Ahoj, můžete mi pls poradit, jak perete windstoprový materiály jako třeba bundu celou od bahna? Nechci porušit funkčnost tý membrány. Díky
Ahoj, můžete mi pls poradit, jak perete windstoprový materiály jako třeba bundu celou od bahna? Nechci porušit funkčnost tý membrány. Díky
V obchodě mi řekli, že se pere stejně jako gooretex. Na goretex mám special us tekutý prostředek z hudysportu, ale windstopper jsem s ním ještě nepral…
40 stupnu, normalni prasek bez avivaze, jemny program nebo jeste setrnejc – 30 stupnu, mydlovej prasek – treba NORIT – peru tim termopradlo, bez avivaze, program rucni prani
rek bych ze dulezity je nedavat tu avivaz, ale vysvetleni k tomu nemam
Takže se nemusim bát to normálně nacpat do pračky? Někde jsem slyšel, že se to má prát jenom v ruce, ale to bych z toho nikdy nedostal a když už jo, tak by to určitě nebylo šetrnější…
ne, ja mam na softshellu snad i vyznaceno prani v pracce na 30 horsi je, ze nektery pracky pri programu rucni prani, coz ma byt asi nejsetrnejsi, nedovolujou ohrev vody – a pak se to v ty studeny stejne nevypere, akorat v tom zustane prasek ted mame nastesti jinou, ktera dovoluje 30 pri rucnim programu
Avivaz je zmekcovadlo, pusobi i na zminenou membranu, ta te muze povolit, cimz se nici struktura a pak je nefunkcni, proste teflon zmekne, vytahuje se…pak tam fuci, tece.
Nevím jak u windstopperu, ale u funkčního prádla se aviváž zakazuje, protože zaplácá ty lamely tkaniny a udělá tak z toho obyčejné triko.
windstopper moc setrne prat nemusis, protoze jeho hlavni fce je proti vetru a vode a nejakym dychanim se nezabyva (narozdil od gorace coz je vlastne drazsi windstopper), specialni prasky se pouzivaj na gorace a podobny matros a koupis je v kazdym outdoorshopu…
WS ze se dychanim nezabyva?????Hmm,tak to je teda opravdu zajimava informace:)))A gorac jo??To je zvlastni proc je teda WS daleko prodysnejsi nez gorac?:)A vcil mudruj…:))
Haha… uz jsem si zvyk ze prodavaci v outdoorshopech vi hovno, dokonce mi jedna slecna v byvalym alpinusu tvrdila ze polartec 200 odvadi paradne pot a skvele vetra :-D
Pokud to srovnávala s pláštěnkou tak měla pravdu.
hmmm,tak to se teda rad od tebe poucim!!!:))))) Mel jsi to nekdy vubec na sobe?
PS: k polartecu: bych zrovna nerekl ze odvadi pot,ale dulezity je ze je dost prodysnej!!!
Tak tohle je vazne hustej prispevek.:-) Uz jsem se dlouho nezasmal!:-) Bezva, takze WS je odolny proti vode, vetru a nedycha, zatimco klasicky Gore-Tex jeste navic dycha a to lepe nez WS?:-) Mozna by stalo za to si o tom neco precist, nez sem zacnu psat bludy.:-)
dik za osvetu :)
jo a jinak nectu ale mam ws i gorac tak vim svoje, tak si takle…
Mám taky WS i goretexovou bundu, ale říct, že goretex „dejchá“ víc než WS je opravdu blbost.
on si totiz asi panacek „char“ plete pojmy a nazvy:)))a zrejme to nikdy ani nemel na sobe:)) Teda jestli nemel Windstúpra a Goreteč od t¡amanu:))))
a ma plnou hubu „kecu“ o tom jak prodavaci v outdoorshopech vedi h… Tak to me opravdu vytaci!
to ze gorac je prodysnejsi nez WS,tak to je fakt hlaska roku:)))
hergot,tak gde je ta konfrontace??:)))
normalne na 40 v pracce.. uz skoro 3 roky a porad funguje… dyk je to jenom deravej igelit..
normalne v pracce podle stitku (tusim 40 st). mam windstoper bundu starou jiste 10 let a je OK,v dobe kdy se bunda nosi peru i 2× a vickrat tydne. Pocitej ale s tim , ze jako nova castecne odpuzuje i vodu, tato vlastnost se po vicero vyprani ztrati.
WS se muze prat v pracce i bez specialnich pracich prostredku.Nijak zvlast mu to neublizi.Max ale cca na 40.Bez avivaze!!!!Ale kazdopadne specialni prostredky jsou setrnejsi,protoze neobsahuji zadnou avivaz,kdezto normalni alespon trochu jo.
presne tak,pokud neco tak asi Nikwax Techwash (nedelam reklamu,jen pisu vlastni zkusenost!)
se za?atými zuby a co nejmíň často :o). Já mám o tyhle věcičky fakt strach. Ale když už peru, tak na jemný program na 40, neždímu.
v pracce, 30 stupnu..driv ho zlikvidujes necim jinym nez pranim;)
Na tyto a podobné materiály zásadně používám tekutý prací prostředek bez aviváže a teplotu do 40 C.