Energetický výdej při tréningu a jídlo

20 nepřečtených
  • RUMcajs

Zdarec!

Tak mě napadlo, jestli je možné nějak přibližně zjistit, kolik kalorií člověk spotřebuje během 1h jízdy a kolik toho musí sníst, aby nenastal deficit a hlaďák.

Občas se mi stane, že i přes konzumaci 4× carbosnack a hodně lehké snídani dostanu hlaďák, že se na nohou neudržím, přičemž podle tabulek by mi měli stačit tak 2 max 3 balení.

0 0
    • Cryzyy  

To bude hodně individuelní, včera jsem dal 105 na biku v docela dost terénu a snědl jsem jenom dvě Corny a 50g sušeného ananasu. Dneska 85 na biku po silnic trochu v kopcích a odjel jsem to na kuřecí s rejží, které jsem dvě a půl hodiny předtím poobědval.

0 0
      • RUMcajs  

Jo, jo, to se někdo má. Jak jsem ti vyprávěl o tom hlaďáku na RMS tak od té doby mi to vrtá hlavou. A takhle nějaký údaje z hecmetru o kaloriích při různých tepech znáš?

0 0
    • lubos  

Mas nekde tabulku ? Zajimalo by me to , jesli bych nemel na maratone do sebe cpat vice tech ruznych gelu. Mam dojem, ze asi ano.

0 0
      • Brouk_Pytlik  

No hlavně nezapomínej na jednu věc. To co do sebe nacpeš při maratonu ti už moc nepomůže. Pokud víš, že pojedeš náročnej vytrvalostní výkon, je potřeba zvýšit příjem živin cca 2 dny předem. K tomu účelu se taky používá tzv. dieta pro zvýšení zásob glykogenu, ale to už bych byl zas moc chytrej :-)

0 0
        • Cryzyy  

klidně buď chytrej :)

0 0
        • lubos  

Jasny. Ale precpavat se moc cukrem nechci :)

0 0
          • Brouk_Pytlik  

Nemusí to bejt zrovna 6 kilo tatranek, který dokud nesníš, tak maraton neobjedeš :-). Cukrů je více druhů. Ta dieta spočívá v tom, že několik dní před startem se podstatně sníží příjem jakýchkoliv cukrů a jí se jen zelenina a takový ty hladový jídla, hodně se musí vitamíny a pít. Při tom se jezdí vytrvalostní trénink. Následně se přejde na opačnou věc, že se zvýší příjem cukrů a jezdí se spíše kratší úseky. Tělo tak nafutruje zásoby cukrů (přesněji sacharidů), který bys do sebe normálně nejspíš nedostal, protože se udržuje stálá hladina v těle. Má to ale svoje přesný pravidla a není to doporučováno dělat příliš často. Nicméně to funguje docela dobře.

0 0
            • lubos  

Jo, cetl jsem to nekde. Ty sacharidy si naberou i svaly ? Nebo jenom jatra. Vytrvalostni trenink znamena ktery ? Ten v AP alebo ANP ?

0 0
              • Beeda  

Nejvic svaly, pak jatra a neco malo v krvi. cca v pomeru 25:5:1. Zakladni dlouhodoba vytrvalost se trenuje do AP. B.

0 0
            • rich  

sacharidova kompenzacna dieta – nazov v zasade nemusis len zeleninu, ale mozes aj maso (uz len preto, aby si ochranil svaly pred devastovanim na energiu) – skratka vyhybas sa cukrom ako cert krizu :-) a nakoniec sa pred treningom/zavodom nafutrujes cukrami (pomalsimi). Podstatou je nielen to, ze si telo vytvori zasoby, ale, ze v ocakavani podobnej sacharidovej tragedie, pre istotu zvysi zasoby az do vysky 60% (ale to uz mi len stara mat vraveli toto cislo – ide o extrem profesionalov)­.Kazdopadne je vysledkom vyssi stav zasob ako pred dietou – nerobit to frekentovane mi pride jasne z dvoch dovodov:

1. prehupovat sa kazdy tyzden medzi tymito dvoma stravovacimi polmi nie je asi prilis zdrave
              2. tipujem, ze telo je sikulka mudrucka a prekukne tento grif a po kratsich casovych usekoch takejto diety sa na dalsie navysovanie zasob vybodne.

ale ficat cely tyzden bez cukrov i ked do AP, bude tazke…prides o cast tuku, ale celkom by to po dlhsej dobe narusilo tvoju psychicku pohodu.

0 0
              • rich  

az do vysky 60% nad povodnu hodnotu pred dietou samozrejme

0 0
              • lubos  
                1. ano
                2. ano

Cas tuku stratit mi vadit nebude. Mam este hodne tuku co si mozem dovoli zhodit :o)

0 0
    • Beeda  

Ahoj, to jesli dostanes hladak je i zavysle na to v jakym tepovym pasmu jedes. Ja pokud jedu na tuky (zakladni vytvalodst do aerobniho prahu) tak mi staci lehci jidlo treba 2 hodky pred treninkem a pak na 5 hod trenik mi bohate staci 1–2 musli tycky, a piju obycejnou vodu. A pri maratonu kolem anaerobniho prahu a delce 4–5h, to spotrebuju priblizne 3 banany, 2 carbosn, sacharidak+iontak. A samozrejme par dni pred zavodem + snidane davam lehci jidla bohata na vhodne sacharidy – rejze, testoviny.

Carbosnack je energie okamzita, ale kratkodoba, cili spise neco co dele vydava, me pomaha banany (po kouskach) jinak to jsou ty ruzny „power“ gely/tycky. No a rozhodne se poradne nasnidej. B.

PS: u HAC4 je sw pro vypocet energeticke narocnosti trasy dle delky, prevyseni atd… je to je orientacni a podle toho bych se neridil a radeji „odpraktikoval“ dle svych vlastnich potreb v realu. A asi i plati, ze trochu vice se najist lepe nez mene a dostat hladak…

0 0
      • lubos  

Kery to je … hactronic, nebo ciclotour ? Asi ten druhej, ja ho mel v nemcine, tak jsem prd poznal, kde je co. Ale tedka ho mam v inglish … budu se muset na nej podivat bliz. Dik.

0 0
    • rich  

CP23 meria kalorie podla veku, vahy, pohlavia a samozrejme TF…je to orientacne, ale myslim, ze s odchylkou 10% najviac.Par prikladov (ale je z nich zrejme co napisal beeda – pri nizkych tepovkach vydrzim bez vacsieho prisunu jedla aj dlhsiu trasu a taktiez ak sa uz vo stvrtok pripravujem formou sacharidovych ranajok/vecernych jedal, je sobota viac do pohody). Hodnoty su z hlavy a z poslednej doby (142 AP – 167 AnP):

1. sobota – spinner 45 min v rozsahu 145 – 160 spotreba kalorii 650 2. stvrtok 1,5 hod cesta/teren (38km) okolie prahy – 135 – 165, spotreba 1.200 3. brdy 70km teren, v zavislosti na sposobe akym idem od 2.500 – 3.000 kalorii. Vacsinou to odidem na 2–3 velkych Corny, iontak. Doma po prichode sacharidak (je to z palety vyrobkov Sci Tec najma pre fitness a BB, maju komplex sacharidov a min. tukov, mam to overene z posilovania). A potom po sprche a troche relaxu vydatne jedlo – ryza (rizito) alebo cestoviny, vecer aj nejaka hydina.

0 0
      • lubos  

hydina .. prasa, krava, jelen … :o)))

0 0
        • rich  

myslel som v ramci aktivnej regeneracie nejake „pipky“ :-))))

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse