Myslite ze se bude zdrazovat az v kvetnu vstoupime do EU? Ja vim ze ta otazka tu uz asi byla, ale tedka se tyka i me, takze jsem se o ni zacal vic zajimat :-))
Myslite ze se bude zdrazovat az v kvetnu vstoupime do EU? Ja vim ze ta otazka tu uz asi byla, ale tedka se tyka i me, takze jsem se o ni zacal vic zajimat :-))
Zdrazovani? Snad zlevnovani, ne?
Mno nedavno jsem si neco obednal v jednom e-shopu a kdyz jsem doma rozbalil krabici, tak v ni byl papir a na nem stalo ze po vstupu do EU budou zdrazovat, takze se s nakupem nema vahat… Nevim jeestli to neni jen nejakej trik aby tam lidi nakoupili co nejvic veci. Radsi se ptam.
Rek bych, ze to je trik. Nebo mozna neni, ale nikdo te nenuti abys to kupoval u nich.
Je to asi takovej trik jako inzerce v MF Dnes „kupujte sekacky Mountfield, kvuli novym evropskym ekologickym normam budou brzy drazsi“. S jakymykoliv pokusy o zdrazovani se vyporada trh – uz ted je vetsina veci drazsich nez v zemich EU a pokud by melo dojit k dalsimu zdrazeni ve chvili, kdy odpada clo, ktere nase vyssi ceny alespon z casti vyvazovalo a zbozi by se tak stalo drazsim o desitky procent, velka cast spotrebitelu si to koupi v Nemecku, coz domaci obchodnici nemohou dlouhodobe vydrzet a musi se dostat na stejnou cenovou hladinu, aby udrzeli konkurenceschopnost. Kecum o zdrazovani neverte.
Jo a myslite ze se bude (pokud se bude) zdrazovat vsechno a nebo jenom nejaky veci dovazeny z urcitejch zemi?
Zdražovat se bude nejspíš zboží které nebude vyrobene v EU ale to tím že stoupne clo. Ale to by se mělo projevit na zboží nově dovezene ne na stávajících skladových zásobách. Pokud nemají celní sklady. A taky záleží jak se k tomu postaví na dovozci. Ale pokud vím některí výrobci již delší dobu stěhují výrobu do států na které nebude platit vysoká dovozní přirážka.
Uz zase ? Kdyz to bude tady drazsi, privezes to zvenku. Jedine takzvane neprime zdrazovani – zasr..i spidlovci zvednou dan treba u benzinu a to jako raketa promitne vsude (i do rohliku) a protoze budes mit horko tezko na rohlik, nebudes myslet na XTR :o))
tak si musime nechat zvednou platy :-) ,no jo ale jak?
Cetl jsem,ze az o 30 procent a hlavne kola…bylo to v MF Dnes..
myslis ten uzasny inzerat pana Mountfielda?
bezte rychle a kupujte u nas uzasna kola Madison, berte aspon tri, nebudou… :-))))
To beru: Na Kvalitní kola Medison je !7! let záruka.
záruka se ovšem nevztahuje na běžné opotřebení.
tak to se jim musí vrátit každý! Dělat u nich reklamačního technika musí být masochizmus.
nebo si to vyžerou místní obchůdky a servisy. včera sem byl u nás na dědině v krámě a to oteplení to tam pěkně rozhýbalo.
Ja si nejky koupim a diky jejich dlouhy zaruce a mym schopnostem zlikvidovat kolo Madison okamzite po reklamaci tu firmu zruinuju:o)
Hmm, pred prectenim tyhle reklamy jsem si jeste myslel ze me takovejhle malej clanek neuze rozhazet- milil jsem se je mi z toho dost blbe, takovy zvasty!!!
Přivezeš z venku ? koko margot banány poma ,,, hel a to že ti teď třeba na německejch hranicích vracej 16% DPH a po vstupu ti tak akorád naserou to už nebereš :-)
Jenze to se da delat jen v malym nacerno pro vlastni potrebu (mel bys zaplatit clo plus nasi dan 22% (mimochodem druha nejvyssi v Evrope) a hlavne neda se to objednavat posotu (to ti automaticky proclej)
No nevim, ted ti nemci seberou 16% a nasi ti prifarej 19% … takze tri procetni body rozdil je vazne lolka. A jestli shopy zdrazi, tak se to nemecko uz vyplati protoze ceny jsou minimalne srovnatelny, spis nizsi nez za kolik se to da koupit u nas (nepocitam v to odecteni MWST)
Pro spotřební zboží asi těžko, otevře se trh, přijdou sem velcí obchodníci ze západu (aspoň doufám), a taky se trochu sníží DPH. U potravin asi taky nee, pokud jsi byl na západě tak víš že spousta potravin je levnější nebo stejná jak u nás. Zdražovat se bude u produktů náročných na lidskou práci, tj. restaurace, pekárny, lahůdky, ale to by se mělo vykompenzovat růstem platů.
mělo by se:) ,ale…
Je to logické pokud ti vzroste přidaná hodnota u !ručně! dělaného pečiva, tak je to proto že pekař bude mít plat cca 30–45kkc. Jenže ty touto dobou už budeš mít taky vysoký plat takže těch rohlíků si koupíš stejně.
ale trochu si zapomel, ze ta cena tu bude temer ihned a ten plat az za 30 spise vsak 40 let. Jasne ze to nemuzou zdrazovat najednou o hodne, protoze na to Cesi nemaj, ale celkove na tom urcite tratit budes. U kol to ale bude opacne.
