• BrunoCZ

    Slyšel jsem, že při zátěži prvních 20 minut se spalují cukry a pak teprve tuky a to ještě musí mít člověk minimálně 130 tepů za sekundu. Co vy na to?

    0 0
    • Redman  

      Hmm… že nejvíc tuků spálíš při přechodu GR20 na Korzice:-)

      0 0
    • malko  

      No jestli tě to zajíma nějak víc, tak si můžeš o tom něco přečíst třeba tady: www.kpo.cz/…ziologie.htm

      0 0
    • Blade  

      cca, jen ty časy a tepy budou dost individuální.

      0 0
      • pegas  

        pokud vim ja tak ten cas je cca kolem 40 minut kdy pak dochazi ke spalovani tuku..a ty prahy sou indivindy podle dispozic a trenovanosti jedince…

        0 0
        • Blade  

          20 minut je málo, to je fakt, ale i tak je to těžce individuální..

          0 0
          • pegas  

            to je..ale ta casova hranice neni urco 20 minut..

            0 0
            • MlokCZ  

              U někoho klidně ano, dokonce u některých profíků už od cca 10 minutyy. Na druhou stranu u někoho to může být zase až k hodině. Prostě individuální. U trošku trénovaného jedince by to většinou pod 30 minut být mělo.

              0 0
              • Blade  

                Jak říkám, prostě těžce individuální :o)

                0 0
                • Chytra Horakyne  

                  kdyz budes frcet v maratonech na pravidelne amaterske urovni a jen tak z hecu si das nejakou kratsi variantu 4× tydne a budes takhle tlacit sebe na pilu pak te to prestane bavit, ale jako zakusek na svacinku lupnes celou nutelu tak dlouho a pravidelne, az zacnes vozit krosnu v predu, tak verim, ze to za tech 10 minut das.

                  0 0
                  • Lada,s  

                    Tak ani o pátém přečtení tohoto příspěvku jsem nepochopil co tím chtěla autorka říct :D

                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Jsem rád, že nejsem sám a že to někdo napsal jako první. Nechtěl jsem se prezentovat jako debil první. :-D

                      0 0
                  • nox159  

                    prvni slovo v nicku bys mela zmenit, je to dost zavadějici ;-)

                    0 0
              • pegas  

                jasan,ale pokud uz to zobecnuje v prvnim prispevku tak urco ne 20 minut…

                0 0
    • MlokCZ  

      Rozhodně neplatí žádná přesná hranice pro minimální tep. Podle toho v jakém pásmu se pohybuješ, jak dlouho, jak si trénovaný tak se mění poměr mezi spalováním tuků a cukrů. Čistě zcela 100% jen na tuky jet ani nemůžeš, vždy tam bude aspoň minimální spotřeba i cukrů. A naopak platí, že od určité tepové frekvence nebudeš pálit tuky téměř žádné nebo vůbec žádné a pojedeš jen na tuky. Největší podíl tuků budeš pálit v zóně základní vytrvalosti, tj. v pásmu těsně pod aerobním prahem (končícím právě tím aerobním prahem). Nad aerobním prahem až do anaerobního prahu pořád budeš pálit tuků ještě poměrně dost, jak se budeš tepem přibližovat ANP, tak podíl tuků bude pomalu klesat. Nad ANP pak podíl tuků už klesá strašně rychle až od určité hranice nad ANP nebudeš pálit tuky žádné. Pod pásmem základní vytrvalosti také ještě nějaké tuky pálit budeš (takže není třeba žádných 130 tepů minimálně), ale už relativně málo, protože už se budeš tak flákat, že budeš mít vůbec i celkový výdej energie malý. No a taky v tomto pásmu nebudeš ani schopný normálně pořádně někam jet (maximálně se ploužit pomalinku po rovině).

      0 0
      • jizby  

        souhlasím se vším, jenom doplním, že když chci hubnout, nebo to spalování tuků trénovat, tak je to v praxi o dlouhých jízdách pohodovým tempem. Když chytnu hlaďáka po třech hodinách, tak to nebyla jízda na tuk. Když jezdím pohodově aspoň dvakrát tak dlouho a pak skoro ani nemám hlad, tak to je to správné, byť těžce individuální tempo.

        0 0
      • camron  

        A naopak platí, že od určité tepové frekvence nebudeš pálit tuky téměř žádné nebo vůbec žádné a pojedeš jen na tuky

        …aha, to jsem netušil…:-)))

        0 0
        • MlokCZ  

          Njn, překlep se stane každému a každý trošku inteligentní pochopil, že tam mělo být na konci věty na cukry.

