsem zkoušel jednou. Kolo bylo čistý, ale celá koupelna zahnojená včetně vany. Trvalo mi další skoro hodinu než jsem to dal dopořádku a to mi ještě žena dala čoud.
Ne, ale já jsem měl jen sprchový kout:-) A tom dostat bika, to byl docela porod…
Jednou jsem to zkusil.....málem se mi ani to kolo nenešlo do vany! Nikdy více!!
ja sundal obe kola.kdyz bylo po vsem,tak ve vane zbylo nekolik centimetru bahynka:-)hm,kdyz si na to tak vzpominam,tak to vlastne nebylo k smichu.
Po kazde vyjizdce otru akorat kluzaky vidlice. Jinak vetsinou po 3 az 4 vyjizdkach vycistim a namazu retez. Ostatni delam dle stavu a potreby.
Normálně trochu otřu řetěz, dobře otřu kluzáky vidle a kápnu na ně trochu oleje. Když se mi chce (ale ne po vyjížďce), tak vezmu hadrem pastorky a placky, smyk a šaltr, brzdy a rám od prachu a přimáznu řetěz a řazená a prošplíchnu nášlapy. Jedině když je kolo od bláta k nepoznání, tak vezmu zahradní hadici, ale pak to chce pořádnou údržbu (sušit, mazat), většinou vyperu i řetěz a prošplichuju i bowdeny. Do vany jsem zkusil kolo kdysi jen jednou, a hned bylo práce trojnásobek! Z té vany a kachlíků šmír skoro nešel pryč, navíc se zažral i do podlahy, když jsem mokré kolo vlekl do chodby. Never more.
pouzivte pracky na retez a s jakym uspechem?
Když meju hadicí, tak napřed rozpustím zbytky maziva v pračce (jar, pak líh), pak vezmu důkladně ostrým proudem vody i řetěz (prošplíchávám na velkém pastorku, tak ěé otáček klikou). Výsledek: mech.nečistoty OK, zbytky maziva nevím, do rolniček není vidět. Pak mažu motokrosovou vazelinou ve spreji (žlutá), bezvadně vzlíná, drží, je odolná proti otěru a docela odpuzuje špínu, zvláš? v blátě. Je okem poznat, která místa potřebují domazat – žlutá barva na nich chybí). Řetěz stačí po jízdě otírat hadrem, 1× namazání vydrží cca 200km (i v zimě ve sněhu ! Sakra, to jsem se zase rozepsal :-)
Hele, teď jsi mě ale vážně navnadil. Mohl bys sem napsat značku a kde se to dá koupit? Do sucha jsem byl vždycky spokojený s voskem (vydrží i přes 300), ale potřeboval bych něco stálejšího do deště. Díky!
Jmenuje se to MOTUL – Chain Lube Offroad, extra protection, je toho 400ml, stojí cca 250Kč. Koupil jsem v krámě s potřebami pro motorkáře, měli jich několik druhů (do sucha, do mokra, na silniční řetězy, …) a od různých firem (a v různých cenách). Já si řekl o takový, který je na krosové použití do bláta a mokra. Mimochodem na suchu je taky velice dobrý, neubývá skoro vůbec, prach jde z něj utřít docela lehce (ta vazelína špínu nelepí).
pouzival jsem, prodlouozeni zivotnosti retezu = O , takze po one zkusenosti uz nepouzivam, nebot prani je naprosto k nicemu.
Kovari, jeste na starym BF jsi psal neco o otestovani cz retezu. Jak to nakonec dopadlo?
Umeju v myčce WAPkou a nastříkám patřičné části WDčkem. Před jizdou namažu olejem řetěz, někdy SPDčka.
doma dam bika do garaze a je to… veskerou udrzbu provadim v praci v pracovni dobe a pomoci firemnich prostredku (wap, maziva, naradi)… :)))
Jelikož jsem leštič a kolo mám rád nablýskané tak údržba víc než častá. Pro mě je údržba relaxace po švihu. A mám taky jistotu spolehlivosti.
Ja mam zas jistotu spolehlivosti, kdyz na nej nesaham:) No ale ten retez obcas utru a namazu
Moje rec :)) Ale gdyz je hodne sponavy tak ho umyju a namazu:)