Brzdy Shimano BR MT-520 - závlačka

98 nepřečtených
  • zit

Ahoj, možná hloupá otázka, ale jde u těchto brzd BR MT-520 ta závlačka na zajištění destiček nahradit šroubem jako u vyšších modelu. Ta závlačka se mi moc nelíbí. A vypadá to že tam chybí jen závit a jinak by to šlo ? Dík za rady

0 2
    • Kouba_2005  

ano

1 0
    • david25  

Jako ty si fakt u jezdeni vsimas zavlacky na brzdach? Tomu rikam multi eagle eye :). Holt tak zavitnik a mas to.

2 2
    • va-bo  

Jestli ve třmenu není závit, musí se na vnější straně vyříznout. Doporučuji opatrnost, aby to neprasklo.

0 0
    • Regnialf  

U nižších řad je ta závlačka od nepaměti, vydržela dodnes a funguje.

Na ježdění kolem kina tě to přežije.

Pokud čekáš od brzd více, pak si pořiď lepší brzdy.

2 0
    • worlusho  

Nejlepší je vzít strojní závitník, vyříznout závit. Vůbec se ti nedivím, ta závlačka je opruz. Každá práce s brzdami, kdy je třeba vyndat desky, je šroub pohodlnější. Rady typu kup si vyšší model je docela zavádějící, jelikož šroubem disponuje jenom XT a XTR.

1 1
      • Kouba_2005  

Díra ve třmenu není dle tabulek pro řezání závitů, je větší, než by bylo třeba. Úplně v pohodě stačí rovnou třetí řezání, strojní závitník asi nikdo doma moc nemá.

0 0
        • worlusho  

Koupíš ho v každém hobby marketu ;) Už jsem jich takto předělal dost, ale je pravda, že to byly deore nebo SLX. Teď jsem měřil nějaký třmen z nižší řady a je tam díra 3,5mm.

0 0
          • va-bo  

Díra pro závit M5 by měla být asi tak 4,2 , takže v pohodě.

0 0
            • Kouba_2005  

A nevadí, že ten čep má M4? :-D

1 0
              • va-bo  

Pak by měla být díra cca 3,3 , tak by to nebylo úplně ideální. Ale žádný extra moment tam není potřeba, tak pohoda.

0 0
                • Kouba_2005  

Ale normálně to funguje a závlačka jde utáhnout a dokonce drží :-) Jak jsem psal – rovnou třetím řezáním M4 a za dvě minuty komplet hotovo.

Taková blbost a co je kolem toho diskutování :-D

4 0
      • david25  

520 sou deore a slx uz ten zavit maji ;)

1 0
      • melda  

Ale když mi chodí kola na servis tak chybějící šroub už jsem viděl, chybějící závlačku nikdy

5 0
      • jonti  

SLX 7100 ma sroub taky.

1 0
    • Crazymore  

Taky jsem po koupi SLX BR- na tu závlačku hleděl proč tam je když z druhé strany je závit do těla třmenu. Zatím jsem to nechal a uvidím jestli tam stále bude a jestli mě to bude srαt až s tím budu manipulovat :-)

Co tak použít takový šroub opačně?

0 0
      • va-bo  

Musel bys to šroubovat zevnitř. To manipulace se závlačkou a kleštičkami je jednodušší. Jak často se mění destičky?

1 1
        • Crazymore  

Zevnitř myslíš jako od špic? Tam snad není problém, tam je místa dost. Osobně si myslím, že kdyby tam ta závlačka nebyla, nic by se nestalo. Nahoře ten nápad udělat na konci závit a dát tam matičku mi taky nepřipadá marný. Dal bych tam malou kulovou průchozí ať to pěkně vypadá :-)

0 2
          • Vilém  

Proc?

Pokud nemas patricny sroub a nehodlas za nej platit, tak k nekterym deskam byvaji duralove srouby prilozeny.

0 0
            • Crazymore  

Teď jsi mě přivedl na myšlenku, že jsem si zapomněl koupit náhradní destičky i když to asi bude trvat než ty první sjedu :-) Tam fakt je kromě té rozpěrky i ten šroub se závlačkou součástí balení? To i kdyby se ta závlačka ztratila, bude pokaždé nová…

0 0
              • Vilém  

Kupoval jsem A2Z, organiky, pro XT a SAINT brzdy a u obojiho byl sroub soucasti baleni.

0 0
            • mr.nikdo  

Ke kterym?

I desky Shimano pro XTR maji zavlacky.

0 0
      • Vilém  

Jaky sroub mas na mysli? Na fotu je sroub od banja.

0 0
        • Crazymore  

Nemyslím tenhle konkrétní, jen takový typ se závitem ne u hlavičky jako ten original :-)

0 0
          • Kouba_2005  

Proč bys to dělal, když stačí tu venkovní dírku protáhnout závitníkem a dát origo šroubek?

0 0
            • Crazymore  

Počkej, nechápu, na vnitřní straně je stejný závit? já to neměl rozhozené a nové brzdy jsem si nechal namontovat v servisu a od té doby na to nešáhl, tak nevím. A ten originál šroub dát z druhé strany snad neřeší to dodatečné zajištění závlačkou, bo na konci je šroub užší a bez závitu ne? Ježiš, já si to snad budu muset cvičně rozhodit ať pak nejsem překvapen jak to budu potřebovat :-)

0 0
              • Kouba_2005  

ty kokso, je to nějaký už moc zamotaný :D

Šroubek má závit u hlavy a ve třmenu ho teda logicky potřebuješ na venkovní straně. Jestli je i na vnitřní, tak je to fuk, páč tam šroubek závit nemá a má menší průměr. Na tý straně – za tělem třmenu, dáš na šroubek jen ten pojistnej bazmek a je to.

