Zajímalo by mě, kolik z nás jezdí na Shimanu a kolik dává přednost řazení SRAM, případně i jiným alternativám… Já přidávám bod za Shimano…
Zajímalo by mě, kolik z nás jezdí na Shimanu a kolik dává přednost řazení SRAM, případně i jiným alternativám… Já přidávám bod za Shimano…
Na jednom biku mam SRAM 7 a na druhym Deore:) Ale SRAM mam mnohem radsi kvuli presnosti a rychlosti razeni.
Já začínal na Shimanu, Sram jsem vyloženě nesnášel páč mi přišel primitivní a plastovej. Každej by si asi měl obojí vyzkoušet, teď si bika bez otočných rukojetí ani nedovedu představit. Sram je odolnější a jednodušší než Shimano, Srama můžu s čistým svědomím doporučit.
drive jsem jezdil otocne, pak jsem kupil komplet Deore, a musim rict, ze mam chut se vratit k SRAMu, ale jen na postu razeni…
Však jo, náboje Sram 9.0 na ložiskách prej byly dobrý, ale já uz mám tři bajky na Deoréčkách a spokojenost, nový nášlapy M520 a 540 jsou taky bezkonkurenční a zapouzdřený středový osy ujdou. Škoda že nedělaj levnější kliky (Deore, LX) jako 180mm, to bych je naladil taky.
mi povidej, mam 202cm vysku a shanim 180kliky. Chtel jsem nove XT, ale na i-net obchodech jen varianta 170/175 a ty dlouhe v podstate nejdou sehnat…
A nezvažoval jsi jiný kliky? Truvativy? Já mám „jen“ 192cm :o)
na postu klik a prevodniku je u me nejlepsi shimano z hlediska novych XT/XTR… stare suntoury byly taky ok, ale dnes uz ne. Ale jde i o to, ze o Truvativech vim pramalo.
Na zahraničních WWW jsou Truvativy hodnoceny poměrně dobře (srovnej http://mtbr.com/…ndex_S.shtml s http://mtbr.com/…ndex_T.shtml ). U nás se ale velmi špatně shání – jsou prý nějaké problémy s jejich dovozcem, či co…
2 moji kamoši mají truvativ d nebo tak nějak.levnější modely a přesto, že ve Velu naměřili dost velké prohyby tak jsou oba spokojeni.Jinak u nás v Olomouci je mají snad v každém obchodě.
Mam Stylo SL, a rozdil mezi nimi a Deore Hollowtech jsem nepostrehl. Krom toho, ze se krouti zuby na strednim prevodniku (ten Deore byl ocelovej, ale taky se rychle likvidoval) a sprajcuje to pak retez pri shazovani na malej. Jsou lehci asi o 90g, no bodejt, kdyz nemaji tu bouli na prave klice a jsou komplet z hliniku. samotna klika vazi stejne jako ta Deore. Jo, a tim ze nejsou dute, tak mam dojem, ze ani nejsou tak tuhe pri krutu. Ale jsou docela levne.
Kliky Truvativ má Kaňkovsky a má jich skladem slušnou řádku, včetně silničních. A na ceně se taky rád domluví.
Jezdím SRAM X.0 a nemá to chybu. Na předchozím kole jsem měl XT a na páčky jsem si nemohl zvyknout. Nehledě na to, že u SRAMu přeřadím jedním otočením ruky o několik převodů, ale u šimana dolů po jednom......
mam sram rocket+ shitmano xt a v budoucnosti prejdu na komplet sram. na packy sem si nikdy nezvyk
vozil jsem oboji a na oba systemy se da zvyknout. Sram mi vadil, ze ta umela hmota se tak za dva roky opotrebovala a prestalo to presne radit. Nyni mam XTR dual kontrol a uz bych se nechtel k otozne rukoveti vracet. Predevsim ocenuji kombinaci s reverzni prehazovackou a to zejmena razeni na vetsi kolecko v prudkem kopci.
Na novom biku som ma gripshifty. Po par mesiacoch za na nom kamos vymlel a zlomil lavy. Tak som kupil packy (salter bol shimano, vtedy sram saltre este nerobil). Tak som 3 roky jazdil STX packy. Potom v ramci kompletnej obnovy biku som presiel naspat na gripshifty 7.0 so saltrom 7.0. (ten salter ma stal 100Kc, kedze som ho kupoval s naprasknutym uchytom, v pohode vydrzal 2,5 roka, nez sa vyvaklal). Nedavno som nahodil novy salter Sram 5.0 s priamym vedenim lanka a teraz je to uz asi idealny chod.
