Z aktuální situace u obou výrobců jsem poněkud zmaten. Oba výrobci přešli na desetipastorky, SRAM zdá se bude navíc razit hlavně 2X10, což mi přijde jako velká ztráta rozsahu převodů a ve výsledku vlastně úplný nesmysl. Jaká je vůbec budoucnost 3X10 u SRAMu? Počítám s tím, že 3X9 už zavrhli.
A co se stalo s jejich vychvalovaným řadícím poměrem 1:1? Je to stále 1:1 s jiným krokem, nebo je to jiný poměr? A není to tak trochu naschvál Shimanu, které s Dynasys srovnalo řazení s předchozími řadami SRAMu?
U Shimana se taky dějou divné věci. Stejně jako u SRAMu kolečko navíc neocením, spíše vidím samá negativa, ale dalo by se to skousnout. Shimano sice s 2X10 koketuje jen u XTR, ale ostatní DynaSys (3X10) řady mají jen a pouze podivné kliky 42–32–24. Jako zastánce 44z nebo ještě lépe 48z nemám na rozdíl od SRAMu na výběr vůbec (SRAM dělá alespoň 3X10 s 44z, otázka je na jak dlouho). Skoro mi tu zbývá jen Shimano v Cross variantě, kde se dají dobře nakombinovat varianty v XT 3×9 řadě s 48z klikami, ale člověk zase přijde o řadicí poměr 1:1 dynasysu.
Na straně brzd váhám mezi Avid Elixir CR a novými Shimano XT 2012. U Avidu mě vyhovuje zejména INTL 6 uchycení kotouče, protože centerlock značně stěžuje sundání či výměnu kotouče, měl bych s tím dost problémů doma, natož pak někde v terénu. Naopak u Shimana ocením lepší dávkování, na kousavost Avidů si v mém okruhu stěžuje několik lidí a já sám ocením plynulejší měkčí krok brzdy. Také mě zaujalo, že Shimano používá ekologický minerální olej, na rozdíl od brzdové kapaliny DOT 5.1 u SRAMu, což je tak trošku svinstvo.
Vypadá to, že aktuální produkce tlačí člověka k nepříjemným konpromisům :-(