Chystám se na týden s bajkem a manželkou do Bělé pod Pradědem. Nemáte typ na nějaké pěkné trasy? Budu moc vděčný, moc to tam neznám…Díkec..
Chystám se na týden s bajkem a manželkou do Bělé pod Pradědem. Nemáte typ na nějaké pěkné trasy? Budu moc vděčný, moc to tam neznám…Díkec..
Když vyjedš na Videlský kříž, tak všemi směry, kterými se dáš, tě
čeká skvělá projížďka.
- po parkovišti doprava – směr Červenohorské
sedlo
- doleva po cyklotrase – přes Lysý vrch na
Pásmo Orlíka, odtud buď do Jeseníku, nebo až
na Rejvíz
- rovně po silnici – Karlova Studánka – Hvězda – Praděd –
Švýcárna – Červenohorské sedlo Jen bacha – nejezdi z Videlského
kříže rovnou na Švýcárnu, je to sice jen 4 km, ale kolo poneseš na
zádech a manželku asi taky.:-) Jinak – a? vám vyjde počasí:-)
Ja se vratil v patek… pekne rozstipanej… Davej bacha, je tam dost omezeni pro bikery a sou tam cyklotrasy (sotolinovy cesty). Je tam dost ochrancu a ty prudej. Vyjed si na tu precerpavaci nadrz u Pradedu. 12km vyzivnej kopec. Praded je taky dobrej – pres tu Svycarnu na Cervenohorsky sedlo. Tam sem vyhorel a sem docela dojebanej…
Jen pro doplneni, jedna se o Dlouhe strane a pokud zdolas Cervenohorsky sedlo a nasledne sjezd dolu a znova vyslap na Dl.Strane, bude to dost dobry trip
Bělá je ideální místo kde začít. To co bylo napsáno o Videlském kříži je pravda. Jinak obecně máme tady nevýhodu, že spousta tras vede po asfaltu a pak najednou je brutální terén, takže když jedeš se zubama tak se celkem nadřež a když na slikách tak se někde vysekáš. Z Bělé od hospody Cimbura je pěkný výjezd na Šerák, jen bych doporučil držet se silnice, protože značka v jednom místě uhýbá do lesa , kde je to dost náročné a pak se zase napojuje. Lepší je to po silnici. Z Šeráku po značce technický sjezdík na Ramzovou(manželka tě asi bude proklínat) pak do Jeseníku a do Bělé. Praděd je povinost. Já jezdím nahoru právě tou zkratkou z Vidlí, ale musí se asi 2km tlačit těžkým terénem ( jet se nedá a navíc je to zakázaná cesta), ale přijde mi to lepší než jed až na Sedlo.Jiná možnost jak nahoru je Vildi-Lyra-Karlova studánka-Ovčárna-Praděd. Zpátky jezdím ze Švícárny právě na Sedlo a po asfaltu do Bělé. Jedna z mých oblíbených Jeseník-Rejvíz-Zlatý chlum(rozhledna)-Jeseník. Kdyby tě zajímala nějaká určitá trasa, tak napiš.Kup si nějakou cyklistickou mapu. Tam by mělo být tras dost.
Serak je dobrej. Po cerveny z Ramzovy je horni pulka docela spatna a kousky se musej tlacit. Nebo bys to musel zkusit pod lanovkou. Vyhni se este zluty z Filipovic na cervenohorsky sedlo! Nebo si sebou vem horolezeckou vystroj a krovinorez…
No tak to je fakt vražda.
Tlačení se stejně asi nevyhneš. Holt Jeseníky.
Jen tak pro zajímavost, ty jsi z Jeseníku?
Jo jo. Vyrostl jsem v Pradědově kraji.
