Jezdil jste někdo geometryi Genesis od ta?ky Fischera. Je znát nějaký zásadní rozdíl?
Jezdil jste někdo geometryi Genesis od ta?ky Fischera. Je znát nějaký zásadní rozdíl?
Na jedné z vyjížděk jsem potkal bikera co měl GF Tassajara '04 najeto cca 1000 km a tak jsem se s ním dal do řeči a předtím jezdil RM Tsunami. Říkal, že zas takový rozdíl to není, ale jistý rozdíl pozorovat lze, prý hlavně do kopce. Ten rám je udělaný tak, že jezdec sedí více vzadu a jízda do kopce je pohodlnější, váha je vzadu a vidlice nemusí být tak tvrdá. Akorát si stěžoval, že ten rám na Tasse je těžší než u konkurence. Osobně jsem na Genesis nikdy nejel.
ona ten rozdíl tak nepoci?ovala.Protože starší rockmachiny měli taky kratší zadek a delší předek podobně jako genessis-sice né tak výrazně ale bylo to tam.Akorát to genesis nikdy nenazvali.Teď ty nové rockmachine nevím já mluvil o roce 01 popř 02.
Sedlám A.Vision 2000 19" a Klein Attitude L (19") (jezdil jsem i M-ko). Rozdíl mezi klasikou a Genesis je docela znát:
Jo závěr: na XC dobré, ale na maratony (větší velikost) a lehké FR blbnutí (menší velikost) je to ještě lepší
Asi tomu nerozumim ale jak to, ze kdyz mas o 1 – 2cm kratsi zadni stavbu taxe kolo v prudkych vyjezdech „nekaci dozadu“..? To by musel byt sedlovej uhel dost postavenej, pak by se zas blbe slapalo, no a tim ze zalehnes vic nad riditka vlaste jenom posunes teziste do budu kde bys ho mel normalne, ne?
kdyz mas kratsi zadni stavbu, si vic zalehnutej na predku, takze ho i vic zatezujes
Dyt sem to psal ne? …zalehnutim jenom posunes teziste do bodu kdes ho mel predtim.. (na klasicky geometrii)
no ale diky zkraceny zadni stavbe si vzhledem k zadnimu kolu vepredu jeste vic, ne?
Sedlovka u Genesis ma stejny uhel jako u klasiky, kratsi je jen zadni vidle (415–417mm). Z hlediska posedu (pouze!) je to jako klasika, na kterou si das delsi predstavec a trochu vic se natahnes (jako bys ladil posed na silnicku). V porovnani s Visionem 19" bych musel dat predstavec 140mm oproti Attitudovi 19", kde mi staci 110 (ale mam 120 :-) Diky delsimu ramovemu trojuhelniku je kolo mene citlive umistenu teziste.
No prave naopak ne? Na to aby se tvoje teziste dostalo vic dopredu se musis vic polozit nad riditka, pri cemz se blbe slape a ztracis citlivost v roukou a stabilitu ktera je pri prudkejch vyjezdech obvzlast potrebna..
Půjč si to a projeď se – a uvidíš, jak se na tom jede. To položení je o 2–3 cm. Do prudkého výjezdu jdeš stejně ze sedla a to teprve oceníš, že si neukopneš řazení kolenem…
asi uz moc teorie :-) ja vim bezpecne jen to, ze na genesis sugaru se mi do kopce jezdi mnohem lip, nez na starym pevnym arturovi :-)
:-))) Jinak ja sem na Genesis jezdil a co si pamatuju tak to bylo takovy hravy.
To jsi měl asi menší rám, než bys měl mít. Hravé u mě bylo M-ko, ale ve sjezdu mi to vadilo. L-ko je perfektní.
Kolik měříš? Já mám M-ko, ale o L-ku jsem také uvažoval.
Ráno 180, večer 178. Výpočtem mi vychází rám mezi 18" a 19" s efektivní délkou horní trubky cca 610mm M-ko bylo 17,5" s 590mm, L-ko 19" (o fous víc než bych potřeboval) s 615mm. Na silovou jízdu a maraton mi L-ko sedí líp, je stabilnější (i když těch +120gramů mě mrzelo) Taky vidli jsem chtěl dát se 100mm, což na M-ku bylo hodně vratkév zatáčce, naL-ku je to dobré.
Diky za odpoved. Merim uplne stejne. Nakonec jsem na radu p. Taicha z Velointestu zvolil M (17,5). Jsem spokojeny, ale citim, ze predstavec bych mohl mit o 1–2 cm delsi. Stale se taky nemuzu rozhodnou, jestli tam dam rohy.
Jojo taky mi radili M-ko, dokonce jsem jej původně chtěl.Ale časem mi začalo být malé, tj. posed jsem si pěkně natáhl sedlovkou a představcem, ale ten podvozek zůstal krátký. Kolo pak začalo být citlivé i na drobné na posuny těžiště (ze sedla, napřímení posedu, atd…). Tak jsem to zklidnil větším rámem (=pohodlí). I teď mám představec 120mm, kratší mi moc nesedl. Rohy nevozím, na M-ku mi ale ruce cestovaly pořád někam dopředu…zase se líp nosilo a dobře naskokovalo a slízalo (horní trubka nízko). Tož tak.
Přítulka jezdila nějakou dobu na HookooEkoo Disc s Genesis geometrií. Zkoušel jsem ho a dost se mi libilo. Ale ženská byla neš?astná. Nesedělo jí. Bylo na ní moc živé a nízko u země (teď má Treka a jezdí o 100% líp, hlavně sjezdy). Ale fakt to záleží na tom, jak ti která geometrie sedne.
jezdím necelý rok GF sugar, před tím jsem měl duratec keen (dnes career) a rozdíl je dost zásadní, duratec byl krátký, měl jsem na něm 12 cm představec a většinu času jsem se držel za konec rohů, sugar je skoro opak – sedím dost vzadu a prudké výjezdy jsou opravdu jednodušší, ale v točivých pasážích nepoci?uji neobratnost. mě ta geometrie z těchle důvodů vyhovuje
Teď jsem si to po sebě přečet a vypadá to jako bych na genesis nadával. Ale to vůbec ne, mě se líbí!!!