Zdravím, opět věčné téma “volba pedálů”: Shimano 520 nebo Time Alium? Historii jsem četl, čili dle zdejších názorů a hlavně ceny je jasná volba 520. Jenže zvědavost a hnáty křivé touží okusit jiný systém, než je SPD (tím ho v žádném případě nepomlouvám, je fajn). Zajímá mě tedy hlavně názor majitelů Timeů Alium – záměrně tento model, do XS kvůli ceně nejdu. A hlavně rozdíly mezi Aliem a XS kromě váhy a materiálu a možností nastavení předpětí? Díky
PS: Do dnešního dne jsem měl pedály Ritchey V3 Comp (model 2004; 1619 Kč). Nechci ovlivňovat budoucí majitele těchto věcí, možná novější modely jsou lepší. Ale zmetek, kterýho jsem měl (a nejsem zde sám – viz Pekáček a jiní), stál za velký ho*vno: po 500 km zvětšující se vakl, následoval rozbor, servis, pak chvíli dobrý. Po 2000 km stejný problém, navíc cvakoš. Následovala reklamace (tam asi dělali to samé co já = rozebrání, vyčištění, namazání, seštelování). Poté chvíli klid. Cvakoš. Dnes měli najeto zhruba 10 kkm, a k tomu ještě tak dvakrát servis. Poslední dny levý pedál hodně drhnul, konus se sám utahoval, a to i přes precizní utažení kontramatkou. A dnes přišel jejich velký den. Na vyjížďce se pedál totálně zasekl. Pravý je celkem v pohodě, cvaká, ale točí se. Snaha o dojezd domů za každou cenu měl za následek špony lezoucí z levého pedálu. Nakonec jsem skoro přes celou Plzeň šlapal jen pravou. Tím u mne vzrostl už dříve velký respekt k jednonohým jezdcům a protézám. Poprvé mi z kola bolí jen jedna noha :-). Tedy vlastně obě, druhá je omlácená od zakouslého pedálu. To jen na okraj. Nakonec mi pomohl šop asistent v Heposu a daroval mi hustou plastovou snad platformu a to zadarmo. Já mohl jet klidně domů. A za to mu patří velký dík. Toť celá bajka o šlapce.