• smith22

    Odpoveď na začátek: Ne, nedělám si srandu :-))

    Co máte dobrého na štědrovečerní večeři?U nás se kapr prakticky nikdy nejedl.Vaříme filé(Pangas) a kuřecí řízky a k tomu klasicky bramborový salát.Před tím samozřejmě polevku(houbo­vou).Každý si pak vezme na co má chuť.Já ryby nemusím takže si s radostí dám kuřecí řízek :-)…znám spoustu lidí kteří taky dělají kuřecí tak mě zajímá jak je na tom zbytek ČR :-)…Dbáte na tradici a cpete se kaprem? :-)

    Anketa: Čím se cpete na štědrý večer?

    70x
    53%
    9x
    7%
    1x
    1%
    19x
    14%
    0 0
    • jIrI___  

      Amur jasná volba. Kapr je moc mastný, smrdí bahnem a je v něm moc kostí. Filé zase není moc vánoční a řízky míváme další den:). K tomu bramborový salát (dřív kaše) a hrachová polévka s opečenými kostičkami rohlíku (blee).

      0 0
      • xshreck  

        odkdy je kapr mastný? … :-D

        0 0
        • goofy  

          Od praveku

          0 0
        • Rychlej turista  

          Po výlovu se pár týdnů odmašťuje v sádkách. Proto taky jeho vánoční vypouštění do řek vede k jeho pomalé smrti, protože je vyhladovělý a zbavený tuku.

          0 0
          • Stingray  

            Nekoukej tak na televizi, to s tím odmašťováním je docela blbost. Jinak kapr a amur je pěknej hnus, když rybu tak jedině cantát a okoun, pak pstruh a ještě štika. Jak někdo může jíst to bláto místo masa?

            0 0
            • pelhrimov  

              Dnes jsem měl k obědu okouny a je to za trest, samé kosti, žádné maso, jen troška čistě bílé hmoty :) Jinak souhlas candát se považuje za vynikající rybu a okoun je vlastně to samé, jen má jiný flek na ploutvičce :)

              0 0
              • miki  

                záleží jestli měli 15cm nebo 40cm

                0 0
              • Stingray  

                hehe, tak to jsi musel papat nějaký okouní mimina, dospělej okoun moc kostí nemá a dá se taky vyfiletovat že nenajdeš ani kost

                0 0
            • Rychlej turista  

              No tak to se omlouvám, ale o ryby se nezajímám a jak jsem koupil, tak jsem prodal (to vyhladovění a zbavení tuku v sádkách po výlovu).

              0 0
              • Stingray  

                tak kapr na sádkách nějakej tuk ztratí, stejně tak by ho ale ztratil za stejnou dobu i v rybníce nebo řece. Jak klesne teplota vody cca pod deset stupňů, tak ryby prakticky zastavují svůj metabolismus a přijímají potravu v malém. Vyjímkou jsou dravci a mník. Kapr když klesne teplota, tak vytuhne někde u dna a hybernuje. A to s tím pouštěním je taky pěkná blbost, pokud pustíš nepomláceného kapra do řeky, tak má dost velkou šanci dožít jara. Podmínka je taky pozvolna vyrovnávat teplotu vody do který se pustí.

                0 0
        • jIrI___  

          Odjakživa.

          0 0
    • lutte1  

      Jedině krůtí řízky.:)

      0 0
      • smith22  

        Tak proč si hlasoval pro Krocana? :-))

        0 0
        • lutte1  

          Nějak mi nedošlo že se myslí pečenej krocan po americku,tzv. roasted turkey :)

          0 0
    • šlapatko  

      V kuchyni se moc nevyznáš, když vaříš filé:-D Kapr má dobré maso, jen nesmí být starý a to bahno jsou většinou pověry.kapra si chytím na štěrkopískovně a je výborný.Toš tak.

      0 0
    • kubad  

      Super :-(

      Nemas tam jeste nejaky namet na stupidni tema?

      0 0
    • Turbo  

      Já si udělám todle:

      http://navratdoreality.cz/…

      0 0
    • HELLBOY22  

      losos

      0 0
    • Beeda  

      kdo ji maso je barbar:-)

      0 0
      • kolombo  

        Chyť si tu mrkev oběma rukama a nech klávesnici na pokoji :-)

        0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • hribik A1  

        nie. barbar je ten čo neobsedí v jednej korhelni a posunuje sa v pijatok/sobotu v noci z jedného baru do druhého

        0 0
    • kolombo  

      Kapr je prima, jen ho musíš nechat chvilku ve vaně a pak ještě naložit do mléka, ale to už klepnutého. Filé je proti němu bez chuti a taky bez šťávy.

      0 0
    • v POHODÌ klokan  

      Já sice rybí polívku taky moc nemusím, ale na Štědrý den ji zkrátka jíme všichni :-) Stejně tak kapra – i když to rozhodně není moje nejoblíbenější ryba. Ale tradice jsou tradice a navíc mamka kapra hrozně zbožňuje :-)

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • miki  

      Pro zakladatele vlákna.

      Pangasius

      Je ovšem třeba brát na zřetel, v jakých podmínkách chov této sumcovité sladkovodní (záměrně podotýkám, že se jedná o sladkovodní rybu a ne jak se každý domnívá o rybu mořskou). Jako každá sumcovitá ryba trpí tzv. kožovcem (kožní parazit), který způsobuje v prvním roce velké ztráty, proto se v odchovném prostředí přistupuje ke koupellím v malachitové zeleni, která je silně karcinogenní. Do některých evropských zemí je zákaz dovozu z těchto chovů, tak se to řeší přes třetí země.

