Zdravím, jsem muž, 189cm, 85kg a sháním horáka na jízdu po lesních cestách a cyklostezkách. Budu jezdit asi 3× týdně trasy 40km+ (± dle počasí). Jelikož jsem zde žádné TOP modely cena/výkon, dle cenové kategorie, nenašel, tak předpokládám, že si musím dát tu práci a najít si adepty sám, načež vy mi řeknete, co je nejlepší, a zda vůbec má smysl to kupovat, či raději někoho konkrétního požádat o stavbu kola.
Snažil jsem se toho hodně nastudovat, a tak jsem hledal kolo celé v Aliviu jako takový kompromis mezi cenou a kvalitou, ale při výběru to byl vždy spíše obrovský mix všech řad (např. Turney+Deore), a tak bych vás chtěl požádat o zhodnocení, pod jakou kvalitativní řadu u daného komponentu nemám jít, abych předešel častému seřizování či výměně dílů (u těch drahých), a kde naopak stačí nějaká horší řada, protože případná výměna nebude nic drahého? Rozpočet je variabilní, podle mě nemá cenu za každou cenu šetřit, když se to později několikanásobně prodraží na servisech – prostě to nejlevnější použitelné kolo.
Ohledně parametrů se budu muset asi podřídit tomu, co bude k dispozici s dobrou výbavou, každopádně dle mé výšky rám asi 20–21"? a dle váhy vystačím i s pružinovým odpružením? Průměr kol se mi zamlouval nejvíce 27,5" a brzdy mechanické kotoučové, kvůli snazší údržbě (asi neseženu) není to úplná blbost? Přehazovačka s menším počtem koleček vzadu je prý zase lepší v tom, že řetěz více vydrží, je levnější a i přehazovačka nemusí být tak precizně seřízena, co myslíte? Vepředu by bylo zase fajn mít třeba jen 2 kolečka.
Za každou radu mockrát děkuji a prosím především o vyjádření se k druhému odstavci, ať se mohu pustit do toho úmorného hledání na heuréce :-)