Rozhovor s Janem Kopkou (Nový prostor č. 403)

33 nepřečtených
  • Edwin

Jan Kopka – extrémní cyklista. Rozhovor na 2A4.

Kupte si Nový prostor nejen kvůli tomuto článku. Podle mě je to jediný časák, který se opravdu dá číst od první do poslední strany a navíc podpoříte dobrou myšlenku. Sám ho kupuju pravidelně už roky, tak to zkuste taky.

Pro případné rýpaly nejsem ani prodejce NP ani v žádném přímém či nepřímém propojení s redakcí. Vyjadřuju čistě osobní názor ;o)

0 0
    • Kaco  

koupil jsem si ho ze zvědavosti jednou a v některých ohledech mě dost zklamal. Celkově ten nápad se mi líbí, témata článků taky. Ale konkrétní obsah se mi dost nelíbil. Bylo to strašně levičácky napsané, jako pro nějakou vykořisťovanou vrstvu. Když to přeženu, měl jsem z toho pocit, že každý, kdo něco dokázal a nadprůměrně si vydělává, tak je špatný. V čísle, které jsem měl, se psalo o pracovním prostředí. Byly tam věty ve smyslu, že pro nás naše práce samozřejmě představuje nepříjemnou povinost a nepříjemné prostředí, kde se snažíme trávit co nejméně času… Takovéhle řeči mě dost točí. Myslím, že právě pro spoustu úspěšných lidí, představuje práce něco, co je baví, co dělaj s chutí. A tím nemyslím, že úspěšný člověk musí mít prestižní místo a vysoký plat, úspěšný může být kdokoli, na jakékoli pozici, a podle mě je skvělé, když lidi jejich práce baví. Je radost takové lidi potkávat, autobusáka co rád vozí lidi, paní co ráda roznáší noviny… Ale články v časáku byly napsané ve stylu – je normální, když je pro nás práce jen nutné zlo, všichni to tak máme a pojďme si postěžovat… :/

0 0
      • jIrI___  

Stačí se podívat na distribuci NP… :). Ale s tou prací a pracovním prostředím bez výhrad souhlasím! :D

0 0
      • Edwin  

Souhlasím, že občas mi to přijde taky „levičácký za každou cenu“, ale pro mě jsou důležitý ty témata samy o sobě. S autorem jakýhokoliv článku můžu souhlasit, nesouhlasit nebo polemizovat, ale mě se prostě líbí „jinej“ pohled na věc. Prostě to není mainstreamový časák a ukazuje svět a dění kolem nás v trochu jiných souvislostech. Například články Jana Kellera by se měly předčítat ve hlavních zprávách, aby lidi viděli jak se dá třeba manipulovat se statistickými údaji (např. počet lidí pod hranicí chudoby). Pro mě je důležitý, že se v tom časáku nikdy nedočtu, že si chudí si za svou chudobu můžou sami, protože se v životě málo snažili (viz demagog Kalousek).

0 0
        • karliner  

Ale v drtivé většině případů to je pravda.

0 0
          • Edwin  

Myslím, že v drtivé většině je to naopak. Lidi nezačínají svůj život na stejné startovací čáře. Každý se rodí za jiných podmínek a v jiné rodině, s jinými dispozicemi, IQ a EQ.

0 0
            • karliner  

OK, každý na to máme trochu jiný názor a tak to asi i chvíli zůstane.

Já tě přesvědčovat nebudu :-)

0 0
              • Edwin  

Ale jo, klidně to zkus :o) Možná by se mi snadnějc žilo.

0 0
                • Kaco  

já myslím že je jasný, že pravda je někde uprostřed… tzn každý za svůj život odpovídá sám a zároveň má jiné startovní podmínky… takže nelze objektivně říct – snažil jsi se dost nebo málo, můžeš si za to nebo ne… to je asi otázka která nejde vyřešit, ale přijde mi, že v tom časopisu je řešena moc doleva, tzn za svůj život si moc neručím sám, ať se o mně společnost postará…

0 0
                  • Edwin  

Já bych to spíš viděl tak, že to je, když už se mi ten život nepoved (což se může stát úplně každýmu), tak ať mi někdo pomůže (nikoliv postará se o mě). A s tím já naprosto souhlasím. Společnost by měla umět pomáhat těm, co v životě neměli tolik štěstí. Asi každý by chtěl žít lepší život, kdyby to bylo tak jednoduchý. Já teda rozhodně a to musím říct, že se objektivně nemám vůbec špatně (alespoň co se klasických společenských měřítek týká).

0 0
                    • Kaco  

s tímhle já souhlasím, nijak to nejde proti tomu co jsem psal..

0 0
                  • jIrI___  

Člověk se narodí s daným osudem a ten už pak neovlivní byť by se snažil jak chtěl.

0 0
                    • camillio  

Rodí se i cyklokomponenty s daným osudem?

0 0
                      • Peslezedirou  

Ty taky, i když v podstatě neexistují, jsou to jen naše zhmotněné kolektivní představy.