Díky všem, stáhnul jsem někde všechny zakázaný trasy pro kolo, tak snad se ochráncům vyhnu…
to me zajima .. muzes sem hodit link kde jsi takovy seznam nasel, dik
nasel jsem to… ehm… no preci na bike-foru :-) – viz utl:www.bike-forum.cz/forum/forum.php?…
chybicka se vleoudi.. oprava: http://www.bike-forum.cz/forum/forum.php?…
vleodi=vloudi no nic, jdu radsi spat…
Díky za ten přehled. Sice to tu mám dost projeté, ale tohle se hodí. Po sjezdovce ze šeráku jezdím taky a ještě si nikdo nestěžoval i když klidně projedu kolem obsluhy lanovky.
jestli ti zbude cas a nebo bude spatne pocasi, tak super je exkurze na precerpavaci nadrz Dlouhe strane, je to s filmem, vykladem, vyletem do hlavni haly ve skale a vubec je to hodne zajimava stavba v podzemi, vyvezou te na horni nadrz (1300 m.n.m) ktera stoji za shlednuti.
Da se tam nekde nechat kolo?
Muzes ho tam nekde privazat. Dejte si to nahoru. Jednou stranou je to 5,5 (nic moc) , ale kdyz to vezmete zadem, tak je tam vyzivnÿ 12km stoupani po asfaltu!
Esli myslíš to stoupání z Loučné nad Desnou jak se uhne někde za mostem u „zámku“ vpravo podél Trojramenného? potoka nahoru tak to opravdu stojí zato a myslím, že je to nejlepší kopec v Jeseníkách. Jen nevím jestli se neprojíždí nějakou oborou která je občas zavřená = neprůjezdná cesta (nebo přetahování kola přes plot).
Neboj dostaneš se tam. Buď po asfaltu, ale daleko krásnější je terén. Je tam značení z časovek. Vyjedeš kousek od vrtulí. Další krásnej výjezd je z Vernířovic a to jak na Dlouhé stráně nebo na Franckovu myslivnu jak je libo. Jo a výjezd po staré cestě na Červ. sedlo z Koutů paráda je to i naopak.
Hele, při cestě z Loučné na Dlouhý stráně bacha na sváteční kolaře, co se nechají vyvízt pod přehradu autem a pak frčí okolo vrtulí dolů. Před nedávnem jsem tamtudy jel (na silničce-vražda) a bylo to dost vo hubu, když se proti mně vyřítili ze zatáčky. Přijde mi, že se z tohodle pseudoDH stává nějakej národní sport. To samý se rozmáhá i v Orlickejch horách. Nic proti nim, ale neškodilo by trochu ohleduplnosti. Jinak, asfaltka je to nádherná, z Loučný se na ni dostaneš, když projedeš okolo benzínky, po pár metrech je nalevo samoška a naproti ní je odbočka doprava. Tak to je ona.
ja jsem tam byl bez kola, pruvodce te pak po prednasce, ktera se kona v arealu spodni nadrze, vyveze na horni nardz busem nebo jedes svym autem.
Cela exkurze trva tusim 2,5 hodiny.
Lupeny se kupuji 2 vesnice pred prehradou u jedine benziny co v te obci je, na nazev obce si ted nevzpomenu, mistni ti poradi.
Jestli tam jde zamknout kolo – to fakt nevim s kolem tam nikdo na exkurzi nebyl, mozna si tam zkus zavolat. akorat pri jizde autem na horni nardz jsme potkali kolare jak jedou nahoru, je to teda paradni kopec…
je tam toho požehnaně…http://www.ejeseniky.cz/cyklotrasy.php
Jak se da co nejkratsi sjizdnou cestou dostat z Pradedu na Dlouhe strane ? Pujde to po modre „Pod Pradedem“ pres Divoky dul alespon s kolem na ramenou sejit ? Na vikend budu v okoli Vrbna a Karlovy studanky a chtel bych nejak zkombinovat Ovcarnu, Praded, Svycarnu a Dlouhe strane, nejlepe v jednom dni. Diky.
Modra je ta co odbocuje kousek od zacatku stoupani z Ovcarny na Praded doleva z kopce ke spodni nadrzi Dlouhe Strane? Pokud jo, tak je to dost prudka cesticka se serpentinama, sli jsme to kdysi odspodu nahoru s velkyma baglama a byl to zahul… s kolem na rameni to nejak slezes (ale jak moc te to bude bavit?:)
A co takhle ze Švýcárny po zelené dolů na konec Koutů a vrátit se zpátky po asfaltce okolo spodní nádrže? Sice je to za Švýcárnou kousek po těch lávkách, ale to se celkem dá. Po modré je to dolů dost drsný i pěšky.