      Každý by měl toto riziko zvážit! Pangasius se chová v deltě Mekongu, což znamená 1. Má méně jodu, protože je sladkovodní. 2. Menkong stahuje všechnu špínu z Thajska, Vietnamu a Laosu. Tato řeka sbírá všechny škodliviny, které do ní naházeli američani ve válce s Vietnamem a do které tečou všechny odpadní vody z továren, co jich jen ve Vietnamu je. 3. Nikdy není čerstvý, vždy jen dovežený přes půl planety. Tato rybka velmi rychle dorůstá jateční velikosti, je nevídaně žravá, ovšem čím je krmená, je vietnamským tajemstvím! Z filetu pangasiuse ovšem neucítíte rybinu, vzhledem k tomu, že je pančovaná vodou. (V příštím článku vás seznámím s technikou, která se zabývá nastavováním živočišných potravin vodou). Levné filety v našich obchodech mají až 50 % vody. Laboratorně jsou výsledky výživových hodnot také nevalné. Zkrátka – ryba v sobě nemá vůbec nic, jen totálně prázdné kalorie!

      K úsměvu mě přivádí fakt, že někteří prodejci mistifikují a uvádějí na trh tento druh sladkovodní ryby jako čerstvé filety! Přitom filety z pangasiuse se do naší země čerstvé vůbec nedodávají!

      0 0
      • Kubajzs  

        Jestli je to pravda, tak je to mazec. Dožeru poslední dvě kila pangasiuse co mam v mrazáku a už to do huby nevemu :D

        0 0
        • ice  

          je to pravda.

          je až smutný nakolik zapomínáme gastronomické dovednosti našich dědů a babiček…

          ještě smutnější je realita, že cokoli co si dáte na kolo nejdříve prověříte, ale to co si nacpete do pusy… pangas, čínskej med, čínskej česnek,…to neřešíte.

          přitom to často jelo snad i ve stejnym kontejneru jako právě ty součástky na kolo.

          nenechte se oblbnout, nežerte vše co vám massmedia naservirujou

          0 0
          • Pedro404  

            Viz ten link od kiliho.

            Nenech se oblbnout, nežer vše co ti naservírujou poplašný řetězový emaily.

            0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            • kolombo  

              No, když si porovnám chuť smaženého pangase se smaženým kaprem, tak nechápu, proč bych měl jíst pangase.

              A navíc, vozit kus žvance z druhé strany světa, to je tak trochu blbost. V Evropě nikdo hlady neumírá, aby se sem musela vozit celkem běžná potravina.

              0 0
            • ice  

              tak pardon, ale už 5let se pohybuju v gastronomii a jsem v kontaktu s kuchaři.

              Pangas a další zvěrstva napuštěný vodou mi do domu nesměj.

              0 0
        • pepino  

          Je to pravda. Píší to na internetu.

          0 0
      • goofy  

        Ja pangase nezeru, protoze mi nechutna, ale zeby veril temhle kravinam… :o)

        0 0
        • pepino  

          Já pangase žeru, protože nemá žádnou chuť – naložím ho do marinády.

          0 0
      • StuntJ  

        Stanovisko Státní veterinární správy ČR

        V poslední době se šíří po netu špatnou češtinou psaný údajně odborný článek o hrozném pangasovi chovaném ve Vietnamu, který je plný všech možných reziduí, malachitovou zelení počínaje a hormony konče. Při pozorném čtení snad soudný člověk pochopí, že jde o klasické nactiutrhání.

        Nicméně seménko nedůvěry je zaseto a již jsme odpovídali na několik dotazů, například i od provozovatele školních jídelen, jak je tomu doopravdy. Státní veterinární správa ČR zorganizovla dvě kontrolní akce zaměřené na ryby. Jedna se speciálně týkala pangase původem z Vietnamu, kdy byly vzorky laboratorně vyšetřeny na přítomnost steroidů, chlorovaných pesticidů a PCB a chemických prvků. Všechny dosavadní vzorky s negativním výsledkem.

        Druhá akce zaměřená na klamání zákazníků z pohledu označování bude vyhodnocena v nejbližších dnech. Nicméně již dnes lze uvést, že u 4 výrobků z pangase byly zjištěny nedostatky v označení, nešlo však o o ohrožení zdraví. Jednalo se o neuvedení obsahu polyfosfátů na obalu (byť pod limitem) a o zjištěný menší obsah masa než výrobce deklaroval.

        Pangas je sladkovodní ryba původem z jihovýchodní Asie, odkud se i k nám zmražená dováží. Je charakteristická jemným bílým masem a doznává docela obliby. Pokud by si zákazníci měli dát na něco pozor, tak na cenu, a to v tom smyslu, aby si v případě mrazených ryb za cenu masa nekupovali vodu. Pokud jsou ryby mrazené a nejsou označeny jinak, mohou obsahovat vody do 5 %. Pokud jsou tzv. glazované, což má chránit rybí maso před vysušením chladem, nebo je do nich přidaná voda pomocí přídatných látek, může rybí maso obsahovat vody více. A o tom musí být zákazník informován. Někteří výrobci proto na baleních ryb uvádějí: „Bez přidané vody“, zde si zákazník může být jistý, že je zde vody opravdu maximálně do těch 5 %.

        Takže shrneme-li, ryby u nás uvolňované do oběhu, tj. do tržní sítě, musejí splnit podmínky zdravotní nezávadnosti, a jak se orgány veterinárního dozoru průběžně přesvědčují, je tomu tak i u onoho pangase!

