• black.horse

Trošku necyklistické téma:-) kdysi sem si myslel, při pohledu na tuto disciplínu, že se „tlustý němci zbláznili“:-D ale čím dál víc mě láká to vyzkoušet(páč mě začíná po delším čase opět bavit chodit ne vejlety- asi už stárnu:-D )… kouknul sem na nějaká moudra na netu a nejvíc mě zaujaly dvě věci: 1)zapojení horní svalové skupiny a tím zvýšený výdej kalorií a hlavně 2)odlehčení zátěže na kolena… Tak se tedy tážu Vás, kteří ste to již vyzkoušeli na osobní zkušenosti, postřehy atd. prostě to, co mi ty „netové odborné poučky a reklamní slogany neřeknou“. Co si o tom myslíte? A jaké máte zkušenosti? Já i Lucka dost silně přemýšlíme o zakoupení oněch „chodících holí“, tak i poraďte prosím s výběrem. Zvažuju zkusit najít někde něco levného nebo bazarového na vyzkoušení a až později zakoupit nějaké „lepší kousky“, nebo je lepší rovnou investovat? Předem děkuji za jakékoliv rozumné názory a postřehy, dík;-)

0 0
    • McBlacky  

nevim no, není to úplně k tématu, ale když jsem začal před lety používat na horách trekový hole tak rozhodně jsem odlehčil kolenům a nohám obecně, zase mě pak bolely ruce, takže asi to tenhle efekt má. Jinak když jsem byl ve Finsku tak tam to smažej docela dost :) řekl bych že je to šetrnější než běh. Moje rada zní, ser na hůlky a bajkuj :)

0 0
      • black.horse  

to se neboj, když mám čas a možnost, tak bajkuju:-) ale asi fakt stárnu, začal sem jezdit cykloturistiku, v zimě mě letos začali po letech bavit běžky a teďka i pěší výlety… co přijde dál? flanelová košile a chlupatý bačkory?:-D

0 0
        • Gorgov  

…a pak projizky prahou za ucelem koupe levnych rohliku:)

0 0
        • filipes  

kdyz za to na bezkach fest vezmes, tak je mnohem vetsi smazka nez bajk :-) V lehkym terenu me chodit nebavi, a tezkym jsou lepsi telescopy. Prochodil jsem s nima Nepal a Patagonii a zpetne nechapu, jak nekdo muze chodit po horach bez hulek.

0 0
      • black.horse  

hehe, podobný tričko sem kdysi chtěl se „silničářem“ a dneska už mám silničku taky doma:-D

0 0
    • kycis  

V horach taky pouzivam trekovky, zatez na kolena a celkove nohy rozhodne mensi, pomahaji stabilite s tezkym batohem, je to fajnova vec. Co se tyka nordic walking, tak jsem o tom cetl ze se to provozuje v ne moc kopcivitych terenech a hlavne na upravenych cestach ( kvuli udrzeni spravneho stylu ). Zaver: pro telo mozna super, ale pro me by to byl peknej vopruz :-)

0 0
      • black.horse  

já bych to právě chtěl jako oporu do těch kopečků:-) v chůzi mě baví to samé co na kole: čím víc terénu, tím víc mě to baví…

0 0
        • kycis  

Tak to bych videl na trekovy hole a Vysoke Tatry nebo Julske alpy :-) U NW jde o to jit rychlim, stejnomernym tempem, a to v tezkem terenu proste nejde..

0 0
          • black.horse  

ha, přesně kvůli tomuhle sem založil ten thread… první problém:-) on je rozdíl mezi NW holema a „trekovýma“? pro mě je to španělská vesnice:-)

0 0
            • Gorgov  

jojo je. Trekový sou kratši a hlavně se to používá uplně jinak. NW je takovej silnicni trek:) Ne vazne, je to spis na lehkej teren, melo by to byt v tempu, uz ty hole nemaj na koncich bodce, ale sikmy gumovy koncovy, pichas to za sebe. Hele na zavody sporky s nama jezdi lidi z hervisu a propagujou NW, kdyby ses tam nekdy nachomejt, muzes si to zkusit.

0 0
            • kycis  

treba tohle www.svetoutdooru.cz/…y/clanek.asp?… jsou turisticke hulky, co se pouzivaji v horech – v hodne tezkem terenu ( nebo kdyz te prestanou bavit:-) je slozis a pripnes na batoh. Tohle: www.blizzard.cz/…ry/fizan.php?… je hulka na NW, slozit se da taky, ale ne tak dobre, to deleni je spis k nastaveni delky, moc se nepocita s tim ze bys je na chvili odlozil a nepouzival. Navic doporuceni na NW je pouzivat lehke tenisky, kvuli lehkosti pohybua udrzeni tempa, takze je videt jak to bude s tim terenem..