          0 0
      • rud1k  

        *jen na cukry

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • fredy.k6  

      Obecně platí poučka, že tuky při běhu nebo jízdě na kole se nejvíc „spalují“ při tempu, při kterým ještě dokážeš plynule mluvit, aniž by ses výrazně zadýchal. Při delší činnosti (delší než cca. 1 hodina) je potřeba dodávat tělu cukry, protože se tuky spalují za přítomnosti cukrů.

      0 0
      • martin_bakov  

        ale zas neprecukrovat, pak by telo bralo z toho cim se naladujes ne ?

        0 0
        • fredy.k6  

          Máš pravdu, přecukrovat se není ideální :) Je dobrý namíchat potraviny, kde jsou jednoduchý „rychlý“ cukry (glukóza, fruktóza) pro okamžitý výkon a pak složitý škroby, z nichž se energie neuvolňuje hned, ale postupně po určitý době.

          0 0
      • yetti  

        Znamená to, že aby se při dlouhém švihu správně spalovaly tuky musím dodávat tělu nějaký cukr?

        0 0
        • destr  

          Dodávat ho nemusíš, toho máš v sobě zásoby ;-)

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
        • fredy.k6  

          Přesně tak. Když jedeš dlouhej švih, tak začínáš spalovat hlavně cukry, postupem času se ten poměr energie získaný z cukrů začíná zmenšovat a začínáš brát energii hlavně z tuků. Ale nikdy to není jenom z tuků, cukry (glykogen) se s tuky vždy pálí taky. Tělo má zásoby glykogenu při vytrvalostním výkonu na cca. 2 hodiny (značně individuální, u sportovců víc), proto se doporučuje už po hodině aktivity dodat tělu nějakou tu musli tyčinku – je to ochrana svalové hmoty, která se začne s tuky odbourávat po tom, co „dojde“ zásoba glykogenu.

          0 0
          • Vlady  

            nevím, jak to Kubíkovi spočítali (redaktor Touru), při Ötztaler Radhmarathonu prý vydal 23.000 kilojoulů, z toho 35–50% spalováním tuků, zbytek ze zásobníků glykogenů a cestou přibrané potravy. Nevím nakolik jel pohodově, nebo na doraz, na cestě byl 8,5 hod., baštit musel poctivě. Jinak co článek, to zjevně jiný poznatek. Osobně jsem četl, že zásoby glykogenů stačí max. na 90 min., jeden článek píše, že tělo „přepne“ na spalování tuků po 30ti, 45ti, 60ti min a pod. (podle trénovanosti), jiný článek píše: – nesmysl, spalování tuků začíná prakticky okamžitě…

            0 0
            • fredy.k6  

              Je to tak. Ono je tohle tak strašně individuální, že co platí pro jednoho, nemusí platit pro druhýho. Někde jsem viděl zajímavej graf, kde na jedný ose je naznačený, z čeho tělo bere energii a z kolika procent, a na druhý ose je čas při jízdě na kole. Pro představu docela dobrý, jak postupně narůstá spotřeba energie z tuků.

              0 0
              • kuba.kuba1984  

                A zdaleka to není takhle jedoduchý :D… není to výlučně „teď cukry“, „teď tuky“, spíš jsou to různý poměry, pak jsou tkáně které frčí jen na cukry (mozek), na oboje (svaly) a srdce schrupne i laktát :)… Těžko se rozepisovat, na škole jsou to 3 semestry biochemie.

                0 0
                • fredy.k6  

                  Jj, jsou to složitý procesy a kdyby chtěl jít člověk víc do hloubky, tak narazí na těžkou chemii.

                  0 0
                  • kuba.kuba1984  

                    Jakou těžkou :D? Krásnou, zábavnou :D…

                    0 0
                    • fredy.k6  

                      Zábavná chemie? Tyhle dvě slova bych zakázal používat dohromady :D

                      0 0
                      •  
                        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                        0 0
          • Rychlej turista  

            Lidi, přestaňte hledat páčku, kterou se přepnete na spalování tuků, protože je to blbost :-)

