poradí zkušený,jaké nože,sadu do kuchyně?
cenovka cca 5k.
žádné designové sračky,ale funkční kvalitní nástroje.
klidně přihoďte i nějaké rendlíky…titan,keramika.
poradí zkušený,jaké nože,sadu do kuchyně?
cenovka cca 5k.
žádné designové sračky,ale funkční kvalitní nástroje.
klidně přihoďte i nějaké rendlíky…titan,keramika.
Kolega v práci zastává názor, že stejně jako neprofi kuchař si vystačíš s 1–2 noži … takže prý si mám pořídit Japonské … ty se Ti do rozpočtu vejdou a v podstatě Ti vydrží celý život, ani to asi brousit nebudeš …
Na druhou stranu, já jsem špatný vzorek populace – používáme doma jden nůž z 90% případů na vše, nikdy se nebrousil, je to tupý jako prase a normálně s tím fungujeme :) (proto věřím tomu, že ten „Japanese knife“ bude „vždy“ ostrý).
poslušně hlásím, že já jsem na tom nemlich stejně
Tak nevím, píšeš kvalitní nástroje a pak zmíníš keramiku nebo titan :)
Já mám třeba v merku tuhle ocelovou pánev:
http://www.gastro-cukar.cz/…-28cm-i3641/
A co se nožů týká, určitě nějakýho kvalitní šéfkuchaře dělníka:
(velikost dle libosti)
http://www.noze-nuz.com/almar/AMUC6.php
http://www.noze-nuz.com/almar/AMUC7.php
http://www.noze-nuz.com/almar/AMUC8.php
Záleží jak a co vaříš, jestli potřebuješ nějaký špecielní dělníky jako třeba filetovací, vykošťovací, bourací… :) Základ je ovšem jasnej.
keramika,titan bylo myšleno na hrnce.nože samozřejmě ocel…
Záleží jak a co vaříš…
tak z 99% vařím ocel:-D
doma vaří žena,já se seru jen do rožnění.
:)
Nože Mora Frost. Keramická pánev Vitapan a hrnce Home profi Tescoma.
A nebo Burgvogel kované. Made in Germany.
jo tak to vypadá hodně dobře.díky:-)
Wusthof
Souhlas, z této řady mám doma už 7 kousků a velká spokojenost. http://www.wusthof.com/…cze/wlang-2/ http://www.nuz.cz/…olingen.html
7× Wusthof, 2× Pok, 1× Vnox…myslím, že ještě nejsem u konce, Japonsko láká :-)
Tady kdyžtak pro inspiraci moje sbírka. Chybí tam ještě právě ten Al Mar a řeznická sekera :-D
http://www.dropbox.com/…C3%ADrka.jpg
Almar je zase tu:
hmm,pěkná sbírka:-)
použil bych s toho tak tři kudly…
Jo přesně tak to mám :) Pravidelně tak 3 nože a pak jeden plechovej (ne)nůž na loupání cibule od Fiskars.
já jsem třeba ulítlý na švýcarské výrobky – Victorinox, po pár kapesních kudlách jsem si koupil i pět nožů včetně škrabky na brambory za 2ooo,– i s poštou a já i přítelka si teď chrochtáme nejen během konzumace ale i při přípravě :)
Malý výcuc:
Nůž na chleba 21cm
Kuchařský nůž 19cm
Nůž na zeleninu
Škrabka oboustranná
Vykošťovací nůž 15cm
Nůž na zeleninu
plus jeden zubatý výroční na zeleninu, který jsem měl pár let v poličce na výstavce
a samozřejmě kombinovaný otvírák :)
Ostré jak břitvy, drží ostří i zpracovaní precizní, za ty prachy…
po použití blesku vypadají docela upatlaně, ale jsou to jen vodní skvrny, které po dalším umytí a vysušení zmizí. Po umytí je ideální je hned otřít suchým, což moje nedělá. Jen je nacpe do odkapávače mezi příbory, grr, rezavá blondýna :)
Promiň, ale za mě jsou ty levnější Viktorinoxy ve srovnání s Wusthofem Classic docela bláto. Jeden jsem si koupil kdysi za cca 700,– s dřevěnou rukovětí a dost zklamání.
