• Meluzina

    Letos jsem konečně měla možnost vyrazit na houby. Jenže nějak jsme to přehnali a já musím „zlikvidovat“ ještě pěkných pár kilčo. Takže prosím o vaše zkušenosti s houbami a receptíky: mrazíte, dusíte, sušíte? a copak z nich vaříte?

    Sem s tím, díky moc

    0 0
    • labtec  

      Sušíme a pak dáváme vylouhovat do čaje :)) Zážitek 100%ní

      0 0
    • Martin  

      jedině lysoně…

      0 0
    • jIrI___  

      Jedny z mála skutečných hub u nás zatím ještě nerostou, oproti minulému roku je to celé nějaké posunuté.

      0 0
    • goofy  

      Neco susime (hlavne hribky), neco mrazime, cast jde do hribove calamady, a cast podusime, osmazime na sadle a dame do sklenic ;o)

      0 0
    • Pavel  

      Jak smažené moc nejím, tak smažení hříbkové je to nejlepší, co může být. Přepůlit, vyválet v mouce, vymáchat v rozkvedlaném vejci, obalit ve strouhance a pak to chvilku potrápit ve friťáku…

      0 0
      • Jonáš1  

        To teda zásadně hřibovitý houby nejsou to nejlepší, pokud vím tak nejlepší a uznávaný houby jako pochoutka jsou holubinky, ryzce (sirovinka)a mohomůrka růžovka a ještě třeba kotrč.

        0 0
        • Pavel  

          Sbírám (a jím) jen jasně identifikovatelné houby. Hříbek poznám… ;-)

          0 0
          • Meluzina  

            jo,jsem na tom stejně, a do podezřelých hřibů ještě koušu, jestli to není hořčák:-)

            0 0
            • Pavel  

              Případně nejsou ze sádry… :-D

              0 0
              • Meluzina  

                jo, někdy tak vypadají, jak jsou nádherní a kolik jich je vedle sebe, ale to málokdy…

                0 0
          • Jonáš1  

            No tak vidíš já třeba hřiby vůbec nemusím a zavařený jsou chutově příšerný jak to není ryzec nebo slizák, holubinka atd. tak mně nakládaný hřiby nechutnají. Z toho je akorát bahno a ty rourkovitý vítrusnice jsou přímo nepoživatelný nechápu co pořád na těch hřibech vidíte když to neni vůbec nějaká špičková houba. Maximálně tak dobrá na sušení nebo do omáček třeba jsou hřiby dobrý do kuby, asi ještě lepší je stroček trubkovitý, ale to je celej krám na řízky jsou lepší masácí a ryzci a houbové škvarky zase holubinky a to jsou teprve delikatesi a ne nějaký hřiby.

            0 0
            • karliner  

              Fuj, prašivky…

              To jako opravdu jíš?

              0 0
              • Pavel  

                U „nás“ se takové „barevné“ houby souhrnně označovaly jako „žabiny“… :)

                0 0
                • pekoss  

                  u nas jim mluvime pšoki :) A sbiram jen praváky, šiňoky, kozoki a pulgřiby. A s encyklopedii hub nechodim, bo nevim jak se nazyvaji cesky :)

                  0 0
                  • Pavel  

                    Tak to se musím ohledně překladu obrátit na manželku (je z Těšína).. :-) Jenže ona houby nesbírá ani nejí, takže nevím, jestli bude vědět… Tak už to vím; neví… :)

                    0 0
              • capis  

                Pán je znalec.

                0 0
            • Alibaba  

              Krásná přehlídka, jen jsem se voblíz. Akorát ty žlutý bych asi nesebral. To jsou vyšisovaný klouzci? Z tohodle úhlu se to moc nepozná… Jinak žlutý lupenatý (pokud nejde o lišky) mi připadaj moc toxický ;) Takže šťavnatky nebo žlutý holubinky nechávám znalcům…

              0 0
            • JSt  

              v te zlute vanicce mas houby u kterych si nejsi jistej? :-D

              0 0
              • RomanH  

                Tak hlavne ze uvidis toho draka v kuchyni, ne ;-)

                0 0
              • Jonáš1  

                Prej prašivky dovol abych se zasmál to je to nejlepší co tady v našich lesích roste.

                Ty zelený je holubinka bukovka, ty žlutý je klouzek sliční,

                ty dvě vochomůrky to jsou masácí vochomůrka růžovka, ty takový ty oranžoví vybledlí s tím zeleným mezikružím to je ryzec smrkový ( to je opravdová lahůdka jen tak na sádle s kmíněm a solí) pak jsou tam dvě lišky a pak ostře vínové červená je holubinka révová taky velice dobrá houba.

