Len mi tak napadlo či vôbec bikerská obec pije víno a či nefunguje skôr na pive. Keď sa tak medzi ľuďmi bavíme, tak často dostávam odpoveď, že suché, len nesmie byť moc kyselé :)
Kludne sa rozpíšte aj o odrodách, prívlastkoch, regiónoch …
Len mi tak napadlo či vôbec bikerská obec pije víno a či nefunguje skôr na pive. Keď sa tak medzi ľuďmi bavíme, tak často dostávam odpoveď, že suché, len nesmie byť moc kyselé :)
Kludne sa rozpíšte aj o odrodách, prívlastkoch, regiónoch …
Anketa: Aké víno ?
Rád si dám kvalitní vino. Podle příležitosti volim barvu a odrůdu radši sušší. Vic se asi moc napsat nedá :-)
Jak stárnu, postupně se přesouvám od kabintů a pozdních sběrů na výběry z hroznů (ale blbě se sháněj) – moc rád Rulandský šedý ze Znovína, ryzlinky – radši dobrej rýňák a pak spoustu vín z Francie a Itálie – takový Teroldego Rotaliano Riserva je obzvláštní bomba a ani Marzemino není špatný. Ale pokaždý mám chuť na něci jinýho…
Teď jdu zorvna načnout Rulanda ze Znovína :)
Už usrkávám Pálavu
z bílých:Rulandské Šedé- polosladké, Muškát- suché,Savignon-suché až polosladké
z červených:jak co,teď si konkrétně nevzpomenu ale moc dobrý jsou vína z Chile,Austrálie -chce to prosně teplo a sluníčko
jinak značky mám nejradši Mádla,sklepy Zaječí,Znovín taky není špatný :)
dobrý vkus :)
Tak ja radsej nieco sladsie, najlepsie z juznej moravy z dajakého malého vinárstva. Preferujem biele.
u mě to je hlavně bílé veltlínské zelené. To mi opravdu chutná.
červená vína nepiju.
nejlépe bílé a polosladké nebo sladké (?) – občas doma tento muškát moc se v tom nevyznám, červené jen když není nic jiného. A pivo nepiju vůbec.
Jj,Muskat-pekny vino,me vic ale chutna Moravsky Muskat,nekde pod jmenem Mopr,mimochodem vyborna lonska sklizen Zernosek Mopr pozdni sber je celkem rarita a temer ji nekoupis
jojo muskat moravsky je super. V dajakom vybere, alebo neskorom zbere tak trosku do sladka. Rocnik 2010 vyzera skvele u niektorych vinarov.
Jenze tu dobrou sklizen musis hledat:)))Me osobne sladke tony nevadi,jen nesmi byt fadni a vino nesmi mit alkoholovou dochut.Vadi mi ze plno vinaru(nerikam vsichni)docukrovava most,pak je to znat na kvalite.To jsou ty vina,po kterych boli hlava…
Slovy klasika :-)
„Šak je to sladké jak kozí bobek“
nebo hovno z nutrie…
Zalezi,pro jakou prilezitost to vino je,jestli chces podporit chutove poharky pred jidlem,nebo uspokojit po jidle,nebo vecer k posezeni.Chuti je nepreberne mnozstvi,jinak za me bile asi Chardonnay a cervene,byt je to smes,Andre
Ako to myslis z tym ze Andre je zmeska ?
Myslim tim,ze tato odruda vznikla krizenim odrud Frankovka a Svatovavrinecke.Zrejme jsem se spatne vyjadril.
Tak vznikla aj Palava a aka je to paradna odroda :)
Palava taky pekna,vonava.Taky je to nejrozsirenejsi odruda,skoda ze ji Zernoseky nemaji jako svoji odrudu.Myslim,ze Melnicka,Mostecka a Roudnicka oblast taky ne.Skoda-mimochodem,jestli je tu nekdo se sklipkem,rad prijedu na degustaci:)))
Vino dle prilezitosti. Nejradeji mam polosuche.
