Pomalu si začínám pohrávat s myšlenkou, že příští rok pořídím nového bika, takže si rád poslechnu názory ostatních. Chci 29´´ celopéro. Využití na maratony (tak 1, max 3 do roka), resp na trénink v maratónských podmínkách (to znamená žádný terénní extrémy). V těžších terénech hodně ztrácím (nemám techniku a rychle odcházím fyzicky), slibuju si od toho, že mě to pomůže pošetřit síly a závod (terény) si trochu víc užít. Zatím mám ve výběru Specialized Stumpjumper 29 www.specialized.com/…CBkModel.jsp?… nebo Gary Fisher Hifi Deluxe 29 www.fisherbikes.com/…fi-deluxe-29 nebo Kona Heihei 29 www.konaworld.com/08_heihei29.htm
Cenu (v Kč) jsem našel zatím jenom u Stumpjumpera, předpokládám, že Gary a Kona bude v podobný relaci (podle cen v dolarech). Zatím vede Stumpjumper. Na velopéru jsem nikdy pořádně nejezdil, jenom krátce na Spešlu FSR XC Pro (byl jsem nadšený) a na Epicu (to jsem zjistil, že nechci). Zadní stavba tuhá, žádná extrénmí houpačka (FSR). Stumpjumper v 29´´ má stejný zdvih, předpokládám, že se to bude chovat stejně. Jak pracuje zadní stavba u Garyho nevim, jinak se mi i Hi-fi líbí, i když je to úplně jiný než Spešl. Možná to nejsou úplně kola na maratony, ale zase zdvih 80mm mi připadá už dost málo (navíc třeba GF Race Day se mi ani moc nelíbí). Kona nevypadá špatně, ale má jen 80 zdvih a trochu bych se bál geometrie, vyhovuje mi spíš delší (jako má GF). Jak byste odhadli váhu? S Garym nemam nejlepší zkušenosti.