                No a v košíkách jsou klasický hřiby smrkový a ryzcí a pár příšernejch babek, jinak tam ještě chyběl slizák mazlavý a dutonožky a pak ještě nějaký holubinky třeba nazelenalá, uhlířka, kolčaví, celokrajná, jahodová.

                0 0
                • karliner  

                  Ale jo, v Kambodže taky lidi baští pavouky a tvrdí, že to je pochoutka, proč se tedy nenaládovat prašivkama, který slušnej houbař tak maximálně rozkopne.

                  0 0
                  • Alibaba  

                    Karliner – ty prašivko, nějak se ti práší vod huby ;)

                    0 0
                    • karliner  

                      Kdepak. Ty vyobrazené prašivky sbírají (a potom jedí a hlasitě vychvalují) jen ti houbařští nekňubové, kteří nedokáží najít praváky, křemenáče, kozáky nebo kotrče kadeřavé.

                      0 0
                      • Jonáš1  

                        Hlavně že jste všichní houbaří ale znáte ůplný hovno o houbách, akorát přijít do lesa vysbírat hřiby a ostatní vynikající houby rozkopat jenom proto že se neni sympatická, já to říkám pořád tohle je stát debilů.

                        Víš ono stačí otevřít atlas podívat se a zjistíš že hřiby jako nejsou žádná sláva.

                        0 0
                        • Tomahomo  

                          Neodporuj všeznalému karlinerovi, největšímu a nejchytřejšímu Čechovi, hlasateli jediné pravdy a čistoty rasy…

                          No nic, jdu raděj na kolo.

                          0 0
                        • karliner  

                          No jasně. Každej správnej Smotlacha vysbírá (jak správně píšeš) hřiby a na lemply, co hříbky najít neumí zbydou ty prašivky.

                          A jak říkaly naše babičky – „člověk si zvykne i na šibenici“, takže pak neúspěšní takyhoubaři začnou tvrdit, že ty prašivky jsou chutné a po dalším čase jim skutečně zachutnají. Je to jednoduché milý Watsone :-)

                          0 0
                          • Jonáš1  

                            No právě lemplové co houby neznají tak sbírají jenom hřiby protože je to jedlá houba která se nedá zaměnit když to houbař který houby zná tak sbírá i ty který se dají zaměnit, ale jsou i tedy chutnější.

                            Zkus někdy naložit třeba opěnky měnlivý a hřiby a uvidíš ten propastnej rozdíl v chuti, že hřibovitý naložený houby prostě nejsou dobrý.

                            0 0
                            • RendyD  

                              Tak tak, třeba syrůvky, to bývaly vždycky výjimečně chutné houby, bohužel jsem na ně už dlouho nenarazil. Praváka pozná i blb.

                              0 0
                              • Jonáš1  

                                Hmm bohužel syrovinky s těma je to nějak nahnutý ty opravdu už rostou jen vyjímečně, ale to byly opravdový lahůdky, to hřib je proti tomu prašivka.

                                0 0
                                • RendyD  

                                  +1

                                  0 0
                                  • Janes  

                                    +1 a třeba takovej václavkovej guláš, to je teprve mana nebeská

                                    0 0
                                    • Zlatka  

                                      Václavky raději nakládané a hlavně dlouze povařené. ;)

                                      0 0
                                      • Janes  

                                        Ale prd, dej siz nich gulášek a pochopíš :-), není lepší houbový guláš.

                                        0 0
                                        • Zlatka  

                                          Brr, prvně jsem četla sliz, ten z nich znám.. :)

                                          0 0
                                          • Janes  

                                            Hele,to že neumíš číst, neznamená, že to není nejlepší houbovej guláš :-)

                                            0 0
                                            • Zlatka  

                                              Slizoun se mu jinak říká.

                                              0 0
                                              • Janes  

                                                Já si Tě v těch Dejvicích najdu, Ty provokatérko :-)))

                                                0 0
                                                • Zlatka  

                                                  Budu se těšit. :)

                                                  0 0
                                                  • Janes  

                                                    Tak zejtra ve 3 u Dejvickýho divadla?? :-)

                                                    0 0
                                                  • Zlatka  

                                                    Hákuji..

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    Výmluva…

                                                    0 0
                                                  • Zlatka  

                                                    Ee fakt, takže tak.

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    Njn, škoda, chtěl jsem Ti jen vysvětlit, jak je to s těma václavkama :-)…

                                                    0 0
                                                  • Zlatka  

                                                    To bych ráda, tak někdy jindy, nebo Zdiby nejsou zase až tak daleko ne?