Ted jsem se naucil pit vino od p. Valihracha a tezko se mi pije cokoli jineho.
Nejradsi bile. Irsai Oliver. 2006. Pozdni sber.
Jakej máte názor na Temláře? Někdo je chválí, jinej je nemůže ani cejtit…
Templarske sklepy ti nezarucuji,odkud hrozno pochazi.Pred nedavnem probehla medii kauza,o nakupu hrozna ze zahranici a naslednym prodejem ,,vlastniho,,vina.To nema slusne vinarstvi zapotrebi.Takze at je na etikete cokoli,uz jim neverim
Tak tak . Vcera som bol na juznej morave a vinari si z nich dost utahuju :)
Ani se nedivim,je to trapny,takhle si kazit vino a povest.Sami spadli do kolonky ,,vyrobce vin,,Ale za me,myslim,ze u nas je plno kvalitnich vinaru,takze je z ceho vybirat.Je ale skoda,ze se k nam dostava malo vin Rakouskych a Nemeckych,kde jsou fakt pekny vina a hlavne 97% veskere produkce jsou vina odrudova.
Presne. Vyberat je z coho, horsie je to s nakupom. Clovek ak chce poriadne moravske, tak aby hladal lupou.
Skoda,ze je Morava tak daleko…Vsechny problemy se vyresi ve sklipku
Neskutečně dobrá vína jsou v německu v Kaiserstuhlu-to je u rýna na hranicích s Francií – Baden-Wurtenberg.No a přejedeš řeku a jseš v Alsasku a tamní Tramíny a Pino Gris…
Podle jiných vinařů jsou templářské vína ne moc kvalitní s různých původem hroznů
doporučuju přímo prohlídku jejich sklepů v Čejkovicích a ochutnávku vzorků.Najdou se tam parádní kousky.Za mě osobně třeba jejich sauvignony :)
Jo – to mi chutnalo, ale manželka z něj nadšená nebyla – nakonec sáhla raději po medovině. Já ho pak dopil u počítače.
Preferuju bila, polosladka vina , ale nebranim se ani necemu jinymu:)
Vyborny je Tokaj nebo vina z Alsaska, z ceskych suverene nejlepsi vinarstvi Volarik, trat Orechova Hora
muj favorit je Ryzlink vlassky, vyber z hroznu 2009
dokonce dostalo i nejaky oceneni ruzne po svete :)
Mám rád svařené víno červené, já mám rád..rád svařák :D :D Víno nějak nemusim… :)
Merlot s klokanem. Zatím ho nic nepředčilo.
Australie,dobry,ale hledej,urcite narazis na lepsi.Ja osobne hledam skoro kazdy vecer:)
občas hledám a nemůžu najít :-)
chile je blízko, Italie je hodně proměnlivá. Francie je nuda.
Zkus moldavský merlot, pro mě jeden z nejlepších…
Obecně mi nejvíc chutnají slámové a ledové. Jo a portské.
Jj ale jen na chut, pit to trvale moc nejde :-) moc vyrazna chut a vysoka cena
Jo,nedokazu si predstavit,ze bych cely vecer popijel ledove vino,jen tak na chut
Vždyť jo, stačí jedna ta lahvička a konec, prostě na chuť. Málo kdy mi obecně víno vydrží chutnat delší dobu, pak už to člověku nejede, přeci jen je to dost výrazné. Na hromadnější pití už mám radši pivo a nebo Kofolu :-)
Slamove a ledove,dobra volba,zrejme mas rad plnejsi,sladsi odstiny vina.Zkus vyber z cibeb(vetsinou Tokajske vybery)Portske jake?Mam radsi Ruby cervene,jako dezert.Ve Francii jsem byl ohromeny,dostal jsem Porto s ledem:(((
lambrusco
Pinotage
Ryzlink rýnský, jinak PIVO! :-P :-D
No na to že bydlím ve vinařském kraji, tak musím říct že jsem toho už vypil a vyzkoušel hodně a není vinař jako vinař. Asi nejlepší je cokoliv od Vinné sklepy Valtice, super je Pálava polosladká od Znovínu, výběr z hroznů polosladké Tramín a Rulanské šedé taky od Znovínu (pistol 0,5l), vinařství Válka Ryzlink Rýnský polosladké, Baloun, Skoupil, Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice, a mohl bych pokračovat, jinak velmi oblíbené Aurelius, Pálava, Rulanské šedé, Rulanské bílé, Chardonnay, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, akorát co nemusím tak Muškát protože kytky nepiju.
