To je otázka, kterou se teď v posledních číslech Vela redaktoři dost zabývají. A když jsem otevřel poslední červnové, které nám došlo dnes, tak i v něm je obsáhlý test endur (Trek Remedy 5, Merida Trans Mission Team, Gary Fisher Fat Possum LX…). Jak Vy, chlapi? Brali byste raději enduro (hmotnost i 14,5–15 kg) nebo XC full se zdvihem 100 mm nad oběma koly? Vystačí i XC full na trochu těžší terén, nebo tady už musí být Enduro? Jinak já jsem spokojený uživatel XC HT. No, možná spíš na lehké enduro, rám není nijak odlehčený – má tak 2 kila, mohutné trubky hranatého průřezu, které mění směrem k sedlové svůj průměr na kulatý. Trubky zadní stavby mají taky hranatý profil. No, mně se ten můj bajk líbí i přes sledování veškerých inovací, posunu k fullům…ani 50 kilometrová jízda na fullu 120/120 mě plně nepřesvědčila o tom, že bych chtěl fulla. Mám ho 2 roky, rám spešl, výroba 2001. Minulý týden jsem byl fakt rád, že mám hardtail, docela jsem ho zasral od bláta. Když jsem ho o 2 dny později umýval – tak jsem si říkal, nechtěl bych mýt (mít) čepy u fulla… Ale mám 59 kilogramů (172 cm), takže nerovnosti zas až tak nepociťuji, bajk to v pohodě snese, tu mou váhu…kdybych měl o 30 kil navíc, mluvil bych určitě jinak…