Mám tam řětěz KMC Super 49 a po 900 km je KO ( má 132,8 mm).Je to Schimano Deore LX devítikolo. Poraďte co tam mám dát.
Mám tam řětěz KMC Super 49 a po 900 km je KO ( má 132,8 mm).Je to Schimano Deore LX devítikolo. Poraďte co tam mám dát.
Já tenhle problémek řešil před dvěma týdny a jen statisticky procházením příspěvků a vyhodnocováním jsem došel k pořadí – C9, Connex, Shimano. Protože C9 ani Connex nedorazily včas tak jsem zaběhl do obchůdku vedle baráku a tam mi doporučil „logicky“ na Shimano zase Shimano řetěz. Vyměnil mi ho na místě během pár minut, jen jsem si nevzal krabici a na účtence je jen „řetěz“. Stál 819,– Kč :-( Vyměňoval jsem už pozdě, ale na suchu střelí jen občas, zato po namočení to je zoufalství. Uvidíme, jestli si sedne – zatím má necelých 100 Km, otřepy na kolečku jsem nenašel. Začátečnická hloupost se holt musí zaplatit a tak mě možná čeká nová kazeta. Brácha jezdí horáka se Shimanem, má najeto co já, většinou šlape i to co já slízám a řetěz má 132,4.
cim alebo ako retaz meriate?
Šuplérou… nastavíš 132 mm a měříš vnitřní vzdálenost.
Řetěz nejlépe měřit v naplém stavu, takže trochu zatlač do pedálů, měření „prověšeného“ řetězu je zavádějící, i když ti řetěz připadá přímý.
Měrkou – nasuneš a koukáš na kterém zubu se zastaví – nebo taky nezastaví :-(
A jakou měrku použít? Postačuje ta nejlevnější za cca 120 Kč, a nebude takové měrce „cosi“ oproti těm dražším (třeba i za 5 kilo) scházet… Nějak nechápu, čím se kousky plíšku mohou tak lišit.
Díky, to jsem sice už přečetl, ale odpověď na otázku ohledně rozdílů jsem tam nenašel. Nepostrádají náhodou ty levnější třeba zoubky? :-)
jamerim suplerou ehh tedy posuvnym meritkem, merkou jedine v oblibenem servisu, kdyz se zeptam jestli mi nepujci na chvilku merku :-)
Taky moc netuším – já koupil za 250,– ČZT
819,–?? Solidní palba, to je skoro na HG93 (XTR řetěz).
(XT řetěz)
Osum stovek za retez se mi zda trosku hodne;)
Jsem si poručil to nejlepší co má pro mého oře – přeci na tom krásném přítulákovi nebudu šetřit, že? To si raději utrhnu od úst pár piv a projedu méně km v autě, ušetřím za benzín a prachy investuji na jediné správné místo :-))
no zeptam se takhle co to je za retez?
Tak jenom že jsi to Ty, tak jsem vzal klíče od garáže, baterku a pokusil se přečíst všechna písmenka co na tom řetězu jsou – a jestli mi napíšeš, že u vás stojí polovičku tak mě n…š :-)
Tak tedy HG CN 7701 5C DURA-ACE
no zrejme vis co tvoje kolo potrebuje nejvic:-)
Nevím – jsem úplný začátečník a tak si některé dětské chybky musím prožít sám. Žiju ještě pod heslem „nakupujte u odborníků“, pokud mi ale poradíš jak příště nakoupit lépe, budu rád.
poradim rad.. na zacatek bych poradil neutracet za retezy cca tolik jako treba za vidlici(bez urazky.myslim ze ani jinou nutne nepotrebujes) a zaplatit priste o polovinu mene za o polovinu mene nabliskayn HG73.ty mas ted XTR,pod nim je jeste XT pak LX.ten je pro me takova rozumna dolni hranice.
To je v prvom rade silnicny retaz (nie, ze by to bolo nutne negativum :-)
Aha – a pro méně zkušené – znamená to, že s ním jezdit výše než do 682 m.n.m. ? :-) Promiň ironii – v čem je opravdu problém? o C9 bych si taky myslel, že je na silnici a přesto zde byl doporučován a myslím, že na horáky.