Muškát také nemusím. Jinak víno piju už skoro třicet let a chutě se různě mění. Teď třeba poznávám různé Neuburské od malých vinařů v Mutěnicích a dost dobré.
Neuburské je výborný, ale jak od koho. Třeba jsem ochutnal od malého vinaře Malverinu polosladkou a to byla mňamka škoda že toho má vždy je cca do 50l a to je hned pryč, známí to rozeberou.
Také ho beru od hodně dobrého známého, který dělá jen pár litrů :-)
uplně nejradši mám chilský težký suchý červený.
obecně rozhodně suchý..
Suchá bílá vína. Především Veltlínské zelené a Tramín červený.
Dřív spíš suchá,teď radši voňavé aromatičtější věci – Pálava,RŠ,Tramín,když se povede malinový Neuburg,nebo angreštový Sauvignonek,je to taky paráda.No a občas překvapí i veltlínek,Aurelius nebo Kerner. Z vinařů mě baví Krist,Valihrach -ten je hodně dosucha,Eko-Hnízdo,Z Čejkovic třeba Šamšula,Hradil,občas něco od Veverky,dobré věci má i Znovím,ze všeho nejradši mám malé vinaře ze slovácka:).
Jediný koho fakt nemusím je velkovýrobce Michlovský – ten smíchá absolutně všechno,hlavně že se to prodá..
tramín červený
Poezie červená je už spoustu let můj favorit, vyhrála i v testu :). Jiné vína mi nechutnají, křiví se po nich huba a není nic horšího, když se člověk poblije a pil předtím červené víno. Snad jen když jsme byli v Tokaji, tam tam měli fajné bílé vína. Všechny byly hodně sladké a to mi vyhovovalo. Jinak ale Kofola jasný vítěz.
Nejlepší víno je pivo. Opět se to potvrdilo na včerejším dýchánku, kam dovezl sommelier -treatt- nějaký patok (Veltlínské zelené??) od vinaře z Hustopečí. Něco tak odporného si dovolí prodávat jen „vinaři“ z Moravy…
dost hustej :)
Jestli si tohoto threadu všimne, určitě to sem napíše sám. Nezažil jsem nikde v Evropě výrobce vína, kteří by úmyslně prodávali takové patoky, jako zhusta prodávají ti „bodří strécové“ z Moravy…
Když chceš kvalitní víno, tak musíš na nákup do sklípku poslat někoho jiného než cajzla z Praglu.
Když chci kvalitní víno, rozhodně nenakupuji na moravě…
je vidět,že jsi znalec :)))
jak říkám, dost hustej :)
Co je na tom hustýho?
no ty :)
Nechci se do toho moc vměšovat, ale ono totiž registrace vína třeba jako pozdní sběry, výběry atd. něco stojí a znám spoustu vinařů kteří mají špičkové víno, má toho málo nevyplatí se mu to registrovat prodává to jako kabinetku, a kdo to nezná tak si to nekoupí protože to není víno s přívlastkem a přitom je to dost pitelný. A je taky pár velkovinařů, kteří nakupují zahuštěný mošt z Bulharska a Maďarska, tady z něj vyrobí rádo by víno s přívlastkem, a potom se to plní někde v Čechách viz. Vinné sklepy Roztoky, a Pražáci si libují jak je to dobrý vínko…, ale v němčem máš pravdu není vinař jako vinař
Kabinetni vino uz je privlastkove,nicmene privlastkova vina se jako stacena podle zakona o vinohradnictvi prodavat nesmeji
Má omluva zemské
Přesně tak ! Na etiketě pak může být třeba"moravské zemské víno",ale jde o to, nemuset absolvovat složitý (a ne levný) schvalovací proces nutný pro přívlastková vína ,které musí mít číslo jakosti,ozn.šarže atd (což se malovýrobcům nevyplatí).