            Tuky i cukry tělo spaluje pořád, jde jen o ten poměr, který je u vytrvalců výrazně vyšší ve prospěch tuků. Zásoby glykogenu v těle jsou zhruba stejné a to, že někomu dojde po hodině a jiný dokáže jet na lačno nebo bez příjmu jídla dlouhé hodiny, je dáno právě tímto poměrem. V dobách, kdy jsem se připravoval na 24 hodinovky a měl fazónu, tak jsem prakticky bez jídla dával dost zvlněné asfaltové dvoustovky okolo průměrných 140 tepů průměrem 32 km/h. Prostě při tomto stupni trénovanosti a poměru spalování tuky/cukry se mi zásoby glykogenu úplně nevyčerpaly ani při tomto výkonu a dokázal jsem bez jídla vydržet hodně přes 4 000 kcal. Toto je tajemství vytrvalců – glykogenu mají v těle zhruba stejně, jako ostatní, jen jim vydrží až několikanásobně déle, než ho spotřebují a na dlouhé štrece jim k doplnění zásob cukrů stačí jen sem tam něco zobnout. Kdo tuto schopnost nemá, tak po vyčerpání glykogenu jede od krize ke krizi a proto není delšího výkonu schopen.

            0 0
            • McBlacky  

              zásoba glykogenu se dá ovlivnit -kdo chce at si nastuduje sacharidovou superkompenzaci a její využití ve vytrvalostních sportech.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Tak jistě, třeba kamarád Viki na to nedá dopustit, ale já to nikdy nepraktikoval. Tím myslím, abych to strikně dodržoval. Jinak způsobem stravování se tomu občas přiblížím, ale abych si dělal násilí, tak to ani omylem :-)

                0 0
                • McBlacky  

                  mě by zajímalo jestli to fakt funguje, protože já jediný co dodržuju, že dávám nějaký lehčí jídlo večer před závodem. Jinak jím co mi padne do ruky :)

                  0 0
                  • Biker jak Pes  

                    Mám kamaráda, co dělá chůzi (je v repre). Chodí ty šílené 50km trasy. On to praktikuje docela běžně. Prý to je docela peklo, ale dá se. Já osobně jsem to ještě nezkoušel. :-) Na to nemám žaludek. :-)

                    0 0
                  • Rychlej turista  

                    Funguje, ale od pokusu to na sobě vyzkoušet mě odradil právě Viki. Vyzvedl jsem ho tehdy před kolbenkou a dali ve dvou obvyklý švih. Ale celou dobu byl úplně chcíplý a jen sotva visel v háku. Až po dvou hodinách jsme zastavili v krámu, že se musí najíst. Koupil si jeden rohlík, snědl necelou půlku a na to dojel domů. O víkendu mu to ale fakt jelo. Tak tohle je moje zkušenost se sacharidovou superkompenzací :-)

                    0 0
                    • black.horse  

                      jj, to je jak sacharidové vlny při hubnutí, je to mňamka:-)

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Sacharidové vlny jsou tak dobré jak se dostat na psychiatrii :-)

                        Jsem ohledně stravy a jejího dodržování hodně odolný (když už si někdy řeknu, že z nějakého důvodu budu něco dodržovat).

                        Sacharidové vlny (stkritně dodržené) jsem zkoušel 2× a bylo to peklo. Účinnost ale slušná.

                        Možná pro mě horší v tom, že třeba vůbec nemám rád ani samotné maso bez přílohy, to mi to ještě zhoršovalo.

                        0 0
                        • black.horse  

                          To bude asi tou nechutí k masu, chápu, že to někomu vadí, jsem to loni držel striktně necelé 2 měsíce. A letos to plánuju během 1–2týdnů zase nasadit a na 2měsíce (možná na 3) uvidím dle vývoje. Je to trošku horší na psychiku, ale zase je to účinný nástroj a při pravidelných denních kontrolách se celý proces dá dobře řídit. V práci mě měli za totálního magora, když jsem jim ukazoval grafy na denní bázi závislosti příjmů sacharidů, kalorií a hmotností stravy na vývoj fyzické hmotnosti:-)

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Nechuť k masu obecně ale nemám vůbec. Maso mám hodně rád, jen musí být i s přílohou (třeba mám řád maso hodně s čerstvým dobrým chlebem).

                            Spíš bych to popsal jako větší závislost na sacharidech.

                            Tím jsem si současně znechutil to dobré maso a jiné bílkoviny co mi taky chutnají, když to bylo bez sacharidů a současně měl i velkou potřebu po sacharidech.

                            Co bych nedal vůbec je Cyklickou ketogenní dietu, to by bylo ještě mnohem horší.

                            Dnes už nic takového nepotřebuju, použil jsem to 2× v období kdy jsem rok a půl se snažil vážně posilovat a přibrat a následná dieta.

                            Když chci jen lehce zhodit, tak i přesto, že se mi po 30tce hodně zpomalil metabolismus, tak stačí moc nežrat a více pohybu. A nikdy jsem neměl navíc víc než tak 3–4kg, oproti tomu co bych chtěl (o trošku více jsem přibral pouze při tom posilovacím období a tam jsem to chtěl).