        0 0
        • goofy  

          Stejne to nemeni nic na tom, ze kdyz jim pangase si pripadam, jak bych zvykal houbu bez chuti… Ale je fakt, ze to neni nic k tvemu sdeleni ;o)

          0 0
          • StuntJ  

            Chuť to moc nemá, takže se to musí patřičně nasměrovat a dochutit. Jinak není možné aby, jakékoliv potraviny, zvláště dovozové byly zdraví škodlivé. Ty jsou mnohem více kontrolovány a testovány. A pokud jsou zakoupeny od známých lepících a balících společností ( Nowaco, apod.) tak jsou na 99% potraviny nezávadné … Jsou to jen další internetové fámy …

            0 0
        • Patar  

          Nevyznám se v gastronomii. Jsem ale přesvědčen o možné korupci v ČOi-ce. Vyjádření této instituce je dle mého názoru zcela skandální. Diskutovanou dováženou rybu manželka tepelně prudce upravila a ve výsledku z její původní hmotnosti zůstalo cca 45%. Tento výsledek je v naprostém rozporu ze zveřejněným obsahem vody – tedy 5%. někde se asi vloudila „chybička“ s chybějící nulou. Nebo , že by se tepelnou úpravou ztratilo dalších hmotnostních 50% mě neznámých látek v rybím mase?

          0 0
      • Lister  

        Jelikož jsme je choval v akvárku, tak je nejím – mazlíčci se prostě nejedí :-)

        0 0
    • miki  

      Jinak my doma máme candáty.Velice chutná ryba kterou si sám chytnu,neboď bych si jí za 400kč kilo nikdy nekoupil.:-))

      0 0
    • Concorde  

      Kapr, candát, okoun, kuře… Každý rok :)

      …jsme početná rodina :))

      0 0
    • kali222  

      mame kureci i veprove rizky + kapra. k tomu salat 2 druhy (babicka dela trochu jinej udajne, nejim-nevim) a driv bramborovou kasi, kterou nahradili hranolky. cili nic moc vanocniho, ale aspon to jim :D

      0 0
    • RomanH  

      Vanoce jsou svatkem hojnosti, tak nevidim jedinej duvod, proc se cpat dietni rybou, nebo suchym kurecim rizkem – kdyz rizek, tak veprovej.

      0 0
      • rbcrx9  

        Pořádný řízeček, zemákový salát, tak ko má být!

        0 0
    • prasík  

      filé bez kostí! :D

      0 0
    • metr-x  

      Jednoznačně kapr, nikdy mi nesmrděl bahnem a těch pár kostí navíc mě nezabije. Chuťově je výborný. K tomu kopec bramborového salátu, všechno to utěsnit plzeňským pivem a hůrá na dárky :D

      0 0
    • goofy  

      Rybi polevka, bramborovy salat, cela rodina kapra, ja si davam candata nebo stiku :o))) Kapru jsem na sto let dopredu prezray, a candat to je jine masicko :o)

      0 0
    • pepino  

      Kdepak, my budem jíst jíl a šišky http://www.novinky.cz/…ich-psu.html

      0 0
    • l-e-t-o  

      tak u nás to je vždycky kapr, akorát ségra ho nejí, tak se ji udělají kuřecí řízky. K tomu máme tři druhy bramborového salátu. Jeden pro mě, jeden pro taťku a jeden pro ségru s mamkou. Jako polívku míváme většinou hrachovou s osmaženými kostičkami chleba.

      0 0
    • Kubiczech  

      Mekáč a cukroví z Aukra. (:

      0 0
    • maajkee  

      Jednoznačně kapr, nechápu jak někdo může vůbec ještě žrát Pangase a to ještě o vánocích, vždyť je to taková amorfní hmota a viděl jsi vůbec jak a kde se ta ryba pěstuje? doporučuju si o tom něco zjistit :)

      Kapra máme každej rok od tátova kamaráda porybnýho, kapry jím už od malička a nikdy jsem nepochopil nářky, že kapr smrdí rybinou, ano, světe div se, je to ryba! :)

      Nicméně fotr je maniak a ještě k tomu dělá vepřový řízky a kuřecí řízky :)

      A rybí polévka s mlíčím nesmí chybět :)

      0 0
      • pepino  

        Fakt je, že chtělo upřesnit, že kapr ultrasmrdí rybinou, někomu to vadí, někomu ne. Ale pravdu máš Ty, to my víme:)

        0 0
        • maajkee  

          Jak ultrasmrdí? Prostě je z něj cítit rybina protože je to ryba, a díky bohu se u nás pořád chová v našich rybnikách.

          Schválně si někdy čichni k vepřovýmu, to smrdí prasečinou a třeba hovězí smrdí kravinou.

          Kapr je především hodně chutná ryba, oproti tomu Pangasius nemá chuť vůbec žádnou :)

          A tohle není o pravdě nebo nepravdě.

          0 0
          • jIrI___  

            Musíš ale uznat, že z kapra jde cítit rybina víc než třeba ze pstruha nebo toho amura. Ale proti gustu…

            0 0
            • maajkee  

              Spíš bych řekl, že kapr má silnejší rybí aroma, ale je to prostě ryba, takže to není nic divnýho :)

              To je jako kdybych si dal jahodovou zmrzlinu a říkal, že to je na prd, že je moc cítít jahodama :)

              A pokud jsi měl někdy pstruha, rovnou z řeky vytaženýho a rovnou připravenýho tak víš, že je taky dost cítit rybinou.

              0 0
        • Frostty  

          Máš pravdu, ale kapr ze štěrkopískovny kde máš čistou vodu, je absolutně jiný level než vánoční jateční kapr odchovaný v rybnících.

          0 0
      • pepino  

        Ale jak se pangas PĚSTUJE si zjistím, to mě znejistilo:)

        http://zdravi.centrum.cz/…o-jeho-mase/

        0 0
        • maajkee  

          no já právě nevím jestli se v tomhle případě dá říct CHOVÁ :)

          0 0
      • Janes  

        Souhlas, kromě kamaráda porybnýho bych to líp nenapsal.Kapr je prostě kapr a buď ho mám rád anebo nemám, já jsem ultra milovník kapra, mě nechutná ani kapr, jak ho dělá manželky rodina, tzn. dopředu staženýho, já musím mít kapra s kůží a hotovo.