Takže pod označením zemské víno může být často často pozdní sběr i výběr z hroznbů (záleží na cukernatosti hroznů při sklizni – to by tam mělo být uvedené) a naopak přívlastková vína nemusí vždy být nutně lepší.
Nemas tak uplne pravdu.o tom nerozhoduje tak uplne sam.Jestli ma vedenou vinici,tzn.pobira dotace.Kazdy vinar,tedy co znam,usiluje o to,aby mohl prodavat vina s privlastkem(je to pro nej vyzva a radost),ta zacinaji na 19 cukernatosti u kabinetnich vin. To byva celkem standartni kvalita.Stred,rekl bych,pozdni sber 21 taky celkem dosazitelna hodnota u dobrych vinic.Vyssi rada,vyber z hroznu,bobuli,cibeb,led,slama je uz top a opravdu narocne na vyrobu a konci 27.Jdu nacit lahvinku
Ja uz nacal :) jasnacka,ze kazdej (slusnej) chce udělat co nejlepsi vino. Ale pro to,aby to pak mohl PRODAVAT jako privlastky,je ta urednicina nezbytna -To co jsem psal,nemam ze sve hlavy,ale rikaji to (docela casto) mali vinari-takze neco na tom bude :)
Jj,s tim souhlasim,je to papirovani.Ale ty vysledky,kdyz se tomu venujes…Jak rekl prof.Kraus-vinarska ikona-v tom vine je slunicko,puda,vzduch.A VO TOM TO JE
hezky si to napsal :) -půjdu si dolít !
Tak jsem dostal chuť taky, otevřel jsem si http://www.vsvaltice.cz/…-2009–2.html
tím se nedá nic zkazit :)
Od VS Valtice mám vína velice v oblibě, i jakostky jsou velice dobrý
Tak ale nemůžeš je přece házet do jednoho pytle ;)
Člověk si musí holt vybírat a kupovat osvědčené. Jaký v každým obchodním odvětví se i tady najdou šméčka, to je jasná.
Člověče, je zvláštní, že v Rakousku, Itálii, Francii nebo Německu se ti u vinaře nestane, že by to prodal nějaké doslazované druháky. To je moravská specialita. Ani v Bulharsku se nám to nestalo.
sorry, ale druhák už dnes žádný registrovaný vinař nedělá, nemá to žádný smysl.
ale natrefit na nekvalitní víno samozřejmě můžeš
Dobře, nebudu se hádat, jestli to je druhák nebo ne, koneckonců to není důležité.
není to důležité souhlas, ono se toho hodně změnilo, ale samo na natrefit se dá na lecos, ale nepaušalizoval bych to jak s psal kus nahoře
No, mně šlo jen o to, že úmyslně ti prodají sračky (pražák to stejně nepozná a když pozná, tak je to stejně jedno…) jen na moravě, nikde jinde.
Tak v Rakousku doslazovat nemusí, dávali tam radši fridex
Malinko to uvedu na správnou míru. Je to asi o lidech, protože je sice pravdou, že občas narazíš na jak říkáš ,, patok ,, ale pak zjistíš, že s tím vínem to je tak, že to koupil překupník a pokusil se trochu zvětšit litráž :-). Pravdou ale je, že dodnes na Moravě u některých vinařů platí kategorie vína ,, pro tatu ,, a to ti prostě neprodají. Přejedeš pár km do Poysdorfu a tam koupíš i to nejlepší co mají, když to chceš zaplatit. Jinak platí 1 000 lidí 1 000 chutí.
ještě před pár lety se Ti v Rakousku dosti běžně stalo, že jsi koupil víno tuněné nemrznoucí směsí. Tu aféru si doporučuji vyhledat. Možná Tě trochu vyléčí z bludů.