1 0
                • Crazymore  

No, přesně :-) Ale tady šlo o to zbavit se té pr´davé závlačky bo je nejen nesympatická a je jedno jestli je zevnitř nebo zvenku :-)

Ale jak říkám, pokud s ní nebude problém, nechám to tak. Jen jsem něco navrhoval zakladateli vlákna :-) Tím bych to uzavřel a dál nerozváděl…

0 0
                  • worlusho  

Ty jsi trochu mimo dotaz zakladatele, jemu šlo o tuto závlačku.

0 0
                    • Crazymore  

No jo, jsem debil co se nesoustředí :-) Přitom ta závlačka je ideální, jen se ohne a žádná starost :-)

A já si to naprojektoval na to, že se mi nelíbí ta závlačka na konci šroubu na mých nových brzdách :D

0 0
                      • Esi  

Tak ta segrovka na konci šroubu by asi šla nahradit vhodným lepidlem na závity ne?

0 2
                  • pepek  

A navíc ten tvůj návrh ani není závlačka, nýbrž drátěná segerovka :-)

0 0
                • zbartos  

Dá se někde sehnat tento šroubek se segrovkou, nebo přesně tato segrovka ?

0 0
              • va-bo  

Na vnitřní straně třmenu závit není. Kdyby měl šroub se závitem na konci, musel by ho dát obráceně. Ale pochybuji, že by to šlo.

0 0
    • va-bo  

Já jsem to neporovnával, ale myslím, že manipulace se závlačkou je o 1/3 rychlejší než se šroubem. Ale použití červeného nebo zlatého šroubku A2Z bych pochopil.

1 1
    • david25  

Tvl hosi to je okurkova sezona? Co rozjede jeden sroubek vs zavlacka, kterou za jizdy proste nemuzes videt , dobre vy! :D

6 2
      • Crazymore  

Ale zase už jsme tady skoro všichni a na BF to opět žije, chtělo by to nějaké zrcadlo…

0 1
        • Regnialf  

Jj dalsi prijdou, az nastavi zrcadlo.

Kdyby sroubek, ale zavlacka!

1 0
    • e.n.turista  

Měl jsem brzdy se šroubem, měl jsem brzy se závlačkou – funguje oboje, akorát u šroubu je problém vždycky najít klíč a pak mít něco na zajištění závitu.

1 1
      • Esi  

asi tak, zlatá závlačka, neztratíč jí funkce je úplně stejná je nová ke každým destičkám a i kdyby nebyla dala by se použít několikrát ta samá

2 0
        • Youda  

U B01S byla ta závlačka pro moje třmeny krátká, tak mám doma sbírku závlaček a používal jsem stále tu původní. U B05S už dodávají 3 závlačky pro různé modely brzd.

1 0
      • worlusho  

A u závlačky zase kleště, nebo jsi na tom tak dobře jako Alžběta Pomořanská? ;)

2 0
        • va-bo  

Když je konec závlačky vyhnutý jen málo, jde to narovnat třeba i pětikorunou.

1 0
          • Youda  

Přesně, není důvod obě nožičky ohnout na maximum a ještě doklepnout kladívkem.

1 0
          • worlusho  

Tak jinak, když jdu měnit destičky, tak mám u sebe většinou nářadí , byť klidně cestovní, ale ne peněženku :-D

0 0
            • Esi  

když jdeš měnit destičky tak budeš mít i ty kleště, mimo to ta závlačka se dá vyndat i bez nich pokud jí teda někdo zběsile neroztáhl, tam stačí opravdu pár mm a potom jí vyndáš i bez kleští a přitom určitě nevypadne

3 1
              • worlusho  

Já bych to neřešil, kdo si neumí utáhnout šroub, aby ho neztratil, tak ať si tam dá závlačku. ;) Já se s kleštěmi k výměně destiček fakt zaobírat nebudu. Jinak musím uznat, jsi dobrý, když prsty dovedeš ohýbat A2 závlačku, šel jsem si to zkusit do dílny, ale nechtěl jsem skončit s perforací kůže.

1 0
                • Kouba_2005  

Tak někdo louská mezi palcem a ukazovákem vlašáky, pro toho nějaká závlačka není problém :-D

1 1
                • Youda  

Píše, že ji vyndá bez kleští a ne holou rukou. Stačí kapesní cyklonářadí atd.

0 0
                • Vilém  

On psal, ze ji rovna prstama?

0 0
                  • worlusho  

Máš pravdu, špatně jsem ho pochopil. Ale určitě bude lepší, když si vezme kleště. ;)

0 0
                • e.n.turista  

Ono jsou tam závlačky A2 nerezi?

0 0
    • Markony  

OMG s údivem sleduji jak tokový kosočtverec dokážete rozebírat furt do nekonečna .

0 0
      • kejda  

Taky jsem vcelku ohromen, jak na téma závlačka může vzniknout 250 reakcí :))

1 0
      • zdenek  

Tak snad už někdo konečně založí jiné, podobně zásadní téma. Třeba „Vozit či nevozit čepičky ventilků“ by mohlo mít šanci konkurovat. :-)

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.