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    Jsou, strašně, jezdím přes ně jen jednou týdně :-)

                                                    0 0
                                                  • Zlatka  

                                                    Tak se stav, snad si najdu chvilku, abys mi dal ochutnat pořádný guláš ala Janes.

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    Letos už nejsou, tak holt možná bez guláše, ale vyprávět o něm umím, jako bys ho úplně cítila ve vzduchu :-))

                                                    0 0
                                                  • Zlatka  

                                                    Tys prudce zklamal, vyprávění znám už od se-seho..

                                                    0 0
                                                  • Janes  

                                                    :-)))))

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    Tipuji, že jestli letos přijdeš na vánoční večírek B-F, dostaneš od Zlatky bambitku nebo něco takovýho :-)))

                                                    0 0
                                                  • Zlatka  

                                                    On ne, on si nic zatím nevysloužil, ale ty a Serža nyní dostanete jiné náčiní, kupříkladu srb a kladivo by se hodilo, protože to chování, imho jeho outlocitné naprášení, báchorky, sny a povídačky jedné paní jsou naprosto totožné s těmi co jsem slýchávala půlku svého života a nyní se je znova pokoušejí vytahovat ven. Brrr mám z toho husí kůži jen..

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    misto kladiva bych dal chorvata. ;-)

                                                    0 0
                                        • StuntJ  

                                          Jojo, guláš z václavek je vynikající, škoda jen že už u nás nerostou v takové míře …

                                          0 0
                                    • RendyD  

                                      Jj, souhlas…:-)

                                      0 0
                                    • jIrI___  

                                      Guláš je parádní. Ale když člověk přinese z lesa 2 tašky václavek, tak se toho už přežere :D

                                      0 0
                                      • StuntJ  

                                        A kam na ně chodíš, tady na vysočině už se skoro nedají najít, tam kde byli nejsou a že jich bylo …

                                        0 0
                                        • jIrI___  

                                          Okolí Rožnova p. R.. Bylo jich tu letos tolik, že jsem to ještě nezažil. Ale za to třeba praváky nebo lysoně letos nic…

                                          0 0
                                          • StuntJ  

                                            Hmmm, tak asi ty houby migrují, snad se někdy zas mrknou na Vysočinu :o)))

                                            0 0
                              • pepino  

                                Nebo karliner:)

                                0 0
                                • weekend warrior  

                                  karliner je jen úzce specializovany mykolog, který na prašivky, jak možná trošičku jízlivě označuje všechny houby z ostatních oddělení fylogenetického stromu mimo Boletaceae, prostě nemá čas…

                                  0 0
                            • karliner  

                              S tím zcela zásadně nesouhlasím. Pokud by ty prašivky byly chutnější, proč by drtivá většina nehoubařů, kterým je jedno jestli jim někdo naservíruje houbu zaměnitelnou nebo nezaměnitelnou vyžadují pokrmy z hřibů nebo lišek a ne nějakých prašivek? Ha?

                              0 0
                              • Jonáš1  

                                Protože to ty lidi neznají tak to nesbírají a tudíž to ani nechtějí jíst, protože naprostá většina nehoubařů zná pouze hnědý klobouky, jak to nemá hnědý klobouk tak je to hned jedovatá prašivka.

                                Já třeba kolikrát v lese nechávám a už je jíst nebudu hřiby žlutomasý protože to jsou takový sráče že to se nedá žrát, nechápu jak to ti lidi možou sbírat ty příšerný babky napuštění vodou vždyť to je jako kdybych jedl bahno, ono už i ty hřiby hnědý nebo podubácí když jsou staršího data, taky jako to taky nejsou žádný špičkový houby.

                                0 0
                                • karliner  

                                  Teď s tebou souhlasím hned několikrát.

                                  1. jak to nemá hnědý klobouk a zespodu rourky – jedná se

                                  o prašivku

                                  1. souhlasím i údivem, jak někdo soudný může sebrat babku (snad kromě

                                  velmi mladých exemplářů)

                                  1. souhlasím i s tím, že starší hřiby obvykle nejsou žádné

                                  špičkové houby, ale to platí i na téměř všechno ovoce nebo zeleninu. Nevím, možná na ty tvoje prašivky ne.

                                  0 0
                                  • Jonáš1  

                                    No to se možná jedná o prašivku ale pro tebe, pro mně je většina lupenatých hub vynikajích a lepších než jsou hřibovité.

                                    0 0
                                    • karliner  

                                      OK, každý nějak začínal, i ty se propracuješ k tomu, že hřiba ničím nenahradíš, ale to chce ty houby, les a jeho strukturu dobře znát mít na hledání hub talent :-)

                                      0 0
                                      • Jonáš1  

                                        No hřiba právě nahradí hodně daleko lepších a kvalitnějších hub. Až budeš houby znát a naučíš se je tak pak tomu porozumíš a zjistíš že jsou druhy hub daleko chuťově úplně někde jinde než hřib.