Az Carlosovi reknu, ze bude mit plat 40K, tak se z toho… a koupi se treti Banshee;-)
Proč? Pekař se přece musí udržet konkurence schopný a jediný co mu ty rohlíky bude zdražovat budou platy jeho zaměstnanců, vstupy (mouka, voda, elektřina) se přece zvyšovat nebudou. Kdyby zdražil najednou a o hodně tak končí, protože lidi půjdou k jinýmu co to neudělá.
ještě se budeme divit jak do konce letošního roku u nás hodně věci zdrahne a nejvíc to poznáme na jídle, jo mladí co žijou singl asi moc ne ale my tatici s rodinkou si budeme utahovat pupíky. A pokud vím tak v Německu nebo třeba v Itáli po zavedení božského EUR jim málem vypadly čočky jak jim stouply životní náklady( kdyby jim vypadly žaludky bylo by jim lépe, neprožrali by tolik peněz) a to nejsou výmysly ale reálne zkušenosti mých dobrých známých. Jo unás Euro ještě nebude ale podobný katastrofický scénař nás asi taky čeká a nemine
Ted jsem se z Nemecka vratil a je pravda, ze na pivko nebo bastu do restaurace bych tam denne chodit nechtel (s ceskym platem:), ale ze by tam normalni potraviny byly drazsi mi neprislo, spis naopak.
Mno pokud se lahudky a vyrobky z pekaren a restauraci nejsou jidlo, tak potom vlastne ani nevim co jim. Mam dojem ze na zapade je jidlo celkem o dost drazsi nez u nas, ale to jsme trochu odbehli od kol a komponentu…
Tohle sem asi zas tak nepatří, ale … http://www.novinky.cz/02/80/41.html
Zdražovat se myslim nebude, spíše naopak protože skoro všechny věci jsou více, či méně jinde levnější než u nás a spousta lidí toho po vstupu bude využívat a nakupovat v zahraničí no a čeští zmrdi/obchodnící budou muset zlevnit a rozšířit sortiment. Snad. Dost mě taky sere jak se všechni musí slaďovat s EU ceny. Jenže tady máme už skoro stejný ceny jak v Eu něco je i výrazně drahžší no a ty platy tady jsou pořád východní almužny.
Neboli chtej nas ti nasi politici zocelit.
Kompenzace růstem platů = nekonečná inflace…
Clo na naprostou většínu cyklo komponentů vzhledem k místu jejich původu bude větší. To je holý fakt, který lehce ovlivní snížení DPH z 22 na 19%. Otázkou je, jak se k tomu postaví dovozci a prodejci. Předpokládám, že možná přísti rok něco podraží, ale rozhodně né moc. A po x-té opakuji, že už nic nám nebude bránit v tom, nakoupit v zahraničních e-shopech nebo si do Německa nebi někam jinam v rámci EU pro to dojet.
Jo jo, tak nejak. Cokoliv vyrobene mimo EU bude drazsi. Treba co sem tak zaslechl tak Author varil letos 2× tolik ramu aby na tom pristi sezonu vydelal. A neni sam.
„Kompenzace růstem platů = nekonečná inflace…“ to mělo pochopitelně platit pouze pro některé služby, dám příklad: průměrný plat v ČR= 13kkc čistýho, cena jídla v restauraci cca 75kč, plat=173 jídel – v německu je průměr 1500€, jídlo je za 11€, plat=136 jídel
Podle mých informací by to mělo být tak, že budem moct nakupovat v celé EU bez nějakých cel a daní. DPH zůstane tomu státu, ve kterém to bude koupeno. Zjednodušit by se mohla i doprava, takže budeme objednávat v zahrničních e-šopech a nic nebudeme řešit. Co se možná změní bude to, že EU uplatňuje nějaké antidumpingové daně na výrobky z Číny a TW, takže ti co tam vyrábějí (Author a spol) budou muset buď přesunout výrobu (Vietnam – kvalita nic moc) nebo zdražit.
A když u výrobků z EU odpadne clo (schválně – kdo ví, jaká je výška cla na cyklokomponenty), tak by se kola/skládačky zajímavé pro čtenáře bike-fora mohly i dost výrazně slevnit
Na vyrobky z EU uz neni clo peknou dobu
Ja myslim ze clo na vyrobky z EU je. Schvalne si kup neco v nemecku a prihlas to na hranicich. Zaplatis clo.