za tu cenu tomu i věřím :)
Na denní používání pro obyčejné smrtelníky ale docela přepych, když tak sleduji, co konzumujeme…
Každému to, na co má
Tak víš jak, nejdřív nože od Poka, po letech ten Vnox a pak jsem si koupil prvního Wusthoffa, no a bylo vymalováno. Dokupuju je po kusech postupně již několik let, ostatně na fotce je vidět různý stupeň opotřebení. Koneckonců, já už ani jinou možnost nemám, manželku jsem si dokonale zmlsal :-))
Pokud by někdo sháněl dobrý poměr cena-výkon low-end kategorii, tak proti běžné produkci typu Tescoma a spol se mi osvědčily kuchyňské nože Victorinox. Používám denně na takové to malé krájení maso/zalenina/pečivo/salám/sýry když si dělám jídlo nebo vařím do práce oběd a jsou ostré a dlouho vydrží…
souhlas :)
+1
Poměr cena/výkon je u Victorinoxu skvělej. Ve Státech se prodávají pod jménem Forschner, a jsou synonymem pracanta pro použití v gastro. Ano, jsou i lepší nože, ale tyhle bohatě stačí :) U nás kvalitativně odpovídají nože od Poka. (BTW taky mám jednoho Japonce, ale to spíš pro potěšení, než že bych byl s Victorinoxem nespokojenej).
používám : http://www.noze-nuz.com/…/santoku.php a fallkniven
kámoš má tohle http://www.noze-nuz.com/dick/719495.php a taky velká spokojenost . Podle mě stačí 3 nože velký sanoku, malý a filetovací + sekáček
Ten tvůj hiromoto santoku jsem měl,dokonce dva a byly to moje nejhorší nože co jsem kdy měl.Cokoliv od Vietnamců je lepší než tohle!
A pak si koupil profi nářadí z LIdlu :-D
Ne,nože od Tescomy a na domácí potřeby spokojenost :)
A teď suď :D !
Nesoudím, oceňuji, jak jsi skromný .-)
A v cem spociva tvoje nespokojenost?
Ohledně čeho? Toho Japonce?
Ano.
Začnu ručkou,špatně se drží,nemá oporu v ruce a lezou z ní vlákna.
Čepel,respektive ostří,pokud se o něj pečlivě nestaráš,tzn., po použití opláchnout ve vlažné vodě a nakonzervovat třeba olivovým olejem tak hned orezne a chytí patinu.
A „neutřeš“ s ním ani česnek se solí aniž by jsi ho neohnul mezi ručkou a čepelí.
Nevím jak ostatní,ale já očekávám od nože čistotu,funkčnost a nenáročnost.
Tohle co prodávají a zároveň rádoby testují na výše zmiňovaném serveru mi nepřijde fér a proto tvrdím,že podřadné nože od Tescomy pro domácí použití jsou stokrát lepší.Bavíme se v cenové hladině několik stokorun za nůž,aby si to někdo nyvykládal špatně :)
Diky, to jsem chtel slyset.
Chtel jsem ho koupit, ale toto me utvrdilo, ze do spolecne domacnosti s zenskou se toto nehodi. Poridim klasicky nerez a bude klid.
Teď nebudu obhajovat tenhle konkrétní nůž. Pokud si ale někdo pořídí nůž z uhlíkovky, tak s pravidelnou údržbou prostě počítat MUSÍ. Je za to odměněn vlastnostmi, které mu nerezové oceli nedají.Prostě uhlíkovka není pro každého. Krásně je tohle vidět v diskusích o nožích Opinel, dělají se v obou verzích a ty bitvy mezi přívrženci té či oné připomínají zdejší 26 kontra 29.