                                        0 0
                                        • karliner  

                                          A proto je skoro nikdo nesbírá, natož aby je jedl. Tím bych to asi zakončil.

                                          0 0
                                      • Zlatka  

                                        No někdy mi připadáš hodně vtipný..

                                        0 0
                                • Ruprt2  

                                  Ten tvůj opravdový houbař vs. lemp. To je jako u cyklistů.

                                  Možná by se toho mohl někdo chytnout a nasadit ty opravdové houby okolo singltreku.

                                  To by byla teprve pecka, když by si ten opravdový bajker a zároveň opravdový houbař užil obojí najednou.

                                  Popřípadě by se setkávali opravdoví bajkeři s opravdovými houbaři a měli by takové opravdové zážitky.

                                  Jsem si skoro jistý, že na to by byla nějaká dotace EU jak vyšitá.

                                  0 0
                            • terkad  

                              S opeňkama si nejsem nikdy moc jistá, tak je v lese radši nechávám. Přece jen si místo ní donést čepičatku…

                              Ale podobně naše košíky vypadaly minulý víkend :)

                              0 0
                            •  
                              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                              0 0
                            •  
                              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                              0 0
                        • capis  

                          Jonáši, máš pravdu, hřib pravý je sice nejznámější široké veřejnosti, ale zdale ne nejchutnější a nejkvalitnější.

                          0 0
                          • Zlatka  

                            Tyto klouzky také znám, ten žlutý je opravdu mňamka, nejvíc s ananasem a trochou kari na kuří prsíčka.

                            0 0
                          • jIrI___  

                            Další prašivky? :)

                            0 0
                            •  
                              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                              0 0
                          • Jonáš1  

                            Ale to já už vím dávno, dávno že hřib není nejchutnější, ale to vysvětluj tady těm figurám co říkají že ostatní jsou prašivky, těm to vysvětli já houby znám takže vím o čem mluvím.

                            0 0
                          • Jonáš1  

                            Jinak špičkový houby, ryzce, hlíva, klouzek sličný a jeden kousek hřiba parádní úlovek.

                            0 0
                  • Tomahomo  

                    Fakt jsi takový blb(za blb si dosaď namyšlené sebestředné hovado), nebo si na něj jen hraješ? A to nemyslím pouze tyhle dva příspěvky, ale obecně skoro cokoli.

                    0 0
              • pepino  

                Pro tchyni

                0 0
            • RendyD  

              Nádhera…:-) Obzvlášť ryzec je bomba, zrovna jsem zavařoval celej koš.

              0 0
            • Meluzina  

              co je ta žlutá houba v tom žlutém podnose?

              0 0
              • Jonáš1  

                A helemese další nehoubař se ozval, no přeci klouzek sličný je to jeden z nejchutnějších klouzků.

                0 0
                • Zlatka  

                  Až na jeho hořkou slupku, ale jinak výborná a nesmí být stará, rychle hnijí.

                  0 0
                  • Jonáš1  

                    Pozor to si pleteš s klouzkem kravským ten rychle hnije obzvláště starší plodnice když to klouzek sliční nikoliv to je tvrdá dobrá houba a témeř nečerviví.

                    0 0
                    • Zlatka  

                      Tak ano, druhů je více, neznám přesně názvy, ale vím který je jedlý a který není, často sbírám ty bílé, pak dutonožky.

                      0 0
                      • Jonáš1  

                        Jo dutonožky jsou taky špičkový hlavně do nakládání ale ty karliner nezná páč sbírá pouze hřiby smrkový (pravý), takže on sbírá pouze jeden druh houby tak to je opravdu houbař s velkým H, to smekám klobouk.

                        0 0
                    • Alibaba  

                      Když je to tvrdá dobrá houba, tak ji prosím piš s tvrdym dobrym „y“. Sličný! Děkuji…

                      Je to světlá varianta, ty v lese přímo svítěj – já jim říkám vyšisovaný, jinak klasika má tmavší hnědší klobouk.

                      0 0
                    • Janes  

                      Tak bacha, na klouzek kravský mi nešahej, mladý plodnice jsou v pohodě a díky tomu, že jsou i v úplně vysbíraným lese, protože je lidi považujou za prašivku, jim dodává cenu, stejně jako muchomůrce pošvatý.

                      0 0
                      • Jonáš1  

                        Ale ty já sbírám taky.

                        0 0
                        • Janes  

                          U nás zaplaťpánbůh nikdo, a nebýt pošvatek, co bych jinak dával v létě do bramboračky, to nevím.