Zvyknut si na nieco ine trva asi 2 hodiny (aspon u mna) a preto nevidim nejaky velky rozdiel medzi packami a gripshiftmi. Vyhodu gripov vidim v tom, ze ked v zjazde hadzem na vacsie veci (jedno si kolieska alebo taniere), tak mam riaditka stale dostatocne „omotane“ palcom. Co pri packech nie. Keby som prave v tom momente nabral nejaky riadne suter, tak neviem, ci mi to nevyrazi riaditka z ruky.
Este specialne k packam Deore. Ergonomicky mi ta rovna plocha pre palec pride hrozna. Oproti starym STX-am z 1998 je to strasne.
SRAM se zkousel jenom chvilku, ale moc me nesedlo otocny razeni. Jezdim komplet shimano a sem naprosto spokojenej…Packy od SRAMu sem jeste nezkousel…
mam jen razeni gripshift 600 ale tesim se az si koupim komplet sram, jenze chci osmickovy a navic to co mam ted se jevi neznicitelny:-) jo packy me moc nesedly protoze sem casto nemohl s vykloubenejma palcema z volejbalu radit na presmyku:-(
jezdím 4 rok sram 7 a neměnil bych zkoušel jsem i páčky, ale jak píše někdo nahoře – lepší úchop, řazení o více poloh na sucho jsem zkoušel i páčky sram, vzhledově možná nejsou tak vymakané jako rapid f., ale funčně mi přijdou lepší (lepší úchop)
jezdim 6 let SRAM7.0 (najeto cca 20 tkm a stale puvodni dily – jen ty gumove uchyty uz jsou uz uplne osoupane, dam jeste rok a komplet to vymenim asi zase za SRAM) – grip je prima, ted kupoval tatik kolo, doporucil jsem SRAM7.0 a je to divny (na 27prevodu se pry dela jen takova verze kde razeni ve predu nem 3 polohy ale asi 12 a to do certa na nic, blbe se to trefuje)
To je tzv. mikroindex – řazení přesmykače má stejný počet poloh jako na přehazovačce. Někdy prostě nejde vyladit třípolohové řazení tak, aby řetěz při některých (běžných) převodech neškrtal o vodítko. Tímto je problém vyřešen. To „trefování“ ti velice rychle přejde do krve.
8let SHIMANO 4roky SRAM. Po těchto zkušenostech jednoznačně preferuji co se týče řazení SRAM. Co se týče klik tam preferuji SHIMANO.
SRAM 9.0 – iné neriešim…
Treba robit nejku extra upravku ak chcem na Sh. Alivio radenie dat prehadzovacku sram?
to chodit nebude nikdy..maji jiny prevod.. sram saltry chodi jen s razenim sram(3.0-X.0), saltr shimano s razenim shimano nebo sram rocket, attack (at uz packy nebo gripy).
nekde sem kdysi videl takove wehement (prepakovani) na zadni stavbu, kterej ty rozdilny prevody redukoval.. dela se to jeste???
tak to nevim. o tom slysim prvne. bylo to 'obousmerne" shimano<->SRAM ? ale kazdopadne to bude dalsi mechanicka soucast nachylna na bahno, spinu atd. a kdyz SRAM dela jak packy tak i gripy pro Shimano saltry tak to asi ztraci smysl,ne?
no prave ze tak detailne si to zase nepamatuju, tak vyzvidam rozumy z cizich..
Kdyby dělali pačky na 8-loečko tak bych do toho hned šel .
a co pouzit ty packy na 9-ti kolo a jednu z krajnich poloh nechat nevyuzitou? krok pro 8/9 kolo je stejnej tak by to melo fungovat.
NENI stejny
nemelo by to fungovat :)
sypu si popel na hlavu… kdyz je stejna „sirka“ kezety a zaroven je jinej pocet pastorku tak krok nemuze bejt stejnej… a pro 7/8 kolo je krok stejnej nebo taky ne?
ano
tak jsem si udelal radost a koupil jsem si od kamose razeni Sram X-0 a prehazku Sram X-7, este resim smyk a bude to… uz se moc tesim az to otestuju do soucasne doby jsem jezdil SH Deore a taky v poho
začínal jsem na Shimanu Deore… teď XTR/XT:-) sram mam na druhém kole a jsem s ním také spokojený:-) favorit je u mě Shimano, ale Sram je také dobrý:-) jak SH tak Sram má své výhody a nevýhody… :-)
Ja se pruznam tez zatim na vsech kolech jen Shimano.. tak ja bod tez pro Shimano
Dávám půlku bodu za dosluhující komplet Deore, co mám teď a druhou půlku sestavu SRAM X.7 (páčky), X.9 a X-Gen, co bych rád pořídil někdy v průběhu roku.
na jednom biku mam XT/XTR ,co se tyka klik,osy,kazety, smyku a pedalu nedam na shimano dopustit ale co se tyka razeni na saltru tak to me dovadi k silenstvi,proste to neni presny a kdyz uz to seridim tak to presne jde jen chvili pak se to zacne sr…No a na druhym biku mam razeni lx(za sram menit nebudu-(penize)) a chtel bych se zeptat jestli by jste k tomu koupily radsi Sram X-7 nebo normalni XT saltr?