No a ve Francii jsi zjevně nikde nebyl, protože to, co tam na denní pití často vinaři prodávají, by si ani na Moravě většina netroufla.
Dobrý vína i špatný vína jsem zažil všude ve světě.Jednoduchá zásada – ochutnej a kupuj co ti chutná :)
Máš i radu jak ochutnávat a kupovat, co ti chutná, když se stavíš cestou autem?
jasně- nejezdit sám :)
Aha.
Ochutnat víno snad můžeš, ho nemusíš ochutnávat přeci tak, že vypiješ celou sklenku, dáš si jeden lok, za to nikdy žádnou pokutu nedostaneš ;)
stačí trochu převalit v puse a vyplivnout, to by mělo být dostatečné k posouzení chuti:-)
Nebo tak, ale zase aby se neurazil prodejce :D
Jinak v každým vinařství i v každý blbý stáčírně je možnost ochutnat než to koupím. Jak říkáš, stačí omočit jazyk a mám jasno.
…tak nesmíš mu to plyvnout pod nohy nebo do ksichtu…
no však to byla legrace :)
:-)))))
Normalni postup pri degustaci je,ze dostanes karafu na vyplivnuti dousku vina.Nedokazu si predstavit,co by se mnou udelalo 30 vzorku a vic…
a obsah tej karafy sa potom vyleje, alebo na to máte nejaký spešl soudek a potom sa to predáva pražákom?
Je par lidi,kterym bych to klidne nalil:))))ale asi se to vyleje.I kdyz cert vi na cem si pak koreni z Praglu pochutnavaji na banketech
To už se mi jednou stalo na degustaci(chutnali jsme z lahví), když jsem měl vedle na stolku karafu na odlévání, především převažovali teda červené odrůdy, (od předchozích skupin), tak přišla partia a začala si to velice aktivně nalévat. Tak sem čekal až si pohárek přiloží k ústům, pak sem je teda na to upozornil, ale normálně by byli schopni to překoštovat..:)
jezdit na víno jako řidič Tě v zásadě vyřazuje z kategorie lidí způsobilých nakupovat víno.
saké.
To je jedno, hlavně když ho je aspoň 5 litrů :-)
polosladke rulandske sede, rozhodne nemam rad sucha
Pokud chci zavzpominat na studenstke parby tak jedine koupit si nejlevnejsi frankovku (po krabicovym boli vetsinou hlava) a michat to s coca-colou :)
Skoro jakékoliv víno od výrobců z Mělníka, nejlépe 2009 :-)
Celkem mi teď jede Pála 2009, Sommelier klub, Znovín…
Prodané :D
Jen tak pro zajímavost… Kolik litrů týdně vypijete :)?
Jak kdy, ale většinou tak 4–5× láhev
vlastne (bohuzial, je s tym len robota)
Auxerrois Vinsmosele
Beringer Zinfandel
Primitivo del Salento
Rioja
z českých červených např. Rulandské modré 2008 od Znovínu s velmi zábavnou etiketou, která je stejně zábavná i v roce 2009 http://www.znovin.cz/…etail_LS.asp?… (poslední dole)
Pivo nepiju, kofola je fajn.
hmmm… podle chuti a nálady :)
Berticot (bílý), Coteaux du Layon, Chablis, nicméně zatím nejlepší, co jsem pil bylo toto Pouilly Fume: http://www.vino-velkoobchod.cz/…7-p-605.html
jinak je jedno, jaké to víno je a odkud, ale musí mi chutnat :)
Nejraději mám dobrý vlašský ryzlink.
Z červených nemám extra oblíbenou odrůdu,ale rád si dopřeju dobré „barikované“…
Lunel Muscat, Irsai Olivier, Saint Croix od Templaru, Zweigeltrebe rose. + Porto tawny … + srandovni bylo napriklad slany Listel… Ale ja jsem spis na pivo :)
Ale asi se vyznáš?
nevyznam, jen mam mlsnou hubu, takze piju jen to, co mi chutná.
