Omlouvám se se za off topic příspěvek. Klekl mi HDD na PC, musel jsem vytvořt Fdiskem nový oddíl, ale HDD teď nelze příkazem Format znovu naformátovat. Je HDD v háji? Nebo lze použít nějaký „mocnější“ nástroj než je Format? Díky všem. PK
Omlouvám se se za off topic příspěvek. Klekl mi HDD na PC, musel jsem vytvořt Fdiskem nový oddíl, ale HDD teď nelze příkazem Format znovu naformátovat. Je HDD v háji? Nebo lze použít nějaký „mocnější“ nástroj než je Format? Díky všem. PK
Jak nejde naformatovat? Co to pise?
Zasekne se to na 3% a napiše to „nelze naformatovat“.
jo tak to je nejlepsi zrusit partisny v nejakem lepsim programu, taky se mi tohle stalo, nakonec jsem vytvoril nove pres Partition Magic
Tezko rict, mozna je ten disk v p… imho. Ale jeste bych zkusil low level format v biosu.
Ale Low-Level jen jako POSLEDNI moznost, i po porade s kramem nebo servisem !
Nevidel bych to tak drasticky… …POSLEDNI mozost je hod diskem! ;-)
No to většinou u disku bejvá to poslední co sním uživatel udělá :o). Dneska se už nepoužívá Low-Lewel Format, jadnak je potřeba nějaká lowlevel utilita přímo od výrobce a ten jí jen tak nedá, nebo taky vůbec nejde udělat.
To vypadá na vadné plotny na disku. Stáhni si diagnostickou utilitu ze stránky výrobce disku a nech disk prověřit.
mel jsem ten samej problem, nakonec jsem smazal oddily a naformatoval ho celej. v Partition Magic 6.0
skus nejaku linuxovu LIVE-ku a fdisk pod nou. s linuxovym fdiskom mam lepsie skusenosti ako s windowsim. Pokial ti staci FAT-ka, tak si to rovno pod tou LIVE-kou aj naformatuj. S checkom na badblocky. Pokial mas podozrenie na posraty povrch, tak najrychlejsie to zistis pri kopirovani pomocou dd. Skus este long SMART test, mohol by povedat, co si on o tom mysli.
pust nejakej soft na diagnostiku od vyrobce
Pokud zničeho nic se porouchá diks (file system) projde Fdisk ale pak nejde formátovat. Tak ho vyndej rozluč se snim a zbav se ho.
Po Fdisku není potřeba nikdy použít mocnější formát. S poškozeným diskem by mocnější formát stejně nic nesved.
Na ten disk zapoměň, vyhoď ho, na se nemůžeš spolehnout .
fdisk nic neformatuje, fdisk napise do MBR partition table.
Padlo tu par rozumnych rad a kopa vyslovenych nezmyslov.
Takze moje dalsie rady – an nezozenies bod x, chod na x+1:
A poznamka na zaver: ten low level format z biosu uz aspon desat rokov nie je skutocny low level format
nic co bych nevěděl ;-) Pro poučování, že Fdisk neni na formátování taky nejsem nejvhodnější kandidát. A je trochu mimo , protože píše že Fdisk projde ,ale né formát tak hledá něco účinějšího, Co sem napsal je pro běžnýho BFU co má windowzy. Bod 3 trochu popírá bod 4.
…low level format z biosu uz aspon desat rokov nie je skutocny low level format..... si tak nebo lépe řečeno ani tam už neni ani přístupnej. Než sem sehnal LLF utilitu pro Seagate sem se docela zapotil.
ak su poskodene platne, tak ani LLF nepomoze. Ja som nejaky cas bojoval s takym SCSI diskom a ked som uz po niekolky krat formatoval, tak som ho vyhodil.
Problem bol, ze LLF ho vzdy nejak priviedol k zivotu, potom som ho naformatoval na NTFS pod NT4.0 a po par tyzdnoch odisli zase nejake sektory a file system to uz nerozchodil. Tie sektory boli ale vzdy niekde inde a nie na jednom mieste. Ten disk mal ale viac ako desat rokov a predtym bezal 5 rokov nonstop v servri, takze nech je mu zem lahka.
SCSI HDD LLF ho vzdy nejak priviedol k zivotu, potom som ho naformatoval na NTFS pod NT4.0 a po par tyzdnoch odisli zase nejake sektory a file system to uz nerozchodil. Tie sektory boli ale vzdy niekde inde a nie na jednom mieste… Jo tak tohle sem zažil taky, ale byl to EIDE HDD.
Stiahni diagnosticky soft z webu vyrobcu a pouzi ho. Pokial je to len niekde vadny sektor , nic sa nedej … premapuje ti vadne sektory a nestratis ani kapacitu. Pokial teda nejde o nejaky stary maly disk.
Podívej se spíše na www.zive.cz do sekce Poradna.