Jsme mladá rodina, která se rozhodla pořídit si kola na rekreační účel. Využití: víkendové výlety po cyklostezkách a vedlejších silnicích v Brně a okolí, Vysočině apod. Spíše pro aktivní dovolenou a odpočinek, rozhodně ne pro divočinu někde v lese. Samozřejmě s občasným využitím i polních cest apod. Jen pro úplnost uvádím, že s námi – zatím v sedačce budou jezdit děti. Kamarádi mají crossová kola Author Reflex model 2005 a jsou s nimi moc spokojeni. Rozhodli jsme se tedy taky pro ně. Prodejce byl velmi ochotný a snažil se nám poradit. Naši volbu nám schválil, navíc jsme se dozvěděli, že modely Reflexu 2006 jsou opět o něco vylepšené, např. mají uzamykatelnou vidlici, kterou mě doporučuje vzhledem k mojí váze (aby se se mnou kolo i na asfaltových cestách nehoupalo). A tím se dostáváme k jádru toho na co se chci zeptat. Při výšce 180 cm, vážím cca 110kg (váha se podle fáze diet:-)) pohybuje mezi 100 – 115 kg). Manželka je „normální“:-)) (60kg). Prodejce mi totiž řekl, že by vzhledem k mojí váze bylo možná dobré uvažovat spíše než o crossovém (Reflex) kole o horském kole, které je přece jenom "pevnější"a dítě v sedačce bych tak mohl vozit já a ne manželka. Jako alternativu k Reflexu mi doporučil Kinetic (má také uzamykatelné vidlice). Pročetl jsem různá int. fóra a opravdu si raději pro sebe pořídím horáka. Potřeboval bych však radu jakého horáka? Zvažuji 2 varianty:
- tzv. racionální: Tzn. koupím “levnější“ kolo, které by pro mé současné účely mělo být dostatečné a pokud mě cyklistika chytí trochu víc, vyměním některé komponenty (až ty původní začnou dosluhovat) za lepší. Taky se totiž může stát, že mě to až tak „nechytne“ a na kole vyjedu jen parkrát za rok. Je možné, spíše pravděpodobné, že vidlice v těchto cenových kategoriích nebudou na moji váhu ideální. Pak bych to řešil asi takto: cyklistika mě chytne – připlatím si za lepší. Cyklistika mě příliš nechytne – vyměním původní za vidlici pevnou. Taky počet převodů 24 v této kategorii nevidím jako problém. Naopak si myslím, že 8 kolečko a tím pádem i silnější řetěz mi déle vydrží.
V této kategorii se rozhoduji mezi: Author Kinetic (13 990,–) x Meridou Matts Sport 300 V (14 990,–) x Kellys (Quartz 11 990,–, Oxygen 13 990,–, Salamander 13990,–)
- tzv. trochu si “dopřeju“
v této kategorii, ve které si nejsem jistý, zda úplně využiji a tudíž jestli má cenu si trochu připlatit, se rozhoduji mezi: Authorem Traction (16990,–) x Merida Matts Sport 500 V (17990,–) x Kellys Magnus (17 990,–) Jen pro informaci uvádím, že v rodině máme zkušenost dosud jenom z Authory (9 let Author Horizon a dva Reflexy 05 a naprostá spokojenost) Rád bych všechny zkušenější cyklisty poprosil o radu při výběru. Pokud možno i kola seřadit v pořadí, jaké byste volili Vy. Také by mě zajímal Váš názor na manželčinu volbu: Author Reflex. Díky