Opinel mam uhlikovy, ale ten pouzivam pouze sam, zenske do rukou neprijde, takze se o nej nalezite postaram.
A tak to ma byt, tak je to spravne. :-)
no nevím co kdo má doma za ženský,moje tyhle věci chápe:-D
Tak to mas dobry, ta moje nuz svihne do drezu, je schopna rezat zeleninu na taliri atd. To mi pak vstavaji vlasy hruzou, ale proste staryho psa novym kouskum nenaucis.
starýho psa ne a proto mám mladou ženu;-)
brrr,nožem na talíři…představím si to a mám na zádech kartáč:-D
Hele, já už svojí o dost mladší ženu základům naučil (ono taky, kdyby mi šlehla Wusthofy do myčky…), přesto bych nůž z uhlíkovky primárně pro ženskou (ani mojí) nekoupil, nevidím pro to koneckonců ani žádný důvod.
Zajímavé z mého vlákna nelezou, jednou za rok ošetřím dřevo šelakem. Proč si kupuješ uhlíkovku, když se neumíš o nůž starat? Mě patina nevadí, za to ocením dobré držení ostří(úplně jinde než bláta ze 440A) a snadnou brousitelnost. Jen pro porovnání jsem nafotil prohnutí čepele u tescomy a santoku při stejné síle. jinak tření česneku santokem je asi jako filetování sekáčkem. Naopak bych tenhle nůž doporučil, ale jen tomu, kdo nůž omyje a nehodí ho do dřezu mezi talíře.
Omlouvám se,už se to nestane.
Jinak od kuchyňského nože očekávám,že ho použiju na přípravu pokrmu a do toho patří ono zmiňované utření česneku,pokud se mi ohne do pravého úhlu při bočním tlaku tak na co takový nůž?Opravdu nebudu mít na každej kuchyňskej úkon jiný nůž.Filetovací samozřejmě ano,bez toho to nejde.
Jinak zrovna tento nůž mi přišel s ohnutou špičkou do vrtule tak to asi svědčí o kvalitě tohoto zboží.Věřím,že od jiného výrobce budou lepší,ale tento fakt už ne.
Je to jen můj názor a nikomu ho nenutím,já jen ,že se Vilém ptal tak jsem mu vylíčil svoje poznatky a hádat se tady rozhodně nehodlám :D
Hádat se nechci, ale pokud přišel vadný kus měl jsi řešit reklamaci a né ho hanit. Nevím jak hodně bych musel zatlačit aby se ohnul o 90 to by spíš dávno praskl. Tlak který jsem vyfotil na fotce na utření česneku stačí a žádné velké prohnutí nevidím. O nože se zajímám(ZT, leatherman, kabar, ese,…), pár jsem jich vyrobil(elmax, RWL-34, D2, …) takže trochu ponětí o materiálech a kvalitě mám a tenhle nůž za ty prachy rozhodně není špatná koupě.
Nůž se ohnul v místě kde končí ručka a začíná čepel,tam je slabé místo.
Nože mám taky hodně rád,hlavně ruční výrobu a proto takové v podstatě umělce hodně uznávám a respektuju.Super práci z mého pohledu dělá Black a jeho práci na knifu pravidelně sleduju.
A tenhle nůž mě prostě nepřesvědčil a za ty peníze si umím představit něco jiného.
Beru i Tvůj názor a taky ho respektuju a je fakt,že na nože jsem prase.Můj pohled na nůž je takovej,že to musí být pracant s minimální ůdržbou a tahle uhlíkovka je holt náročná a nic pro mě.
