Ahojte,
před 5 lety jsem si koupil první silničku Šírer Ultimate 104 (osazení Campa Veloce 10s) a už je na čase si dopřát něco lepšího. Ročně najezdím 4000–5000 km, příští rok bych chtěl nájezd zvednout na 7000–8000 km (když počasí bude přát, budu dojíždět do práce 50 km tam a 50 km zpátky). Možná bych si vyzkoušel i nějaký menší závod v okolí.
Vybírám od Pellse, protože u něj budu mít nějakou tu slevu v jednom místním servise, kde vím, že se mi o kolo bude majitel starat, když bude potřeba. Je pro mě jednoduše výhodnější vzít kolo tady, než si například objednat balík od Canyonu.
Kolo bych chtěl koupit na jaře a od ledna jsem schopný našetřit cca 40000 Kč. Více peněz se mi v současné době ani moc dávat nechce. Zaujaly mě proto tři modely:
Aeron Disc 105
Ano, má kotoučovky a dokonce si mi na silničce líbí. Neměl bych vůbec žádný problém tuto kombinaci zkusit. Rám je hliníkový a jelikož jsem karbonový nikdy neměl, nevadí mi. Ani mi nepřijde s 25mm plášti nijak nepohodlný. S 28mm na Aeronu bych se pohodlí nebál už vůbec. Ale jak říkám, nikdy jsem nejel na karbonu a nezkusil něco (zřejmě) lepšího.
Aero 105
Vykašlat se na kotouče, ušetřit peníze a vědět, že budu za dobrý peníz jezdit o třídu lepším kole než teď.
Roar 105
Osazení totožné ale v karbonu a bez kotoučů. Vyjde o něco dráž, ale to nevadí. Zároveň mi přijde jako nejrozumnější volba v poměru cena/výkon. Jediné, co bych si ještě dodatečně musel zjistit, jestli se vlezou 28mm pláště, ale předpokládám, že ano.
O Ultegře bych uvažoval leda s hliníkovým rámem, abych se neplácl přes kapsu. Bohužel Pells nabízí pouze Aeron Disc Ultegra a ta je kvůli kotoučovkám drahá.
Když to shrnu z mého pohledu – zvědavost je pro Aeron Disc 105, peněženka pro Aeron 105, rozum pro Roar 105.