Zdravím,
po cca pětileté pauze částečně způsobené zdravotními důvody a částečně vlastní leností se chci vrátit zpátky do sedla. Už jsem dál nevydržel pohled jak kolo, do kterého jsem kdysi vrážel všechny peníze, jen tak chátrá na půdě;) Avšak po první projížďce jsem zjistil, že to nepůjde jenom tak, tehdejších 70 kg je v nenávratnu a spolu s nimi technika jízdy a fyzička. Současných 88 je možná napohled víc „chlapáckých“, ale na kole vyloženě nepraktických a pro postarší kolo vyloženě mučivých. A teď k problému. Sténající a protestující kolo mě pozvolna donutilo provést většinu nutné údržby, včetně výměny součástek pohonu, odvzdušnění brzd, repasi vidle + výměnu nějakých serepetiček, které byly ve slevách (oproti situace před 5 lety, kdy jsem byl ještě školou povinný mi všechno najednou připalo hrozně levné…to mě však záhy ryhle přešlo). Aktuální dilema se týká kol, v současné době tam mám DT Cerit Disc, DT 2 mm dráty (už nevím typ) i niple, vzadu mírně klepnutý Mavic X517 ještě s plochou pro Včka a vpředu těžké, ale v současné situaci dobře vyhovující Jumbo. Při šlapání se mi však začalo za notných audio efektů stávat, že mi přeskakuje celý pohon dopředu, jako bych měl opotřebované převodníky, pastorky nebo vytahaný řetěz. To vše je však fungl nové, problém je tedy nejspíš v ořechu. Již jednou byl ten zadní Cerit mírném osprchování kola po závodě wapkou na reklamaci kvůli stejnému problému. Po opravě (či výměně, už přesně nevím) to chvíli nedělalo, ale teď zas. Proto má otázka zní, co včíl? První a pravděpodobně nejlevnější řešení je nechat vyměnit ořech, jenže otázka zní, jestli se to ještě vyplatí, když ty náby už jsou poměrně hodně staré, mají už taky solidně nalítáno a ten problém s ořechem se opakuje. Vzhledem k výše zmíněným parametrům zadního kola mě napadlo, že místo nevzhledného, jetého Mavica a staré nespolehlivé náby koupím něco jiného. Když jen zadní kolo, tak náplet (jinak mi asi zadní samostatně nikdo neprodá). Díval jsem se na netbike.cz, jenže vím po dlouhé absenci o těch nábách a ráfcích prd, tak potřebuju poradit. Chtěl bych, aby zadní kolo bylo alespoň v obdobné kvalitě a tuhosti jako doposud – samozřejmě s funkčním ořechem. Jak jsem řekl na začátku, k ježdění se vracím, takže nějakou dobu potrvá, než zase začnu „prasit jako za mlada“, ale tyhle kola by měly snést i tvrdší zacházení v budoucnu (Allmountain/případně Enduro když se nechám unést). Rozhoduji se tedy mezi: výměnou ořechu a ponecháním původního kola, koupi zadního kola buď na DT Swiss 370. popř. nějakém levnějším Novatecu viz. předmět a poslední možností je koupě mě vcelku sympatického zapleteného kompletu Fulcrum RM 5. Ten je za velmi slušné peníze, ale mám obavu z vlastností (již jsem tady četl diskuze o těchhle kolech, reakce pozitivní, mírné problémy s vůlí, spíš mě zajímají ale ve srovnání s uváděnými náplety). Cenu bych udržel rád co nejníž, žádné Hope 2 Pro si v současné době nemůžu dovolit, jedná se mi o řešení do 5kKč. Ještě jedna věc, mám vzít Centr Lock nebo 6 děr? Teď mám stařičké Magury Julie s kotoučem na 6 děr, ale plánuju co nejdřív přejít na něco co to ubrzdí i se mnou, takže se mi jedná o budoucí kompatibilitu, tzn. co je trend? Centr Lock? A aby toho nebylo málo, tak vše potřebuju mít vyřešeno nejpozději do 14 dnů, kdy odjíždím na dovolenou na kolech na Slovensko;). Všem co se dočetli až sem se omlouvám za tak rozvleklý mail a děkuju předem za rady. S pozdravem Del