Poradi mi nějaky biker-fotograf, kam nejbezpečněji umístit fo?ák? jestli do přední brašny nebo na řídítka…? nebo kam, aby nepřišel při pádu k úrazu:)))
Poradi mi nějaky biker-fotograf, kam nejbezpečněji umístit fo?ák? jestli do přední brašny nebo na řídítka…? nebo kam, aby nepřišel při pádu k úrazu:)))
No buď jedu jezdit, a fo?ák neberu, nebo jedu fotit a beru ho batohu na záda a jedu podle toho.
Myslím že fo?ák by se neměl kodrcat s kolem, že by ho měl vézt biker. Já ho mám buď v batůžku, nebo na jeho popruhu kolem pasu, zajištěnej tak aby se neposouval. Používám origoš koženou brašničku a kompakt Sony P-52.
Taky si myslim, ze nejlepsi je batoh na zadech. Vozil jsem tak klasickou zrcadlovku a vcelku nic se ji nestalo (byla jeste samozrejme jeste v pouzdru od samsonite). Ted uz delsi dobu fotak nevozim, ale brzo bych dostat mjucko od olympusu, takze uz se tesim, ze zas neco vyfotim :)
Já do podzimu používal Praktiku L2, nebo kameru, tu jsem míval ve velký ledvince (velká kamera, Sony D8). Teď vozím Camela v Betůžku Pells, digi?ák se tam vejde.
Mám Olympus 450 zoom a bral jsem ho skrz cestovní rozměry.. Vozím ho v podsedlovce a je ještě v obalu (proti otřesům).. Není to ideální, ale přežije tam i dlohé jízdy deštěm..
Jinak dobrá volba je vozit ho na kejmlu na jedný kšandě.. Je po ruce a otřesy se minimalizují.. To už to někdo dole psal.. Jinak bez fo?áku nevyjedu.. :)
V rámový brašně. Několik dovolených a v klidu. Je rychle k dispozici.
Fo?ák, mobil a různe jiné harampádí ve velké ledvince. Při výjezdech ten popruh trošku stahuje břicho, ale jde si zvyknout. K poslední části otázky – zatím jsem s tím naštěsí nespadnul.
vozim Camelbak a futral fotaku sel pridelat na popruh. Takze okamzite k dispozici a minimum otresu.
hodim do camelbaku a frcim, stejne jako mobil.S Hydrapakem Delta jsem dostal i vlhkuvzdorny pytlik na doklady, tak kdyz si nejsem jistej pocasim, dam fotak pro jistotu do toho pyliku.
podle toho, který fo?ák vezu. Nejčastěji „zápisník“ – kompakt yashica T3 (má objektiv tessar 35/2,8 od Zeisse) ten vozím zavěšený v pouzdře na popruhu od camelu. Pokud vezu Contax G2 (+ 2 objektivy a blesk), tak v camelu, je to míň pohotový, ale co oči nevidí… větší formáty – čím větší tím větší batoh, ale to jen vyjímečně, kdy cílem není vyjížďka, nýbrž focení. PS ten camel je hydrapak overflow
Olympus Mju 300 mám na levém ramením popruhu…
Zrcadlovku vozim v Camelu. Kompakt strcim do kapsy v dresu. Jezdim opatrneji a ve sjezdech neblbnu. Rozhodne bych fotak nepridelaval do nejakejch brasen ke kolu kvuli otresum. Aspon pokud se jedna o jizdu v terenu.
Tak presne pro tenhle ucel mam batoh (resp. hned dva :-)) a mimochodem slouzi i jako slusnej paterak… http://www.boblmania.cz/produkty.php
Jaký to má výhody, oproti klasickýmu batohu? A nevýhody?
