Gramaři,zkracujete sedlovky?Myslím tu část,co je schovaná v sedlový trubce.Kolik tam nechat aby to bylo ještě bezpečný?
Gramaři,zkracujete sedlovky?Myslím tu část,co je schovaná v sedlový trubce.Kolik tam nechat aby to bylo ještě bezpečný?
Nezkracuju a naopak vyhledavam co nejdelsi – uz mi 2× praskl ram v miste sedlove a horni ram. trubky i presto, ze sedlovka byla dostatecne=riska byla v ramu= zasunuta.
jinak jako bezpesne zasunuti beru kdyz je sedlovka min 10cm pod dolnim spojen/svarem sedlove a horni trubky/stangle (tohle slovo uz jsem dlooouho neslysel:)
Můžu se zeptat Marina na jake zn. ramu mu to 2× prasklo a kolik měl vysunutou sedlovku z ramu a kolik v ramu?Diky.
Specialized M2-sedlovka zasunuta cca 10cm pod dolnim svarem horni a sedlove trubky, riska na sedlovce byla asi 3cm zasunuta
Marin PineMountain-sedlovka zasunuta cca 13cm pod dolnim svarem horni a sedlove trubky, riska na sedlovce byla asi 2cm zasunuta
Pokazde to byla sedlovka 350mm
ja sedlovku zkracenou mam… sedlovou trubku mam 130mm dlouhou a tak nevidim duvod, proc by z ni dole mela sedlovka koukat… no ale u klasicky koncepce ramu bych se na to vykaslal… jeden nikdy nevi..
No u zeslabovanejch trubek asi nema funkcni vyznam kus kterej presahuje pres nezeslabenou cast, ktera bejva dlouha kolem 9–10 cm (web Easton, Dedacciai). Ale taky nerezu, nemam moc dlouhou a clovek nikdy nevi jestli pristi sedlo nebude o nejakej cm nizsi. Jinak se udavalo ze ma bejt sedlovka (i predstavec) zasunuta minimalne 2.5× prumer, tj 8–9 cm. Nevim proc zrovna 2.5×.
Myslím, že jsem někde četl, že min. 1/3 by měla být v sedlové trubce …
Pokud bys chtěl zracovat tak si změř vzdálenost od té rysky, která určuje maximální vysunutí ke konci. To by ti pak mělo zůstat v rámu, ale dal bych tak o cm víc. Pak by neměl být problém. Já bych se na to ale vykašlal. Kolik tím ušetříš? 10gr??
Ja jsem jednou zkracoval sedlovku Roox protoze byla strasne dlouha 45cm a me by v pohode stacila bezna 32cm. Tak jsem ji uriz o 10cm. Pokud mas tedy nejakou klasiku cca. 35cm tak bych to nechal byt.
staci tam nechat tolko aby siahala tesne pod koniec hornej ramovej trubky. Ja som rezal len na cestaku kde som dal mtb sedlovku.
Nejlepsi je zkracovani karbon sedlovky! Preci nebudu vozit zdytecne 7cm karbon trubky v ramu jen tak.. Musis si ale vzit ostrou pilku a pak to jeste pekne zapilovat raspli aby se konec netrepil!!! ;-))))))
A co jenom olamat pryskyrici kombinackama a ty vlakna svazat do copanku? :)
Taky moznost.. ale nesmis zapomenout konce zatavit aby se nerozplejtaly! :-)
Já loni zkrátil sedlovku zadkem :) Ze 420 na 270 mm.
Sem videl v televizi. Nejakej dokument o vas. Myslim knoflikari se to jmenovalo. :)
:)))
Já bych to u svýho rámu neryskoval, čim víc jí tam je tim líp. Možná změřit kolik je vysunutá pod hranicí a o to jí zkrátit jak to bude víc tak si kup i svářečku.
ja bych to naopak rysknul, lip se to pak reze, kdyz vis presne, kde to riznout :-)
Mat tvoj problem.Prave zhanam dlhsiu sedlovku.Cim je viac sedlovka zasunuta v rame , tym lepsie , menej tam pracuje a namaha ram pri upinaku.
moje sedlovka je v ramu asi 50% delky..
Není problém zkrátit, ale zvaž, jestli ji odjezdíš celou sám, nebo třeba budeš bika/sedlovku prodávat. Pak by mohla krátká vadit. Velmi lehké sedlovky bych se krátit nepokoušel (Thomson, WCS, atp), přece jenom tam toho materiálu na rozložení zatížení není moc. I obchodně to moc výhodné není – takový Thomson za 3500 v délce 410 zkrácený na 300 – ten kousek za litr neprodáš ;-)