Tak bych ho reklamoval, můj se fakt naohýbá, mám ho tak 3–4 roky je to nejpoužívanější nůž v kuchyni. Osobně zase spíš trochu tíhnu k uhlíkovce. Jdou brousit(třeba RWL-34 na 62hrc v lese fakt jen tak nenabrousíš), přitom drží ostří a jsou houževnaté. Byly doby kdy jsem měl nože defakto jen od nožířů(mat, fearfactory, ukamcebedy,..), ale časem jsem vytříbil pár co opravdu používám a nakonec zbyly skoro samé seriovky. Ono black-knives jsou taky skoro seriovka:)
teď jsem na vánoce řešil trochu lepší nože ale pořád za rozumnou cenu, zkusil jsem nože wasabi v délkách 15 a 10 cm a jsou to moc pěkné, lehké a tuhé nože. O větším zatím neuvažuju, ale v téhle řadě je jich celkem dost, myslím že se prodává i sada. Ocel má 58HRC, jsou broušené dost jedovatě, asi bude lepší je častěji udržovat ostré. Na to jsem koupil brousek co drží ostří a je to ideál na udržování ostrých nožů, párkrát nůž protáhneš a je zase parádně ostrý, a nekurvíš úhel brusu takže to zvládne každý a rychle. Zatím spokojenost :)
Pořád jsem si říkal, že tomuto geniálnímu shrnutí průměrného B-F usera něco chybí – krájení housek noži, proti nimž jsou katany od Hattori Hanza dětskými rybičkami :-)))
Velmi dobrý!
Jestli chceš opravdu kvalitu, tak Zwilling. Dělají různé řady, ale i ta základní přesahuje všechny ostatní a jsou na celý život. Používá je mimo jiné taky Pohlreich a 99% top kuchařů. Pak leda opravdu japonské, ale to už se bavíme o desetitisících, ne ty pseudo japan …
díky,nejen tobě,za doporučení.
sice trochu přes limit,ale tak už to u mě bývá;-)vybráno totok
Správná volba, kdybys byl z Brna, tak v jednom retro obchodě jsem je viděl za cca třetinu …
Tak sorry, to byla jiná sada, tahle je obsáhlejší …
To je nejaky vetesnictvi, nebo co? Ze bych se tam stavil:)
Cimrman Masarykova
Diky.
Mě by bylo líto kupovat si fajnovej nůž s plastovou rukojetí (teda vypadá to na nějaký plast). To už pak zbývá jen značkové plastové „prkýnko“ :-)
Spousta jiných nožů je na celý život (i ty moje ze sbírky :) ). Ne jen Zwilling. Značka je kolikrát jen otázka preference a mnohdy je to jen důvod vyšší ceny. Nevím proč, ale zavrhuji třeba Victorinox… těžká tuctovka ale kvalita dávno není taková, jako bývala. Něco jako Fiskars. Kdo chce kvalitní sekeru, tak patrně sáhne po něčem pořádným – GRANSFORS BRUKS nebo Wetterlings. Tedy nářadí z klasických materiálů.
Pro mě je nutnost mít rukojeť z přírodního materiálu v kombinaci s kvalitní ocelí a dobré ergonomie. Ikdyž to znamená trocha více péče a lněného oleje při ruce, ale prostě ta patina. Ale neříkám, že ropa není přírodní materiál :)
nj, ale třeba my, co vyrostli za éry MacGyvera nic jiného nechceme :)
S tou kvalitou u Victorinoxů jsi si jistej? Teda pokud se bavíme o kuchařských nožích. Viz výše zmiňovaný test
Však jsem psal Nevím proč, ale zavrhuji třeba Victorinox :) Tak přece asi dokážou udělat i kvalitní nůž. Možná jsem to podvědomě hodnotil podle jejich outdoorovejch nožů nižší cenový kategorie. Ty mě prostě neoslovují a přehluší všechno dobré, co v současné době vyrábí. Budu to muset omrknout, abych příště neplácal takový kraviny.
Já budu kupovat tady odsud :
je to ruční česká výroba starého pána který to dělá celý život, cena krásná, „obyčejné“ kvalitní nože.
Jak samozřejmě japonské.
Mám 4 kousky JCK z VG10 a naprostá spokojenost. Kupoval jsem je zde, je to skvělý seriózní obchod. Žádné kopie, fakt kvalita.
co říkáte tomuhle ? http://www.ikea.com/…ts/90131068/
Těžko hodnotit, když neznáme typ ocele… na pohled použitelné.