0 0
    • funtomas  

Určitě dobrá věc na dlouhý tůry.Výborný při stoupání do vrchu,ruce pomahají asi tak třetinovým dílem.Při sestupu ulevuješ hlavně kolenům a na rovině to pomahá udržovat rytmus.Samozřejmě čím prudší kopec tím větší efekt.Určitě bych bral lepší model s antishockem a teleskopy.Zasunutý je využívám i v zimě na curvy.Nahoře je příjemnej korek i kvůli váze.Dají se ale i ohnout (když to píchneš do díry) a jde to pak špatně rovnat,na to bacha.

0 0
      • Gorgov  

A nemluvíš právě o trekovejch holích?

0 0
        • funtomas  

No to jo,než sem to dopsal tak sem se o tom rozdílu v nich tady dozvěděl.Zkušenosti teda mám jen s treky.

0 0
    • Radek Broz  

V Krusnejch horach tech tlustejch Nemcu s hulkama je porad vic – kdo ma mezi nima klickovat?:o)

0 0
      • black.horse  

ty nerad trénuješ na slalomový závody?:-) ajo, vona se tahle zastaralá disciplína vlastně už nejezdí…

0 0
        • Radek Broz  

Kdyz oni walkujoju v celejch pomalu se sunoucich hejnech, tim se moc slalomovat neda. Na druhou stranu obdivuju, jak jsou starsi Nemci proti Cechum aktivni.

0 0
          • black.horse  

jojo, v tomhle s Tebou souhlasím, sice „nám“ někdy připadaj úsměvní, ale taky bych chtěl v jejich věku být aspoň natolik sportovně založen jako oni a nesedět jen u piva nebo televize… zas na druhou stranu, myslím, že tak jako existuje řada českých sportovních důchodců, najde se i mraky německých povalečů, podle mě na tom v průměru o moc extra líp nebudou než „naši“…

0 0
    • black.horse  

aha, tak sem se spletl… to co sem měl na mysli a jsou podle všeho ty trekové hole… děkuji všem za čas a trpělivost, v tomhle se nevyznám, tak se budu vyptávat jak magor:-) nejlepší bude, když napíšu k čemu to chci a co si od toho slibuji: jelikož bojuji s nadváhou, tak si vždycky na tyhle „klacíky“ vzpomenu když mě bolej kolena při chůzi do prudkýho kopce a nebo z něj dolů, tak mě napadlo, že by to měla být příjemná opora a úleva na kolena… nejsem žádnej šílenej chodec, ale loni sem koupil pohorky ve výprodeji a začalo mě zase bavit chodit do přírody na vejlety, i na „kratší vycházky“ se mi v nich chodí líp jak normálních botách a to i za cenu vysoké hmotnosti bot… no a jak mě to začalo bavit, tak s Luckou oba uvažujem o těch hůlkách do terénu:-) takže z toho ce sem napsal, následně si to přečetl a porovnal s vašemi reakcemi mi vyplívá, že to co hledám, budou nejspíš ty trekingové hole, že?:-)

0 0
      • Lister  

škoda že píšeš až teď. Asi před 14 dny měli v Lidlu turistické hole za nějakých 5 stovek, což je polovina toho co se prodávají jinak ty nejlevnější. Vypadaly festovně, jsem o nich uvažoval, ale nakonec dostal přednost upgrade bajku, ale oni je tam zase budou mít :o)))))

0 0
        • black.horse  

díky za info, těch holí sem si tam všimnul, alespoň na letáku… silně sem uvažoval, tam pro ně jít, ale nakonec mě pohled do peněženky přesvěčil, že v těchto dnech co byla akce by to asi nešlo:-) ale od tý doby mi ty hole vrtaj hlavou ještě víc:-D ale dost mě se*e, že sem prošvihnul ty „turistické“ kalhoty, něco takovýho (nejlíp s odepínacíma nohavicema) zrovna sháním, tak sem se na ně aspoň chtěl podívat:-(

0 0
          • Lister  

Tak já na nohy používám zásadně bavlnu, jsem na to zvyklí a tamto byly nějaký umělohmotný, naopak „nahoru“ jsem si nedávno koupil outdoorovou košili z technickýho materiálu od Salevy a ta je v pohodě. Asi někam brzo vyrazím si mě nějak navnadil :o))))

0 0
    • RUMcajs  

Nevim jak NW ale do prudkych kopcu, kde clovek bez hulek leze skoro po ctyrech, aby neprepadnul s baglem vzad jsou k nezaplaceni. Strasne moc to setri zada a da se s nima chodit rychleji, protoze mas vic opernych bodu.