                            0 0
              • Biker jak Pes  

                Tak.

                0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
              • Mamut  

                Asi 1–2× som si to vyskusal. Nie ze by som potom trhal asfalt, ale ten 4–5 den po, mi to dobre slo. Porovnatelne s tym, ze „mam fakt svoj den“. Niekto, kto tych vln zvladne viac ako 1, tak to mozno dotiahne aj dalej.

                0 0
                •  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                  0 0
              • destr  

                To se ale doporučuje tak max. 3× za rok, navíc nevím, čím se ty tři dny ti lidi cpou, dyt sacharidy sou ve všem.

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  zelenina a maso bez tuku (kuřecí nejčastěji, co já vím)

                  0 0
                  • destr  

                    No to vím, ale myslím jako složení jídelníčku na ty tři dny. Prostě žrat samotny maso by mě moc nejelo.

                    0 0
                    • black.horse  

                      Normálka, u sacharidových vln mám dny s příjmem 30–40g sacharidů na den (počet dnů po sobě jdoucích může být různý). Vypadá to tak, ze jíš: dušené či vařené maso, smažené (bez nebo s minimem oleje) maso, k tomu občas můžeš lehce zeleninu, vaječné bílky a pixlu tvarohu a občas trošku soju.

                      0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Však nic víc nejí. :-)

                      I Black horse ti to napsal. :-)

                      0 0
                      • destr  

                        Já to myslím tak, že žrat jenom toto, tak se z toho zebleju :-D

                        0 0
              • treatt  

                Jo, akorát třeba můj pokus dopadl dost tristně z hlediska zažívání. Takže to jde po dlouhé přípravě a v opravdu hodně dobré kondici :)

                0 0
            • mastihuba  

              jeden známej, pravda už mu tahne na šedesát a celej život se drží v perfektní kondici razí heslo jezdit nalačno a bez pití, prej aby si tělo moc nezvykalo. :D

              0 0
              • Mamut  

                Bez zradla budiz. Clovek je biologicky prisposobeny na dlhe hladovanie a zaroven stale vie podavat vykon (aj ked nizsi). Ale bez vody je silno o ladviny. Vody bolo vsade (kde sa clovek vyvijal) dost, sme prisposobeni sa napit v kazdom druhom potoku. Clovek nie je pustny pavuk.

                0 0
                • McBlacky  

                  přesně, je to *****. V organismu tak zůstane mnoho škodlivin a následně to odnesou vnitřní orgány, prodlouží se regenerace atd.

                  tyto tréninky hladu a žízně mají mysl pro lidi co trénují na solo polární přechody, přechody pouští,kde se nese minimum zásob

                  0 0
                  • op  

                    telo se nauci byt hospodarnejsi, je to jako se vsim.. Ale ze by to bylo nejak zdravy, to asi nebude ..

                    0 0
                  • hribik A1  

                    nj, ale čo vtedy keď ti cez deň piť v podstate nejde (alebo iba málo, lebo by to po pol hodine skončilo v kríkoch a ešte viac ťa dehydrovalo) a potom veškeré denné množstvo vypiješ večer v priebehu 3 hodín? môže to moc škodiť? stáva sa mi to keď som v zime vonku alebo naopak v lete vo vode

                    0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
              • op  

                kdyz jsem jeste chodil na vetsi hory tak jsem to tak taky praktikoval – pri vykonu co nejmin pit, aby si telo nezvyklo. Piti je to nejproblematictejsi na horach do batohu – tezky, mrzne, blbe se ziskava. Celkem mi to fungovalo – 1 flaska na 12h vykonu. Ted uz bych to nedal. Na jednu horu v pousti jsem nesl 12litru (byl jsem vodonosic :) – na 4 dny pro 3 lidi.

                0 0
                •  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                  0 0
                • ememem  

                  kdyz jsem jeste chodil na vetsi hory tak jsem to tak taky praktikoval – pri vykonu co nejmin pit, aby si telo nezvyklo – no neviem, to asi nebol najlepsi napad. telo si na nedostaok tekutin proste zvyknut nemoze.