                          0 0
                • karliner  

                  Hroznej humus, na chajdě mi rostou na pozemku, odvážím to do popelnice po kýblech, posledně dokonce celé kolečko :-)

                  0 0
                • Meluzina  

                  klouzka poznám a sbírám, jen na fotce mi to připadalo hrozně moc žlutý, já jen, že jsem podobných, nebo možná stejných potkala v lese spoustu, ale zespoda to nebylo jako u klouzka, ale jako u prašivky, proto se ptám…

                  a k tomu, že sbírám jen hřibovité, jsem se čestně přiznala hned na začátku, tak nechápu, proč to osočování houbař nehoubař, to je fakt trapné…

                  0 0
              • karliner  

                prašivka, píšu to o kus výše…

                0 0
                • Jonáš1  

                  Já se ani nedivím že ty lidi se tady těma houba otráví když neznají ani základní druhy hub.

                  0 0
                  • karliner  

                    No, neřekl bych, že se houbama tráví skuteční znalci hub = ti, kteří sbírají houby hřibovité, ale spíš ti druzí – tj. ti, co hřiby neumí hledat a místo nich sbírají kdejakou prašivku :-)

                    0 0
                    • Alibaba  

                      skuteční znalci hub = ti, kteří sbírají houby hřibovité

                      Tohle by mohl být dobrý volební slogan!!! Ty seš fakt vtipálek.

                      0 0
                    • terkad  

                      Nepřipadáš si už trochu trapně?

                      0 0
                      • karliner  

                        Připadal bych si skutečně trapně, kdybych ti měl vysvětlovat, záměnou kterých hub vzniká drtivá většina otrav, tak se na to vykašlu.

                        0 0
                        • Jonáš1  

                          No ty jiný houby nezbíráš protože si blbej a poznáš jenom hřiby a jiných hub se bojíš protože mají lupenaté výtrusnice, no takže to je jasný ty nejsi žádnej houbař ty jsi nehoubař co tvrdí že hřiby jsou nejlepší když jsi ještě jiný houby neochutnal.

                          0 0
                          • karliner  

                            Když odhlédnu od toho zbytečného nadávání, jakou má tvoje odpověď souvislost s mým postem?

                            0 0
                          • Ruprt2  

                            To zní jako správný epitaf.

                            0 0
                        • Hroch obojzhivelnyj  

                          Si stezoval jeden mykolog na prednasce, jak jsou Cesi hrozny, ze vysbiraj a sezerou i vzacny satany co rostou v prokopaku, protoze maj rourky :-)

                          0 0
        • ZuzicK  

          Kotrč.. já nevím. Nějak zvlášť mi nechutnal. Dojem byl ale umocněn ještě tím, že to vpodstatě nejde pořádně očistit a jak je u nás písčitý podloží.. humus, nesnáším písek mezi zubama, to je jedna z mála věcí, co mi zdvihá žaludek :-D

          0 0
          • Janes  

            aje je z něj dobrá ala držkovka..

            0 0
            • ZuzicK  

              Tu jsem měla, fakt nijak extra to nechutnelo, ale jak píšu, moje emoce byly umocněny tím pískem :-/ Řekla bych, že podobně chutná i hlíva.

              0 0
              • Janes  

                No tak není to žádná hitparáda, ale dá se. Vždycky když najdu kotrče, je mi ho líto nechat v lese a jiný použití pro něj neznám. Ale jak říkám, dá se a je to takový zpestření.

                0 0
            • Ruprt2  

              Co to je držkovka?

              0 0
              • karliner  

                zeptej se janoucha..

                0 0
              • jIrI___  

                Neříkej, že ve Zlíně neříkáte dršťkové polívce držkovka…

                0 0
                • Ruprt2  

                  No fakt ne :-)

                  0 0
                  • Janes  

                    Musím Ti dát zapravdu, Zlíňáci mluví opravdu odporně spisovně :-). Svojí ženu jsem to naštěstí po více než 20ti letech manželství částečně odnaučil. :-))

                    0 0
                    • Ruprt2  

                      To tak mají všichni houbaři, že co není po jejich je špatně? :-)

                      Chtělo by to trochu tolerance hošani.

