Zdravím
poradi někdo dobrou alternativu místo originálních klik 2 – placka XT 2012.
Chtěl bych
- dvouplacku
- 45/30 je ideální velikost
- jsou kliky kompatibilní s řazením, řetězem atd?
Dík
K.
Zdravím
poradi někdo dobrou alternativu místo originálních klik 2 – placka XT 2012.
Chtěl bych
Dík
K.
Takové silničářské kliky v provedení na MTB nikdo dělat nebude :)Sundat převodníky z XT na koupit nové dle vlastních zubových požadavků.
Jak jsi prisel na tuto kombinaci prevodniku? Nebylo by jednodussi to zkombinovat z nejakych beznych poctu zubu, treba 44/29?
To by bylo výrazně snazší.
Co se týče kompatibility, výrobci mívají na svých stránkách informaci zda jejich převodníky padnou na všechny běžné kliky nebo zda jsou různé verze (např. RF má verze Truvativ, Shimano nové a RF/Shimano staré)
Stačí si najít rozteče šroubů, ne? Přinejhorším to bude vypadat divně, ale sedět by to mělo, když bude rozteč stejná.
Prostřední placka na XT 770 byla jiná než na XT 760 a nepasovala na XT 760. V ruce jsem oboje neměl, ale i Shimano uvádí, že nejsou kompatibilní. Šlo to nějak odbrousit, ale bez zásahu to nešlo.
Staci trosku zapilovat a pak pasuje.
zapomněl jsi ještě úpravu délky šroubů :-)
Sram XX?
XTR by měly jít sehnat se 44/30.
Jinak co jezdíš? Svěťák v MTB maratonu, že potřebuješ takový převody? Myslím, že ani tam takový nepoužívaj :D.
Furt ta převodová mafie, že vás to baví :-) Předpokládám, že ví sám nejlépe, jaké převody potřebuje.
jak mafie, sa pyta tak sa mu odpoveda, jeho predstava resp. potreba je pomerne exoticka tak sa vobec necudujem ze sa ho niekto v dobrom opyta ci vie co cini.
jojo, pak tu mame jeste ramovou mafii, ktera ti bude tvrdit, ze o dve cisla mensi ram je presne ten pravy a platfusaky, co nepochopi, jak muzes foukat vic nez 1,5 atmosfery. o samponcich, co ti zplujou vse, co neni podle jejich mody ani nemluve..:)
No, já vozím 42/28 s 11–32z kazetou, takže daleko těžší nejlehčí převod, než se tady uznává (tady se diskutuje, jestli teda stačí 24/36 nebo je potřeba 22/36 :D ), ale přesto mi to nedalo se nezeptat. Taky jsem dřív plánoval spíš podobnou kombinaci převodníků a s vhodně odstupňovanou 36z kazetou bych do 44/30 možná i šel, ale zase ten přínos už není takovej a má to i svý nevýhody proti klasice 42/28, která jde naprosto běžně sehnat.
njn, já si vybral 25/38, trochu rozdíl oproti tady kolegovi:-D
Bych si utrhl nohy točit na 38 zubech.
jakoze moc tezke?
Spis mysli moc lehky:) Ale do terenu v tom zadnej problem nevidim.
tak mam to ma xc a maratony, a na treninkach jezdim pouze teren a kopce
Prevod 38/11 je rýchlejší ako 44/13, t.j. druhý najmenší pastorok na kazete 11–34. To až tak často jazdíš 44/11?
Reagovala som síce na niekoho iného, ale v tvojom prípade klobúk dolu. Asi „lepší oddíl“ :)
Ešte mi však prosím prezraď aké jazdíš rýchlostné priemery? Predpokladám, že sa bavíme o MTB a jazdení v teréne a nie o silničke, alebo trekkingu. Pretože to čo jazdíš, nejazdí ani súčasný majster sveta XC.
jn současný mistr vozí 24/38 a 36z kazetu
jn současný mistr vozí 24/38 a 36z kazetu
no zase je to 29er což je dost podstatný rozdíl. tuším že to je něco jako 29/43 podle poměru a ted nevím jak to přesně spočítat. (usuzuju dle toho že Stander vozí jednoplacku 36 a někdo tu někde tvrdil že to odpovídá skoro 42z na 26tce). ale každopádně 48/11 by asi ani Jára nevyužil :D
Vážně to tak vozí?