        0 0
    • plevka  

      na Stedry den posledni roky uprednostnuju kureci rizky, kapra mam rad, ale na grilu nebo prirodne, radne okoreneneho, nejlepe nalozeneho par hodin..

      0 0
    • smith22  

      Já si chci hlavně na štedrovečerní večeří na jídle pochutnat a ne se přehrabovat(pro­mílat v hubě soustečko po soustečku) půl hodiny v kaprovi plnýho kostí.Pro ti rybám jinak nic nemám ale taky jě nijak zvlášť nevyhledávám.Ikdyž vím, že sou pro tělo docela důležité a na jídelníčku by neměli chybět.Hold chuti neporučíš :-)

      0 0
      • miki  

        Jedl jsi někdy kapra jako filety bez kostí a kůže opečené nebo obalené jako řízek??.Ochutnej a pak mi pověz jestli je cítit rybinou .Věř že nebude a přehrabovat se v tom nemusíš když tam není kostička.O takových pochoutkách jako Filety z Okouna na másle Ti ani nebudu psát ,neboď by sis je stejně nekoupil.Kilo Okouna 800kč/kg.

        0 0
        • smith22  

          já sem přece nic o tom, že je cítit rybinou nepsal…předpo­kládám, že si to špatně zařadil

          0 0
    • Diablus  

      každej rok máme kuřecí řízky a bramborovej salát ale já si většinou dávám hranolky,i když to není moc vánoční tak je to rozhodně lepší,polívku máme zeln'ačku,jako zákusek nějaký ty chlebíčky a cukroví(to už je potom každej rád že se odvalí ke stromečku)

      0 0
      • jIrI___  

        omg, hranolky prý lepší než domácí bramborový sálát, svět se v řiť obrací… :)

        0 0
      • Flegmatik  

        Hranolky a řízek… to jsou kombinace hodné leda tak Němců nebo Britů. A ještě tatarku k tomu :-) (to jsem mimochodem fakt v jedné restauraci u nás viděl: řízek, hranolky, tatarka). Bez friťáku by se snad Češi nenažrali.

        0 0
        • vikicek  

          „mimochodem fakt v jedné restauraci u nás viděl: řízek, hranolky, tatarka“ … lol, to je ale objev :)

          0 0
          • jIrI___  

            Třeba já to ještě nikde neviděl. A to nám v menze servírují slušné mixy…

            0 0
            • lenny_vej  

              Kdybys někdy jedl v menze na Albertově, tak bys tam měl i pórek :D

              0 0
              • jIrI___  

                Na VUT všude taky cpali pórek, na VŠB všude cpou tu hnusnou červenou sterilovanou papriku ze zavařovačky, která svou přírodní barvou obarví všechno, s čím příjde do kontaktu. Pórek byl aspoň čerstvý a dal se sníst, to se o té paprice říct nedá.

                0 0
          • Flegmatik  

            Hm.

            0 0
        • Diablus  

          no tatarku si k tomu taky dávám :-)

          0 0
      • maajkee  

        Strašná degradace, jak to tady pozoruju, tak mezi bikerstvem není moc tradična :)

        0 0
    • Chiron  

      Já osobně jedině kapra, bramborový salát a rybí polévku. Jinak někteří u nás mají místo kapra pangasa, ale v poslední době je to čím dál vodnatější hnus, tak se začla kupovat nějaká Tilápie. Jinak já mám kapra rád, chutná výborně a nějké bahno fakt neregistruju. Jediné co nemusím sou ty hřbety, kde je takové to tmavé rozplizlé maso a občas i vrstva tuku. Jinak okolo vánoc klasika řízky, vepřové i kuřecí, kyselica apod.

      Když sem dřív chodil na ryby, tak ten výběr byl pestřejší. Třeba když se podaří chytit velkého okouna, to je pak na grilu chuťovka.

      0 0
    • black.horse  

      Pro mě jsou jedničkou jednoznačně vinná klobása stočená do spirály a obalená jako řízek, k tomu bramborový salát, kuřecí řízek a když ryba, tak nejlíp losos:-)

      0 0
      • maajkee  

        Losos a české vánoce, paráda! :)

        0 0
        • black.horse  

          Vánoce ano, „české“ ne… nic jako národní hrdost a tendenci dodržování tradic, ani zdaleka nepociťuji :-)

          0 0
          • maajkee  

            No, proto to tady u nás taky stojí tak za hovno. Žádná národní hrdost a dodržování tradic jako ve všech vyspělých zemích.

            0 0
            • jIrI___  

              Jak říkával děda – tradice jsou pro báby a brzdou pokroku :)

              0 0
              • maajkee  

                Pokrok vs tradice ale nemusejí být v rozporu.

                0 0
                • Krys  

                  Ty si nejak zahľadený do seba, či čo. Že tak tvrdohlavo nedokážeš rešpektovať iný názor. ;)

                  0 0
                  • maajkee  

                    ? to se ti moc nepovedelo, já jeho názor neoznačil za píčovinu, jen jsem nastínil, že obě věci můžou fungovat společně.

                    0 0
                    • Krys  

                      Mne len prišlo komické, že jeden z najväčších oportunistov BF poučuje iných o rešpekte. :)

                      0 0
                      • maajkee  

                        myslím, že bysis měl ujasnit co znamená pojem oportunista ;)

                        Rozhodně to není ten, co se snaží bejt za každou cenu v opozici, jak si dost lidí myslí :)

                        0 0
                        • Krys  

                          Nj, to som sekol vedľa.

                          Ale teda asi vieš ako som to myslel.

                          0 0
                          • maajkee  

                            Ano vím, nejhorší je, že lidi, třeba zorvna jako teď ty, si člověka zaškatulkujou podle nějaký věci, ale to že tady často s dost lidma souhlasím, toho už si nevšimnou.

