Vážení, potřeboval bych pár rad, zakoupil jsem MTB za 12tkč s odpruženym předkem na Aliviu. Lítám po lese a polních cestách a ze třetiny i horší asfaltkou, průměrně tak 80km/týden.Už jsem ujel prvních 100km a kolům moc nerozumím, takže mám krapet otázek, abych do cyklosvěta zdravě proniknul:
- učím se skákat, ale při dopadu se mi někdy nesetká noha s pedálem (jezdím v teniskách). Upínací pedály a tretry si koupit nehodlám, existuje tedy nějaká klipsna přidělávací na pedály aby tenisky drželi a měl jsem pevné chodidlo – či tak něco? V bikeshopech na netu to nikde nikdo neprodává?
- Občas mi spadnul řetěz z nejmenšího tácu – teď už vím, že nesmím řadit v záběru. Mám 24 převodů Alivio. Taky vím že se řetěz nesmí křížit a jestli jsem to dobře pochopil, znamená to, že na malý tác (1) nesmí být nikdy na pastorek 7 a 8(doufám že pastorek se nazývají ty ozubený kola vzadu a tác ty v předu :-), na velký tác (3)pastorek 1 a 2 no a na střední tác (2) tedy můžu používat jen pastorek 3,4,5,6? Je tomu tak?
- Nevím, jestli je to tím, že neumím řadit, ale pokud mám vpředu nejmenší (1) tác nebo střední (2) tác a vzadu řadím od 4.tého pastorku dolu nebo naopak od 1.ního pastorku nahoru – pak mi při běžné jízdě po přeřazení občas skáče řetěz z 2–3 pastorek a „nemůže se rozhodnout“, zkrátka skáče bez řazení v záběru z 2 na 3. Je to znak špatného seřízení? Co mám říci prodejci při první garančce po 200km?
Díky všem, co měli nervy si to dočíst a ještě víc těm, kdož mi odpoví. Určitě se ještě s nějakýma přiblblejma začátečnickejma dotazama ozvu – prosím mějte nervy – díky ahoj :-)