                  0 0
              • Rychlej turista  

                Jo, kdysi to bylo populární, jezdit bez pití. Naštěstí se od toho ale upustilo. Jet nalačno ale ničemu nevadí, v nejhorším neotočíš klikama a v lese okusuješ stromy :-)

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  A prosíš staré báby v zapadlých dědinách a suchý chleba. :-)

                  0 0
                  • hribik A1  

                    to je tak keď krom toho že bez žrádla vyrazíš ešte aj bez peňazí :-) ináč by si v zapadlých dedinách neprosil staré babky o suchý chleba, ale by si si ten suchý chleba kúpil v miestnej jednote :-) je pravda že to má negatívny účinok v tom, že to neni možno spraviť za plnej rýchlosti jazdy, musíš pritom zastaviť alebo aspoň spomaliť (aby si dokázal za jazdy vyskákať schodíkmi a vykrúžiť ostré zatáčky medzi regálmi), poklesnú otáčky aj rýchlostné priemery a tréner ťa zjebe jak sirotu za taký slabý priemer z tréningu. s trochou ostrých lakťov ale vo fronte pred pokladňou predbehneš tie staré babky, ktoré by si ináč prosil o suchý chleba, za jazdy vrazíš peniaze na pokladničný pult, zoskáčeš zo schodíkov a to zdržanie zas tak veľké nebude. v prípade zastavenia by si mohol dopadnúť horšie, pretože sa môže stať, že v medzičase sklerotický dedinčan nerozozná svoj bicykel od tvojho a odíde na tvojom cesťáku. v takom prípade budeš museť tréning dokončiť na jeho ukrajine, čo môže mať na rýchlostný priemer ešte neblahejší vplyv za súčasného výrazne pozitívneho vplyvu na výkon pri jazde. pri častejšom opakovaní by to mohlo trebárs mať vplyv aj na tie prahy čo sa tu furt riešia, a to dokonca možno aj na obidve, totiž tak tú prahu na vltave ako aj tú prahu pri lučenci

                    0 0
                    • Biker jak Pes  

                      Fuj, to jsem moc unavený číst tak dlouhý příspěvek, snad zítra na tom budu líp. :-D

                      0 0
                • mastihuba  

                  jako ja netvrdim že to je dobře, von se po cestě na pivo nebo na sodovku zastaví a jede dál, ale trasu např. Brno Třeboň mi tvrdil že to dává bez jakýhokoli jídla, což až tak nepochopitelný ne­ni.

                  0 0
                • jizby  

                  Zase je to příležitost, jak si ujasnit, co je v přírodě jedlé. Někdy je to velmi překvapivé. :)

                  0 0
                  • hribik A1  

                    jedlé je skoro všetko, určité veci však iba raz :-)

                    0 0
                    • jizby  

                      Proč hned umírat. Pochybuji, že někdo bude baštit vraní oka:-)

                      Měl jsem spíš použít „co je v přírodě jedlé a funguje na hlaďák.“

                      Když se něco neosvědčí, člověk si dá příště bacha.

                      Například zrající kukuřice moc neuškodí, ale ani moc nepomůže.

                      Má někdo jinou zkušenost?

                      0 0
                      • Rychlej turista  

                        Kukuřice je v pohodě, ta je skoro jako chleba, ale houby opravdu nefungují :-)

                        0 0
                        • jizby  

                          Houby jsou jasný, ty bych neriskoval.

                          Ale třeba dobře zralý ovoce by nějaký cukry mělo dát.

                          Nejprudší spalování dokáží zajistit hrušky. Mají bohužel silné vedlejší efekty, jejichž popis se nehodí do slušné společnosti:-)

                          0 0
                          • hribik A1  

                            a čo tak použiť hrušku pálenú? :-)

                            0 0
                            • jizby  

                              To mi řekni, kde ji někde venku vezmeš. Leda vytěžit nějaké pocestné, což nás dostává tematicky jinam. :-)

                              Somrovanie už nie je pástva.

                              0 0
                              • hribik A1  

                                viď vyššie:

                                to je tak keď krom toho že bez žrádla vyrazíš ešte aj bez peňazí :-) to potom bez penez do hospody nelez. potom nevezmeš, jedine mať pleskačku v povinnej výbave hneď vedľa lekárničky, náhradného svetla, náhradnej prilby a reflexnej vesty :-)

                                0 0
                                • mastihuba  

                                  Na každé trase je třeba mít v záloze hospodu, kde ti dají na sekeru, případně nějakou tu kotelnu… nebo podobný zařízení, kde se dá najíst a napojit. :D

                                  0 0
                          • Rychlej turista  

                            Ovoce se dá i nezralé. Když máš hlaďák, ta chutná skoro jako zralé :-) Co mě ale překvapilo, tak cukrová řepa nic moc :-)

                            0 0
                            • Biker jak Pes  

                              Mě cukrová řepa docela chutnala. :-)

                              0 0
                              • Rychlej turista  

                                Já měl představu, že když do ní kousnu, bude to, jako bych strčil do pusy kostku cukru. A ono ne :-D