                      0 0
                      • Janes  

                        Neměl by sis toleranci spíš cvičit Ty ? Co je na mým příspěvku plným smajlíků netolerantní? A navíc jsem Ti dal zapravdu, že ve Zlíně se držkovka neříká…

                        0 0
    • weekend warrior  

      řízky, smaženice, bramboračka, houbová smetanová omáčka/guláš a je dost hub pryč, bohužel:)

      jinak sušíme v sušiččce(je to jen na pár hodin a takřka bez práce, bez „smradu“), něco nakládáme na kyselo, něco přidáváme do mojí zamilované zelné „čalamady“(vše najemno: zelí, paprika, cibule, mrkev, lák(ocet, voda, cukr, sůl – poměry teda neznám:) + někdy ta houba a pak jen zavřít a v chladu temnu nechat působit, vydrží i rok++ Smrdi to jak bolave nohy, ale je to chutovej luxus)mrazák moc neee, pac je tam maso ze zabijacek a zelenina ze zahrady + mame tu susicku no…

      recepty ze sušených hub, jiné než bramboračka: houbofleky, kuba z krup, kuba z rýže, houba k přírodní vepřové kotletě s kostí, houba jako ozdoba na štouchané brambory, houby do špenátové náplně do omelet, houba ke grilované cuketě… houby jsou fajn, jen záeží na pečlivosti=míře separace přípravy hub od ostatních složek pokrmu

      0 0
      • Meluzina  

        jo, tak to nakládání na kyselo by mne zajímalo, prosím o recept, díky

        0 0
        • Zdenda CUBE  

          Zavařujeme je do klasického láku na okurky, jen je musíš před zavařením nechat přejít varem a tu vodu z nich slít. Pak už běžný postup jako u okurek.

          0 0
          • Meluzina  

            jo, tak to předávám tchánovi, ten umí okurky úplně nejlíp, díky:-)

            0 0
            • Pavel  

              Správně! Odbornou práci je třeba předat odborníkům… ;-))

              0 0
          • George.999  

            To naši nám před měsícem přivezli zavařené hříbky v láku. Minulý víkend si s manželkou říkáme, že v kuchyni něco smrdí. Tak jsem vynesl koš s tim, že to bude ono, ale nepomohlo. Tak jsme vyklidili skříň a ejhle, víčko se na sklenici nechytlo. No to bych nikomu nepřál, zabalil jsem to asi do tří igelitek a běžel s tim do popelnice. Jinak když se to povede, jsou super. :-)

            0 0
        • weekend warrior  

          osušit, nakrájet, !povařit 4–5minut, sceděné propláchnout!, lák klasicky na okurky, přísady: hořčice, cibule, pepř celý

          btw: prej i ta čalamada se zavařuje jak vokurky, jsem nevěděl, nikdy jsem u finale nebyl, jen u krouhání a plnění:)

          0 0
      • Meluzina  

        jo, s tím špenátem do omelety je dobrý nápad, ale to budu asi jíst jen já… díky za tip

        0 0
        • weekend warrior  

          tak tam dej kousek kuřete nebo klobasy a bude…

          omeleta: hl.mouka, vejce, na panvi z jedne strany, naplnit, smotat, dat do trouby zapect, posypat tvrdym syrem, dopect

          0 0
    • WEGO  

      houbičky naložit do sklenice s medem a pak konzumovat po setmění nejlépe v lese

      0 0
    • Tomahomo  

      A jsou bio???

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Meluzina  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • anthropoid  

      A houbičky na loukách už rostou?

      0 0
      • terkad  

        Něco už roste. Ale sbírali jsme to jen na výstavku, konzumace jsme se zdrželi :)

        0 0
    • kolombo  

      V kombinaci s mletým masem vytvářím houbovou sekanou.

      1. snadno spotřebuješ spoustu hub
      2. je to strašně dobré
      0 0
      • Meluzina  

        už mám jen taktaktak na tu omeletu:-)

        vy nás ale zásobujete, pane Karfík:-)

        0 0
    • se-se  

      U nás rozstou teď mraky hub – zásadně cyklohoubařím, tedy vždy jen na kole. Zajímavý je, že rostou skoro výhradně jen podél cest (nejsem skalní houbař tak fakt nevím proč).

      Vyjížďku končíme pak doma smaženicí. Zbytek suším a suším.

      0 0
      • StuntJ  

        A nemáte tam zvýšený výskyt koňů? Ti pěkně hnojí cesty a pak tam rostou houby jak splašený …

        0 0
        • Zlatka  

          :) Jo koňský trus dělá divy.

          0 0
        • se-se  

          koňů ne, ale vzhledem k tomu, že v našem kraji vyhráli komunisti, tak možná volů. Že by kadili kolem cest jsem si nevšiml, ale oni to pohnojili dost jiným způsobem.

          0 0
      • karliner  

        Nedivil bych se, kdybys měl na kole namontovanou i nějakou obdobu sonaru na hledání hub.

        0 0
    • mirabike  

      houbička

      0 0
    • mirabike  

      houbičky..

