Čau bikeři,
mám 190 cm, delší nohy, 80 kg. 7 let jezdím na svým Canyonu Nerve XC se zdvihy 100 vpředu / 115 vzadu a citím, že je čas na nový bike :-) Jezdím zhruba 30 % času nutný asfalt, 40 % šotoliny a nezpevněné cesty a cca 30 % pěšiny a traily. Moje ambice je jezdit skoro jen pěšiny, traily atd., takže chci kolo na all mountain / enduro. S kolem chci jezdit hlavně na výlety v terénu, aby mě nezklamalo, bylo pohodlný, dobře jezdilo nahoru i dolu a něco vydrželo. Další kolo nechci kupovat za dřív než 10 let :-) Enduro závod bych rád zkusil, ale jako úplný začátečník a nehodlám závodit nijak pravidelně. Mám za sebou jen pár XC závodů. Rok co rok jezdíme na 1 týden přes Alpy s batohem na lehko (občas drsný, často to musím vést i z kopce), pár dní za rok bych rád strávil prozkoumáváním trailů v Alpách. Jinak výlety po kopcích jihu Čech. Nechci s kolem skákat ani jezdit tak rychle a drsně, že bych potřeboval integrálku. Kdybych necítil potřebu vyšších zdvihů, zůstal bych spokojeně u Nerva, dokud by se nerozpadl. Takže se snažím přemýšlet do budoucna, aby mě kolo nelimitovalo.
Jelikož mám rád Canyona (i kvůli ceně), tak volba padla na následující:
================================
Spectral AL 5.0 nebo 6.0 / 140 mm travel
https://www.canyon.com/…-al-5-0.html
55 tis. Kč
Supr specifikace a cena, vč. převodů (radši víc točím než dřu). Zatím nejsem moc nakloněn tomu, připlatit si 8000 Kč za SLX kliky a brzdy, o 200g lehčí ráfky a údajně DT350 náboje. Ale o tom je jiné vlákno.
- + cena
- + váha
- – je 140 mm dostatečný zdvih i pro enduro?
- – je rám odolný? Přijde mi, že vypadá stejně jako u Nerva, takže stejně (málo) vydrží. Známým okolo mě popraskaly hliněné rámy (Canyon Nerve, GT, Trek Fuel) a to mají kolo stejně dlouho a jezdí to samé, co já.
Spectral AL 5.0 nebo 6.0 / 160 front travel
Za cca 1000 Kč + práce bych si mohl zdvih vidle prodloužit na 160 mm. Řidítka se zvednou, čili by to mělo jít vykompenzovat obrácením představce. Dobrý nápad nebo blbost? :-)
Strive AL 6.0 / 160 mm travel
https://www.canyon.com/…-al-6-0.html
Shapeshifter udělátko dle fór funguje dobře, člověk si rychle zvykne a servis není moc třeba. Technické výjezdy v XC módu by měly být snazší než se Spectralem, downhill bude taky jiná písnička. Nebo to z kopce dolů člověk moc nepozná?
- + odolné
- + shapesifter
- – 1 kg těžší
- – 68 tis. Kč + ještě bych si musel vyměnit tlumič RockShox Monarch Plus R za RC3, aby šel zamknout při asfaltových výjezdech
Co myslíte, bude Strive znatelně lepší na technické výjezdy i sjezdy než Spectral? A nebude to 1 kg váhy navíc nějak limitovat jízdu dolů? Při jízdě nahoru je to samozřejmě jen otázka mojí koncičky. Nebo jestli si s sebou vezmu/nevezmu 1,5 kg těžkou zrcadlovku :D
Díky!