                            Tak to chodí i v životě, většinou stačí jedna blbost co člověk dělá a už ho ostatní odsouděj.

                            0 0
                            • Krys  

                              No máš to ťažké no. :)

                              Starý irský děda vypráví: Hele, vidíš támhle tu kamennou ohradu? Tu jsem postavil těmahle dvěma rukama, kámen po kameni jsem skládal po několik měsíců. A myslíš, že mi říkají McGregor-co-postavil-plot? Ne. A vidíš támhle to molo, co se táhne až k obzoru? Prkno po prknu, kůl po kůlu jsem stloukal půl roku. A myslíš, že mi říkají McGregor-co-postavil-molo? Ne. Ale člověk jednou ošuká kozu…

                              0 0
              • v POHODÌ klokan  

                Třeba Japonsko je typickou ukázkou, co?

                0 0
                • jIrI___  

                  Netuším, nikdy jsem tam nebyl.

                  0 0
                  • maajkee  

                    :) no to ses z toho moc nevyvlíknul teda.

                    0 0
                    • jIrI___  

                      Věř mi, že kdybych to uměl porovnat, tak rád porovnám. Ale protože jsem v podstatě nikdy nebyl mimo ČR, tak to fakt neumím porovnat. Jasně, o Japonsku si můžu přečíst v novinách nebo nějakých časopisech, ale v těch se moc pravdy člověk nedočte :).

                      0 0
                • maajkee  

                  Asi tak, pěknej příklad.

                  0 0
                • Kubiczech  

                  Dodržováním tradic k automatu s použitými kalhotkami? Ale jo, i takhle se to dá postavit. (:

                  0 0
            • aleš88  

              Myslíš že má souvislost to že to tady stojí za hovno a nějaká tradice? Nevím co to je za tradici, že banda pomatenejch černoprdelníků vyhlásila že zrovna 24 se narodila nějaká mánička co se nechala přimlátit na kříž. Takže za mě jedině Santa Claus, kuřecí řízek a Coca-cola :)

              0 0
              • maajkee  

                Uf, tak tohle je moc. Měl bysis o tom alespoň něco zjistit než něco plácneš, to jsou především pohanský svátky a pohanský tradice.

                0 0
                • aleš88  

                  to by se to muselo jmenovat svátky slunovratu. Mě jenom štve jak všude cpou betlém, ježíšek atd. A taky ta hysterie s bojkotováním Santy. Jasně původně to byly pohanský svátky ale pak ze to zvrhlo

                  0 0
                  • maajkee  

                    No to bojkotování santy je zcela na místě. Nesnáším Coca Colu a ještě abych uctíval jejich reklamního panáka.

                    Ano design Santy navrhovali v Coca Cole.

                    0 0
                    • aleš88  

                      dej si do ní panáka rumu a budeš uctívat i toho červenýho vousatýho dědka

                      0 0
                      • maajkee  

                        Panáku ruma si dám klidně několik, ale rozhodně toho dědka uctívat nebudu nikdy :)

                        0 0
                      • ZuzicK  

                        Rum jedině do Kofoly!

                        0 0
                        • jIrI___  

                          Rum jedině do jablečného džusu ;-)

                          0 0
                        • Frostty  

                          Proč ředit rum?

                          0 0
                          • Kubiczech  

                            Oddálí to zvracení.

                            0 0
                          • jIrI___  

                            Polský rum za 50,–/1 l nutno ředit vždy a všude (až na fajnšmekry, ti ho pijí ohřátý), Tuzemák a další klasické „hospodské“ rumy na tom nebudou o moc líp :-D

                            0 0
                            • ice  

                              to není rum!

                              ukaž mi jedinej nápis že je to rum!

                              0 0
                              • Excel  

                                pro mě a většinu (až na tebe) to je, byl a bude rum ;-)

                                0 0
                                • ice  

                                  to je mi vás líto, přál bych vám zažít dobrej rum. existujou i školy rumu, kde vám řeknou rozdíly a ochutnáte ty největší rumový pecky, jaký se daj sehnat.

                                  byl bych moc rad, kdyby se podarili vymitit ty gastronomicky omyly a věčný nepravdy

                                  0 0
                                  • pepek  

                                    Já bych zase byl rád, kdyby se podařilI vymtit ty hrozný hrubky na internetu.

                                    0 0
                                • Rychlej turista  

                                  Rum se dělá z cukrové třtiny, proto byl název rum u tuzemáku zakázán.

                                  0 0
                                • RomanH  

                                  Nech je byt, jak rika nas hospodskej : Komu smrdi rum, tomu smrdi p..a :-)

                                  0 0
                                  •  
                                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                    0 0
                  • hribik A1  

                    odsťahuj sa do krajín s nad5%nou menšinou moslimov, tam už ich pre istotu radšej nepoužívajú :-) len nech tu pekne vianočné stromčeky sú

                    0 0
                • Krys  

                  No vidíš, zas si pohoršený kvôli tomu, že má niekto iný názor ako ty.

                  Nedalo by sa to napríklad takto: „Hm, to je zaujímavý názor, ale podľa mňa sú Vianoce pohanský sviatok, ktorý si tí skurvení černoprdelníci privlastnili.“?

                  Myslím, že takto by si skôr získal jeho sympatie, a teda ho aj ľahšie presvedčil.

                  Prečo vlastne oznamujeme ľudom, že majú iný názor ako my?

                  Potrebujeme si niečo dokázať na úkor niekoho alebo nás trápi, že dotyčný žije v blude?

                  Prijme oponent(toto cudzie slovo je už dúfam správne) argumenty od človeka, ktorý ho uráža?

