Zlatou medaili z letošních zimních olympijských her převezeou lyžaři – konkrétně lyžařka. I další dvě medaile (v době psaní tohoto threadu) jsou z běžecké stopy. Jak jsem ale včera slyšel v televizi tak pražský magistrát (nebo někdo takový) plánovaly oslavy-přivítání pouze pokud by hokejisté postoupily alespoň do finále.
Proč v této zemi neumí nikdo ocenit poctivý arbeit a těšit se i z jiných úspěchů než vítězství hokejistů či fotbalistů? Proč je každý při byť malinkém poklesu formy opkamžitě zatracován?
Výsledkem je totiž, že v anketě o sportovce roku se umístí majitel jednoho z nejprestižnějších cyklistických rekordů na 12. místě (Sosenka – hodinovka na dráze) a ještě před dvěma roky majitel zlatého míče o místo před ním (Nedvěd). Italové, když se dozvěděli, že Sosenka skončil za fotbalistou Nedvědem tak říkali, že je to holt těžká konkurence porazit takového fotbalistu. Když se však dozvěděli, že jsou na 11. resp. na 12. místě tak tomu odmítali uvěřit. Ve stejném (srovnatelném) období byl totiž např. v Rakousku vyhlášen sportovcem roku vítěz jediné etapy TdF cyklista Totschnig (nebo jak se píše) a porazil všechny lyžaře, skokany na lyžích apod. Vzpomněl jsem si také jak Italové při posledním startu Alberta Tomby na ZOH mu při návratu připravili přivítání na zcela zaplněném olympijském stadionu (ne jenom na nějakém Staromáku).
Dokud se v tomto státě nenaučíme ocenit výkony i sportovců jednotlivců tak si myslím, že i „naše“ cyklistika na tom bude z pohledů sponzorů tak jak na tom je a nic s tím neudělají výborné výsledky (a všude jinde ve světě ceněných) Sosenky, Prokopa, Kreuzigera, Huříkové, Řaboně, Štybara ale i Svorady (vítěze mnoha etap Tdf-ne jen jedné jako u rakušana), Hrušky a jiných úspěšných cyklistů či sportovců z jiných odvětví. A nebo myslíte, že je to jen slabým PR? Takový Valenta z vítězství těží (ja mu to z celého srdce přeji) dodnes.
Uf, to jsem se rozkecal! Přišlo mi však chování českého národa zvláštní a neférové. Ostatně i ti zmiňovaní hokejisté přeci nedopadli úplně špatně – na bronz nedosáhli ani Kanaďaná, Slováci, Američané či Rusové.