• revish

ciao bajkerstvo, muzete mi vysvetlit oc jde pri jizde na kadenci ci jakym zpusobem trenovat? nic o tom nevim tak prosim polopate :o)

0 0
    • kubad  

Po lopatě, je to počet otočení nohou za minutu.

0 0
    • zirecek  

Chceš vzít hlavu po lopatě? :-) Kadence je rychlost šlapání, počet otáček, které točíš nohama na klikách. Někdo jezdí silově těžší převody s nižší kadencí někdo jezdí rychlou kadenci s lehčími převody, šmidlí nožkama, :-).

0 0
      • revish  

tak zrovna todleto vim, spis jde o to jakym zpusobem se da podle toho trenovat, jestli to ma nejaky smysl jak trenujete vy?

0 0
        • kubad  

Je to opravdu individuelní, Při tréninku ti víc pomůže tepovka než kadence. Říká se že optimumální kadence je někde kolem 90.

0 0
          • revish  

o treningu podle tepaku taky premyslim. o tom taky nic nevim ale to az priste, zalozim thread po vzoru maleho bobese :oD

0 0
          • revish  

takze ta kadence na tachaci je spis jen tak pro kontrolu nebo na paradu,hm :o)

0 0
            • kubad  

K ničemu to není. Má to smysl ale nedá se jen tak říct toč na 95 a vyhraješ

0 0
              • Biker jak Pes  

To není pravda, že to není k ničemu. Například na trénování v kopcích se to dost hodí. Když chceš trénovat sílu, tak musíš mít kadenci 50 – 60 ot./min a když chceš trénovat vytrvalost v kopcích, tak potřebuješ okolo 80 ot./min. Samozřejmě svou roli hrají ještě tepy, podle kterých se musíš řídit…

0 0
                • maxtor  

Abys nedopadl tak, že pořát zíráš na displej, jakou máš kadenci, a nenadral si držku… Kadenci na tachometru mám (Flight deck), ale zírám na to sem tam jen pro zajímavost.

0 0
                  • Biker jak Pes  

Tak to zas ne, sice je pravda, že jezdím se zapnutou kadencí a jezdím podle toho (kromě tepu) a zdá se mi, že se mi jezdí lépe…

0 0
                    • kubad  

Po nějakém krátkém čase zírání na budík, se naučíš odhadnou kolik točíš, a fakt to zhruba sedí.

0 0
            • kafac  

Pro paradu neni, idealni kadence je kolem 90 o/min, pokud chces jezdit dobre, mel bys tuhle kadenci dodrzovat

0 0
              • RedAce  

blbost… to jako říct „idealni je jezdit na 130 tepech“

0 0
          • lubos  

Akorat, ze tepy a i prahy se meni i podle kadence.

0 0
    • maxtor  

Taky záleží na tom, na jakém kole jezdíš. Já pravidelně střídám bike a seilnici a zjišťuji, že když po čase přesedlám ze silnice na bika, postupně z si těžších převodu (a menší kadence) zvykám na lehčí převody a naopak když přesedlám z biku na silnici, člapu jak čert a postupně přitvrďuji. Je to fakt individuállní. Od toho se dělají různé druhy kazet a převodníků…

0 0
      • revish  

mam jen bejka a tak na nem valim i po ceste…presedani zatim neplanuju.neni fi­nanc

0 0
        • maxtor  

Já jsme chtěl jen podotknout, že to fakt závisí na hodně věcech. Spíš ale převažuje názor, že vyšší kadence tě míň unaví než šlapat „do plných“

0 0
    • orca  

jde o to aby jsi vyvynul co nejvyšší rychlost s co nejmenší spotřebou energie . Pokud šlapeš silově (extrémně) tak odejdou nejprve tvé svaly . kdežto pokud frekvenčně tak svaly šetříš ale namáháš srdce a oběhový systém . A výsledek je takovej že srdce se lépe naučí na enormní práci než svaly ty po zakyselení končí… Takže raději točit víc než míň …

0 0
    • Daf  

Rika se ze kadencni jizda je efektivnejsi. Neco na tom bude, ale pokud ted tocis treba 70 tak asi tezko nekdy budes bezne jezdit 100. Je to dost individualni sice 100 utoci kazdej, ale jen malokdo dostatecne efektivne. Trenovat se to samozrejme da kadencnimi intervaly, ale to je spis zalezitost zimniho najizdeni kilometru. Taky je rozdil jestli clovek jede na silnici, nebo v terenu. Treba v terenu si myslim ze je lepsi jezdit o neco tezsi prevod nez bys jel na silnici.

0 0
      • revish  

tusil jsem, ze je asi lepsi tocit vice nez jezdit na silu. uz dlouho jezdim na vyssi otacky no a prave uvazuji o koupi tachace, ktery ma mereni kadence abych vedel kolik ze mi to toci. no a jak je to stemi frekvencnimi intervaly, proc je to spis na zimni najizdeni kilometru?

0 0
        • lubos  

No, pokud mas silne nohy drevorubce, tak ti je nejaka kadence ukradnuta :) Jestli ne, tak musis vykon nahnat frekvenci. Jako u benzinoveho motoru :P

0 0
        • Daf  

Jestli jses navyklej jezdit nizsi kadenci tak pri vyssi pujde tvuj vykon dolu. Je to risk snazit se menit navyky v sezone zvlast pokud treba jezdis zavody.

0 0
          • revish  

no prave ze se snazim uz delsi dobu tocit rychleji, takze snad se blizim k tomu standardu, navyky v sezone menit nehodlam, ani nezavodim, zatim – stale se prekonavam k projeti nejakeho maratonu.