Jo a jeste Aurelius, pozdni sber z Valtic byl hodne zajimavej :)
z okolí Mikulova mi chutnal Sauvignon, jinak piju frankovku s colou :-)
nelze nevzpomenout mocny test krabicovych vin
to je moooc :-)
tak to je opravdu slušný test :)
bílé Veltlínské zelené a červené André … toť mé nej :-)
Dobré víno a pivo nic nepřekoná.U piva je to jasné,české pivo je jednička.U vína je to složitější.Pil jsem dokonce i knížecí víno z Lichtenštejska,což je unikát.Nicméně chlapi „vinaři“ uznejte sami,udělat víno tam,kde mají 250 dní slunečního svitu(Chile,Austrálie,Californie,Francie,Itálie ap.) není až takové umění.Vyrobit skvělé víno v našich zeměpisných podmínkách na Moravě či na Mělníku,to už chce vážně kumšt.I proto jsem věrný moravským vínům,konkrétně panu MÁDLOVI!Ten člověk vozí vína jak na Hrad,tak mj. do Španělska (!)To je u mě PAN VINAŘ a rád mu zd eudělám reklamu.Kdo neochutnal jeho výběr z bobulí či ledové víno,neví co je to ambrosie!
Souhlasím, po dlouhé době někdo, kdo si uvědomuje co je za tím práce v našich podmínkách udělat pěkné vína, viz. letošní ročník. Proto dávám přednost jedině vínům od nás z Moravy. Oblíbené mám hlavně strážnické vína, i když jsou trošku netypické. Srdcovka je samozřejmě naše víno, které si děláme doma ve sklepě:) A když zahraničí, tak Rakousko – oblast Weinviertel – pěkné Veltlíny a Vlašáky.
moje řeč. Neni dobrý se upnout ani k jedné značce ani k jedné odrůdě. Všecko se jednou přepije. Vinařství u nás za posledních 20let udělalo strašnej skok, v technologiích výroby do plusu a naopak v příklonu k masám do minusu(ale nutno mít na paměti kšeft) Osobně je podle mne na trhu přeslazeno a přebarykováno.
Tady si ten lichtenštejnskej unikát můžeš za pár šušňů koupit :-)
Franta je dobrej, o tom žádná, ale jestli chceš echt ledovky, tak se podívej po Peřinovi, případně si zajeď ke staršímu Jakubíkovi do Zlechova. U toho se ale nakupuje dost složitě.
nejspší víno je rum :-) http://www.absint.cz/…ndir_tuzemak
Tak co máte právě nalito ? u mě (pro změnu) Pálava :)
Chateau de Clapier 2009, nějaké růžové, teoreticky bio, ale nevím, jak se to pozná… nenadchne, ale ani neurazí…
a dostalo nějakou stříbrnou medaili, ale kde, to fakt netuším…
doufej, ze to nebyla medaile za rychlost (kterou to tebou probehne)
Coca-colu
Metaxu 5*
12% polotmavy lezak ze Sumovskeho pivovaru Vimperk
Lipovej čaj + velká lžíce medu + 1g Amoksiklav
Pistáciovo-kokosový Müllermilk, můj nový objev :)
Polotmavý ležák Démon z Vysokého Chlumce.
Flaška vína dražší než litrovka tuzemáku z Božkova, svatá prostoto! :-D
buď rád že ty ceny nejsou v eurech, ale to už je věc každýho soudruha, podle mne je to pořád jen víno, rozhodně víno za 200euro neni 25× lepší než víno za 200korun. :)
taky mne překvapila rulanda modrá od šamšuly
jo Jakub je šikovnej – zkus jeho Hibernal nebo Pálavu !
no já víno moc nepiju a ani jej nekupuju, z kupované produkce piju jen to co někdo donese na ochutnání :)
taky mi dalo fušku ochutnat vše co bylo ve sklepě Rozařínu. :) ale to by se dalo říct že jsem tam byl pracovně. :D
Vždy při těchto „odborných“ debatách se mi vybaví ten pingl v hospodě, který na otázku, jaké máte víno odvětil, červené a bílé .-)
V létě jsme byli zkontrolovat rakušáky a zajimavá zastávka, byla tady.
