?ahate aj smerom nahor celý polkruh alebo len tú čas? na prekonanie hornej úvrate? A prečo sa nesprávne šlapanie volá „šlapa? do štvorca“? Všetkým príjemný deň
?ahate aj smerom nahor celý polkruh alebo len tú čas? na prekonanie hornej úvrate? A prečo sa nesprávne šlapanie volá „šlapa? do štvorca“? Všetkým príjemný deň
Spravne by jsi mel silou slapat jen v te horni uvrati jak pises. Pritom tom pohybu by jsi se mel snazit slapat do oblouhu ne jenom tlakem pedalu dolu cemuz se prave rika slapani do ctverce. Snad to z toho jde pochopit.
ahoj potřeboval bych to trochu upřesnit. šlapu každopádně směrem „dolů“ (jinak by to asi nejelo:). Taháte i směrem „nahoru“? Pokud bych měl striktně dodržovat šlapaní „dokulata“, tak by noha musela být v záběru pořád. To se mi nezdá (vzhledem k tomu, že se noha v podstatě neuvolní – z praktické zkušenosti) V různých návodech jak šlapat píšou jenom dokulata, ale chtěl bych znát vaše zkušenosti díky moc
Aby ses spravne naucil slapat do kulata taxi porid drahovku.. (furtoslap :-) Neni taky na skodu zacit tocit lehci prevody – noha se pak dostane do takovyho svihu a pedalovou otocku zvladas pak lip..
Smerem nahoru taham jen hlavne kdyz chci nekoho utrhnout proste kdyz chci rychle zrychlit a obcas taky do kopce
no ciste z fyziky- 100% prenos sily z nohou, ktery vyvolava otacivy pohyb klik a celeho ustroji je pri uhlu vektoru zrychleni 90° (protoze cos 90° = 1 :-) ). Coz zcela jiste plati jen a pouze pro tecnu (v tomto pripade k ose pedalu resp. kolmo na kliku). Z toho plyne, ze pokud chceme mit maximalni zaber je nutno neustale v prubehu otacky pedalu menit stupen natoceni chodidla vzhledem k ose pedalu. Nekteri slapu s fixaci v kotniku (coz ja moc nechapu jak to delaji a meni sklon pouze pohybem v koleni a kycli) vetsina , ale slape s pohybem paty. http://www.triatlet.cz/…renink11.htm#…
Kulatý šlapání se nedá naučit za jeden třeba týden. Neumím to moc popsat, ale v kostce jde o to, že myslíš na to, aby kotník vykonával kruhový pohyb. Potom vlastně dochází k záběru i pokud je noha v zadní poloze, a taky potřebuješ mít zvládnutou vyšší frekvenci šlapání. Pokud se naučíš valit medvěda, tak se jen těžko budeš učit ,, kulatě ,, šlapat.
pokud jsem to správn pochopil, máš na mysli kruhový pohyb v kotníku (kolmice šlapátka ke klice)…to se mi sem tam stává:), hlavně při delších vyjížďkách. Měl jsem jenom strach, že není dobré mít patu „dole“. Jak vyplývá z výše uvedeného, je to v určitém okamžiku dokonce žádoucí.
Měl jsem trenéra, kterej to učil tak, že jsi ze začátku myslel jen na jednu nohu a ta druhá se vezla jak byla zvyklá, po zautomatizvání jedný jsi začal trénovat druhou no a časem se to dalo dohromady. Prej se to dá taky cvičit tak, že jedeš jen jednou nohou, ale to je podl mne trochu slepá vývojová kolej.
Pokud budeš mít patu dole v dolní úvrati kliky, pak to svědčí o tom, že máš sedlo moc nízko. Když je pedál v nejnižsím bodě, pak při mírně pokrčeném koleni (spíš skoro napnuté noze) by měla být pata lehounce vzhůru. Jinak budou dostávat zabrat šlachy a nepůjde využít naplno síla stehenních svalů. Pata by měla směřovat lehce dolů v horní úvrati kliky. To je ovšem teorie. Vyzkoušej při šlapání do kruhu různou výšku sedla a sedlo dopředu/dozadu (všechno na lehký převody+vysoká kadence) a sám nejlíp uvidíš, čím se to liší. Ovšem podle toho, co popisuješ, doporučuju začít povytažením sedlovky.
Čorti znájut… Mám jen zkušenost, že bez SPD mi stále slítává noha dozadu ze šlapátka(zjevně tedy tahám i ve spodní úvrati dozadu a k sobě) a že po koupení SPD mě bolely šlachy zezadu na stehně a pod kolenem a achilofka. Ale už to přešlo.
No a nebo se taky koukni na http://kpo.cz/…ziologie.htm
a tam je vlavo dole odkaz na kulaté šlapání :).
no a overeni, ze slapes do kulata je jednoduche. das normalni boty a nebudes schopen jet. nohy ti budou po pedalech litat dopred a dozadu z toho jak uz mas zafixovany ten pohyb:-)
Pardon že otvírám tohle starý téma, ale jak se teda šlape ? :)
Celej život mě všichni učili (kolegové praci, lidi z bike shopů, kamarádi z vodactví…) jak na SPD se má tahat i tlačit.
Dnes jsem ale dostal informaci, že takhle zachvilku příjdu o párátka, nebo nožičky, nebo co to použivám na šlapání :)
Ano tak jak je na obrázku pěkně dokulata.
To by mě taky zajímalo. Tahám akorát ze sedla, třeba k ňakýmu krátkým prudšímu horizontu, když je z čeho brát a je chuť. Jinak mám víceméně takový převod abych se moc nenamáhal, spíš taková setrvačnost a je jedno jestli mám nášlapy nebo klipsny.
To je zase otázka kadence (=frekvence otáčení klikama).
Někdo šlape víc na sílu, někdo lehčeji ale rychleji otáčí. Obecně je lepší rychlá kadence (80–85rpm+) ale každý si na to musí přijít sám – babce na cyklostezce co šlape 40rpm to nevysvětlíš.
boli mne na obou nohach sval na obrazku oznaceny GL, kde delam chybu?
Spis nez tahani (za normalniho tempa jen lehce) je dulezity jak hejbes s nohou v kotniku a co delas v dolni uvrati (mel bys „tahat“ dozadu jako kdyz si chces otrit hovno z podrazky, pak pri pohybu nahoru patu nahoru atd..)
Jsou na to tisice poucek, najdi si treba videa na YouTube.. zalezi i na kazdych 5mm v nastavenio sedla (nahoru i predozadne) a nastaveni kufru na tretrach..
A nejlip se to naucis pri trenovani na valcich, pokud mas moznost si je pujcit a nazout slicky (jezdis predpokladam MTB) tak se to na nauceni slapani vyplati..
Přesně tak, s tím hovnem je to vysvětleno úplně výstižne :))) dobře ty
Jirko je to otrepana fraze ktera to nejlepe vyztihuje aby to kazdy pochopil,ale zas tak jednoduche to neni.
Možná to špatně vyznělo ale myslel jsem to vážně, že jsi to vystihl přesně. ;)
Nejlepší metoda je to hovno skutečně našlápnout a pokud Ti zůstane na podrážkách … nešlapeš do kruhu :o)
Je to mysleno jinak a uz vubec ne v tretrach.
Pokus o vtip … ;) …
No ja nee… to tromboon