Poraďte mi jakou nejmenší prasárnu mám udělat s benzínem, který jsem měl v pračce na řetěz a tudíž je barvy sytě černé.Dík
Poraďte mi jakou nejmenší prasárnu mám udělat s benzínem, který jsem měl v pračce na řetěz a tudíž je barvy sytě černé.Dík
donest do sberny odpadu, zapalit nebo vylit do vylevky
já ho na chatě vždycky vylil na nějaký kartón a ten v ohništi spálil … ale jestli to bylo zrovna ekologické nevím :-)
tak to delam s olejem ze sekacky, greenpisaci pustte se do me:)
bedu travnicka na tebe, ze ty si ulejvas benzin z mountfieldu do pracky na retez :-)
Kdyz uvazis, jake mnozstvi benzinu se spali v autech, tak je to dost jedno.
Ak si ho mal v práčke, tak to budú tak 2 dcl dúfam… Benzín sa sá
zlia? do inej nádoby, necha? postá? a nečistoty sa usadia na dne nádoby. Ak
to potom opa? OPATRNE zleješ do práčky, možeš benzín použi? aj
viackrát.
To ale nerieši, čo s ním po 20. použití, však…neviem, niekam vylia?
(zber optrebovaných ropných produktov v minulosti fungoval na ČS).
Nevim jestli to jde i s benzínem, ale petrolej stačí nechat v petlahvi nebo sklenicii usadit, odlejt čirou část a použít znovu pro čištění.
Kaly a hodně špinavou petrolej vozim do sběrnýho dvora.
Myslíš, že petrolej je lepší než benál?
Jde spíš o sílu zvyku. Petrolej používám na čištění řetězu a ložisek od koupě prvního kola (favorit 1990). Jeho hlavní výhodu vidim v tom, že neodmastí a nevypařuje se jako benzin. Takže pokud se někam náhodou olej nedostane, je to částečně konzervované tou petrolejí a nemělo by to začít tak rychle reznout. Stejnou službu odvede i nafta.
me se zda lepsi petrolej, jednak tolik nevysusuje a jednak benzinem jsem jednou znicil pracku. A navic lze snadno recyklovat viz. vyse.
Sice hlavně přemazávám, pak nechám okapat a otírám hadrem, ale občas ho (řetěz) vrazím taky do petroleje. V každé větší obci by měla být sběrná místa odpadu. Tak tam přivezu po půl roce nasbíraný mastný lógr v petflašce a je to.
jo, taky ho pouzivam vicekrat. a taky jsem ho uz parkrat prasacky vylil do vylevky (at zije nekonecne redeni:-). jinak treba u nas v praze probihaj cas od casu sbery nebezpecneho odpadu, podobne by mely fungovat sberny…
Já v tom nic prásáckého nevidím. Tedy v případě, že to směřuje do čističky. To bys si jinak nemohl ani umýt ruce třeba od oleje.
Vylejvat organicka rozpoustedla do vylevky ci kanalu je prasarna, a dotycnej by zaslouzil projet psij houno bez blatniku. Von se mrcha benzin vodou nenaredi, ale plave si na ni, najde si nekde nejake klidne mistecko a tam se usadi. V lepsim pripade bude tejden smrdet z odpadu tobe nebo sousedum pod vama. V nejhorsim pripade vytvori v nejakej dutine traskavou smes a pripravi nekomu vzrusujici zazitky, zeptej se svy chemikarky. Takze pouzivat dokud to jde, ev. obcas precedit pres kousek vaticky v trychtyri (lekarnicky filtr). Jinak sbernej dvur, kde ho snad poslou nekam kde to kontrolovane spalej (snad). Pouzivat saponaty na cistenij retezu je IMHO blbost, zvlast v pracce. Saponat krasne odmasti retez, pak ho otres, naolejujes, jenze ten saponat tam zvostane a ciha. Jakmile zaprsi, odmasti hbite retez znova, a clovek si stezuje na mizerny mazadlo. A znova vycistit odmastit a naolejovat, takovej peknej kolobeh.
„zeptej se svy chemikarky“…studuju VŠCHT, tak bych do toho trochu mohl vidět, ne?:-)
no prave ze studujes ne? :-))
měl jsem tenhle rok spolubydlící z FTOP, tak jsem dozvěděl zajímavé věci v tomhle směru:-).....
neni nad ftop :-)
ale zase bych jí tolik nepřeceňoval…jsou i důležitější fakulty.......třeba FCHI:-)
tam te nenaucej co s pouzitym benzinem :-)
jako me, fundovaneho clena ustavu technologie ropy a petrochemie
k tematu: radeji nic nevylejvej, rybicky i lidicky ti budou vdecni :-) jak se radi dale, sedimentace, dekantace, co jde pouzit necht se dale pouzije (recyklace). Sajrajt odvez do sberneho dvora, v pripade ze budes pouzivat benzin pravidelne, muzes pak sajrajtu bezpecne uskladnit vic, pote sberny dvur.