      0 0
    • mirabike  

      a houbičky…

      0 0
      • Tomahomo  

        Toš to só huby! :o)

        0 0
      • Jonáš1  

        No ty špinavý neočištěný houby jako to je ostuda a ještě ty obrovský hřibovitý klepetáče ty jako na jídlo nejsou dobrý ty raději v lese nechávám na vysemenění.

        0 0
        • weekend warrior  

          „hřibovitý klepetáče“?

          0 0
        • mirabike  

          já myslel, že je chemicky likviduješ, aby už více nehyzdily lesy, když jsou to tak podřadný a nechutný houby – teda nic proti holubinkám apod. ale ty budeš fakt znalec :O

          … není někde houbový fooorum, abys přestal prudit na nepatřičným místě..?? tady se smí prudit jen za dlouhý sedlovky a představce :D

          0 0
        • karliner  

          Samosebou, ty tvoje prašivky jsou lepší, hezčí a chutnější.

          0 0
      • Pavel  

        Hezká práce s Photoshopem! :-))

        0 0
      • Ruprt2  

        Dát sem přerostlé bahno, navíc neočištěné, je teda sakra odvaha :-)

        0 0
    • kusvola  

      kdy občas vyrazím na houby, tak si pobrukuji tuto písničku:

      http://youtu.be/M4xYR88gStw

      0 0
    • oddie  

      Něco málo z procházky…

      0 0
      • karliner  

        To je jedna z výhod sběračů prašivek od nás, houbařů – z toho lesa vždycky něco přinesou :-)))

        0 0
        • oddie  

          Já jich taky moc neznám, naštěstí žena jo – má i výhodu, že až se mě bude chtít zbavit, stačí mi jen podstrčit jinou houbu :) Ale tenhle úlovek je docela dobrý, ryzec pravý se zase až tak často nenachází, zvlášť ne v takovém množství.

          0 0
          • terkad  

            Podle fotek spíš ryzec oranžový, ale to je vlastně jedno, dobré jsou oba :)

            0 0
            • oddie  

              Je to pravý, to je jen mizerná mobilí fotka zašera. Měl jsem to vzít pořádným foťákem, abych popíchl jednoho kolegu mykologa, je to z jeho oblíbeného revíru.

              0 0
        • Pavel  

          To máš naprosto pravdu. Ale mne pak ta následná psychedelická smaženice prostě trošku vadí… :)

          0 0
        • Jonáš1  

          Pokud vím tak houbaří nebo jak se přezdíváte tak akorát přinesete hnědý hlavy, to jenom proto že jiný houby neznáte proto máte věčně poloprázdný košíky nějakých hnědých hlav nepříliš chutných.

          0 0
          • JSt  

            jen bych mel dotaz…

            proc probiras na cyklistickem foru takovy picoviny jako houby? dyt to tady nema co delat. tady se ma psat jen o kolech!

            0 0
            • Zlatka  

              Houby, houbičky jsou cyklistické téma, protože je cyklisté rádi k jídlu a bez jídla není výkonu. ;)

              0 0
            • Biker jak Pes  

              Protože proto :-D

              0 0
              • jIrI___  

                Ty tím vytahováním fotek riskuješ… :D

                0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
            • Jonáš1  

              Protože to tady někdo založil to vlákno i když je to fakt máš pravdu že je to nesmysl tady řešit houby, protože je to stránka o kolech taky se tady mají řešit kola s tím souhlasím a ne nějaký ostatní nesmysly co s kolem nemají nic společného.

              Ale když už to vlákno tady bylo tak jsem do něj přispěl troškou do mlýna.

              Tak a jdu jezdit na silničku a zase sem přidám nějaký fotky aby jste zase měli z něčeho prdel.

              0 0
              • JSt  

                tesim se ;-)

                0 0
              • karliner  

                No ale stejně bys měl přiznat, že s těma svejma prašivkama jsi vedle.

                0 0
                • Jonáš1  

                  No to teda nejsem vedle já se svejma prašivka jsem už dávno za vodou když to vy jste teprve se svejma hřibama teprve před vodou.

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    Tyhlety tvoje hlášky by sis měl vytisknout a přiložit do zdravotní dokumentace.

                    Bylo byl zajímavé k nim přihlédnout, až jednou třeba budeš na pořadníku transplantace jater :-)

                    0 0
                    • Jonáš1  

                      Jenomže já houby znám velice dobře tak nevidím důvod proč bych se měl otrávit to možná vy co je neznáte tak tam bych tomu i věřil že jste schopný se otrávit.

