Chci nahradit původní pružinový tlum. (VAN) na ReignuX 2007 za vzduch a je k mání (bazar,2012) Float RP23 ale s High Volume komorou. Jak je na tom tenhle rám s linearitou/progresivitou – je to rozumná kombinace? Vážím cca 75 kg.
Díky
Chci nahradit původní pružinový tlum. (VAN) na ReignuX 2007 za vzduch a je k mání (bazar,2012) Float RP23 ale s High Volume komorou. Jak je na tom tenhle rám s linearitou/progresivitou – je to rozumná kombinace? Vážím cca 75 kg.
Díky
Vzhledem k tomu že systém je obdobný tak sdělím svůj vývoj s obyčejným reignem (ne-X-kovým).
Resumé – za mně maestro chce normální malou komoru, HV komora je řešení, pokud někdo chce „plně využívat zdvih“ na cyklostezkách.
To jsem si bohužel myslel :-( Díky za info
ta HV komora jde podomácku v pohodě vyvložkovat a upravit progesivitu
No, já moc na vrtání se v tlumiči nejsem… Tu RP23 bych rád kvůli možnosti nastavení + 3 polohový propedál mi připadá ideální (po zkušenosti s DHX 5Air s 11 polohama :-) ) ale nechci to hned začít rozebírat.
Je to jen trubka kterou stahnes z tlumice dolu a necim ji vyvlozkujes, staci nejaky 2mm silny plast, ktery obtocis kolem komory a tu trubku pres to zase navliknes, nic se u toho nerozdelava.
Aha, tak teď jsem si k tomu našel nějaký videa např. tohle a to by nemusel bejt takovej problém. Máte někdo odkaz na nějaký další tutorial?
za jak moc výhodnou cenu je ta RP23? Mrkni na ebay.de jestli se tam nedá něco sehnat už s malou komorou.
za 3 kKč
hmm to je slušná cena. Na tom ebay se pohybují okolo 200E nové kousky
Kdyby to nestacilo, da se vyvlozkovat i ta vnitrni komora.
Já bych jen dodal že ta vložka (i ta největší) je pocitově tak třetinový rozdíl oproti změně HV – standard. Takže za sebe doporučuju na Reigna rozhodně standard.
Na druhou stranu – kdyby vložkování nestačilo, jsem tu komoru cca před rokem bez problémů koupil ve výprodeji z nějakýho eshopu asi za 20eur (nicméně je otázka jestli se to vyplatí koupit tlumák + komoru zvlášť).
Tak ta hv komora se da vyvlozkovat jak pod tim vnejsim krouzkem ,tak klasicky tim spacerem dovnitr. Coz by jit znat uz melo.
Vyvložkovat se sice dá i více, ale není to dobrý nápad.
Fox má na webu hezkou tabulku jaké tlumiče (vždy rozměr a typ komory) je možné jak vložkovat.
A je tam opravdu hodně zdůrazněné, že některé varianty se vyloženě nesmí (tedy je hranici jak moc se může co vložkovat). A důvodem je to, že to na přílišné vyvložkování není dimenzované a ve chvíli chodu na doraz by se mohla celá komora roztrhnout. Každá komora je prostě dimenzovaná na určitý maximální tlak, který se při chodu na doraz vyvložkováním zvětšuje.
Proto z HV komory se vložkováním nikdy nedosáhne progresivity malé komory.
Na reignu je 200/57, podle te tabulky bude s nejvtesim spacerem pomer 4 , u tlumice s malou komorou je bez spaceru 3,9. coz z toho udela vlastne tlumic s malou komorou aniz by se muselo neco vkladat mezi komory.
tak tak a vyvložkování komory je pořád ještě jako rezerva :D
Máš pravdu, pro tenhle rozměr to tak vyjde a progresivita malé komory se získat dá.
Doplním odkazy na tabulky pro „do 2012 včetně“ a 2013:
Všem díky za komenty a za tabulky! Ještě jedna otázka – kde vzít ten spacer? U Švece nebo máte nějaký tip odkud objednat?
U svece ,nebo si ho nechat nekde udelat
aha, tak u Švece už jsem to našel a 669,–Kč mi přijde skoro dost…asi nechám vyrobit ze silonu (nemáte někdo rozměry-ideálně výkres? :-))
Tady je ten s nejvetsim objemem
Super, diky moc – v tohle jsem ani nedoufal!
Na Reignech 2013 (a pravděpodobně i 2012 a 2011) je tlumič 200/51mm – viz Návod k Maestro verze 6.0 (http://www.giant-bicycles.com/…%20CZ_SK.pdf)
Ahoj,
na jakém rámu jsi to testoval? V popisu kola máš rám Reign 2013, ale na té fotce je rám do roku 2010, pokud se nepletu… v 2011 se změnila geometrie na víc sjezdovou… nebo se pletu? Připadá mi, že tam nevidím tapered vidlici s Overdrivem…
Pořidil jsem Reign 2 2011 v M (bazar, ale velice zachovalý) – zatím jsem toho moc nenajezdil a radši oservisoval vidlici i tlumič… ale ta RP2 HV mi přišla taky málo progresivní… přemýšlím, jak to budu řešit, nechce se mi moc investovat…
vyvložkovat komoru
někdo tady dával fotku vložky vyrobené ze špuntu k umyvadlu, totalní lowcost :-)
U Reignu je taky nějaký atypický rozměr tlumiče jako u Trance?
ne