• Nimrod

    omlouvám se za ot, ale určitě sem chodí hromada truhlářů, tesařů a dalších lidí schopných v tomto oboru a lačnících po udělení rady. potřeboval bych zjistit, z jakýho stromu jsem měl v ruce dřevo. jeho hlavním rysem je to, že při obrábění smrdí po hovně, jinak je pochopitelně bez zápachu. je tmavý, poměrně dost tvrdý, objemovou hmotnost jsem změřil na cirka 900kg/m krychlový. netuší někdo, co to může být zač? údajně to je zbytek z truhlárny, když se dělaly schody

    0 0
    • Internaut  

      Železniční pražec.

      0 0
    • lusk  

      zbytek palisandrovyho septiku

      0 0
    • pepek  

      To už se přece řešilo ve vlákně Vtipy: pokud z druhé strany dřevo smrdí po rybách, tak jsou to dveře od hajzlu z rybářského škuneru.

      0 0
    • RUR  

      Bez toho, aby to člověk viděl to určit nejde. Smrdí při obrábění většina exotů a měrnou hmotnost kolem 900 jich má taky dost. Pokud seš z Písku, tak to vem a zajdi si na restaurátorkou školu- tam učí nábytek, tak jim to strč pod nos a oni ti to řeknou.

      0 0
    • marwin  

      Takhle smrdi treba topol. Ale ten neni moc tvrdy. Pry.

      0 0
      • Nimrod  

        měl by to být exot, nejspíš brazílie, ale je to značně nejisté

        0 0
      • JSt  

        myslim, ze i vrba nejak podobne rychni :-)

        0 0
    • conygas  

      jedle taky smrdí,ale je měkká

      0 0
      • Mig_all  

        Tyvole tak to smrdí snad skoro vsechno ne? To musí být truhlařina dobrý fekál job…

        0 0
        • conygas  

          dělal jsem to 7 let,a vždycky když slyším jak někdo říká tady voní čerstvě nařezaný dřevo tak se mi chce blejt.Dobrý na tý práci je to že nemusíš večeřet,protože seš nažranej a nadejchanej pilin. mimo to dub třeba barví kůži na fialovo a nesmeješ to ani za ..

          0 0
          • oddie  

            Čerstvě nařezaný dřevo voní – takový to, co se řeže na topení a teprv dává vyschnout :)

            Dneska jsem řezal desku z Merbau a to je šílenej prach, co to dělá. Ale po hovně to nesmrdí, takže to nebude ono.

            0 0
          • kyl  

            Jojo,to znám a nejhorší byl dubovej prach na železe a pak to vzít do ruk,už to nešlo umýt,člověk měl ruky jak od borůvek.

            0 0
    • JSt  

      mam prkynko z olivovyho dreva. tvrdy jako hajzl, skoro neplove. kdyz das fotku, tak si myslim, ze olivu bych poznal z obrazku. a nebo taky ne. ;-)

      0 0
      • Nimrod  

        není oliva světlá?

        0 0
        • lusk  

          je, dokud se nestane Jurovym prkynkem ;-)

          0 0
          • JSt  

            jj. prkynko je napusteny nejakym olejem, takze chytlo trosku jinou barvu. spis jde o kresbu, si myslim. ;-)

            0 0
            • lusk  

              ted mi doslo, ze ty mas nejspis na mysli kuchynsky prkynko, ja zachodovy ;-)

              0 0
    • kerim  

      Zajdi do tý školy a ani tam není záruka že to poznaj,dneska je těch exotů tolik…třeba:

      http://l-trading.cz/…-drevin.html

      http://prace-se-drevem.spibi.cz/…o-Druhy.html

      0 0
    • Svart  

      To by mohl být ořešák, resp. jeho středová část. Je tmavá, tvrdá a smrdí fakt hnusně. Navíc to není úplnej exot, ale relativně běžný dřevo používaný na nábytek, parkety, …

      0 0
      • mastihuba  

        Jj. Pravděpodobně má ořech, při obrabeni smrdí fest. Topol zminovanej výše je skoro bilej a v žádným případě nesmrdi.

        0 0
    • vasek80  

      Bývalý kolega mi říkal, že když dělal dříví na zimu, tak porážel jeden strom a ten právě při řezu smrděl jak hovno a také si nejdříve myslel, že něco vyšlápnul.

      Za boha si nevybavím co to bylo za strom, něco mi říká, že javor, ale nejsem si jistej.

      0 0
      • mastihuba  

        Obecné jsou aromatycky dřeva ovocných stromů. Podle toho jak to popisuje nimrod měl kus ořechu. Ten je tmavej a smrdí. Nic nesmrdi tak jako ořech. Javor je světlý dřevo a nesmrdi při obrabeni. Na netu jsem kdysi našel odkaz na druhý dřeva včetně ffotek a popisu. Ve škole jsme to museli znát jak básničku. :)

        0 0
    • česílko  

      Popis je zcela nedostatečný,ale pokud si dám dohromady to co píšeš,tak to tipuju na Jasan-středovou část.Je to tvrdý,houževnatý a barva od žluté po tmavě hnědou.Při obrábění hrubě páchne.Základ je rozlišit jetsli je to domácí nebo exot.Listnáč -jehličnan.pak se posunout dále.Pro amatéra zcela nemožné.Na vlastní oči jsem viděl exota ,který vypadal jako dub,ale stál polovinu-fejkovej dub.Radši se obrať na truhláře v okolí,ale ani to nezaručí úspěch.

      0 0
      • vasek80  

        Já jak jsem psal výše, tak mě nejdříve napadl hned jasan, ale když se podívám na topůrka, tak ty mám světlé a tak jsem ho vyřadil.

        0 0
        • Ralan  

          Zrovna s jasanu něco tvořím a smrdí, ale rozhodně ne po hovně.

          0 0
      • mastihuba  

        Nepletes si to s akatem? Jasan nijak extra aromatickej není.

        0 0
        • vasek80  

          Jo, to je ono, akát to byl to co řezal kolega. Na 100%

          0 0
          • mastihuba  

            Jako asi jsem zvyklej, akatu sem na topení pořezal dost, ale že by to smrdelo se říct nedá. Tmavý dřevo co při obrabeni smrdí jak hovno je nejčastěji ořech. Nebo nějací exoti, možná ještě dub, ale ten je smradem proti ořechů cajicek. :)

            0 0
        • česílko  

          Ani ne. Vlasně smrdí všechna dřeva,vyjma borovice a mořínu,ty jedinný voněj po pryskyřici.Akát je takovej plevel co se moc asi nepoužívá(aspoň u nás na jihu).Jasan aromatickej opravdu není,ále smradlavej joo.Tedy dle mého čuchometru.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.