Tak zatim nejlepsi bagl co sem mel, co se stabilizace na zadech tyce – proste da se s nim skakat (i na lyzich) a perfektne drzi, kdyz sebou seknes (poradne) slouzi do jisty miry jako perinovej paterak – to uz sem taky okusil.. :-) a navic veci v nem nerozsekas – a pokud mas – nepraskne ti camel.. :-)) takhle bych moh psat dal.. No a nevydody – zada tolik nevetraj, otvirani batohu nejde jednou rukou (napr. za jizdy, bagl na jednom rameni) no a pak asi cena..... ;-))
Ta cena je fakt hustá … to bych nerozdejchal…
Já jsem focení na biku (tj. v terénu) docela propadl, už fotím 3.fo?ákem (jeden na filmy, 2 digitály). Bezpečné (před otřesy) je to pouze na těle. Tj. batoh, kejml, ledvinka nebo jiná kapsička. Já vozím fo?ák buď v kapsičce kejmlu, ale to mi vadilo to, že dlouho trvalo, než jsem jej vytáhl (i když dovedu za jízdy kejml sundat, fo?ák vyndat, vyfotit a dát zase nazpět) a tak jsem jej začal vozit v kapsičce, která je přidělaná na popruhu kejmlu, tady na fotce to jde vidět: http://cykloart-bikeklub.wz.cz/…dscn2988.jpg Výhoda je, že kdykoliv stihnu fo?ák rychle vytáhnout, zapnout a už fotím. Tady je pár fotek http://cykloart-bikeklub.wz.cz/…arske-vrchy/ (v první řadě kromě první všechny foceny za jízdy, a také jiné) http://www.cykloart.cz/…-radhost.htm (v druhé řadě první 2 fotky) http://www.cykloart.cz/…-terenni.htm (první 2 fotky a pak 2.řádek 5.fotka a 3.řádek 2.fotka) Jinak samozřejmě jednodušší je fotit za jízdy při silničních vyjížďkách (to stačí dát jen pozor na auta). Na bajku v terénu je to zase o něčem jiném :)
co používáš za fotoaparát-ten digitál a který jsi měl předtím, proč máš už 2 digitál, rozbil se nebo jaký byl problém.U obrázků nemáš exif informace tak nic nemohu vyčíst
No začal jsem vozit normální kompakt (nějaký Samsung za 1900,–Kč), pak měl nebavilo scanování, tak jsem si pořídil první digitál, ale takový ten jednoduchý, Beng DC1300, dnes stojí do 2 tisíc, nemí displej a není na karty, přesto je lepší než ten shit, co nabízí teď v TV (protože se do něj vlezlo kolem 100ks fotek 1024×768pix a po vyndaní baterek se nesmazaly). Fotil sjem s ním 1,5 roku a nafotil např. tohle: http://www.cykloart.cz/…vyj-0420.htm http://www.cykloart.cz/…rvni_maj.htm http://www.cykloart.cz/…ysa-grun.htm
a dokonce i jeden SUPER úlovek, TO MUSÍTE VŠICHNI VIDĚT !!!!!! :-))))) zde: http://www.cykloart.cz/…03/fotka.htm
No a pak mě to přestalo bavit a koupil jsem si letos v zimě Nikon Coolpix 2100 a hned bez zkušenosti s ním jsem nafotil Sněhovánky: http://bikujem.wz.cz/…ky/index.htm a pak jsem fotil např.: http://www.cykloart.cz/…ni-jarni.htm http://www.cykloart.cz/…-terenni.htm
Exif na webu nenajdeš, protože ty fotky zmenšuji co to jde, aby nezabíraly na webu tolik místa a modemistům se moje stránky rychle načítaly.
PS: ten levný Beng byl spíše pro srandu, co bylo v pohybu, tak málokdy vyfotil ostře… a potřeboval dost světla. Ale na první seznámení a nebo jako hračka pro děti se dá :-) Bylo to furt lepší (vše fotit třeba 2× a dávat si pozor aby s tím člověk nepohl), než scanovat fotky…
… a umel krasne zachytit zakriveni zemekoule :)
Jo! :-) přesně tak, na zakřivení je nejlepší levný ani-ne-digitál a při focení s ním hýbat :-)
hezké fotky.A to jsi v zimě jezdil na kole s tím fotoaparátem?Já si koupil canon a 60 a vozím ho v obalu na popruhu na levé straně na hrudi, ale v zimě jsem si ještě takhle vyjet netrouf. Sem tam padám a tak by byl asi namaděru.Jo a když jezdím podél hranic s voj prostorem (někdy se nám podaří k vojákům zakufrovat) tak raději taky ne, aby si nemysleli, že jsem špión.:-))
Ne ne, na těch Sněhovánkách jsem byl pěšky, jako divák.
Taky mám A 60 kupovanou loni když jsme je li do Egypta a vozím ji v ledvině.
fotíš se zapnutým sharpeningem nebo na neutral barvy.Jaká clona se ti nejvíce u tohoto fotoaparátu z hlediska kresby objektivu osvědčila.
Abych pravdu řekl po období experimentů jsem začal využívat funkcí který nabízí a ruční nastavování vůbec nepoužívám no a určitý nedostatky odstraním až Zonerem. Já ho spíš používám pouze jako dokumentační nástroj a většinou nenechávám ani dělat fotky jen vypaluju na CD a prohlížím na DVD. Moje ,, doména ,, je černobílá fotografie a na tu používám stařičkej naprosto nanuální Zenit / s vymožeností ,, poloautomatické clony / a tam bych ti asi možná poradil.