Super výběr maji v loisiu určitě stoji za to se tam stavit.
Pak že nerostou. :)
letos to vypadá na dobrou úrodu, škoda že mě pivo chutná více http://www.blesk.cz/…u-urodu.html
nerikej hop…
Dřív jsem pil jen červený a většinou to bylo André, ideálně pozdní sběr. Pak mě to červený postupem času přestalo chutnat a přešel jsem na bílé. Tam to byla klasika Tramín, Veltlín a Chardoney. Jenže před rokem mě z vína začala pravidelně bolet hlava a to jak ze suchého, tak sladkého. Takže víno už nepiju a srkám pivo :)))
VÍNO A CYKLISTIKA má u nás určité spojení v osobě pana Podrábského z Roudnice nad Labem. VINAŘ Jan Podrábský se výrobě vína velmi úspěšně věnuje takřka 50 let, když několik desetiletí vedl Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem, načež po odchodu do důchodu si založil malovinařství Vinařství Podrábský, ale zároveň je celoživotním vášnivým cyklistou – silničářem. Jeho dědeček MUDr. František Podrábský byl jezdním ze zakladatelů a následně třicet let předsedou Klubu cyklistů Roudnických – KCR (znáte jistě Giro de Zavadilka v Roudnici nad Labem, www.kcr.cz), a jeho vnuk Jan Podrábský v témže klubu je dlouholetým a aktivním členem výboru. Dříve skrze Zámecké vinařství, nyní skrze vlastní Vinařství Podrábský, sponzoruje nejen Giro de Zavadilka, ale také Závod míru mládeže v Terezíně, aj. Víno Podrábský je úspešné na soutežích České republice i v zahraničí. Když se podíváte na LOGO a etikety Vinařství Podrábský, tak uvidíte nejen dominantu Řípu, ale také u vinohradu dva cyklisty – což je výřez ze skutečné fotografie z cykloturistického výletu KCR a Fr. Podrábského před sto léty! (https://vinarstvi-podrabsky.cz/…alerie37.jpg) Vinařství Podrábský vyrábí převážně vína suchá a polosuchá, z bílých je to Muller Thurgau, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon (2017), Pálava (2018), z červených Dornfelder, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Rubinet, z růžových Pinot Noir. Více na www.vinarstvi-podrabsky.cz Přeji šťastné kilometry na cestách a kvalitní vína po dojezdu :-)
Ja mam rad hroznove. Skoda kazit chutne ovoce kvasenim :D
v te korona panice neco pozitivního https://www.brnan.cz/…psi-na-svete
Jožka prostě umí !
Já osobně jsem fanda bílého polosuchého. Jezdíme s kamosema na kole a jednou jsme zastavili ve vinarstvi v Blatnici a náhodou bylo otevreno. Pokud máte cestu kolem rozhodně se tam zastavte. Schovaju vam tam aj kola a vína jsou fakt parádní. Najdete je na www.mladevinarstvi.cz
Mám rád Pálavu, u nás v Tescu je vinotéka beru 2L petky.
A nepřijde ti divný, že jen do petek se Pálavy stočí násobně víc než je celková plocha osázených vinic? ;-)
:)) JJ palava.
tak třeba i v Moldavsku pěstují Pálavu :D
Takto jsem nad tím nikdy nepřemýšlel, že bych si nali svou oblíbenou sladkou Pálavu a začal počítat rozlohu vinic. Ani nevím kolik vína se udělá z jednoho stromku.
Pokud to někdo víte tak to by mě zajímalo.