Kvalitní Damascen za 1300? to těžko…
podle me to bude jenom namalovany, uz i takove jsem videl :)
Pokud si dobře pamatuju, tak by tam měla být ocel VG-10. Což je velmi slušné! Ale mizerná rukojeť, resp. spoj dřevo-kov nebyl hladký a celkově mi to do ruky nesedlo.
Ani tý VG 1O nevěřím, pohledej, kolik nože z tohohle matroše běžně stojí.
Už si nepamatuju kde, ale někde na americkým foru se to probíralo a snad to ta VG-10 opravdu je.
A co třeba http://www.black-knives.com/?
no taková mačeta je v kuchyní k nezaplacení:-D
Když Tě třeba paní vytočí, je to rychlejší než řezat nožem! Neber to vážně. Je to Blackova ruční moravská výroba. Taky budu muset něco pořádného koupit. Nejblíž mám Tescomu, tak se stavím nakouknout.
nejak jsem se ustalil na KDS Sedlcany. Zjistil jsem, ze na nozi (pokud to neni vyslovene blato) je nejdulezitejsi brouseni. Kazdy nuz se musi brousit. Ostry nuz je ten, se kterym se muzu oholit. Brousim brousky od tohoto pana http://www.vmp.cz/…acek-st.html
Noze mam cca tak 15 let stare, brousim kazdy mesic a ostri nemizi. Takze nevymyslej blbosti :-)
Když o něm pořad v TV, ptali se jeho ženy, jak má ostré nože a kdo je brousí. Ona odpověděla, že je má tupé s kdyby si je nenabrousila sama, nic s nimi neuřeže. Jinak z vedlejší vesnice pochází Pepa Sax.
Pánové co říkáte na tyhle brousky a jaký byste doporučili. Určitě nějakej plochej klasickej s co nejjemnější hrubostí. Ale chci se zeptat, jestli má smysl i vocílka anebo postačí má Frosts, která je teda dost ostrá (dá-li se to tak označit).
Mam od nej koupenou sadu brousku a za ty prachy je to naprosta parada.
Nejradsi obtahuju na takovem primitivnim vecku, do ktereho se zasadi keramicke tycinky pod ruznyma uhlama. Je to rychly, jednoduchy, bezpecny.
MORA
super ocel
na nic si nehrajou
drici za malo penez
MORA
super ocel
na nic si nehrajou
drici za malo penez
Dneska mi přišlo nějaké to brusivo :) Díky Honzovi!
Myslim, ze budes spokojen.
Zatím velké zklamání, ale spíš to bude mýma rukama. Je to ale zvláštní… na kamenných + břidle po dědovi nabrousím za 15 minut, že holí a dokonce i drží ostří. Na tomhle jsem se piplal s dvěma nožema dvě hodiny a nakonec jsem to vzdal dřív než bych něco rozbil (trochu nerváček) :)
Je na to nějaký tajný grif?
to bílé je keramika?
toho mám v práci plný krabice(podložka sváru) a na tom fakt nejde nabrousit kudla.zlatej brousek na kosu:-D
To by snad měl být Al2O3 ni? Různé zrnitosti. Teda běžné brousky.
Je to umělý korund… viz popis produktu: „ušlechtilý bílý umělý korund, který vznikl ze slinuté směsi oxidu hlinitého, oxidu zirkonia a oxidu křemičitého, vypálené v peci při teplotě převyšující 1600°C…“
Něco málo jsem načetl, jak vlastně brousit a zítra zkusím znovu :) Bude to chtít trochu jiný přístup než na klasiku. Ale fungovat to musí. Jen si tak říkám, proč jsem to vlastně kupoval. Doufám, že to jednou docením.
hmm,ale stejně to vypadá jako keramika:-D
Tak do toho kousni, mělo by to být tvrdší :-)
ja bych řekl,že to jen jinak nazvali,aby si víc vydělali.