Není to tak, že tuto kombinaci měl pouze na Pražských schodech?
ne ne on to tak vozí furt. třeba v novým městě to tak taky měl a to jsem se divil …
tak podle toho vzorečku níže ta 36z na 29eru odpovídá 40z na 26ce, takže to je celkem v klidu
když převodový poměr na 26 vynásobíš 1,115 tak ti vyjde poměr na 29
tedy 38/11 =3,45
38/11 x1,115 =3,85 což je o něco lehčí než na 26" 43/11
ok díky, tak jsem se ani moc nesekl
ale jestli je to tak, tak převod 24/36 na 29" je stejný jak 25/34 na 26"
jo akorát Jára tam nemá 24 ale 26ku. že někdo psal 24 jsem si nevšiml …
nevím jestli je to tak, to jsem si vymyslel:-)
29:26
musíš to rátať obvod 29" deleno obvod 26" kola. Nemám 29er takže neviem posúdiť, ale RaR 26×2,1 má 2065mm pri nafúkaní 1,7–1,8 keď sedím na bajku. Keby platil tvoj vzorec tak 29er s podobným plášťom by musel mať obvod 2302mm a to sa mi zdá trochu moc. Počítam, že správny koeficient by mal by cca 1,09. V tom prípade by prevod 38/11 na 29er bol približne alebo o málo ľahší ako 42/11 na 26"
njn obvod 29 neznám, ale máš pravdu
obvod spočítáš 2píer, ale je to jedno, vzhledem k tomu, že er je stejné a pí je konstanta, tak ten poměr je totožný ;-)
U 26 RaR 2,25 jsem vozil tacháč nastavený na 2090mm
U 29 RaR 2,25 vozím tacháč nastavený na 2280mm
Tedy poměr je 1,091, takže to máš dobře.
*****, ty musíš mít křečáky :-)
Kolena ti jednou budou velmi intenzivně děkovat :D.
vetšinu času.. v háku za autem
Já myslím že neví…
1. Kliky od Sram by šli použit?
sly, 45–30 jsem prave videl nekde na strankach u sramu. xtr 44–30 je bezne k dispozici. z konstrukcniho hlediska doporucuju xtr
Jasná? Jestli myslíš jednoznačně XTR, tak souhlas ;-).
Měl by někdo na zapůjčení převodníky na sramácký kliky 26–39 nebo 26–42? klidně na zálohou. Chci to zkusit a zbytečně nevyhodit prachy.
Děkuju
pujcit prevodniky? vidlu, ram, neco z kokpitu, ci brzdy – ok, ale to jediny co se ku… jiste ikdyz se s tim zachazi radne? :D to teda nevim jestli nekoho najdes.
No tak zkusím v krámě celýho bajka :-( Chtěl jsem to jen na 50–70km.
dovolim si vyuzit tematu a zeptam se:
rad bych koupil kliy XT 2012 s dvouplackou ale zajima me jestli na to muzu dat rockring? pripadne jina moznost? myslim ze SLX je primo i s rockringem ale kvuli designu bych rad XT.
preferoval bych bud 40/26 nebo 38/24
a jeste, jak je to s montazi na 2011 reign? je tam ted Deore s osou pressfit a nevim jestli to pasuje, nebo bude osa uz u klik co tam pasovat bude? nebo co jineho si mam pohlidat? sirku domku treba?
diky za rady.
Jesli chces rockring s 2plackou, potrebujes 3placku a misto nejvetsi pily dat rockring.
to je mi celkem jasny, ale nevim, jestli muzu dat tu 38 na prostredek nebo tam je uz od zacatku? nebo jsou dvouplackove kliky proste jine a musim koupit triplackove a dokoupit jine prevodniky??? potom tedy zustava ta prvni otazka, jestli ta 38z placka pujde be problemu na misto prostredni. a co retezova linka???
Robin, veď ti to teraz Viktor napísal. Keď chceš mať kľuky XT s dvomi prevodníkmi a ešte aj rockring, musíš si kúpiť trojprevodníkové kľuky XT (42–32–24z). Najväčšiu (42z) placku nahradíš rockringom a na strednú dáš namiesto pôvodnej 32z novú 38z a malú necháš 24z alebo dáš inú 26z.
diky, uz je mi to jasne :)