Ja bych k tomu koupil X-7… kdybych chtel, aby mi to nefungovalo.
:)
SRAM saltr ti nikdy nebude se Shimano razenim fungovat.
já davám bod pro Sram, aby taky ne kdyz se presel ze shimana
Jinak, jezdil jsem chvili Sram gripshif (pro SRAM prehazku) s XT Shimano prehazkou. Myslel jsem, ze to nebude chodit, ale nakonec se ukazalo, ze to docela funguje. Sice asi 2 nebo 3 prevody nebyli raditelne, ale zbytek jo ;)
Taky mam takovou vuli, ale na deorku.
Proc vule ? Nic takoveho :)
Léta SH (acera 1998-Deore 2001) teď už chvíli Trigger- SRAM X.7+X.gen a kliky Truvativ Firex. Sram je asi trochu míň choulostivý na seřízení (zkušenosti s i XT a LX), ale je to krapet problematické info, protože na SH jsem jezdi 8 klo a na SRAMu 9.Řazení mi přijde na SRAMU příjemější( Když si dáte páčky blíž, dá se řadit kloubem palce a nemusíte řidítka pouštět vůbec.) Firexy(ISSIS) mi přijdou tužší než Deora( Octalink, Holowtech), ale mám jiný rám, takže to může být třeba zadní stavbou. Já to vidím tak, že je to asi jedno. Neřeším to a jezdím;-)
mam shimano,ale az budu menit zkusim sram,ale s packama…na otocny bych si asi uz tezko zvykal
vozil sem gripshift, pak nejaky Alivko, pak LX rapidfire a ted na me cekaj dualy, ktery sem po par zkusenostech moc chtel a zatim mi to pripada spolu s RF jako nejlepsi zpusob razeni. Gripshift byl silenej, nic horsiho sem nejezdil, ale je fakt, ze to byl nejakej shit a treba bych si na X.0 zvyknul, ale testovat to nehodlam. Sram packy sou pro me peklo! Takze u me jedine SHIMANO! :-)
Jen abys mel dostatecne siroka riditka na to, aby ses tam s tema dualama vesel :) Jinak ja davam hlas packam Shimano. Minimalne ty vyssi sady radi paradne presne a rychle.
presne a rychle radi SRAM taky.. a vyssi sady jeste presneji.. no a taky se mi libi, ze stelovani pri montazi trvalo asi 20 sekund a uz pres rok sem na to nemusel sahnout..
Jo, taky mam tu zkusenost, ze SRAM nasadim, nastavim a jedu aniz bych na to uz sahl.
Koledové proč to děláte? Modří už vědí, že tím podporujete USA válečné hráče! Aby jste se ráno neprobudili a pod okny se neproháněli týpci v helmách a s nápisy US army. Hello boys. Proto jezdím džaponce :) Yo, Yo..........
P.S. brát s rezervací, Indiánskou. Grrrrrr, musím trčet v práci a už mě to neba grrrrrrrrr.........
Hele, docela zajímavě vypadá nový model Sram 5 (SX5) šaltru.
Nove? To kamoska (ktere jsem to sehnal loni nekdy v zari), jezdi pres pul roku. V cerne barve a kratke raminko. Levne a funkcnosti perfektni.
Jo? Já to včera viděl poprvé. Vrchní díl pantografu je plast jak je u pětky zvykem a nebo hliník?
Hmm, ted ti to s jistotou nereknu, ale mel by to byt hlinik ( pres 310g). Taky je zmenen trochu system v te casti, jak se sroubuje na patku. Uz tam neni vakl, jako doted. Jinak ja jsem tehdy (Banska Bystrica) taky koukal jako vyorana mys, ze co to tam maji (novy model 2006 tak brzo). A je to jinak i webshop (obchod.bikeshop.sk/).
hezká, alegantní, pokud bude levná funkční a vydrží to co ročníky 03–04 tak to bude hodně dobrá volba
1200,– Sk, najeto asi tak 3000km,z toho asi 1000 v zime a sajrajtu, funkcne porad stejne.
