Na přechodu (přejezdu) pro cyklisty nemá cyklista (narozdíl od pěšáka na přechodu) přednost. Si dělaj řiť ? Na co pak ty přejezdy ?
Na přechodu (přejezdu) pro cyklisty nemá cyklista (narozdíl od pěšáka na přechodu) přednost. Si dělaj řiť ? Na co pak ty přejezdy ?
tak jako doteď, na h…o :-))))
V Liberci je to jen na jednom místě a jsou tam semafory na tlačítko a sousedí s přechodem pro chodce. Jinak jsem toho názoru, že je lépe se zachovat jako chodec, tj. sesednout a nechat si dát přednost. Řekl bych, že bez semaforů to nějak nedává smysl :-(
Problém je v tom, že ne všude to sousedí s přechodem pro chodce, o semaforu ani nemluvě.
Zajímavé ale je, že když chceš přejet přes cestu (křižovatku) a nepoužiješ přechod („přejezd“) pro cyklisty, tak ti policajti napaří pokutu, protože jsi povinen ten přechod pro cyklisty použít. A pokud pak cyklista nemá na přechodu přednost, tak je to bordel. Ale – je to v novém zákoně opravdu takhle?
Ve 2 ráno to řikali v besipu.
Ve dve rano ti reknu, ze jsem Marie Terezie :-D
tak na to si pockam:-))
No na prechodu pro chodce nesmis na kole jet-kdyz ho potlacis (povedes) mas normalne prednost(aspon si to myslim)…
Kubiku, možná v Jindřicháči nemáte přechody pro cyklisty, ale už to normálně existuje i u nás (bez urážky). Někde sou i semafory, kde je panáček a vedle kolečko. Počkáš až se rozžhne zelené kolečko a frčíš. Proto sem předpokládal, že kde semafor není, tam máš přednost.
Musíš na něj pomalu, tohle neni totiž ani u nás v Budějcích.
Myslim, první to bylo v Pardubkách, ale jistej si nejsem.
a víš co je to flák cesty sem do jižních Čech (i když z Německa co by kamenem dohodil)
Tak vida ;-)
jenže tam nevedou silnice (z Čech vlastně taky ne), tak k nám pokrok nemůže – po železnici už nejezdí (to bylo v 19 století)
Přejezd pro cyklisty? To u nás jako existuje? :-) Kde je nějakej na Brněnsku?
Já jsem si dosud myslel, že všude a taky podle toho jezdím, Dělám snad něco špatně?:-)
:-) Já myslel ten oficiální, kterej má tutok dopravní značku.
Tato značka
Tak to jsem v životě neviděl, možná v Německu, ale tady ?
Já to viděl u nás…v učebnici autoškoly :-)
Tož to pak jo, v autoškole už jsem holt dlouho nebyl.
Ta značka je pro cyklisty, kteří mají přejezd použít nebo pro automobilisty, aby věděli, že tam je? :-)
Ale vážně, důvod, proč cyklisti nemají na přejezdu pro cyklisty přednost je asi to, že kdyby cyklista jel po silnici a viděl tuhle značku a zahnul po přejezdu doleva tak má najednou přednost a to bude o život. Jak se na přejezdu pro cyklisty s předností chovat by pak znamenalo v zákoně dost důkladný popis. Tak se to spláchlo stručně.
V Plzni jich moc neni a tam kde o přejezdu pro cyklisty vim, tam je i semafor (i ten specialni jen pro cyklisty).
tak tam kde je semafor je to snad jasný,ne? a tam kde není – což je u nás v Přerově často, tak tam mají cyklisti smůlu. Je lepší porušit zákon a jet po hlavní po silnici nebo se nechat přejet na přejezdu/přechodu? Každopádně, když jsem byl na biku v Německu a potažmo i ve Švýcarsku, tak tam bylo pro řidiče samozřejmý, že mi dali přednost. Jiný kraj jiný mrav.
Tam (v D nebo CH) kdyz mu nahodou kouka kousek cumaku do cyklopruhu, tak je ochoten i zacouvat (stalo se mi nekolikrat).
Ja bych to videl, ze to je i logicke… Si predstavte nejakeho typka, ktery se na kole pririti z boku a vjede do cesty. Chodec se prece jenom pohybuje pomaleji, a lze tam lip predvidat co udela…
Tak pozor!!! Ptal jsem se dvou lineárně nezávislých dopravních policistů a bylo mi řečeno, že biker na přejezdu je ve stejném vztahu k autu jako chodec na přechodu. A zní to i docela logicky, tak nemystifikujme…
:-DDD To snad ani neříkej.
Cyklista na přejezdu pro cyklisty NEMÁ přednost :(, bohužel. Je pouze povinen ho použít a musí dát přednost všem, tzn. podívat se dopředu, dozadu, vlevo, vpravo, dozadu atd. Prostě štvaná zvěř. Zatím o tom našetěstí moc motoristů neví. Jízda po cyklostezce je výrazně nebezpečnější (hovořím z pozic Pardubáka), než jízda po silnici.