Chtěl bych se poptat jestli někdo nemá zkušenosti jak dobře natrénovat běh 1500m.Jak by mohl vypadat týdení trénink atd. 1500m chtěl bych dát za 4:35.Popřípadně jestli neznáte nějakou webovou adresu.Všem předem díky za pomoc a bikerům a běžcům zdar!
Chtěl bych se poptat jestli někdo nemá zkušenosti jak dobře natrénovat běh 1500m.Jak by mohl vypadat týdení trénink atd. 1500m chtěl bych dát za 4:35.Popřípadně jestli neznáte nějakou webovou adresu.Všem předem díky za pomoc a bikerům a běžcům zdar!
já jsem trénoval nedávno na 3km. Vypadalo to asi tak, že jsem si dal jednou týdně pohodově 5–6km.. Za dva měsíce jsem ty 3km dal za 11:10. Kluci ze třídy byli za mnou minutu a více. Ale určitě jde natrénovat efektivněji
jednou tydne je opravdu zalostne malo, osobne bych to videlaspon 3–4×
Určitě, pokud se soustředíš jenom na běh. Já u toho dělám ještě silový čtyřboj a hraju badminton.
no ted se připravuju jen na 1500m
???? V dobách své sportovní kariéry jsem 3 km běhal pod 11 naprosto s přehledem, po draku a k tomu jsem vytáhl denně 15 cigaret. Poslední 3 km jsem zaběhl za 10:56, takže nechápu co na tom hoši trénujete :-) To bych měl spíš problém si zaběhnout pohodových 5–6 km, protože jsem nebyl vytrvalec, ale 3 km nejsou problíém kvůli kterému je nutné trénovat aby sportovec zaběhl pod 11.
No já bych bez nějakých věděckých podkladů běhal různě dlouhý tratě (1–10 km) některé dny mezi to prokládal to sprintama (10× 100 – 300m), k tomu nějaký posílování – břicho, záda, kliky, schyby, apod..
mnoho informací o začátcích běhání je na www.behej.com včetně doporučení tréninků
díky moc za tu stránku
tata kdyz trenoval na limit na fakulte tak behal mesic intervaly 5× tejdne a odbehl to v pohode. Intervaly jako ze 3minuty naplno…pak treba 6 minut volnejc a zas 3 minuty naplno…atd. víc najdeš když si najdeš na netu fartlek. Je to nakej svedskej styl treninku.
Zkus tohle: Út. 1. týden 5 × 200m; 2. týden 5 × 300 m, 3. týden 5 × 400m, 4. týden 4 × 500 m, 3 × 600 m, 5. týden 2 × 800 m St. 3 – 5 km volný pomalý běh Čt. volno Pá. 400 m rychle – 400 m volně – 600 m rychle – 400 m volně – 500 m rychle – 400 m volně So. 5 km volný pomalý běh
Díkes moc všem za skvělé rady ale klidně jestli znáte ještě jiný způsop napište
zkusim take neco napsat. zalezi jak jsi na tom ted fyzicky.
Na zacatku kazdeho treninku je potreba nejdriv ziskat vytrvalost (delsi trenink v nizkem intezite)Postupem casu ladit formu, zintenzivnovat a zkacovat useky.
ze zacatku bych volil vybehy okolo 5–6km(asi 20min), po mesici zkratil na 1km useky v rychlejsim tempu pozdeji 400m, 200m v kopci do maximalniho tepu,muzes i zkacovat.Pri takovem treninku by mel byt soucet vzdalenosti useku okolo 3000m.Obnova(odpocinek) po kazdem useku v pocatcich 1:3, kdyz zvladnes 1:2 uz se blizi forma :) znovu na usek muzes jit nekde okolo 120 tepu.
1500m jsem nikdy merenou nebehal, jen 12min nebo z kratsich 400m, 100m.Zkusil bych dynamicky napalit start, pak se do 3. kola vezt a postupne pridavat a poslednich 150m zabrat(proto kopce) az budes zvracet :)
Díkes možná to zkusím:-D
4:35 zase není tak nehorázná meta – pro co je to limit?
záleží jestli máš vybudovanou intenzivní vytrvalost z jiných sportů a jak obecně zvládáš zátež ve vysoké intenzitě.
1500 se v podstatě běží stále na plno s tím, že pokud můžeš tak ke konci přidáš. Bavíme se o intenzitě přes 90% TF max v průměru, pokud jsi na tom dobře dáš to i na 95%
k tomu co napsal Ferda bych jen dodal, že mě se docela oasvědčilo běhat trať s kombinovaným profilem – kopec cca 500m, rovina min200, seběh a toto pořád dokola. s tím, že bych se zaměřil ze začátku na zrychlování v pasáži do kopce, rovinku držet tempo a v seběhu vyklusat. až budeš s tempem do kopce spokojen :) přidej si na vrcholu na max a drž celou rovinku, z kopce opět vyklusat.
Zkusím
A jaký je váš rekordní čas na 1500m?
Cca 1 minuta.
no mejch tehdy letnich 84 kilo sem protahl tartanem za 5:05 :-D cas je to smesnej, ale me to tak nak stačí s mojí vahou…
1500 jsem nikdy neběžel (měřeně). 1 km jsem na vojně běhal často, nejlepší čas 2:53
Jsou takový tři základní cesty + síla. První je běhat dlouhy věci volně (objemy), druhá je běhat pětistovky, šestistovky trochu pomaleji než chceš zaběhnout, zato aby součtem toho bylo víc (6× 500 se tříminutovou pauzou, speciální vytrvalost) a třetí je, že běháš hodně kratších úseků (aby součet dal těch 1500), ale zase lehce v rzchlejším tempu než těch 1500 (2×5×150, 8×200…, rzychlost). V jednom týdnu by se mělo všechno tohle objevit a mezi týdnama by se to mělo stupňovat, hlavně ta třetí fáze. Jo a mám 1500 za 4:10.
behej.com
koukam, ze uz ji sem nekdo hodil ;-)
Tak ja 15OOm na 4:24 a 5000m za 17:05. Jestli ti jde jen o 1500, tak jak uz tu zaznelo. Ze zacatku hlavne pomalejsim tempem tech cca.7km. A moje oblibene 7–10× 300m se 100m mezikusem v tahu. rychlost usposob tomu, abys byl schopnej stejnou rychlosti absolovovat vsechny useky, az se dostanes na 52s, tak to v pohode ubehnes.
Běhání je hnus…