Ja vozim fotak v kejmlu v prostredni kapse (mezi vakem a dalsi kapsou treba na bundu) a jeste ve svym pouzdre. Je to vetsi kompakt s kovovym pouzdrem a vozim ho i pri treninku DH nebo ostrym FR, tagze jsem uz na nej nekolikrat lehnul a zatim funguje.
bud mi neco uniklo nebo nechapu proc vozis na DH, 4X, BMX, DJ a Speedtrial závodně. kejml … ;)
Norco zrejme nedáva na rám otvory na košíky…
Zase až tak moc bych to neřešil. Co se týče dálkových jízd většinou po silnicích, tak jsem fo?ák vozil vždy v přední brašně na řidítkách s polstrovanou vložkou. Od Praktiky, přes Nikona F3 až teď po digitál Minoltu Dimage A1. Digi kompakt Nikon Coolpix 775 jsem vozil v terénu v postranní kapse batohu (Doldy Zion). Jinak fo?áky vydrží více než na co vypadají. Pokud to je od nějaké solidní značky (nikon, Canon) tak bych se toho vůbec nebál. V horách jsem nosil kompakt na popruhu batouhu, zrcadlovky v pouzru na krku a to lehám na skály, sem tam se musím někde protáhnout, apod. Kompakt je asi fakt nejlepší chytit k ramennímu popruhu, tam se mu nemůže nikdy nic stát. Jo a je dobrý naučit se padat, v mládí nás to asi tři roky učili na trénincích skoro pořád. Od té doby to mám v krvi.
vozim predrazenej IXUS 500 hozenej v batohu a jenom cekam kdy ho rozkrapnu…
vozim S45 na pravem popruhu
To jsi levák, nebo máš vlevo něco důležitějšího?
Nejsem, ale je to zajimavej dotaz. Budu muset premyslet, proc vlastne …
Záleží, co je to za fo?ák, pokud malá zrcadlovka, tak pak jej bereš a držíš levou a pravou jen ovládáš. Já pravou rukou jej vytáhnu z kapsičky na levém popruhu, a vše pak dělám pravou (držím, zapnu, popř.šteluji a fotím). Jinak o nic nejde :-) Prostě i některé kompakty se drží dobře v levé. (mě to tak jen napadlo, že mám kejml a na pravém popruhu hadici)
Levou nejde drzat tenhle. Je to vyslovene pro drzeni pravou. Resp. spatne. Drzet jde, ovladaci kolecko a dalsi veci jsou na prave strane. Fakt je, zes mi dal do hlavy cervika. Musim se nad tim poradne zamyslet. Zatim totiz sice umim vyndat/nandat zpatky za jizdy fotak, ale nic moc to neni.
Vozim uz dva roky Mustek LCD2, na krku pod trikem, v zime i lete a to skoro na kazde vyjizdce. Ja jsem chtel fotak malej, levnej(rozbiti hrozi) a aby byl po ruce. Kdybych ho mel mit v batohu , tak su lenosnej ho vytahnout a neudelam zadnou fotku. Je fakt, ze uz je celej odrenej a barva je osoupana az na bilej plast, ale furt slape. Vetsi strach mam, ze mu pot a vlhkost pod trikem rozezere vnitrnosti.
Vozim minoltu Z2. Zatim v batuzku na zadech, protoze mam malej camel – axon. Zvazuju, ze koupim vetsi camel, kam by se vesel. Na kolo bych to rozhodne nedaval. Otresy jsou pro soucastky dost blby, nehlede na destruktivni ucinky na citlivou optiku.
Jinak jak to tady čtu, tak možná jsem některé zklamal, jaké levné (šroty?:) vozím, ale vždy jde o to, k čemu to focení používáte. Takže já ani ne tak na to, abych někde skvěle vyfotil kopec, pohoří či krajinku, ale abych rychle zachytil nějakou situaci, kterou s klukama na biku zažíváme. Tak třeba občas fotim za jízdy, když se to dá (méně rozbitý terén), nebo vyfotím když má někdo defekt, či jiný techn.problém a nebo ve sjezdu (pokud jim ujedu a čekám), tak fotím ostatní, jak jedou… tak proto mám ten fo?ák tak pohotově po ruce a proto jsem si vybral takoý menší a levnější (dražší bych měl strach vozit). Jinak třeba jeden kamarád si pořídil Canon A80 a moc jej na kole nevozí (by? to byl jeden z původních záměrů), protože se mu zdá být velký… tak by jej bral max. do batohu. Ale taky patří mezi ty, co neradi zastavují kvůli jedné fotce… Prostě jde jen o zachycené pár okamžiků při tréninku a vyjížďce, aby si člověk pak mohl zavzpomínat, po pár letech.
už chvíli vybírám fo?ák na kolo (ale i běžky a pod.)nakonec jsem dospěl k minoltě xg (kvůli velikosti a tvaru) http://www.obchodnidum.cz/detail.phtml?… jenom ta cena se mi zdá zatím trošku vyšší. Pokud by jste někdo měli tip či kontakt , kde se dají sehnat levněji fo?áky, budu vám vděčný. dík
Podívej se na http://www.skyfly.cz/shop/ Digi kupuju jedině tam a zatím jsem nenarazil na levnější shop. Dodání bez problémů, vždy tak do dvou dnů.
díky moc, vypadá to tam skutečně suveréně nejlevněji:) jenom tam postrádám výběr barevných variant, ale to se dá vyřešit telefonicky… měl jsi tam někdy nějakou reklamaci???
