Přátelé,
na cyklostezce č.5, mezi Martinovem a Třebovicemi kříží stezka Plesenský potok. Lávka OV-432 L přes potok, přestože se její stav posledních 20 let nezměnil, byla shledání „provozu neschopnou“.
Řešením situace se ukázalo lávku uzavřít a čekat MINIMÁLNĚ 2 ROKY, a vést několik kilometrů dlouhou objížďku přes město, než se v daném úseku začne opravovat celá cyklostezka.
První problém vidím v tom, že nikde na internetu není o této uzavírce ani slovo, kromě piktogramu na mapovém serveru OV, kde je jen datum uzavírky a datum předpokládaného zprovoznění lávky (2.10.2019–2.10.2020).
https://mapy.ostrava.cz/…otrasy/mapa/?…
O vazbě na opravu stezky, ani o uzavírce a objížďce prostě nikde nic.
Druhý zásadnější problém vidím v řešení městským aparátem, který se chlubí podporou cyklistiky!!! Způsobit uzavírku jednoho z nejhezčích úseků páteřní cyklotrasy evropského významu kvůli neschopnosti (nebo neochoty, což by bylo ještě horší) provizorně přemostit strouhu šířky dvou metrů, mi prostě připadá šílené. Lávka patří Ostravským komunikacím a.s.,okolní pozemky povodí Odry.
Lávku lze jednoduše znovu premostit např dřevěným bedněním a lešeňovou konstrukcí, bez jakéhokoli zásahu do okolí, nebo lávky samotné… Místo toho několika kilometrová objížďka přes město.
Mluvil jsem o problému telefonicky s panem Potockým, který má na magistrátu OV na starosti cyklodopravu a její rozvoj. Než se mi vysloveně vysmál s nápadem na provizorní přemostění, sdělil mi alespoň výše uvedené informace. Email zde: vpotocky@ostrava.cz, kontakt telefonní zde: 599442378.
Tady to píšu proto, že se mi řešení ze strany magistrátu nelíbí a chtěl bych je společnými silami dotlačit k řešení např. provizorní lávky, dokud se nezačne v místě opravdu stavět. Zároveň bych chtěl, aby veřejnost věděla o zamýšleném záměru opravy cyklostezky, o kterém nejsou nikde žádné informace. Prosím o pomoc, radu, medializaci, tlak na odpovědné lidi a pod…
Děkuji.