Mám na silničce komplet Veloce. Chci vyměnit převodníky za compacty 34/50 a teď je otázka za jaké.
Zatím největší kandidát jsou Shimano kliky FC-R700 (designové kombinování Shimano + Campa mě vůbec nevadí, to neberte v potaz). U nich by mě zajímalo, jestli musim vyměnit i přesmykač nebo ne, u Veloce a Centauru bych musel, u těhle klik píšou, že není třeba jiný přesmykač. Je to tak ale i ve skutečnosti v kombinaci s Campou? Když už to měním kvůli lehčím převodům (kazetu už mám 13–29, takže není možné dát lehčí a převod 50/13 mi bohatě stačit bude), tak bych uvítal integrovanou osu, proto předběžná volba zatím ty Shimana (k mání za 170euro).
A které z těch klik byste vybrali?
Ještě jsem uvažoval o 3-převodníku, ale to má dost nevýhod. Sice by mě to přineslo ještě o chlup lepší převod (34/29 by mě ale už stačit měl), ale ten rozdíl už není velký. A pak by to bylo spousta nevýhod, musel bych vyměnit i přehazovačku za dlouhé vodítko (i když možná že by to střední vodítko s vyhnutím se kříženým převodům nějak pobralo), přesmykač jiný by byl nutný s každými klikami a váha taky nějaká navíc. Navíc kromě o chlup lehčího převodu by to přineslo akorát více přehazování na převodnících (kombinace převodů mě sedí více s 34/50).
Cenová hladina je tak maximálně na úrovni těch Shimano, Veloce i Centaur jsou levnější, ale u Shimano možná nebude nutný přesmykač.