0 0
                        • nitraq  

A existují nějaké čtečky osudů? Aby si člověk mohl zjistit jestli osudem zrovna jeho brzdy/náboje/pře­hazky není brzo se porouchat.

0 0
                          • Peslezedirou  

Myslím, že ano, ale nikoho zatím neznám, kdo by dokázal transendentovat v prostoru a určit tak osud komp. :-)

0 0
                      • jIrI___  

Pokud by byly živé bytosti, tak pochopitelně ano :)

0 0
                • karliner  

Asi hlavní potíž vidím ve stále vzrůstajícím počtu lidí, kteří přesvědčují ty méně úspěšné (a že to není žádná těžká práce..) o tom, že za jejich trable může společnost, která jim neumožnila stejnou startovací pozici a dělají si byznys z toho, že je různými způsoby odškodňují, vytváří jim „rovné“ příležitosti, pozitivně je diskriminují, vytvářejí tabulky a kvóty, přerozdělují atd. A všechny jejich experimenty jim platí ti úspěšnější, do kterých nonstop jebou.

0 0
                  • marios  

1+

0 0
                  • Edwin  

No pokud považuješ za úspěšné ty, kteří jsou bohatí, tak to potěš. Nechci říct, že si své penízi všichni nakradli. Jak jsem zmínil, sám si vydělávám relativně slušně, ale rozhodně vím, že na místa, kde se beou těžký prachy a která znamenají společenský úspěch, se rozhodně nedostávají lidé nejkvalitnější. Rozhodně nejsem zastánce jakékoliv diskriminace (ani té pozitivní), ale myslím, že by společnost měla pomáhat těm slabším (ať si pod tím představí kdo chce co chce). Radši budu dávat své daně bezdomovcům než zkorumpovaným politikům a jejich lobbistům.

0 0
    • JSt  

kdybych si ten casopis koupil, budu sam pred sebou za blbce a citit se zneuzity… novy prostor nevznikl primarne pro pomoc ztroskotancum, ale pro obohaceni „zakladatelu“ noveho prostoru prostrednictvim tech ztroskotancu. ve vysledku si ho koupi jen lide, kteri maji s kamelotama soucit, a nejakou minci by jim dali, aji kdyby na rohu postavali bez casopisu. z techto solidarnich lidi a trablu druhych novy prostor tyje.

takhle na me cely tento projekt pusobi.

0 0
      • mr.antik  

Rozhodně by udělali líp, kdyby to usilí do psaní věnovali do vytvoření skutečných sociálních pracovních míst, kde se dá rozumně zamakat a ne stát u metra s časákem jak nějaký socky za dvacku za hodinu.

0 0
      • Edwin  

ty jo, ty se musíš mít hodně rád, když by ses cítil zneužitý kvůli koupi časopisu.

Zakladatele NP neznám, ale pochybuju, že by z těch 20,– CZK z jednoho kusu nějak závratně zbohatli. Na druhou stranu, pro prodejce je to aspoň jakás takás možnost přespat někde v teple na ubytovně (protože i za ty se platí).

A pokud nevnímáš prodej časopisu jako práci, tak je to co? myslím, že právě postávání s časopisem (jak jsi to nazval) zasluhuje úctu jako jakákoliv jiná práce a ne pohrdání jen proto, že je narozdíl od trafikanta prodávaj v šusťákách.

Navíc, jak jsem zmínil, mě ten časopis a témata v něm baví, takže si ho rozhodně nekupuju ze soucitu.

0 0
        • Peslezedirou  

Dělal jsem v neziskovce a musím říct, že človka nenapadne, co se všechno v jednom životě může stát, všechny cesty nemusí vézt všechny směrem vzhůru, dostat se ze dna chce strašně moc síly. Pokud se člověk nedostane do této situace, tak si myslí, jak to má v životě vše ošéfované. Jo a souhlas s tím co píšeš. :-)

0 0
        • JSt  

:-DD.

taky neznam provozovatele, ale jak si myslis, ze to muze fungovat? samozrejme, ze 20kc za casopis neni zasadnich. novy prostor bude nejspis fungovat z dotaci a daru. prostredkem k ziskani techto penez jsou prave ti lidi na okraji spolecnosti, kteri budi soucit a tim zaroven zvysuji prodejnost casopisu. distribuovat novy prostor skrzeva standardni pns, proda se toho platku zarucene nesrovnatelne mensi mnozstvi.

jsi prvni, koho slysim, ze ho casopis zaujal po obsahove strance…

0 0
          • pjetka  

Z toho, co tady čtu, je NP levicový časopis, na kterém bohatne nějakej pravičák :-)

0 0
        • mr.antik  

Já teda neřešim časák a jeho úroveň, ale jako občan nějakýho města bych byl radši, kdyby ten člověk dostal příležitost a za kilčo někde mohl zametat nebo dělat něco smysluplnějšího. Tohle je jenom maskované žebrání.

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.