Omyl – pokud bylo zbozi VYROBENO v EU, neplatis clo ale odecitas jejich DPH (13–16%) a pricitas nase DPH (22%).
Máš to vyzkoušené, nebo jde jen o teorii? S proclíváním obchodních dovozů je to totiž většinou tak, že ty jako dovozce jen dodáš podkladová data (např. popis výrobku + jeho celní zařazení do jcd-čka), a clo stanovuje (= výklad předpisů provádí) až konkrétní celník na vnitrozemské celnici…
Vyzkousene s Rakouskem – lyze, kocarek
Ale já myslel že se bavíme o OBCHODNÍCH dovozech…
Ne, ja si veci na kolo (nejen) vozim jako privatni osoba :o)) Jestli jsem se nekde ztratil v textu puvodniho prispevku, tak se omlouvam.
Fajn tak to je v pohodě Author bude dražší a Nicolai , Last, Votec , Merx…a jiní budou levnější no to je zuper
A taky asi i Merida. Ale stejne tak mozna i vyrobky z USA, jelikoz ted EU bojuje proti USA. Tudiz nevim co zustane, asi jenom tuzemsti vyrobci a Marzocchi vidle :), jo ty by meli teoreticky zlevnit.
Před chvíli jsem se díval na stránky Celní správy na celní sazebník. Na kola z Taiwanu nebo USA je teď u nás clo buď 60%, 10% nebo 7%. Vyberte si, já se v těch jejich tabulkách nevyznám…;-)
Každopádně v EU je na toto zboží clo 15%…
Takže snad nebude zas tolik zle. Zdražení hrozí maximálně o 8%. Snad… Pokud teda obchodníci zas nevymyslí jinou výmluvu, proč zdražovat…
Mno, ono je to tezky. Podle me se spis zlevni, ale ne moc, nebo to bude stejny. Taky bude otazkou odkud to dovozoci budou tahat, zda z centralnich skladu v Evrope, ci primo z Taiwanu, USA, Kanady,…
Uz cca pred pul rokem probehla zprava ze vyrobu postupne presouvaj do nejaky sousedni zeme aby nemuseli platity vysoky clo.
Na vše co je vyrobeno v EU se nebude vztahovat clo.Vše co je vyrobeno mimo bude mít clo, které určí EU.Předpokládá se , že vyšší.USA není v EU, že , takže na jejich výrobky bude uvaleno vždy clo.Pro nás je problém taiwan.Tam se asi bude taky zdražovat.Otázka je jak velké clo dnes platí výrobky k nám dovezené z EU -o tolik se zlevní a jaké clo se platí z ostatních zemí dnes tento rozdíl=buď se zlevní nebo zdaží.Spíše jaké výrobky pro nás se vyrábí v EU.Já 100 vím o Marzocchi,u nás-leader fox,merida,supperior-snad eu, kellys-slovensko.jinak nevím která kola.Ale osazeni-shimano od deore výš mám pocit že se nevyrábí v EU a SRAM je taky USA-ale kde mají výrobnu to nevím.
Já se vůbec nebojím protože nakupuji v německu už dva roky a skoro vše je tam levnější pro příklad uvedu hydraulická brzda XTR KOMPLET 150 EUR/třmen ,kotouč ,dvoje destičky ,hadice,páka,/tak se asi nikdo nebude divit že radši německé XTR než české XT.
Souhlas, taky nakupuju v německu. Právě chci koupit hydrauliky XTR, ale nejlepší cenu jsem našel u stadlera za 250EUR/ks. Kde ji seženu za 150?
za 250 euro by mi to asi nestalo.
ja nakupuji vprvnim kramě za čárou Cheb- Waldsasen ale upozornuji že páky nemám dualy ty sem nechtěl ale klasika deore a funguje to normalně jako každa jinna brzda,vše lze objednat zvlašt a i vybrat jakej kotouč jestli central nebo XT /CENA STEJNA/ Vše je objednáno z central skladu Paul lange Stuttgart cca do 14 dní k dodání
Á, Karlovarak – jsem z Nejdku;-). Mas nejaky tipy na shopy v Reichu, ktery maji nabidku na netu? Jet se tam jen tak podivat se mi nechce.
kupoval jsem kliky xtr přes www.tnc-hamburg ale jinak vše kupuji ve WALDSASENU cesta se spojí s nakupem v aldi .
Prosím, kde to je v tom waldsasenu? Jsem z Chebu, tak bych se tam podíval.. Dík
Jen mne tak napadlo :)
Jak vydelat co nejvic na vstupu CR (nebo jine zeme) napriklad z pohledu nemecka ? Zalozite v CR firmu, dovezete z taiwanu co nejvice zbozi pred 1.5 2004, a po 1.5 to prodate sve firme do nemecka (uz bez cla) a firmu zrusite…