Jenom abych uvedl věci na pravou míru. Ty jsi také student…:-)
Ph.D. student :-)
Dobře vzdávám se :-)
Jenom dodám, že kdybys věděl, co za plyny je ve stokách, tak bys nějaký litřík benzínu, který by tam teoreticky mohl vytěkat, vůbec neřešil.
No ja jenom zhe vobcas prijdem v praci do laborky a rikame si, to je zas smradu, keryj prase nad nama (molekularnij genetici) zas co kde nalilo do vylevky. Hale a vam fakt na VSCHT v laborkach nerekli ze nemate lejt organiku do vylevek?
Laborky z orgány mám až příští semestr:-) Předem nechci tvrdit, že ekologická likvidace. Moje stanovisko k likvidaci je dole na stránce. Imho ve stoce máš přeci přeci výbušné plyny jako třeba amoniak, tak si myslím, že benzín není nebezpečnější, co do výbušnosti.
vypít !
ale co potom s tim benzinem, ktery vymoci? To by mel taky nalit do nejakeho odpadu.
je tekavej,tak to spis vypoti…
do ohynku? :-)
myslis jako vycurat benzin do ohynku? :-) fakt zajimava predstava
zapálit něco, není nad pohled do dobře kontrolovaného ohně :-)
Nalít do flašky, do hrdla nacpat kus hadru a prodat za těžká eura baskickým separatistům :-) …
do kanalu :)
La Manche?:)
to už je menší prasárna do záchodu. Kanalizace z domů jde alespoň přes ČOV (která na to nemusí bejt stavěná), ale deš?ová voda jde rovnou do řeky.
Kdyz jsem kdysi jeste pouzival pracku tak jsem tam lil vodu s jarem. Fungovalo to docela v pohode a hlavne z toho nebylo tolik smradu. Nastesti jsem prisel na to ze otirat retez jenom hadrem je uplne nejlepsi :)
Hlavně kvůli tomuhle problému tyhle věci nepoužívám. Nejlepší je sběrný dvůr (v Praze to, myslím, berou u pumpy Agip nad Bulovkou směrem ven). Jinak bych to asi řešil spálením v nějaké otevřené misce (ne plastové :-))
A co používáš? stejně musíš nějak vyřešit ten šmír
Tos mě dostal. Používám Cyklostar, doufám, že je odbouratelnej. Přemýšlím nad tím šmírem (kterej teď vylejvám i s tím Cyklostarem), asi ho začnu cedit přes látku a vyhodím ho do koše. Bude asi lepší když skončí na skládce než ve vodě. Nic lepšího mě nenapadá.
já nevím jestli se mi to nezdálo ale když jsem čistil řetěz cyklostarem, nešel mi po tom dokonale promazat, pořád měl tendenci lepit.
Natři s ním plot,aspon Ti dyl vydrzi:-))
benzin se ti do dvou dnu odpari – technickej ne automobilovej ale ten ani nedoporucuju do pracky pac ji rozezere:-) ja pouziam naftu a jednou za cas dojde k velkemu paleni
Tím zbylým šmírem si potírám na jaře lýtka, abych nevypadal neopáleně – vyjde to levněji, než se potírat naftou.
A to vubec nesmrdis jo? :)
Hele a co děláš se špinavejma hadrama, kterejma čistíš kolo ?
No, tohle je taky otázka do pranice. To mě zajímá taky. Já dávám takové hadry kolegovi, co má kotel na tuhá paliva a snad to za vysokých teplot shoří co nejšetrněji k ž. prostředí.
u některých benzinek maji popelnice na nebezpecny odpad (napr. jsem ji videl u shellky na D1 u pruhonic. tak si myslim, ze v nejake PETce by to mohlo skoncit tam.
poridit si pionyra a vyjezdit to v nem :-)
Je velmi chytré si takhle zasrávat nádrž. Osobně bych ho buď spálil nebo přefiltroval přes filtrák a použil znovu.
Spálení na kartónu je OK, schvaluji. Vím, co říkám, dělám v laborce, která měří emise, ekologické zátěže i kvalitu vod, můžeš spát klidně, spalování znečištěného benzínu je rozhodně OK, nejhorší, co můžeš udělat je to vylít do výlefky, to už odpaření je pořád 100× lepší, než výlefka :-((
Jenom takový menší dotaz. Vzhledem k tomu, že benzín se s vodou nemísí a je lehčí, tak by se měl zachytit na mechanické filtraci v čističce, ne?