0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • cabbage  

rozhodně, pomůžou(kolenům) předevšim při sestupu, jo a kup si ty odpružený;-)

0 0
      • black.horse  

jakej zdvih bys doporučil? moc na tom skákat nebudu, max. lehký FR:-) jo a vyplatí se investovat do SPV (nebo PP) a nebo radši s lockem?:-)

0 0
        • cabbage  

to netusim, zdvih je tak do 2cm, a seřizuješ jen předpětí…

0 0
    • Palec_82  

omylem jsem hlasoval,nemám s tím nic společného pardon

0 0
    • Peslezedirou  

Tak co? Zkusil jsi to? Jaké hole jsi vybral NW nebo Trek? Taky přemýšlím koupit Trek hole na dovo :)

0 0
    • JIRA  

www.sprintcz.cz/katalog.php?…

Mají i nějaké ve slevách ale ty jsem nikde nenašel. V Čechách se to asi zatím moc nechytlo…

0 0
    • pasek  

nordic walking sem nezkousel,takze nevim ale, minulej rok vo prazkach sme se s jednim kamosem sebrali vzali bagliky stan spacaky varice(takovy ty kovovy z vojenskyho bazáru za pet padesat) a vyrazili na ČUNDR asi tejden sme chodili(bez cile jen tak kam nas napadlo),spali a varili ve volny prirode(zadny kempy ,ubytovani,res­taurace)…FAKT PRDEL,vrele doporucuju :-D !!!!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!! takze vemte naky dobry kamose nebo kamosky a vyrazte

0 0
    • Mamut  

Cely fenomem okolo NW je velmi zaujimavy. Polovica clankov (tie ktore su urcene do casopisov pre obtlustle babky) tvrdi ako vdaka nim spalite viac kalorii a teda je to zdrave. Druha polovica (outdoorovitejsia) pise ako vdaka nim usetrite energiu a klby.

Osobne skusenosti. S tazkym batohom na hory je to s tyckami o hodne lahsie a da sa dosjt dalej s rovnakou namahou alebo rovnako s namahou mensou. Nema to vyznam na rovine (mozno tak od 25kg batohu vyssie, ale s takym skoro nechodim). Je vhodne chodit aj bez nich (napriklad na tej rovine), inak casom clovek pride o rovnovahu a kazdy hlupy usek na kamenistom hrebeni bude musiet chodit po styroch, pretoze sa bude bat. Odpruzenie je obvykle robene na priemernu vahu, takze ak si tazky, tak to viac otravuje ako pomaha.

Ked si tazke prasa, tak si kup 2-dielne a nie 3-dielne. Su podstane pevnejsie. Ja mam 2 a priatelka 3, takze viem o com hovorim (aj o tom prasati :-). Priatelkine su navyse aj odpruzene, takze aj to som si odskusal a nie je to nic extra. 2-dielne su samozrejme horsie zbalitelne (o 4 tyzdne s nimi chcem letiet, tak sa to overi v „jame lvove“).

Brat kvalitne hroty z kvalitneho materialu, inak ich za chvilu budes mat tupe a bude ta to otravovat. Hrot typu Leki a plno dalsich (vnoreny kuzel) je asi najlepsi, pretoze drzi aj na sikmej skale. Ma proste ostru hranu po obvode a ta sa vzdy zakusne. Ine hroty (napr hviezdikovity Masters mozno na pohlad vyzera dobre, ale drzi na simej sklae iba jednym bodom a az sa ten obrusi, tak to drzi velmi slabo). System uchytenia tanierikov musi byt spraveny VELMI rozumne a pevne. Inak sa v zime stava, ze sa ti prepadne tycka pod sneh do kosovky a vytiahnes ju bez tanierika, ktory uz nikdy nenajdes. Sklonena rukovet je lepsia, ale da sa rozumne zit aj bez nej. Putko by malo byt pohodlne, pretoze nesie vacsinu sily. Ak je vylozene neoprenom alebo podobne, tak je to super.