0 0
        • Bulda  

na trenink efektivity slapani (do kruhu) pri vyssich frkvencich jsou nejlepsi valce, podle me ma mimo trenazer vetsi vypovidaci hodnotu udaj o prumerne kadenci, nez te aktualni, navic na to staci kouknout jednou po svihu, ale bohuzel vim zatim jen o dvou compech, co to merej, taky sem nedavno cet clanek o tom, ze na jiny vykon je efektivnejsi jina kadence (vetsi vykon – vyssi kadence), coz aspon u me sedi, tezsi prevody tocim vic

0 0
    • JancA  

kazdej to ma jinak, ale kdyz to neni vylozene v kopic a v terenu, nemel bys s kadenci chodit pod 80, tot slovo lekare – trenera:)…

0 0
      • revish  

hmm.. asi ten tachac koupim i s tim kablem na to toceni, asi to bude Sigma BC 1606l s dratovym vedenim nasel jsem ho za 750,– + 180 snimac kadence, mate s nim nekdo zkusenost?

0 0
        • kubad  

Mám starší versi BC 1600 a v pohodě.

0 0
          • revish  

nekde jsem zaslechl kritiku na upinaci system, ktery vymysleli, je to ten bajonetovy, tusim, jsou s tim problemy?

0 0
            • mawerick  

starý byly v pohodě (já měl BC1200). ty nový jsou takový vachrlatý co jsem tak viděl… moc to bohužel nedrží:( nebo ne nedrží, ale když to chceš vyndat tak se celej ten mechanis,mus pohybuje…

0 0
            • kubad  

Nemám s ním žádný problém, nespadl a funguje – rok, na kole

0 0
              • kubad  

Je fakt že nevím jestli ty letošní mají nějakou změnu.

0 0
            • Honza z H  

Používám BC1200 tu starší, co se nasadí zepředu. Je to velmi dobrý a odolný model, ty novější se mi taky moc nelíbí. Mám drátovou verzi včetně kabeláže, nerad měním baterky. Používám to spíš jako prevenci proti přetížení, mám křečové žíly. Časem zjistíš, že tu kadenci odhadneš. Na silniční kazetě to přeskočí tak o 3 ot. při přeřazení, na biku o 10 a to už odhadneš. Mám tu zkušenost, že když si hlídám kadenci, tak se neodrovnám a tudíž nemusím tepák. Kór v techhle hicech. Ale na trénink se bez tepáku neobejdeš. Takže pro aktivního turistu s vyšším podílem silnice – kadence. Pro aktivního závodníka s ambicemi – tepák. Pro profíky obojí s výstupem do PC. Zařaď se. A kdybys chtěl tu starší Sigmu, mám ji 2×, takže můžu jednu pustit. Kupuju vždycky 2×, protože když se rozbije sklíčko, nebo nějaká jiná blbost, mám náhradní díly i po 10 letech.

0 0
              • orca  

není to drobet nákladné kupovat fše 2 x ??

0 0
              • revish  

ty jo, to mne nenapadlo kupovat novou vec a hned i eNDecka, co korunek bys za tu Sigmicku chtel?

0 0
    • lubos  

Frekvencni jizda min zatezuje kolenne klouby a vic okyslicuje svaly na nohou. Vic zatezuje krevni obeh a srdce. Vic namaha svaly co se tyce stahu svalovych vlaken. Frekvencni jizda spis pomaha trenovat vytrvalost, silova silu a odolnost proti laktatu. Taky frekvencni jizda je dobra na vysvihani nohou po treba silovem treninku. A tak ruzne :)

Obvykle se uvadi optimalni frekvence pro trenink na asfaltu tak 95–105. Jinak je to individualni. Pro spurt a obdobne jsou kadence mnohem vyssi.

Kadenci lze natrenovat. Dale taky se meni prahy pri ruzne frekvenci. Ale nejake informace o tom moc nemam.

0 0
      • Beeda  

s tim si dovolim dost polemizovat, nejde to takto sumarizovat… B.

0 0
      • jakub  

jako neco na tom urcite je, shodou okolnosti jsem vcera jel s bikerem, (který je u nás v MTB penzionu :-))) a musim uznat, ze muj styl dupaní tezkych prevodů je naprosto nedostacujici oproti vysoke frekvenci slapani. On jel porad jako stroj, nacez ja jsem se za nim v kazdym vyjezdu plazil jak svina a za chvili sem musel povolit paac bych takovy tempo nevydrzel.. a on porad uplne vpohode si lehce slapal… kua nevim jak se to naucit, ale asi budu muset.. paac pak mam ty blby krece atd… neumim vlastne oproti nemu vubec odpocivat a tim padem se daleko vic nadru , sem hned unavenej a este sem pomalejsi…

0 0
    • Meesha  

To nevis soudruhu? TA TA TA TA TA!

0 0
    • Lister  

trénovat přímo podle kadence nemá moc smyl. Jezdím asi 1/2 roku podle tepáku – předtím jsem točil hodně rychle, ale vzhledem k mému somatypu se mi podle tepáku potvrdilo, že jsou pro mě trošku nižší frekvence – kolem 80 – efektivnější než vyšší.

0 0
    • jecnak  

A co teprv dekadence, to je neco :-D

0 0
    • Beeda  

jedna vec plati a to ze kadence je nedelitelnou nemene dulezitou soucasti efektivniho treninku, neni jedno kdyz jedes 60cd/160tp a 110/160tp pokazde trenujes neco jineho…B.

0 0
    • ddd - andy  

Pokud nesedis na kole vic jak 4× tydne tak na to klidne zapomen.. :-)

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.