                                0 0
                                • Biker jak Pes  

                                  Já měl teda skromnější představy. :-D

                                  Taky záleží, jestli to zkoušíš, když už jsi prošitý jak deka a hlaďáka nebo plný sil. :-D

                                  0 0
                                • mastihuba  

                                  jsem jednou zkoušel tu krmnou a nebylo to tak zlý, cukrovka je hnus :D

                                  0 0
    • jarda850  

      130 tepů za sekundu bych tedy zažít nechtěl…

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Víš jaký to je pak fičák, to dýcháš za celý peloton. :-)

        0 0
        • jarda850  

          to je 7800 za minutu to už slušná práce pro pořádnej motor :-) můj při tom dává 170 koní a žere 35 litrů plnotučnýho…

          0 0
    • Rychlej turista  

      Pro spotřebu tuku je rozhodující čas. Při dlouhodobém výkonu tuky prostě spaluješ, ať chceš nebo nechceš :-)

      0 0
      • MlokCZ  

        Tady je ale potřeba (Ty to samozřejmě víš) si uvědomit opačný pohled:

        Když nespaluješ tuky, tak dlouhodobý výkon nedáš ať chceš nebo nechceš :-)

        0 0
        • Rychlej turista  

          Ano, to je přesně to, co jsem tím chtěl říct :-)

          Je zbytečné se zabývat tím, kolik jsem spálil tuků, když nejsem schopen podat dlouhodobý výkon. Tato schopnost – podávat dlouhodobý výkon – je totiž měřítkem, jak umím spalovat tuky. Za první náznak této schopnosti bych považoval, pokud dotyčný dá 100 km švih na lačno, aniž ho skolí hlaďák :-)

          0 0
          • Richi  

            Tak po dálnici, když není bouračka, je to sranda na pár minut a to dám jako prd.

            To spíš bude mít leckdo problém vydržet to bez cíga. :-)

            Jestli myslíš na kole, tak to dá jen Chuck Noris a ty. :-)

            0 0
          • McBlacky  

            jako, že ráno vstaneš a dáš 100km bez jídla?

            tak to bych nepovažoval za laťku, ale za extrém.

            pro normální cyklisty i 100km se startem hodinu po vydatném jídle je dobrý ukazatel trénovanosti pro vytrvalostní výkon.

            mírně zvlněný profil, výkon do AP, čas do 4 hod.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Tak přímo extrém to není, ale pro jistotu jsem tam dal smajlíka. Jinak jak píšeš, kdo trochu jezdí, tak bez problémů vydrží jen s obědem v břichu po práci odpolední 100 km švih s chasou.

              0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
            • Manas  

              Tyve, tak to možná nebylo tak zlý když jsem dával 105km švih na silnici (i když rovinatý), a vystačil sem si s jednou tyčinkou bez hlaďáku.

              0 0
            • MlokCZ  

              Zase tak černě bych to neviděl. Já s mojí mizernou výkonností jsem občas těch 100km bez jídla po silnici jezdil a při mojí malé výkonnosti a jetí nízké intenzity (jinak bych to bez jídla samozřejmě nedal) to znamenalo třeba jet celých 5 hodin.

              Nebylo to tedy na lačno, to už bych asi nedal, ale s pořádným najedením před odjezdem.

              Spíš si myslím, že tohle je hodně o tom, že dost lidí prostě neumí jezdit nízkou intenzitu, zvlášť při menší výkonnosti, kde je pak pro někoho dost demotivující se do kopce opravdu plazit krokem.

              Ti co vážně trénují a cíleně najíždí na začátku sezóny kilometry v základní vytrvalosti by to ale umět měli dobře.

              Na druhou stranu někteří pomalí turisti pohodaří jezdí klidně nízkou intenzitu skoro pořád a pak dávají i věci typu 7–8 hodin v nízké intenzitě (i když třeba ne striktně v základní vytrvalosti) a jejich tělo může umět jezdit z většího množství na tuky než leckterý amatérský závodník.

              U mě se využití tuků v posledních pár letech možná lehce zhoršilo i když jezdím o něco více než dříve. A to proto, že teď jezdím více terén a intenzitám se někdy nevyhnu, pokud nechci tlačit.

              A kdysi dávno, když jsem jezdil jen asfalt, tak právě nebyl problém jezdit tu turistiku téměř pořád v nízké intenzitě a po delší dobu.

              Kdysi i 8–10 hodin čistého času jízdy nebylo tak ojedinělé, dnes už přes 6–7 hodin nejezdím téměř nikdy.