Jo, ale nemusel bys jet až dolů do Koutů abys nejel furt po asfaltu, ale v jedné z posledních pravotočivých zatáček odbočit doleva na „Hladovou cestu“ a jedeš lesní cestou zhruba po vrstevnici a vyjedeš kousek od mostu nad dolní nádrží.
Diky moc, a co ta neznacena cesta kousek pred Svycarnou udolim cesnekoveho potoka ? Znate to tam nekdo ? Vcera jsem si koupil mapu, zaskrtal vsechny zakazane useky cest (diky VLKOVI za prehled) a nakombinoval jsem trasu znacene / neznacene cesty v delce cca 60–70 km s prevysenim cca 2000.
Zrovna v pátek jsem se na tu cestu od švýcáírny díval, ale nikdy jsem to nejel – vyzkoušej a napiš jak se jelo. Jinak takovej zážitek: kousek pod švickou je odbočka doleva. V 95 roce ji lesáci protahovali všude bahna, ale nevyzkoušej to.Najednou scesta skončila, bahno za mnou přede mnou sráz medvědího hřbetu a tak kolo na ramena a po pařezech dolů. Až pojedeš kolem dolní nádrže dolů tak mrkni doprava na ten kopec s pasekou to je on. Šel jsem to dolů skoro půl druhé hodiny. Jinak si to v Jeseníkách užij!
Jo diky, na tu stran jsem se dival v loni na podzim :o) Ja bych to prubl, ale budu tam s manzelkou, tak neslibuji. Drive jezdila 3000–4000 km za rok, ale loni diky tehotenstvi najela 0 a letos ma jen neco okolo 800km. Chtel bych toho stihnout co nejvice a zaroven ji moc nestrhat, takze jestli si jeste po vyjezdu Praded – Svycarna troufne jet dolu Cesnekem, vyskrabat se na Dlouhe strane, pak opet dolu a pres Cervenohorske sedlo po modre zpet na Praded a Karlovu studanku, jdu do toho. Jinak v loni jsem jel jeden pekny sjezdik z Ostruzniku do Petrikova (tusim ze modra znacka).
My se budeme teď o víkendu taky plzat po Jeseníkách, bohužel pěškobusem. Dneska ve tři odjíždím na silničce na Červenohorský sedlo, rodina si za mnou v závěsu poveze šunky v plechovce. Třeba se někde potkáme. Jakýho máš býka? (Až mě sejme nějaký biker, abych věděl, že jsi to byl ty :-) ).
Nepotkame, my tam jedeme pristi vikend (teoreticky v patek odpoledne – Utery, dle toho, jak se nam podari zajistit hlidani). Na bike budeme mit cas asi jen So+Ne, proto ten spech. Bika mam ve fotkach biku na B-F, manzelka ma podobny, akorat ma bilou Marathonku, jine plaste, rafky a sedlo. http://www.bike-forum.cz/forum/bikes.php?…
Za 14 dni se chystame do Jeseniku a potreboval bych poradit. Pravdepodobne tam pojedeme i s dcerkou a s vozikem. Podle mapy jsem si nasel takovou okruzni cestu z Ludvikova pres Maly Ded, Svycarnu, Praded a Hvezdu zpet do Ludvikova. Melo by to vse byt OK. Ja samozrejme vim o zakazu z Cerniku pres Maly Ded na Svycarnu, ale chtel jsem se zeptat, jak ta cesta vypada – protlaci se tam ten vozik, nebo to jsou kamenne schody ? (Pripadne jak nejlepe se z toho Cerniku dostat i s vozikem na hreben – prijedeme tam po te ceste, kterou maji oznacenu pro bezkare). Jen tak pro predstavu, terenu se vubec s vozikem nebojime, jde jen o to, zda je cesta dostatecne siroka (cca 1m) a zda tam nejsou obrovske balvany, pres ktere to neprotahnu.
Ted pominme aktualni pocasi – dival jsem se na internet, ze na Pradedu je momentalne pres 1m snehu. Protoze ale jezdim do Jeseniku tak 2× do roka, muze se mi to hodit pozdeji. Diky.
