Zdravím a předem se omlouvám, že zas „nové“ téma. Chci si koupit nové kolo na traily, do bikeparků. Takové allmountain doslova. Někteří tady v diskuzích říkají na jaké hranici trailového spektra, tak řekněme, že spíš lehce do endurovějšího spektra… Na cyklostezky, silnici, polňačky, výlety s vozíkem mám gravel a jsem s tím maximálně spokojený. Měřím 178cm a vážím 92kg. Spíše vyjímečně(nižší jednotky) budu absolvovat nějaký výlet na horách( 40–50km). Vzhledem k vyšší váze chci odolné kolo, hlavně brzdy co mě zvládnou. Jsem těžký, takže rozdíl na kole mezi 13 a 14 kg upřímně neřeším a nejsem si jistý jestl to poznám. Původně jsem chtěl kolo kupovat až na jaře, ale vzhledem k situaci už vybírám ted a budu už asi řešit dostupnost jako s gravelem. Přiznám se, že nejsem úplně schopný podle geometrie, úhlů a rozměrů poznat co je trail a co už enduro. Rád bych kolo, kde nebude nutné po koupi měnit hromadu komponentů. Vzhledem k rozpočtu si říkám, že by mělo jít koupit kvalitní celé kolo. Přečetl jsme hromadu testů kol(dost mi připomínají testy aut…), zkouknul jsem videa, na čem někteří jezdí a recenze. Nechci vybrat kolo, to je na mě, to vím. Spíš zhodnotit kolo jako takové, hlavně komponenty, případně směr kterým se vydat. Budu rád případně za další tip na kolo. Finanční strop mám zhruba 100 tis. Mám tady pár kol ve výběru, rozhodně nejsou seřazená podle preference. Díky