• pnboss

Na novém kole hydraulické kotoučové brzdy Shimano 105 R7020. Účinnost je téměř na samém konci paky, takže dlouhý chod. Dle servisáka na garančce je to v pořádku, protože tyhle brzdy to prý lépe neumí. Je to opravdu tak? Moje starší 105ky brzdí o poznání lépe. Popř. pomohly by jiné desky? Díky

0 0
    • gersa  

Blbost. Mám tyhle páky na 2 kolech a chod je stejný jako u Dury nebo Redu

3 0
    • stepanl  

Taky mám tuto sadu a za mě OK. Prvně mě taky překvapilo, že zabírají až téměř ke konci ale člověk na nich má při sjezdu stejně prst(y) a drží je lehce stistknuté aby to bylo ready k záběru. Potvzreno i nedávno v servisu… Vzhledem k tomu, že je to nové kole tak se asi nemá smysl ptát na stav destiček..?

0 0
    • Jáchym 1  

Špatně odvzdušněno.

4 0
    • JirkaH30  

Je to docela běžné, taky jsem to tady řešil a nebyl jsem sám. Běžně se mi páka dotkla řidítka. V servisu to zhodnotili jako normální. Zavzdušněním to není a dobré řešení to moc nemá. Já jsem si pomohl mírným přeplněním brzdovkou spodem přes třmeny. Zmenší se tím prostor mezi diskem a pístky resp. destičkami. Pak jsem mírně vytočil páky, aby minuly při plném stisku řidítka. Po těch úpravách to je pak ok.

0 1
    • Espen  

Já na nových pákách Ultegra včera taky řešil delší chod. Na páce odšroubovat a po kapkách dokapat brzdovku a mačkat a mačkat páku. Zlepšilo se to.

0 2
      • parduba  

Brzdovku do shimana,to snad ne.

2 1
        • Espen  

Myšlen minerální olej, jak všichni pochopili, když se řeší shimano brzdy.

3 0
      • JirkaH30  

Ultegra by měla mít free stroke adjustment. To nepomohlo?

0 0
        • Espen  

Měli by mít, to by pomohlo, ale nemají.

0 3
          • Vilém  

Byt na tvem miste, podival bych se do manualu.

0 0
            • Espen  

Díky za upozornění. Včera jsem tu otázku pokládal ChatuGPT a odpověděl, že to nemají. Po nahlednuti do manuálu vidím, že mají. Je utažený na max. Takže povolit, dolít olej a následně utáhnout?

0 0
      • Vilém  

Do doby nez se trochu ojedou desky.

0 0
    • Elektronik743  

Jak jsem sady 105 měl vždycky rád, tak tohle mi taky vadilo. Řešil jsem to mírným přeplněním systému, ale i tak žádná sláva.

0 0
    • pnboss  

Mechanik říkal, že je u těch pák rozdíl v řazení 2×11 vs 2×12. Druhé zmíněné údajně brzdí lépe. Na brzdy 7020 si stěžují lidé i na zahraničních fórech. Jsem pěkně nas.aný. Kolo za nemalý peniz, konkrétně Trek Domane sl5 gen4 a brzdí to jak lankové kotoučové brzdy Tekro někdy v roce 2015? Je z toho cesta ven?

0 2
      • skaj  

Mam ty brzdy uz dlouho a cesta ven existuje. Zacit si to delat sam. Pro me byl tohle impuls se “brzdy naucit”. Dva servisaci nezavisle na sobe je nedokazali sestelovat a veseli mi na nos tyhle buliky. Jasne, je to slozitejsi, ale vysledek je uplne v pohode chod, relativne kratky, brzdim jednim prstem z horniho uchopu svou jatecni vahu. Kdyz jsem jeste pridal Galfer silnicni desky, nemam na co si stezovat, co se vykonu tyka.

“Problem” tech brzd je jinde – prvni verze Shimano kotoucovek maji mensi mezeru mezi destickou a pistkem – jsou tedy hodne citlive na skrtani a serizeni.

1 0
        • JirkaH30  

Tak kde je teda problém? Páky nebo třmeny? Jestli třmeny, tak to by nebylo zas tak drahý řešení 105 vyměnit za Ultegra. Předpokládám, že hadice je kompatibilní.

0 0
          • Baroninakolech  

Důkladně, ale opravdu důkladně odvzdušnit. Klidně i opakovaně. Je tam někde schovaná kapička vzduchu. Chod dobře odvzdušněné páky je úplně normální. Žádný záběr až někde na konci, ale hned po namáčknutí.

1 0
          • Jáchym 1  

Už jsem to tady někde psal.Kalíšek na páku,oleje jen tak 2 cm a s kolem naklánět na všechny strany a stále promačkávat brzdu.

Někdy opravdu vyběhne jen malá bublinka a páka výrazně ztvrdne.