Z jednoho stromku se udělá přesně 0 litru vína. :) Na stromě hrozny nerostou. Říká se tomu hlava a je to keř. Výtěžnost je různá, záleží jak to stříháš a jaká je to odrůda. Čím míň hroznů na hlavu, tím snáz se udělá kvalita. Někteří vinaři dokonce hrozny na hlavu regulují a prostříhávají je. Z kila hroznů pak uděláš asi 0,7l vína.
A kolik kilo dá jedna hlava?
Ideální výnos na hlavu záleží na hustotě výsadby, odrůdě… Proto se typicky udává spíše výnos na hektar. Často se udává cca 1.5 kg na hlavu u „běžných“ vinic. Znám vinaře, kteří mají záměrně výnosy u některých odrůd tak kilo na hlavu. Redukci hroznů dělají prakticky všichni, které osobně znám. Samozřejmě můžeš tam toho nechat víc, ale kvalita pak jde dolů.
No tolik kolik chceš. Kdybys to nechal čistě na révě a dal jí prostor, tak 10kg hroznů by podle mně neměl být problém, ale to by se nejednalo o hlavu ve vinohradu. Ale tak se to nedělá, ty tu hlavu ve vinohradu stříháš a máš ji v nějak druhu vedení s nějakým sponem a máš různé odrůdy, takže už tím reguluješ kolik hroznů tam vyroste. Standard je asi tak 1 – 2kg na hlavu. Ale zase pro každou odrůdu je to jinak. Některé jsou výnosnější některé míň. Ta tvoje otázka nemá přesnou odpověď a ovlivňuje ji dost faktorů.
Apropo pokud bych mel nekomu trochu delat reklamu, tak stoji za povsimnuti.
https://www.rodinnevinarstvinecas.cz/
Davide mas to za rohem a fakt se s tim mazli :)
Ze spanelskych vin vinarstvi Leda vynikajici.
Pokud by nekdo sehnal arcibiskubske sklepy rajhrad pinot noir 2015, tak ochutna fakt jedno z nej brnenskejch vin, no a pak od sousedu z bilejch vin prakticky cokoli z kamptalu. Typ na vylet do langelois
http://www.loisium.com/…enlois/home/?…
Trosku komerce nikoho nezabije :)
Momentalne pijeme ze svejch zdroju, protoze bile 2020 se povedlo luxusne. :)
Říkáš „povedlo luxusně“ a měl bych to jít zkontrolovat? :)
Cim driv tim lip :) mizi to pred ocima :)
Za mne doporučuji Vinařství Průdek např. Merlot:
Merlot s charakteristikou „Ve vůni jahodové tóny“ bych neměl odvahu riskovat :D
Nebudu pit zadny hnusny merlot. :)
JJ “If anyone orders merlot, I'm leaving. I am not drinking any fucking merlot.” :D
Taky preferuji PN. Na druhou stranu osobně proti Merlotu nic nemám. Proti jahodové vůni už trochu jo, speciálně u vína z Vitis vinifera.
Spravne, doma pi co mas a jinde co ti nalejou.
Správně. :) Ale se přiznám, že už mne někdy ty „testy“ některých vinařů, který ti nalejou Isabellu/Charváta/Bago a potměšile se ptají, co na to říkáš, lezou na nervy :)
V životě jsem byl ve sklípku asi 3× a poslouchat ty kecy furt dokola to by jednoho jeblo. Kdyby tak kecali v hospodě všichni o pivu, tak bych tam asi přestal chodit.
Okolo dobryho vina zadny kecy potreba nejsou, vetsinou o tom vedou sahodlouhy kecy lidi co se potrebuji jen predvadet. U horaka kterej vyhral juvenale 17 sme marne premejslely proc? A cim? A pak ti dojde ze v harmonii je sila a netreba na tom neco vyzdvihovat. Je krasne mlcet kdyz mas s kym a o cem.
Jenom Veltlinske zelené od nás z krámku, nejedou mi muškáty ani vína z Maďarska. Červené nepiju a nevím proč. Vina z Lidla jsou poblijony.