                  A nakoniec je to všetko aj tak zbytočné. Ako vraví Démokritos:

                  „Rozdávat rady je zbytečné, moudrý i hloupý je svorně odmítnou.“

                  0 0
                  • maajkee  

                    Tohle není ale o názoru, to je o faktech :) O tom jestli je lepší bejt dobrej řemeslník nebo VŠ vzdělanec se dá filozofovat, to není o faktech.

                    Zase srovnáváš neporovnatelný :)

                    0 0
                    • Krys  

                      „Tohle není ale o názoru, to je o faktech“ a „Zase srovnáváš neporovnatelný“ sú tzv. argumentačné podrazy.

                      Že som ja radšej nedržal hubu, alebo klávesnicu či čo…

                      0 0
                      • maajkee  

                        Argumentační podrazy? :) hmmmm…

                        Že som ja radšej nedržal hubu, alebo klávesnicu či čo…

                        Taky si občas říkám :)

                        0 0
              • Frostty  

                To je materiál :D.

                0 0
      • Janes  

        vinná klobása jako předkrm před tím kaprem,ve spirálce, ale s chlebem a ne v trojobalu, lahůdka…štědro­večerní večeře má přece mít víc chodů :-))

        0 0
    • m4rkus  
      • rybí polévka z kapra s kousky opečeného rohlíku
      • smažený kapr, bramborový salát

      Které ryba má méně kostí než kapr a je dobrá? Chce to změnu

      0 0
      • goofy  

        Z ceskych:

        Candat/stika… Hlavne maso parada. Treba vykostit, ale i tak dobre „odchazi“ od mensich osti a masicko je paradni :o) Akorat cenove to asi bude docela sada si myslim.

        0 0
        • Krys  

          Že tu nikto zatiaľ nespomenul sumca. To je tiež fajn mäsko. A prakticky bez kostí. Ale ten je snáď drahší ako zubáč(candát).

          0 0
          • goofy  

            Jo to by asi taky slo, ale sumca vzdycky udime, tak prakticky ani nevim jak chutna :-) Ale ten je taky krapet vic tucny

            0 0
            • Krys  

              Jedol som sumca len zopár krát a bol to kupovaný sumec. Strašne drahé. Urobili sme si ho s minimálnym dochucovaním. Je to mastnejšie mäso, ale je to super.

              Ešte si pamätám z detstva, keď moj otec nosieval z rybačky za kýbel sumčekov amerických. Bolo z toho síce mrte odpadu (asi tretina tela je hlava) ale potom keď sa tie telíčka opražili, stačilo oddeliť od chbtice a mal si čisté mäso. Ako decká sme sa za tým išli utåcť.

              Na fotke sú mladé niekoľko centimetrové sumčeky.

              0 0
              • karliner  

                Měl jsem sumce jedinkrát v životě. Právě vytaženého ze Syrdarji a usmaženého na ohni v kotli bavlníkového oleje s česnekem. Byla to jedna z největších lahůdek, co jsem kdy v životě jedl. Od té doby se ho bojím dát, abych si to třeba nezkazil.

                0 0
              • miki  

                těmhle sumečkům se říká ,,Trumeni"

                0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • biker007  

      pstruh plneny bylinkama a citonem na masle s bramborovym salatem, k tomu rulandske sede v pozdnim sberu. a na zaver k cukrovi nejeke slamove/ledove ci vyber z cibeb. mnam, uz se na to jidlo tesim snad vic jak na darky;)

      0 0
      • Lister  

        Jaký jídlo? – se těšíš, až se ožereš – a to neokecáš!

        0 0
      • ZuzicK  

        Zatím nejlepší menu tady ;-) Doma to máme podobné, akorát toho kapra se držíme.

        0 0
      • Log1ck  

        Jako jídlo dobrý, ale rulandský šedý ke pstruhovi? Wtf?! :D

        0 0
        • maajkee  

          proč by ne?

          Já třeba ke rybě můžu pít defakto jakýkoliv bílý, pokud je dobrý.

          0 0
          • Log1ck  

            Tak ono mezi bílejma můžou bejt dost propastný rozdíly v chutích. Ten šeďák nebo třeba tramín bejvaj často opravdu sladolepy a hoděj se opravdu jen k vybraným jídlům. Zatímco takovej pěkně suchej rýňák to je jiná písnička k rybě. Může si samozřejmě každej pít co chce k čemu chce a mě do toho nic nejni, ale pak to často asi nebude moc o nějakým opravdu vhodným sladění chutí, nýbrž o nějaký subjektivní chuťový úchylce :-)

            0 0
            • maajkee  

              ale pak to často asi nebude moc o nějakým opravdu vhodným sladění chutí, nýbrž o nějaký subjektivní chuťový úchylce :-)

              To je právě ten omyl, opravdu vhodné sladění chutí je naprosto subjektivní záležitost, to je třeba si uvědomit ;)

              Ruland je většinou příjemně násládlý a lehce pitelný víno, který nikoho neurazí. To že je víno sladký není mínus.

              0 0
              • Log1ck  

                Subjektivní to zcela jistě je, ale existujou už nějaký věkama ověřený kombinace, který spolu hrajou dokonalou symfonii a naprostý většině lidí to tak sedle. Jasně že i někdo má rád něco jinýho a daj se pořád nalézat nový kombinace. V jídle a pití ty osvědčený věci ale pořád platěj a není na místě si za každou cenu vymejšlet nějaký nový p*coviny, který často za nic nestojej. Jinak proti sladkejm vínum samozřejmě nic nemam. Sou pokrmy co se bez nich neobejdou.