3 0
          • skaj  

Kdyz si s tim pohrajes, tak problem s delkou kroku neni zadny. Coz ale evidentne mechanici moc nechteji. Na druhou stranu, ja jsem mozna az moc vysazeny na brzdy – zatim zadny mechanik mi je (a nebo mym kamosum) neudelal tak, jak bych si predstavoval (vcetne tech na mtb)…

Jinak pro me jsou silnicni brzdy na dobre odvzdusneni narocnejsi nez mtb. Zahyby kolem riditek a ve vnitrnim vedeni mi vzdycky nadelaji vice starosti nez na biku.

0 0
            • JirkaH30  

Ale tady u těch nových stopětek to opravdu není zavzdušněním. Kdyby to tak bylo, tak by po čase ježdění byl vzduch pod odvzdušňovacím šroubem, jak by bubliny nakonec prošly nahoru. Ale tady je olej vždy po okraj. Taky s tím mají lidi problém hned z výroby, kde jsem se u žádných jiných brzd nesetkal, že by přišly zavzdušněný. Osobně jsem při odvzdušňování těchto brzd i sundal páky z řídítek, abych abych mohl narovnat hadici a dostal páku opravdu nahoru a mohl s tím různě naklánět. Jinak pístky reagují okamžitě po dotyku páky, ale když jste v půlce dráhy páky, destičky už svírají kotouč, ale vy stejně klidně rukou otočíte kolem, tzn. ještě tam dostatečná brzdná síla. Za jízdy to pak vypadá, že když je páka stlačená do půlky, vůbec to nebrzdí. Brzdný účinek přijde až ke konci dráhy páky a to se už klidně může řadící páčka dotknout řídítek. Přeplnění systému je částečné řešení, zkrátí se cesta pístků do maxima stlačení a reakce brzdy přijde dříve, ale progrese brzdného účinku, který znám třeba z GRX nebo XT tam ale rozhodně není.

0 0
              • vik  

Nebo laborovat s přiblížením pístků zmáčknutím páky proti něčemu slabšímu, než je kotouč… Dlouhej chod mi vadí, ale začínám si zvykat;-)

0 0
              • mr.nikdo  

Vzhledem k tomu, ze hadice je k telu paky privedena ve vyssim bodu, nez je odzvusnovaci sroub, tak ho jen tak nedostanes do lepsi pozice.

Za mne – proc leva paka funguje dobre a prava ne?

0 0
              • zdenek  

V návodu je přesně popsáno, jak se musí s kolem manipulovat, aby se vzduch dostal ven. Ono to vypadá, že nejvyšší bod hydraulické soustavy právě není u odvzdušňovacího šroubu na páce. Vedení hadic představcem a řídítky tomu taky moc nepomáhá.

0 0
              • pnboss  

Myslíš že výměna pák za Ultegra by pomohlo nebo třmeny?

0 2
                • mr.nikdo  

Pomohlo by to spravne odvzdusnit.

Ted jsem delal svoje 7120.

Pres kalisek to neslo. Takze kalisek, naplnit. Strikacka na trmen s trochou oleje a tahat. Parkrat pak projedes tam a zpet.

Paka tvrda jak erekce pubertaka ;)

0 0
                  • Peslezedirou  

:-))

0 0
                  • Elektronik743  

Lehce mimo téma: jak jsi s pákami 7120 celkově spokojen? Ergonomie, řazení, brzdění v porovnání se 105 11s nebo grx?

0 0
                    • mr.nikdo  

Jeste jsem je neprojel poradne (pocasi, nemoci, …)

Proti starym 105 11 sp/mechanika – jsou mensi a pohodlnejsi.

Proti hydraulickym Tiagram 10sp, tak jsou taky o dost mensi a pocitove pohodlnejsi.

Razeni – nezvyk na tlacitko misto cele paky. Pokud to bude vadit, zmenim komplet system razeni.

0 0
                      • Elektronik743  

Díky za report, ale můžu se zeptat jaké tlačítko? 7120 by měly být na mechanické řazení, proto mě zajímalo srovnání se 7050 aspol…

0 0
                • Kysky  

Jak do dubu…

1 1
              • skaj  

Normalne ty brzdy jdou udelat tak, ze maji krok podobny XT (vozim je na MTB). Je to rozhodne tezsi, zpusobu je nekolik (protahnout spodem, tahnout/tlacit apod.), neni to tak snadne jako u tech XT, ale jde to. To co popisujes je proste projev blbe odvzdusnene brzdy, nic vic za tim nehledej:)

1 0
      • Jáchym 1  

Jinej mechanik,nebo sám.

Jak psáno v další reakci.

