Dobrý den všem,
už několik dní procházím různá fóra ohledně volby oleje jak do tlumičů, tak vidlic od Foxe a RockShoxe. Sešla se mi doma dvojice Canyon Spectral 2016 – jeden kompletně od Foxu – tlumič Float Elite Evol 140mm a vidle Float 34 Performance 140mm, druhý zase od RockShoxu – tlumič Monarch RT Debonair 140mm a vidle Pike RC SoloAir 150mm.
Co se týče vybavení dílny, není problém – v rodině kutila, naleznete opravdu vše. V čem ovšem stále tápu, jsou maziva.
Na kroužky, v podstatě všech jednotek, jsem viděl jak doporučení nákupu PM600 Military grease (dokonce bylo zmiňováno, že do vzduchové komory tlumičů, už někdo ani nedává olej, ale pouze PM600 – prý déle vydrží na kroužku a vubec pístu tlumiče, kde olej jinak olej dřív vyteče), česká fóra se zase přiklání k vazelíně r.s.p. SlickKick v kombinaci s doporučenými pár ml oleje do vzduchové komory – PM600 údajně v kombinaci s olejem (nebyl specifikovaný konkrétně) tvoří hrudky, jindy zase, že se v oleji snadno ředí. Rád bych pořídil jeden typ vazelíny na kroužky, pokud to bude možné – všechno jsou to relativně velká balení a věřím že mi vydrží rozhodně déle, než samotná kola.
Co se vidlicí týče, tam se vetšinou doporučuje do tlumící komory, to co doporučuje výrobce a do vzduchové komory doporučuje každý něco jiého.
Tímto nechci říct, že mám problém koupit všechny oleje originál, ale přece jen, pokud by byla šance zredukovat množství typů olejů, bylo by to lepší řešení – z pohledu skladových zásob:-)
Mazání kroužků – PM600 nebo SlickKick?
RS vidle – 3wt + 0w-30 – alternativy?
Fox vidle 2016 – GoldOil 20wt + 5wt – alternantivy?
RS tlumič – 3wt + Maxum4 15w50 – alternativy?
Fox tlumič 2016 – nikde jsem nenašel oficiální servisní manuál pro tlumiče – doporučení?
Jen bych chtěl zmínit, že co se tlumičů týče, tam bych se pouštěl pouze do výměny a promázání vzduchové komory. Servis tlumící komory pravděpodobně přenechám některému s ofiko servisů.
Díky za vaše zkušenosti a doporučení