                0 0
                • maajkee  

                  Ty voe, ty běž k armádě, máš asi rád škatulky a normy :)

                  0 0
                  • Log1ck  

                    Sry, ale k armádě nepudu, pže bych tam chcípnul hlady se svejma vytříbenejma chutěma :-) Tam běž ty, kapra ti tam jistě uvařej :-)

                    0 0
                    • maajkee  

                      Ale chováš se tak, vystupuješ tak, jako že tvůj život se řídí někým danýma klišé. To co se k čemu hodí, vymysleli jen nějaký lidi a kdo nemá svůj názor a svoje chuťe, je jen pozér. tak :)

                      0 0
                • jIrI___  

                  „Jinak proti sladkejm vínum samozřejmě nic nemam. Sou pokrmy co se bez nich neobejdou.“ Sodoma gomora. A já všechna jídla jím bez zapíjení jakýmkoliv vínem, jak ještě vůbec můžu žít? Musím to napravit :-))

                  0 0
                  • Lister  

                    A na to se napijem – jdu si nalít :-)

                    Myslím, že tam mám nějaký Saviňónek pozdní sběr.

                    0 0
                    • maajkee  

                      Já si dneska koupil v tescu ruský šáňo, jdu ho načnout a s mladou si dáme do nosu :D a k tomu si votevřem bohemia hnusný na oleji smažený chipsy co byly v akci :D

                      0 0
                      • karliner  

                        V tesku mají ruské šampaňské? Jaké?

                        0 0
                        • StuntJ  

                          asi myslí tu trapnou napodobeninu Rosijskoe Igristoje, sice se vyrábí u nás, ale aspoň sociálky mají pocit že glgají něco echtovního a mají se čím chlubit …

                          0 0
                          • karliner  

                            No, to mne také napadlo, ale naděje umírá poslední :-)

                            Btw – není to ani napodobenina, značku koupila společnost Soaré sekt, která vydělala prachy dětským šampaňským…

                            0 0
                            • StuntJ  

                              já vím je to vyráběné v licenci, aspoň to tak píší, ale jestli se to k tomu blíží :o)) to netuším :O)

                              0 0
                          • maajkee  

                            Ale vůbec, nemám absolutně pocit že mám něco echtovního, mám pocit, že jsem si za pade koupil bublinkový pití s alkoholem, který mi i docela chutná, teď ho lemtám :)

                            0 0
                        • Ruprt2  

                          Já nakupuju ruské šáňo jedině v Lídlu

                          0 0
                      • jIrI___  

                        Já koupil v akci zase pět Hradních svící, do zásoby, ale jak tady čtu o těch delikátních vínech, tak se mi na ní úplně začaly sbíhat sliny :-D

                        0 0
                      • ice  

                        ruský sekt!

                        šampaňskému se neřiká šampaňské jen tak ze srandy

                        0 0
                        • Schoscha  

                          jestli tu chceš šířit nějakou osvětu ,tak to se upíšeš k smrti :-)

                          0 0
                        • karliner  

                          Na začátku věty se zase nepíše velké písmeno jen tak ze srandy. Nemluvě o interpunkčním znaménku na jejím konci.

                          0 0
                          • Ruprt2  

                            Ááá grammar nazi.

                            No tak Karlinere. Ty máš na víc!

                            PS: nemám tam nějakou chybu?

                            0 0
                            •  
                              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                              0 0
                            • karliner  

                              To byla jen podvědomá obrana proti champagne nazi. Omlouvám se ti ruprte.

                              0 0
                  • maajkee  

                    přesně tak, já někdy dokonce třeba oběd zapiju vodou se šťávou, to je fakt hnus! :)

                    0 0
                • Frostty  

                  Vinař.

                  0 0
                  • Karlos009  

                    Jo, to je typický pražský „vinař“. Něco si o víně přečetl, když příjde do sklepa má fůru teoretických vědomostí, dožaduje se jenom suchých vín a nad čímkoliv se zbytkovým cukrem ohrnuje nos, protože „odborníci“ pijí jenom ta suchá. A pak kolem půlnoci zvrací za lisovnou. ;-)

                    0 0
                    • Log1ck  

                      A ty seš typickej kdovíodkud kecal, kterej plácá po ránu nesmysly :P Hádam, že más s tím zvracením nemalý zkušenosti :-)

                      0 0
                • Rychlej turista  

                  Nevěřím tomu, že jezdíš na kole :-)

                  0 0
                  • Log1ck  

                    Oproti některým zdejším bikerům asi fakt nejezdim :)

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Mno, já vycházím z tvých gurmánských zásad, které jsou pro ježdění na kole nepřekonatelnou překážkou :-)

                      0 0
                      • Log1ck  

                        Na kole se na gurmánství nehraje. Stačí jíst cokoli co pomůže dokončit jízdu a člověk se z toho nepos*re. Když je potřeba dodat energii tak zachutná cokoli, no skoro. :-)

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Teď jsem tě dostal! Lidi jsou prostě přežraní a tak si vymýšlejí gurmánské zásady, aby se mohli přežírat ještě víc. Viděl jsi Velkou žranici? :-)

                          0 0
                          • Log1ck  

                            Tak ono při pořádný vícechodý hostině to chce trochu něco dodržovat aby to nedopadlo nepěkně. Není snad jídlo jenom lékem na hlad, ale přehánět se to nesmí, to je fakt. Námět toho filmu vypadá zajímavě. Jen se trochu bojím, že mě po něm přejde chuť a to před svátkama nemůžu riskovat :-)

                            0 0
          • karliner  

            Nemělo tam spíš být: „Já třeba ke rybě můžu pít defakto jakýkoliv bílý, pokud je v Lidlu v akci“ ???

            0 0
            • maajkee  

              Není už to tak trochu trapný?

              Nevim čeho tím chceš docílit.

              0 0
              • jIrI___  

                Zvětšuje si tím pindíka.

                0 0
                • maajkee  

                  Jo jo, slyšel jsem od nejmenovanýho člověka tuhle informaci o jeho „malým“ problému, ale nechtěl jsem to ventilovat :)

                  0 0
                • karliner  

                  Tak pozor, na „pindíka“ tady mám copyright já! Vymysli si něco svého.