Vlastnim Masters, ktore su super pevne a maju asi najlepsie riesene uchytene tanierikov ake som kedy videl a su este akceptovatelne drahe. Putko je dost jednoduche ale zvykol som si. rokovet priama ale dobre spravena. Hroty su blbe, ale co uz.

Leki su priserne predrazene, vyborne hroty a putka. Pevnost zalezi asi vyhradne na pocte dielov a nie znacke. Uchytene tanierikov sa da prezit.

Cierny kon: Taliansko-ceska firma Gabel (vyrabaju na Morave). Spickove tycke od nich sa daju na SportPrague a podobne kupit za 600–700Kc za par! Priatelka ich ma a kedze ma o 28kg menej ako ja, tak je spokojna aj s pevnostou aj s odpruzenim (da sa pripadne vypnut). Su hodne inspirovane od Leki. System uchytenia tan. hroty, putka atd. Vaha velmi slusna. Siet obchodov Drapa ich zvykne predavat (ine typy, tento konkretne sa uz tusim nerobi) v cene okolo 1000/par. Obcas maju pogumovany najvrchnejsi diel aby sa dalo pohodlne prechytavat, ale ta guma vazi asi tonu. Keby som ich vlastnil, tak tu gumu odrezem, inak mi vecer asi odpadnu ruky.

Niektore firmy uvadzaju ceny za jeden kus, ine za par. Takze si over ze porovnavas cenu za rovnaky pocet kusov.

Ak mas aspon trocha vytrenovane ruky z beziek, tak to zvladnes ok, inak si to budes musiet trocha nacvicit. Bezne sa ludo mstava, ze ak maju unavene ruky, tak tyckami len pichaju do zeme, namiesto aby ich aktivn zatazovali. To uz je vyhodnejsie tycky zbalit a niest v uke alebo na batohu.

Skoro vyhradne sa lame spodny diel (najtensi) a to po zapichuti tycky do necakane velkej diery a pokracovani v chodzi.

0 0
    • scret  

siijo,kde zacit?:) nemam osobni zkusenost s NW ale spis s klasickym pouzivanim trekovejch hulek pri vysokohorske turistice… No bez hulek bych si uz dneska nedovedl predstavit hory,do kopce dost pomuzou,s baglem a v narocnejsim terenu,sut apod. dost pomuzou co se tyka stability…pri sestupu ulevi kolenum a to dost…osobne si je teda neberu treba do Krusnych hor,tam potkas takhle „vybaveny“ jenom nemecky duchodce:)) Ale velky hory,kde jdes nekolik hodin nahoru a pak zase nekolik hodin dolu,tam je rozhodne vyuzijes…

Nemam nejaky problem v tom ze by mi to „unavovalo“ ruce,jo zabiras,ale neni to nijak hrozny…proste zapojujes cely telo,coz je na tom to dobry,nemas pak unaveny tolik nohy…

Urcite bych doporucil 3dilny…lehky,hli­nikovy,rukojet musi padnout do ruky,nedoporucuju „pochybnou“ smes plastu…dobry jsou „mechovy“,korkovy atd. Co je urcite fajn,kdyz pod rukojeti mas jeste „mechovej grip“ – je to dobry na ryhly meneni pozice rukou abys nemusel jak trdlo zkracovat porad hulky a prodluzovat…proste se chytis pod rukojeti…

proc hlinikovy? no videl jsem uz i umelohmotny (Hudy) a kdyz si predstavim jeden den v Dolomitech,tak je vecer muzes vyhodit! Pruzeni,podle libosti,u nekterych se da stelovat tvrdost, ja osobne mam bez „odpruzeni“. Prijde mi to zbytecny,zvysuje to vahu hulky a vetsi pravdepodobnost ze se to pose..e

delaj se jeste i karbonovy,ale ta cena!:(

Jinak osobne doporucuju Saltic (vyborna cena/vykon) samozrejme hightop jsou Leki,ale jsou na muj vkus zbytecne drahy…

0 0
      • RUMcajs  

No, na NW me nikdo nenalaka.To je podle me modni vlna, nic vic. Co se trekovejch holi tyce, tak bez tech je to s baglem 15–20kg o hubu.

Ztratis-li bez holi balanc, tak si vymknes kotnik ci spadnes velmi snadno. S holema mas o dva operne body vylepsenou stabilitu, takze i na jedne noze a druhe v suti udrzis v pohode balanc.

Na Leki ted nadavam, protoze mi praskla plastova rozperka uvnitr hole (takovy oranzovy bazmek) a hul se ted zasunuje.

Proc to udelali z plastu, to nechapu :/

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.