Ahoj,
thread nezakládám z důvodu žádosti o radu, ale spíš o informování ostatních, kteří by řešili stejnej problém, jako já.
Necelý rok jsem jezdil klasiku 53/39 s 10s kazetou 11–28. Tahle kazeta je fajn, ale přece jen v 12+% stojkách jsem měl problém při své váze (po zimě vždy přes 96kg) utočit trochu rozumnou kadenci, tak jsem se rozhodl oželet milovanou 53×11ku ;-) a vyzkoušet kazetu 12–30.
Problém byl, že Shimano ve svých specifikacích uvádí pro všechny přehazky (SS i GS) max. 28z – asi se jim to už nechtělo v dokumentaci aktualizovat. Ve fórech, co jsem prolítnul, to bylo tak 50/50 – někdo tvrdil, že to kompatibilní bude, jiný zase, že ne… Tak jsem se rozhodl to přímo vyzkoušet a podělit se s váma o výsledek :)
Přehazka to zvládne úplně v pohodě, a to i s krátkým ramínkem (který má asi většina lidí)!!! Jen nepatrně jsem pošteloval ten stavěcí šroub, kterým se koriguje vzdálenost přehazky od pastorků. Na první pokus jsem tam tu třicítku dostal úplně v pohodě :-)
Takže pokud byste plánovali něco podobnýho, tak se toho vůbec nebojte, na některých fórech kdosi psal, že by ta přehazka měla teoreticky zvládnout snad i 32 zubů, mají to prostě asi rozumně nadimezovaný… :)
Jinak tahle kazeta mi víc sedí i z toho důvodu, že člověk může jet delší dobu velkou placku, a při nižších rychlostech kolem 30–33 km/h nejede jen vrch kazety, ale je na ní „víc uprostřed“ :-) Vrch kazety je taky lepší proto, že tam není skok o 4 zuby z 24z na 28z, ale je tam 24–27–30z, tedy po třech zubech. 53×12 je stále dost hrubý, takže ta 53×11 se fakt dá vynechat. Když jsem jezdil kompakty, tak 50×12 už byl problém v rychlostech 50+km/h utočit, 53×12 je v poho. Tenkrát jsem měl 50/34 s kazetou 11–23, a to bylo fakt na nic – do kopce tvrdý, na vyšší rychlosti moc lehký, a člověk navíc musel furt řadit jak magor, nejčastěji rovnou o dva pastorky… :-)