Pravá páka asi tak 1–2× za deset přeřazení dolů (na malá) promáchne naprázdno a pak musím řadit znovu, řazení směrem nahoru je bez problémů, Ultegru mám krátce, před tím 105 a tam se to nedělo. Lze to nějak odstranit? Díky za radu.
Pravá páka asi tak 1–2× za deset přeřazení dolů (na malá) promáchne naprázdno a pak musím řadit znovu, řazení směrem nahoru je bez problémů, Ultegru mám krátce, před tím 105 a tam se to nedělo. Lze to nějak odstranit? Díky za radu.
Kdy se to děje? Zařadíš dolů, pak chceš zase a páka jde naprázdno?
To asi nedojde do krajní polohy.
Když jedu na nějaký převod a pak chci řadit na těžší páčka promáchne až na doraz naprázdno, a musím znovu, napodruhé už to jde vždy. S teplotou to asi souvislost má, na podzim to bylo méně a teď je chladněji a dělá to častěji.
Ve valné většině stačí vyměnit lanko nebo bovden.
Mě by to také zajímalo, jestli to jde nějak odstranit. Děje se mi to jak na 105, tak i na pákách Ultegra. Ale jen v zimních měsících, když je chladněji. Zhruba od teploty 15°C a výš už jdou bez problémů, bez promáchnutí do prázdna.
Může a nemusí to být zatuhlou či uschlou vaselínou.
Tomu bych i věřil. Poku mechanismus v páce prostříknu WD40, tak pár dní to funguje bezvadně.
Zkusím tedy prostříknout něčím řidším, jestli to pomůže.
Mas zatuhlou vazelinu a nebo bordel v zapadkovem mechanismu dualu. Staci to treba prostriknout odmastovacem, profoukat tlakovym vzduchem a pak striknout mazivem – ne WD40. Preventivne bych vymenil lanka i bowden.
Ted jsem znova resil nekolik kusu. Praskle pruzinky, rozlouskle zapadky atd. Kdyby chtel nekdo pomoct, napiste do zprav.
Řešil jsem to samé na Dura Ace 9000. Špatně se odřazovalo na menší pastorky vzadu (zmiňované „prohmátnutí“ páky). Vyměnil jsem lanka a bowdeny, ale to nepomohlo. Už jsem pomalu sháněl novej dual, když jsem dostal tip na starou zatuhlou vazelinu. U mě ani namazat v podstatě nepomáhalo.
Koupil jsem odmašťovač ve spreji, prostříkal pořádně páky (namazal) a bylo po problému. Od té doby najeto cca 6tis Km a pořád to šlape jak hodinky :)
Poradite prosim nekdo cim a co presne namazat, dualy jsou pro me nova vec, u mtb to bylo jednodussi :)
Tak stáhneš gumu a uvidíš celý ten mechanismus. Pak to prostříkáš třeba WD, rozhýbeš, vše utřeš a uvidíš.
ok, zkusim to, ja jen jestli to nechce nejakej vic sofistikovanej postup :))
Sofistikovaný si to můžeš udělat jak se ti zlíbí.
Klidně si jí celou rozeber a slož.
Já páky třeba sundal, nastříkal čističem na trouby, vyplachl, prostříkl WD a chodí v pohodě.
Diky moc
Mně na Dura Ace před časem pomohlo to prostříknutí WD. Nějaké video s rozborkou jsem viděl, ale nepouštěl bych se do toho.
prostriknuti bowdenu nebo toho mechanismu nebo komplet. Mam taky DA9000
Jestli to měla být otázka, tak mechanismu v řadící páce.
Diky
Lanka mam relativne nova, menil jsem v srpnu. Ale prava paka stejne vynechava. Poradim si jen s olejem ve spreji, nebo potrebuji jeste odmastovac ve spreji? Tlakovy vzduch rovnez nemam.
Jak pecujete o dualcontroly? Provadite nejaky pravidelny mazani? Pripadne cim?
BTW mam posledni 2 generace 105 a zda se mi, ze proti campe gumovy gripy vyadaji jakoby zdegradovane, suche … jak kdyz je jim 20 let :-) Nepouzivate nejaky obnovovace?