No ved nevravim, ze to je zle. Ale je to trochu zbytocne drahe, kedze Dura-Ace je najluxusnejsia sada od Shimana (a od istej urovne sa retaze lisia hlavne povrchovou upravou, na ktoru sa u poctiveho MTB mozes vysr*t ;-)
A když já chci tomu svému miláčkovi dopřát i nějaký ten šperk a ne jen prostou funkčnost :-) stačí když na něj kálejí ptáčkové :-)
uprav mu trosku vzhled,je hrozne oveseny nesmyslama ktery patrej do odvetranyho batohu na zada:-)
Žádný batoh na záda není odvětraný tak jako trojúhelníková rámová brašna nebo podsedlová brašna. Navíc je výš těžiště a je tak zhoršena ovladatelnost kola.
tak si tu ovladatelnost nekdy spolu vyzkousime co ty na to?:-)
také jsem tomu nechtěl věřit, ale ovladatelnost se zlepší a to především proto, že sice je těžiště výše, ale zase je aktivní, prostě ho při jízdě přenášíš.
Ověšený si ho nech, jak uznáš za vhodný, jen ho s tím nefo?. Místní to nevidí rádi.
:-)) Moc díky kluci za rady – ebjoyovi i za radu s řetězem – já věděl, že něco méně by stačilo. A ohledně těch přívěsků – už se to samozřejmě změnilo, podsedlovku mám, je tam jen nejnutnější – úplně hloupočké nářadí (jaký pán taký krám), jedna duše – od té doby co mám schwalbe jsem nepíchnula to jsem to prodrandil i zkrz skládku plnou střepů) a tašku trojúhelník do rámu mám taky, ale nějak se mi vzhledově nezdála a navíc o ní třu nohama – když tam mám stan, spacák a noční košili :-) – ale jinak vážně děkuji za každou připomínku, jsou cenné a z pochval člověk žádnou změnu neudělá a pokroku nedojde.
Omlouvám se za překlep enjoyovi
Kdyz mu chces doprat sperk nedelej to u komponntu ktery se nejcasteji meni. Za tu cenu jsi mohl mit 2ks od Sramu (treba PC59 nebo PC49). To vylepsovani nech treba na predstavec :)
Můžeš mít pravdu, ale SRAM šel do kytek po 1000 km zatímco bráchovi drží Sh už 1400 a pořád má délku/krátkost v pohodě. A i když už jsem na představec slyšel kritiku tak zatím nemám důvod ke změně – naopak si myslím, že na začátek je to dobré, protože si můžu vyzkoušet různé úhly a jak mi bude vycházet posez – a závodní ambice nemám tak i váha se dá přežít. Pravdou je, že pokud bych kupoval díly a skládal tak poslechnu radya koupím jiný.
Me prave naopak nikdy nevydrzelo Shimano ani 1500km narozdil od Sramu. Pravda je ze Shimano uz jsem pres 6 let nemel. Nektery Sram mi vydrzi i kolem 3000km(spis na jare na silnici) jiny zase treba jen 1300km. Ale ted jsem spokojeny s C9 – ma pres 6000km a porad je dobry (na merce zapada z vetsiny na 2 z velke mensiny na 3 zoubek merky). Minuly tyden jsem pro jistotu zkusil nasadit novy Sram PC59 jestli uz s nim nebudou strilet pastorky a vse OK, takze ted tu C9 jeste dojedu na 3 zoubek a nasadim na zimu Sram ale na jare jdu zase do C9. Ten predstavec si tak neber ja jen, ze me prastil do oci a za cenu retezu uz jsi mohl mit slusny predstavec.
Jeja nic si neberu, v pohodě :-) však to tady znáš sám, sejdou dva bikeři a vypadnou z toho čtyři doporučení na řetěz, sejdou se tři a je z toho doporučení na devět představců. Nkěde se prodělá a někde ušetří. MNoho pěkných kilometrů v pohodě!
Večer jsem se podíval na stránky Shimana a tam doporučují na Deore LX, řetěz Deore LX: CN HG-73, dále tam může být CN HG-93, CN HG-53 ( všechno Super Narrow Chein – což znamená super úzký řetěz. Obratem jsem si ho objednal na BIKESTORE.CZ za 388,–Kč. Tak snad to bude OK. Čau všem Luboš
vdaka za preklad.