1 0
    • pnboss  

Sám si na to bohužel netroufám. Základy zvládám v pohodě, ale učit se brzdy zrovna tomhle… Na předchozích kolech jsem hydraulické brzdy považoval v podstatě za bez údržbové a měnil jen destičky.

Takže teoreticky pomůže výměna pák, třmenů, komplet brzdy (nebo mechanika)?

0 0
      • Jáchym 1  

Mechanika

2 0
      • Elektronik743  

Pokud jsi vyloženě manuálně nezručný, tak hledat mechanika (a to nemyslím jako urážku). Jinak v tom není moc věda:

1.sundat gumu na páce, namontovat kalíšek, cvrknout do něj trochu oleje, povolit řídítka v představci, ať s nimi jde protáčet

2. vyndat desky ze třmene, vrazit do něj žlutou kostku, zadní třmen ideálně sundat a svěsit dolu

3. stříkačka s akvaristickou hadičkou, nabrat olej, povolit odvzdušňovák, narazit hadičku na něj

4.střídavě mačkat páku, tlačit olej, zatočit řídítkama pro změnu úhlu pák, jak naplníš kalich, tak z něj natáhnout opětovně do stříkačky a třeba několikrát opakovat.

5. na závěr můžeš po sundání kalichu namačkat páku, aby se snížila hladina oleje a dokápnout.

6. utáhnout odvzdušňovák, odmastit třmen, ať se pak třeba při mytí kola nedostane mastná emulze na desky.

Taky jsem se tohle naučil dělat sám, zvláště v tomto období toho mají servisáci nad hlavu a moc se s tím nemazlí.

2 0
    • pnboss  

Díky všem trpělivým za reakci. Někteří tvrdí odvzdušnit, někteří potvrzují delší chod těchto brzd jako konstrukční vlastnost. Na prodejně mi ukázali i jiné vystavené modely s těmito brzdami a všechny měly podobný brzdný účinek. Ještě zkusím kolo příležitostně dát do jiného servisu, ale nevěřím tomu

0 0
      • Jáchym 1  

Jelikož to tam asi neumí,tak je mají všechny špatně odvzdušněný.

2 0
        • mr.nikdo  

Mne desi, ze neni sam, kdo tady pise, jak si na to zvykl. A ze je to v pohode.

1 0
      • mr.nikdo  

Ted otazka. Obe paky maji stejne dlouhy chod?

Jako leva i prava maji stejne dlouhy chod a spatne brzdi?

0 0
        • pnboss  

Zadní je nepatrně lepší

0 0
          • skaj  

Coz je znamka spatneho odvzdusneni. Typicky musi byt lepsi predni – kratsi hadice, mene zahybu v ramu, snazsi odvzdusneni.

6 0
      • kedi  

Pokud brzdovou páku zmačkneš několikrát za sebou a její krok se postupně změní na kratší, je brzda zavzdušněná.

0 0
    • Filippo  

Já se taky s ovzdušněním těchto brzd natrápil. Je to jak píší víceméně všichni. Je to vlastnost, která vychází z konstrukce těch pák.

Nejlíp se to dá vyřešit perfektním ovzdušněním. Postupovat jak píší v manuálu – při ovzdušňováním otáčet páky stále dokola, protože vždycky tam je někde schovanej vzduch.

0 0
    • sorak  

Taky se pridam, taky jsem narocny na chod brzd, taky me sral dlouhy chod, taky jsem zjistil, ze to chce si pohrat s odvzdusnenim a idealne i malinko preplnit (poridit si o chlup mensi rozperne bloky mezi pistky nebo lehce pribrousit ten originalni rozperny blok z odvzdusnova­ci sady).

Odvzdusneni brzd neni raketova veda, ale chce to trpelivost a peclivost.

0 0
      • Hrabex1  

To bych nedelal. Pri pripadnym roztahovani pistku pred nasazenim novych desticek by se to nemuselo vyplatit.

0 0
        • sorak  

Delam to takto na svych brzdach, jsem s tim spokojen. Stejny postup jsem pouzival na Avidech, Sramech a ted i tech shimano..

Ale at si to kazdy dela jak chce, nikoho presvedcovat ani skolit nebudu, ocividne ani servisaci nejsou vselek.

0 1
          • mr.nikdo  

Na MTB Shimano muzes lehce prasknout membranu a pak mas paku na vyhozeni.

0 1
        • kedi  

Pokud dodržíš pravidlo, že při roztahování pístků máš vždy demontovanou zátku plnícího otvoru na páce, tak se nic nestane, max olej/kapalina vyteče ven.

0 0
          • Hrabex1  

presne, pokud o tom pravidlu vis, pokud si na nej vzpomenes a pokud se s tim budes chtit srat, zadnej problem :-)

1 0
    • pnboss  

Doplnění: stačilo odvzdušnit zkušeným servisákem. Chod brzd, jak má být. Sláva!

2 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.