Já osobně bych tama nejela ani bez vozíku. Modrá, co vede rovnou z Videl ta je úplně na nic- tam je to bez cesty a kopec jako kráva a z Kříže nahoru…taky kopec jako kráva, já to tam znám jenom v zimě, na kole by mě tam v životě nenapadlo jet. Hodláte jet něco vyloženě tak náročného jak popisuješ, nebo bys uvítal i nákou trasu, u které nebudeš „plivat krev“?
Ne, vetsinou byvame ubytovani v Ludvikove a tak jsem podle mapy hledal okruzni cestu okolo 50-ti km, kde se bude moci dcerka tak zhruba v pulce nekde probehnout a my se budeme moci obcerstvit. A jako bonus beru vyjezd na hlavni hreben. O fyzicku strach nemam, nejak to zvladnu, ale jde mi o to, zda zhruba ten 1,5 km od Cerniku vytlacim i s vozikem az na Svycarnu (skoro az k Cerniku se dostanu po ceste pro bezkare)
Ona i cesta pro běžkaře může být vražda. Jak jsem ti už psal do mailu tak si mylsím, že nejlepší řešení jak se dostat z videl na Švýcýárnu je oklikou přes Červenohorské sedlo, po lesní asfaltce kolem Vysokého vodopádu a pak z červenohoráku na Švýcárnu po běžkařské (ne po červené – teď nemám před sebou mapu). Je to sice delší, ale právě ten úsek z červenohoráku je jeden z nejkrásnější v jeseníkách s nádhernými výhledy směrem do Koutů. A pro vozík to nebude žádný problém.
Nevím, jestli to není pro ně už moc dlouhý, ale je to stoprocentně lepší. Mě by se líbilo vzít to na druhou stranu- z Videlského kříže po žluté přes Orlík a Kazatelny na Rejvíz, tam třeba obídek a tak, a pak po červené pohodičkou přes Drakov do Vrbna.
Jo jo tahle trasa je dobrá a pro vozík jak dělaná, jen bych to jídlo nechal asi až ne Rybářskou baštu před Vrbnem. Smažený pstruh mňam :-)
Smažený pstruh je sice mňam, ale jako místní bych do Rybárny v Mnichově nešla. Ceny jsou pro Němce a jídlo mi extra taky nepříde.
Diky Vam vsem, vecer mrknu do mapy.
Až uvidím bikera s vozíkem, budu mávat, jo?
Jasan :o)
Tak jsem v neděli udělal malej :-) výlet z Ramzové přes Šerák – červenohorský – Švýcárnu – Praděd a zpět. Na Šerák lanovkou, protože nahoru je to síla. Jediná sjízdná cesta je po sjezdovce hlavně z Čerňavy, protože Čerňava – Šerák se dá akorát hodit bike na rameno a je to cca 2km. Na vřesovou studánku je to technický kamenitý a nosící. Je tam ale vstup jen pro pěší, ale ty 3 kiláky se to stejně pulku nese. Jinak ze Studánky dál už pohoda. Počasí nádhernýna pradědu cca 12 stupňů. A příště Dlouhý stráně. Myslel jsem že je tam zákaz autem nahoru??? Jinak příjemné cestování po Jeseníkách.
Zákaz vjezdu na spodní i horní nádrž je (platí už od odbočky z Koutu n. D.. Neplatí ale pro ty co jedou na exkurzi do elektrárny, která se platí a v ceně té vstupenky je povolenka k vjezdu. Proto na horní nádrž jezdí procesí aut co půl hodina, hodina. A jinak co jsem si všiml, tak i ti co na exkurzi nejedou a vjezd povolenej nemají, zákazem si rozhodně hlavu nelámou… Jinak výjezd na Dlouhé stráně rozhodně stojí za to! (akorát bacha na auta:-)
to teda koukám, co jsem tam byl naposled, tak tam byla závora.
zavora je az uplne nahore pod horni nadrzi, kdo jede s exkurzi tak se pres zavoru dostane. Ja osobne to jezdim nahoru po te druhe ceste (kolem vetraku) kudy procesi aut nejezdi, ale i tam se auto da potkat. A na Serak se da od Ramzove dostat take pres Obri skaly, ale odtud je to opet kolo na rameno.