1200SK to bude něco kolem 400–500CZ neee :o))))))) Viděl ji někdo na českém šopu????
:o)) .. je fakt, ze krome X.0 2006 jsem asi jine nevidel, nebo co. Hmm.
Žitný jí má za 1026kč s DPH. Jo kdyby stála jako starší „pětky“ svýho času cca 850kč… Ale je to nové a tak to bude dražší :o( Jinak se zdá, že je to jediná použitelná věc z celé sady SX5, šifty vypadaj šíleně (mohli nechat paralelně ty starší, klasické) a přesmyk taky (starý 5.0 co mám v poho).
Tak to si asi radši koupím starší 7.0, někde jsem ji viděl za cenu kolem 800
Tak chyba, už jsem to našel, cena je totiž rovný litr, ale pořád celkem slušný :o)
Další fotka pro představu: photo.pinkbike.com/photo/433/pbpic433724.jpg
tak a te´d ještě ten eshop kde mají plnou krabici – jeden kouske za 650 a vím čím budu řadit :o)
…a co SRÁMek pro tunninkaře
pro snoby
To si pořiď zlaté LX, bude to levnější :)
me osobne se to ani moc nelibi,jen jsem to hodil do placu
No jo… džaponce made in rýžová země… aby se ti pak pod okny neprohaněli ryžožrouti v obojživelnych džunkách.
a aby ho pak neutloukli hůlkami…
radit gripem je uchylarna jenom v tom pripade,ze je nemas seriznuty a nedrzis se porad i za to razeni,abys nemusel prehmatavat.jinak je to fakt kravina:-).a naucit se neprerazovat si omylem je celkem lehky.
mam XT03 vepredu i vzadu a je to luxus!fakt jo.radim jak pominutej a je to super.ale treba takovy deorko s XTckem vzadu,to uz tak slavny neni,je to velikej rozdil.
Používám gripshift od Sramu,smyk,šaltr,kazeta a řetěz od Shimana.Kliky Deore LX,šaltr a kazeta XT.Dilema páčky nebo grip,jsem měl vyřešené hned.Páčky,to je krok o století zpět,totální humus,nebrat.Když si vzpomenu na ty otlačené prsty......
Takže máš shifty 2:1, na Shimano. Jezdil jsem je taky, dobrý, ale ESP 1:1 je něco úplně jinýho.
A co teprve packy ;)
Otlacene prsty od pacek? Co si s nima proboha delal? Ze ty jsi tlacil proti chod, a pak ze ti to vubec neradilo… :o)
Jinak gripy bych si dal leda na treka nebo silnicku. V terenu se straci ta jistota pri razeni.
davam bod pre shimano
a aj pre sram
a dva sebe :) ved je to jedno, obidve firmy to maju myslim zmaknute. co sa tyka uchopu, je RF neprekonatelny, na tom sme sa tu uz zhodli:) no a GS je velmi zaujimava alternativa, pre ktoru hovori hlavne jednoduchost.
Uz to davno neni RF vs GS – treba trigger packy od Sramu jsou imho mnohem lepsi nez RF.
Potvrzuji. Sice pro mne maji v jedne veci malou nevyhodu, ale to je moje specificka zalezitost.
no ani netusis, ako sa pleties. je to zrejme len tvoj nazor :)
není sám, já mám naprosto stejný :o))))
Hele, az to nekdy vyzkousis, prozres stejne jako s tema kotoucovkama;-)
kotuce sem neplet :) no nie, kazde ma svoje vyhody a ked niekto napise, ze ma pri GS lepsi uchop tak je to proste blbost.
bych nesouhlasil.nezda se mi ze by triggery byly napriklad lip tvarovany,prave ze treba XT rapid fire jsou vytvarovany mnohem lip.u sramu mi prijde jako kdyz nad tim moc casu nestravili.
Možná eště míň jak Japončíci nad topsvingama :o)))
jezdil jsem gs, rf, ts na všechno se dá zvyknout, mně vyhovuje ts bod pro sram je hlavně za jejich přehazky, protože nemlátí do rámu strašně se vždycky směju, když vidít na sh. přehazkách ty gumové krytky proti boucháni, příjde mi to, jako srandovní řešení problému (dodo)
sem myslel, ze mas furt gripshift, kdys menil?
Co sem mnel zatim moznost vyzkouset, tak bych urcitel sel do pacek. DC nebo GS do terenu urcite ne. A jestli packy od shimana, nebo sramu, to uz by mi bylo celkem jedno. Ted sem zvykly jezdit na shimanu, takze na sramu mi dela trochu problem se orientovat v razeni, ale to je otazka zvyku.