                  0 0
            • Bomba+  

              :-))))

              0 0
      • ice  

        pstruh plnit citronem? co to je za gastroomyl? dyt se ti totalně rozbahní! omg..tys nevidel na nože jak tam ta ženská totálně zpackala lososa?

        0 0
    • Lister  

      Kapra jsem nikdy moc nemusel, ale co jsem se o naučil dobře připravit, tak mi vlastně i chutná.

      Jinak ryby miluju – dneska bude pstruh na žampiónech.

      0 0
    • Siddha  

      nechci znechucovat, ale mrkni se co je zac ten pangasius a jak se to pestuje (pestuje, nikoli chova). radsi dobryho domaciho kapra (nebo jinou rybku), kterej se pekne placal nekde v rybniku.

      0 0
    • Stancek  

      Pangasius mi prestal chutnat davno pred tim, nez jsem cetl ty zkazky o jeho chovu… je to takovy blato bez chuti a zapachu…

      Hodne dlouho jsem jidaval file z nejake morske potfory, ale posledni dobou prechazime na cesky ryby. Je ale velkej rozdil, kde ta ryba narostla… z rybniku mi porad smrdi bahnem, ale nastesti mam kamarady, kteri mi sem tam pusti za nejaky to petipivo treba kapra z tekouci vody a to je uplne o necem jinym… nebo takovej amur…

      Tak me napada, ze vlastne jeste nemam rybu na vanoce… :-/

      Nejvetsi pruser s pustem a vanocni veceri jsem provedl loni, misto obeda chodim neco „nadelit“ zviratkum k nam do lesa a pak zpatky na stamprdlicku k hajnymu… no a on mel nadelanou misu tataraku z jelena… no tak jsem se prezral, ze jsem nevidel zlaty prasatko ani od kofoly, ale ve veceri jsem se jenom ponimral…

      0 0
    • Ruprt2  

      je to jedno, ale hlavně z Lidlu!

      0 0
    • Fuglsang  

      Jedine Kapr! FORZA STŘÍŽKOV

      0 0
    • mr.nobody  

      Jedině prasátko. Krkovice je nejlepší :-D

      0 0
    • Log1ck  

      Pěju chválu všem těm, kdo nepodlehli mocný kapří a pangasiový lobby a dopřávaj si nějakou opravdovou rybu :-) Ten šnicl se salátem sice taky není špatnej, ale přecejen se víc sluší o svátečním večeru něco trochu svátečnějšího než obyč jídlo :-)

      0 0
      • maajkee  

        Jinou rybu si člověk může dopřát kdykoliv v roce, k vánocům prostě kapr patří :) A třeba i schovat si usušenou šupinku do peněženky a rozlomit kost, vždyť je to přeci nádhera tyhle zvyky.

        0 0
        • Log1ck  

          Kaprem se člověk taky může ládovat kdy chce. Šupinu mam taky někde ještě skovanou od dob kdy sem byl malej a blbej a jed sem kapra :-) Já si prostě myslim, že je na čase udělat kaprovi pápá a udělat si tradici třeba z candáta. Někdo kdo chuťový buňky nemá by ten rozdíl možná nepoznal, ale je to opravdu výtečná rybka :-)

          0 0
          • maajkee  

            Candát je opravdu vytéčná rybka, nicméně kapr je taky naprosto vynikající a nenahraditelnej a rozhodně se nedá objektivně říct, jaká ryba je lepší, pokud si to někdo myslí, má asi nějakej problém :)

            sem byl malej a blbej a jed sem kapra :-)

            Ty voe to jsou kecy… :)

            0 0
            • Janes  

              A navíc bych chtěl vidět, kde by každoročně sehnal tolik tun candáta, kolik lidi sežerou kaprů, kdyby všichni „dostali rozum“.

              0 0
              • maajkee  

                Jj, dobrá připomínka :) To by candát vyhynul :)

                0 0
              • karliner  

                Oni by se ho rybáři naučili nějak vyrábět, stejně jako se naučili hromadně vyrábět rybu připomínající ka­pra.

                0 0
                • Janes  

                  Výhledově…zatím to neumí, není to klasická chovná ryba.

                  0 0
          • Ruprt2  

            imho si dej třeba chobotnici, ale kapr k vánocům patří a má to i svůj důvod. Pokud bych byl taky snob, tak bych si stejně usmažil kapra zašpinil si prsty namastil rty a klidně si dal jako třetí chod nějakého sandála.

            0 0
      • Stingray  

        dnešní vánoční zubatec, už se na něj těším :-)

        http://www.bike-forum.cz/…l-27453.html

        0 0
        • Krys  

          Kde sa tomu hovorí zubatec? Je to bližšie k slovenskému názvu ako k českému.

          0 0
          • Stingray  

            je to asi ze slovenštiny, občas mu říkáme fogoš nebo candoš..

            0 0
            • Krys  

              Fog v maďarčine znamená zub.

              Zubáč (candát) sa maďarsky povie süllõ (s=š). Zubáč veľkoústý (obyčajný) je maďarsky Fogas süllõ. To slovo fogas snamená zubatý.

              0 0
    • Bafoon  

      vepříka – btw trochu jsi mě zmátl tím zlatým vepříkem :-)

      0 0
    • Excel  

      rybí prsty, hranolky, tatarku a k tomu krabicový archiv Santos

      0 0
    • Kubiczech  

      Díky tomuhle vláknu se těším na Vánoce. I když podle všech prognóz se po zakousnutí do pangase proměním v prach a sesypu se pod štedrovečerní tabuli. (:

      0 0
    • nobody  

      hejk a bram. salát

      0 0
    • smith22  

      Tak Vám všem přeji dobrou chuť k Vaší štědrovečerní večeři.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.