Zdravím všechny, rozhodl jsem se trochu upgradovat kolo na letošní sezónu a přešel jsem z 3×9 na 1×11 od Shimana, řada M5100. Komponenty: Shimano kazeta M5100 11–51 zubů, přehazovačka M5100 11s, řetěz Shimano CN-HG701, středové složení Shimano MT800, Kliky M5100. Bohužel se mi nepodařilo sehnat kliky s jednoplackou (byly vyprodané), takže je tam převodník na 2×11 36z (ten menší jsem sundal).
Dneska jsem dovezl kolo ze servisu přehazovačky. Co se týče řazení, řadí to, ale při největším a nejmenším pastorku to vydává zvuky, jako by to někde dřelo. Zkušenost s 1×11 nebo 1×12 nemám, spíš přemýšlím, jak je to konstrukčně vyřešené na jiných kolech, protože to křížení řetězu je při největším a největším pastorku je fakt obrovské – rozsah mé kazety je v podstatě 12 rychlostní – 51 zubů. Servisák mi řekl, že možná podložit převodník nějakýma podložkama, ale to by přece ještě více zvětšilo křížení na té jedné straně, pokud by byl převodník posunutý. Další možnost je výměna převodníku, což plánuju, ale jednopřevodník má pouze vyšší zuby, jinak by měl být stejný ne? To si právě nejsem jistý, zda by to bylo řešení, třeba mě někdo doplní.
Setkali jste se někdo s něčím podobným? Popřípadě šlo by využít převodník co mám a vypodložit? Nebo je to záležitost čistě výměny převodníku? I kdybych vyměnil převodník, to křížení bude pořád stejně velké, nebo jsou ty jednoplacky tak řešené třeba rozměrově, že to vyřeší problém? Nebo odebrat jednu podložku na středovém složení ze 2 na 1, nebo to bych ještě více rozházel?
Ještě poznámka, jsem hobby jezdec, takže než se tu do mě budete pouštět, že jak můžu být tak hloupý a říct nějakou blbost, tak nemám s tím zkušenost a jen se snažím najít řešení. Díky moc, ať to jezdí! :)