Jednou mě přestal jít na tom Nikonu Coolpix 775 blesk, tak jsem tam volal a řekli mi, že vše se posílá přímo zastoupení té firmy. Tak jsem to poslal jenom se záručákem a popisem vady přímo do servisního střediska Nikonu v Praze a za 3 týdny jsem měl fo?ák opravený doma. Třeba Nikon by měl mít celosvětovou garanci opravy, tzn. pokud budeš půl roku mimo ČR a v cizině se ti s fo?ákem něco stane a přestane jít, a je v záruce, tak by ti ho měli zdarma opravit. Canon s Minoltou by to měli mít podobné.
Jestlis ho ještě nevzal, tak na běžky nedoporučuju.. V mrazu s ním vyfotíš tak 20–30 fotek a když sáhneš na zoom tak chcípne..
Jak tak na to koukam,vsichni vozite kompakty po ruce.Mam digitalni zrcadlovku a sem tam ji taky vozim ..jedine v brasne,ktera je v zelezne plechovce a ta v camelu :) Byl bych moc nerad,kdybych ho rozbil,ale zase to opravdu neni na reportazni fotky…spis si vyfotim krajinku nebo skakajiciho kamarada.. ddd by mohl vypravet,myslim,ze i nekde tu fotku ukazoval.
Jj, hrozne to zdrzuje, kdyz chces na maratonu fotit .. vyndavat to z batohu :)
a co takle malou kamerku na přilbu (s online přenosem na net:) to by byla dokumentačka!
jasne a prenaseni Eurotelem, to by byl fofr!! By se kazdej mohl hned ted podivat na jednu fotku v blbym rozliseni, kde ze jsi to vcera bikoval :)
U někoho neznámého nuda, ale pokud by to byl on-line přenos od známého závodníka třeba ze svě?áku, tak už by to bylo zajimavější. A nebo od více závodníků. Od každého by se na net přenášelo – 2 záběry (co vidí on a na jeho obličej), jeho rychlost okamžitá/průměrná/max, otáčky klik, zařazený převod, puls okamžitý/prům./max/min. atd., zbývajicí pití v láhvi (či kejmlu), ..... tlak v pneumatikách :-) a kdo ví co ještě… :-)))) Kdo ví, třeba se tohodle jednou dočkáme. Ale vždy se dá veškerá elektronika odhodit (neplatí pro majitelé Leftyn) a vyjet si jen tak do přírody (hlavně bez služebního mobilu).
az budes mechanikem staje F1 tak se dockas,neboj:-))
Jeste jsi zapomenul opotrebeni retezu a hladinu laktatu:)
vozim fotak v pouzdre zaveseny na krku. Nikdo to nepsal, ale mne to pripadne nejpohodlnejsi.
Tak s timhle tematem jste mi presne kapli do noty, taky pomalu vybiram neco hlavne maleho ale slusne vybaveneho za rozumny penize. Pouzdro na popruh od batohu mi prijde nej z hlediska otresu a rychle dostupnosti, ale nedostane se tam bordel – prach, pot, co ze mne tece v lete curkem? Km najeto dost , ale fotek z nich minimalne, tak uz se na ne tesim…
Jinak zatim zvazuju Ixus 30.
FV
vozim IXUS 40 a pouzdro Samsonite
Philips delal jednu dobu prehravac MP3, velikosti flashky, s fotakem a kamerou, pouzivaly jsme to na zabery na lyzich i na kole, rozliseni 2Mpixely, zaznam az 26 min videa.
VOZÍM HO V BATOHU NA ZÁDECH A JE TO BEZ PROBLÉMŮ.
Vozil jsem fo?ák (MJU 300) v brašně na řídítkách a přežil i jeden pád kola. Jiné umístění ani nebylo. Batoh nevozím a co strčím do dresu, to okamžitě propotím.
Olympusa vozim v kejmlu, obcas i pohotovostne v kapse dresu. Je na nem moooc dobre videt pouzivanost a mnohe pady. Upadly dvirka od pametove karty. No, a ted ma novou modu, vypada to, ze nejak nedoostri, tudle vsechno co sem vyfotila bylo rozmazany… no… casem bude novej, konecne s manualnim nastavenim…
pokial viem ze pojdem 90% cesty, alebo ideme cykloturu s brasnami, tak v kapse na riditkach. Ked jazdim sam teren tak v batohu alebo vobec, podla situacie. ale ten batoj je asi najvhodnejsi… ako tu uz kade kto napisal.