              0 0
            • hribik A1  

              100 km rýchlosťou „plazením vpred“ po vyprážanom syre neni zas nič také extrastrašné :-)

              0 0
          • Mamut  

            Pred peknymi par rokmi som cital rozhovor s Hruskom (v case ked jazdil v Taliansku). Timovy lekar usudil, ze na dosiahnutie idealnej vahy potrebuje este zhodit 2kg z chrbtovych a medzirebernych svalov (!), tak Hruska jazdil 180km na dve jablka. Tusim opakovane.

            Tak neviem, da sa Hruska povazovat, ze mal aspon prvy naznak?

            0 0
          • martin_bakov  

            Kdyz chce clovek stabilne hubnout myslite ze to je vhodny zpusob jezdit dlouhe trasy s minimem jidla ?

            Me to neprijde jako dobry napad, pak ma clovek zachvaty hladu a nutkani se nacpat po prijezdu domu. Rozumejsi mi pripada jezdit dlouhe trasy bez velkeho hladu a telo z toho nebude tak vystresovany.

            Kdo ma silnou vuli tak to vsechna cest ze vydrzi jezdit a nezrat :)

            0 0
            • treatt  

              Z vlastní zkušenosti to funguje. Ráno k snídani čínskou polívku a v půlce švihu proteinovou tyčinku, vodu a kafe. Rovinka na Poděbrady a dom se dala pak už v klidu. Po příjezdu jsem doplnil glykogen, takže mísa špaget a tuky šly dolů jako po másle..

              A proti stresu těla jsem bojoval institutem nedělí – v neděli jsem prostě žral, na co jsem měl chuť :) Tělo nemusí být ve stresu, že zhebne a úbytek tuků to nenaruší :)

              0 0
              • fredy.k6  

                A víš opravdu, že šly dolů tuky a ne voda a svalová hmota? Byl jsi pak na nějakým přesným měření, kde ti řekli, kolik kg tuku jsi shodil?

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Důležité je při tom následném nezřízeném žraní do sebe dostat dost proteinů. Což mi ukrutně vyhovuje, protože jsem masožrout :-)

                  0 0
                • treatt  

                  Jj, už jsem to tady někde psal. Byl jsem na měření, na váze úbytek jen 2kg, ale shozeno 6kg tuku, naopak +4kg svalové hmoty..

                  O váhu jsem se vůbec nezajímal, šel jsem právě po tuku..

                  0 0
            • Rychlej turista  

              Tímhle způsobem se dá zhubnout, protože nárazově do sebe tolik energie, co jsi vydal, nedáš. To se mi na tom líbí, že můžu jíst bez omezení. Problém nastává, když ty porce km přestanou. To pak letí kila nahoru, jen se na jídlo podíváš. Tímhle trpí hodně cyklistů a já samozřejmě taky. Jako reprezentativní vzorek se dá uvést Ullrich na jaře :-)

              0 0
    • Kaco  

      ještě bych dodal jednu věc: Tuky spaluješ taky během regenerace po intenzivním výkonu v anaerobním pásmu. A spaluješ jich poměrně hodně.

      Jinak platí co tu bylo napsáno, během výkonu spálíš nejvíce v aerobním pásmu a toto spalování začíná cca po 40ceti minutách (individuálně).

      0 0
      • destr  

        No po při regeneraci jich spáluješ relativně málo, zato relativně dlouho (třebas i dva dny)

        0 0
        • mobil567  

          Ahoj.

          Máte někdo zkušenosti s tímhle výrobkem?

          http://www.hyperslevy.cz/…-l-carnitin/

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          • bagr84  

            Mam, bral sem l-carnitin a hubl, ale s tim co jsem delal bych hubl tak jako tak. Jen cloveku jinak smrdel pot a mozna se trosku vic potil… Jinak bych rek ze spis placebo :)

            0 0
            • destr  

              No tak ono jediny co to udělá je, že ti to zvýší tělesnou teplotu.

              0 0
            • ememem  

              mozete mi chlapi vysvetlit aky je suvis medzi chudnutim a pozieranim carnitinu? pytam sa celkom vazne.

              0 0
              • bagr84  

                treba tady

                0 0
              • martin_bakov  

                carnitin by mel zrychlovat metabolismus – nevim jak moc – umi to trochu i kofein, a tim padem telo spotrebuje vic energie a hubne se – samozrejme to neni tak ze zhubnes jen tak s karnitinem ale muze ti to lehce pomoct…

                Metabolismus urychlis na cely den taky treba rannim behani na lacno :)

                0 0
                • ememem  

                  no ty brdo ale ta veda pokrocila, ja si pamatam jeho vyuzite uplne inde :-). ale dobre, zas som muderjsi.

