Čus, znáte někdo vzorec na výpočet přesné délky špic ? Nechal jsem si vyplést kolo, a každá špice trčí do ráfku asi 3 mm. Je dvojitý, tak to nevadí, ale stejně jsem přesvědčený, že by ty špice měly být kratší. Co vy na to.
Čus, znáte někdo vzorec na výpočet přesné délky špic ? Nechal jsem si vyplést kolo, a každá špice trčí do ráfku asi 3 mm. Je dvojitý, tak to nevadí, ale stejně jsem přesvědčený, že by ty špice měly být kratší. Co vy na to.
Pokud nemáš duralový niple tak by to vadit nemělo. Jinak vzorec je (zhruba) Vnitřní průměr ráfku(mm):2 – rozteč děr na náboji(8mm)
Su asi hodne nechapavej – ta dvojtecka ma znamenat deleno a pomlcka minus?
Přesně tak.
Ještě jsem zapomněl dodat, že toto platí při vyplítátí přes čtyři dráty, když se kříží přes 6, tak jsou potřeba špice zhruba o 9mm delší…
No teba ucili matiku nejak zvlastne. Vzorec je o nieco zlozitejsi, ale vystacis si zo stredoskolskou (skoro az zo zakladoskolskou) matikou. Pokial sa ti nechce odvadzat si vzorec, tak tu najdes databazu rafikov a nabojov a mozno sa tam najdes: http://www.damonrinard.com/spocalc.xls
Chlapi díky vám za rady. Vím, že existuje vzorec, kde se jen dosadí hodnoty: průměr ráfku, rozteč příruby na nábu, vzdálenost přírub, počet křížení a nevím co ještě a vyjde správná délka špice. V jedné prodejně mi to prozradili, ale ten vzorec ne.
Přesně tak se to počítá, zrovna jsem kupoval nové ráfky a rozhodl jsem se to vyplést sám a sháněl jsem vzorec na výpočet délky drátů. Našel jsem jej na Webu www.ambike.com je tam i popsáno jak vyplést kolo.
Zkus pouzit SPOKES CALCULATOR na www.dtswiss.com