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        Já nic takového netvrdil, tak se hned nečerti :-)

                        0 0
                      • karliner  

                        To je furt dokola – houbama se tráví jen sběrači prašivek, kteří si spletou prašivky nebo osobnostně nestálí houbaři, kteří se nechají zblbnout propagandou prašivkářů tvého typu a ražení, že prašivky jsou chutné, vyrazí do lesa, zaplní košík mochomůrkami a závojnatkami. Neštěstí je pak na světě cobydup.

                        0 0
                        • terkad  

                          Ale ale, pán zná i jiné výrazy, než „prašivka“ a „výborný hřib“? No není možná…

                          0 0
                        • JSt  

                          nejhorsi je muchomurka citronova, navic zaparena ;-)

                          0 0
                          • RomanH  

                            Ta je v pohode. U nas mas prakticky snad jen dve fakt prudce jedovate houby. Z ostatnich Ti bude bud blbe, nebo budes mit halucinace. Uplne normalni houbovej caj :-)

                            0 0
                          • Tomahomo  

                            Ládíku, jestli jsi skutečně snědl ty houby, jejichž ukázku jsi nám zaslal, tak dnešní pořad je již určen jiným posluchačům než tobě. Jednalo se o muchomůrku citronovou, obrovskou a ještě k tomu zapařenou. Jestliže jsi houby snědl, a přesto nás posloucháš, pak se jednalo o hřib pravý, obrovský, ovšem silně zapařený. :o)))

                            0 0
                  • výletník  

                    Přiznám se, že to souvětí jsem si přečet 3× a stejně jsem ho nepochopil. To bych dával u maturit z ČJ k větnému rozboru :)

                    0 0
                  • Gorgov  

                    Hezky napsaný.

                    0 0
      • se-se  

        vypadaj hezky, ale po večeři bych se pro všechny případy rozloučil s rodinou

        0 0
        • Pavel  

          Poslední slova před smrtí… Přidej mi ještě prosím té báječné houbové omáčky! :)

          0 0
          • se-se  

            no my v posledních týdnech často společně cyklohoubaříme a den zakončíme smaženicí. No a pak si pro sichr ráno voláme, jako jestli ten druhej žije.

            0 0
            • Pavel  

              Není „inkubační“ doba na tu echt jedovatou vochomurku delší než 12 hodin? I když pravda, když se zase odpo potkáte. Teda jako živí… Tak asi houbičky byly v oukeji…

              0 0
              • se-se  

                Já jsem zastánce racionálního vaření, tak se s tím moc nemažu – vyberu nahrubo jehličí a nejrychlejší slimáky a zbytek pořežu řeznickou kolíbkou na tlačenku. Při tomto technologickém postupu zcela nezaručím, že se něco nepřiplete. Zejména, když se výlet protáhne do soumraku a i na poslední chvíli si v lese téměr poslepu říkám „no přece to tu nenechám“

                0 0
                • Pavel  

                  Tak pokud po pár hodinách od požití nevidíš v kuchyni draka, tak jsi tam nenechal ty správné… :)

                  0 0
                  • se-se  

                    No tak to jsi asi nevybral správný kritérium, protože v kuchyni tak, jak jí zanechám po svých gastronomických experimentech, uvidím draka okamžitě, jak se přítelka vrátí z práce. Ale mám pro to pochopení – při pohledu na takovou kuchyni by jako drak řádila každá. Onehdá jsem se pokusil nádobí omýt racionálním způsobem – wapkou na zahradě. Jenže se nějak zvedl veliký a hnusně mastný pekáč a nesen na vlně tlakové vody přistál na sušáku s prádlem. No a opět jsem viděl draka.

                    0 0
        • oddie  

          No to samozřejmě dělám, protože je používám jako ochutnávače.

          0 0
    • smith22  

      Rostou teď, nebyl někdo?Sbírám jen suchohřiby a praváky, jiný sajrajty mě nezajímají(ikdyž ty základní houby znám).Rostou?

      0 0
      • weekend warrior  

        když si vezmu brejle, tak jo:)

        0 0
      • Jonáš1  

        Ne neroustou žádný hřiby roustou pouze samí sajrajty (holubinky, slizáky, klouzky) šíleně jedovatý houby, takže bych ti to nedoporučoval ke sběru.

        0 0
        • maajkee  

          samí sajrajty?

          0 0
          • J3Sl4n  

            Taky sbírám sajrajty(masá­ci,holubinky,ryz­ce atd.), škoda, že tu nerostou houževnatci.

            0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
    • Cavendish  

      Tak se ukažte…otec dneska objevil toto.

      Co to je?

      0 0
      • spider111  

        Hnědák Schweinitzův – doporučuju nebaštit :o) Může mít celkem variabilní vzhled.

        0 0
    • roman 3D  

      jezdí ještě zakladatelka tématu na kole?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.