                  0 0
              • Internaut  

                UTFG – př.1 , př.2

                0 0
              • Memphis22  

                jednoduše se naváže na mastnou kyselinu v cytosolu, která díky tomu může prostoupit přes membránu mitochondrií dovnitř, kde jsou enzymy, který můžou ty mastnou kyselinu rozštěpit (beta oxidace). sám karnitin pak putuje zpátky do cytosolu a naváže se na další MK…

                tělo má ale samo karnitinu dost, cpát do sebe další nemá moc smysl.

                0 0
        • MlokCZ  

          V součtu jich ale může být poměrně dost za tu dlouhou dobu.

          Na druhou stranu je tu ten problém, že po vysoké intenzitě je pak také po tu delší dobu spalování tuků při regeneraci velká tendence do sebe cpát všechno co potkáš :-)

          0 0
        • Kaco  

          jo sry, tak jsem to myslel

          0 0
      • hribik A1  

        a vieš kde sa spaľujú tuky celkom najlepšie? pri smažení keď máš blbú panvicu. to potom spáliš celých 100% prítomného tuku :-)

        0 0
        • royal  

          Naftovej motor v tom je taky dobrej ;-). Jak me se v lete libila cenova valka supermarketu, kdy byl slunecnicovej za 19 kc/litr, to si moje stary TDI chrochtalo ;-)

          0 0
    • Ovca  

      vše záleži na člověku!!! jak moc je na sebe tvrdý a co jí jak dlouho spi a co děla. potom lze něco počítat a vymyšlet jak co upravit aby to bylo nejefitivnější a lepe se spalovalo na kole a zaroven se chránila svalová hmota, člověk si muže dávat do těla jak prase !!! ale jak mile se stane chyba coš je ve vědšíně případu tak se sval začně požírat člověk začně slabnout, ale tuky zustavaj a to jen díki tomu že ví o svem tělu malo informací a neví co ma rádo a co mu vyhovuje tak aby dal ze sebe maximum a zároven ho posílil!!! a njake tabulky na internetu jsou jakemu koliv člověku na hovno protože každý člověk je jiný!!!! a ma jinou stavbu těla a je jinak trenovaný a dopnky stravy a přípravky na hubnuti maji smysl! ochrání svalovou hnotu a přidaji člověku na chuti a energiji dodá si vice motivace do cvičení a do to co dělá.

      0 0
      • martin_bakov  

        Ano kazdy je jiny typ, ale na urcitych zakladlnich vecech se shodnout muzeme. Ja bych vsechny tabulky na internetu nezatracoval ;)

        0 0
        • Ovca  

          mno rad by věděl které :-) , nechci tu házet ramena ale už njake skušenosti docela s výživou a dietami mam a ne malé, ale klidně sem něco hod se rád přiučim v tomhle směru !!!!

          0 0
          • black.horse  

            ale s češtinou je to u Tebe už horší:-D

            (sorry, nešlo jinak, tohle je i na mě dost)

            0 0
          • martin_bakov  

            Ja osobne pouzivam treba tabulku glykemickych indexu (GI) abych vice mene svacil veci po kterych budu mit vyrovnanejsi hladinu cukru v krvi a tim padem nebudu mit tak silne pocity hladu.

            viz. Jaký je přesně vztah mezi glykemickým indexem a pocitem hladu? http://www.pravidlahubnuti.cz/…emicky-index

            Jedna z tabulek na webu :

            http://filosofie-zdravi.abecedazdravi.cz/…dex-potravin

            • Treba hořka cokolada 70% kakaa ma hodne nizky GI ale bacha na tuky, to samys vlaskyma orechama
            • Lepsi snist k svacine merunky nebo jabko nez Banan, banan je rychlej (protoho jedi bikeri behem zavodu aby rychle obnovili cukry) a dostanu po nem pocithladu driv
            • Nejvetsi GI ma pivo a bile pecivo takze na tyhle 2 veci se musizapomenou­t uplne…
            0 0
            • McBlacky  

              pivo forever! fuck off meruňky & jablka

              0 0
            • Ovca  

              mno tak todle je základ ale vědět která potravina co obsahuje…jednoduché a složité cukry řečeno zjednodušeně ! ale dobre :-) mno ořeky a takove věci jsou dobre tak 1hod a pul před výkonem maj složitější cukr a pomahaj z energiji později,ale pozor na veci u kterych při výkonu dělaj neplechu a podráždí vam štitnou žlázu to zkazí každou vyjiždu a nebo závod

              0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.