Jako osvědčený grif doporučuji kupovat osvědčené brusné kameny a zapomenout na rady nějakých samurajů z horní-dolní
Zajimavy, ze tech samuraju z horni dolni je takova spousta zrovna na knife.cz.
Čti níže, pak ti vše přijde pochopitelné :)
člověk by neřekl, že se dá koupit nůž za tolik peněz … :)
máme doma nože 20 let staré od pána, co je odfušoval z kvalitní oceli v práci :)) na ty bych nedal dopustit. škoda že nemá člověk takové kontakty .-D
Umíš nože brousit a přetahovat na ocílce?Pokud neumíš protahovat na ocílce tak investuj do protahovací ocílky a nože Victorinox které si nechávej brousit u nějakého profíka.
Ty ocílky něco stojí ale jsou na celý život,nože se holt musí brousit a obměňovat,nevěř na věčně ostré nože a podobné píčoviny.neexistuje nůž k na kterém při používání nevznikne mikroskopické roztřepení ostří které se právě regeneruje obtažením na ocílce
Tohle mi zrovna přijde dost samurajský…
Jo, to vypadá dost divoce. Pokud není člověk úplně levej, tak s kombinací hladké ocílky a Spyderco Sharpmaker není problém udržovat nože ostré i doma.
Zrovna takoveto reseni, jen v jinem podani mam od toho cloveka, s kterym neni MirosPikos spokojen a jsem naopak spokojen velmi. Stejne tak i se zbytkem jeho produkce.
S člověkem spokojen jsem. Nejsem spokojen se svýma rukama nad kterýma jsem výše pochyboval. Ale už se to lepší ;) Já jen abych to uvedl na pravou míru.
Tj. jak to clovek nema v rukach, tak je sebelepsi brousek na nic.
Na toto mam klemu od Lansky, voditka a brousky od toho cos kupoval a i kdyz to neni uplne ideal (na hlohem ostri musim na nekolikrat posouvat), tak na prvotni nabrouseni dobry. Potom uz pouze obtahuju na drevenem krabiku s vsunutyma brusnyma tycinkama, od tehoz vyrobce jako zbytek brousku. Je tam na vyber myslim mezi ctyrma uhlama. Standardne to brousim a obtahuju na uhel 20st. na tycinkach s gridem B. Po par tazich krasne holi, coz mi na to moje pižlání staci.
Vůbec to nemusí být rukama ale trh je zaplněn kde čím z „japonska“ co samurajové z knife.cz doporučují.Řezničinu jsem profesně pověsil na hřebík a teď dělám s chlapem co ujel na nožířství a ten dotáhnul na ukázku hromadu brousku co koupil na doporučení z knife.cz a můžu říct že větší píčárny jsem neviděl.Taky s tím nemoh nabrousit a já taky ne.Já vystačil 18 let s jedním typem kamenu(když jsem se začal učit stál 8Kčs na posledy jsem ho kupoval za 180 Kč.:-(.A tak jsem si koupil pro zkoušku diamantové brousky,takové plechové plátky z lídlu.bohužel byla to sada s různou zrnitosti a já používal jen jeden.byl jsem hodně překvapený kolik muziky za málo peněz to udělalo.jenže ten „diamantový písek“ se na okraji už vyšolichal až na nosný plech a budu muset ten okraj asi odbrousit. Já probrousím i brusný kámen tak za jeden rok.Ale ty diamantové brousky doporučuji,bohužel zrnitost byla napsaná na blistru ne vyznačená na brousku.
I ten nejjemnejsi grid na Lidlovskem brousku je dost hruby. Ale jinak za ty prachy dobry.
To je, ty 2 jsou tak na sekeru a tím nejemnějším brousím zničené nože. Na nějaké KDS bych to doma použil, ale brát s tím VG-10 za 5tis…
Ty hrubsi jsem uspesne pouzival pri oblkladani koupelny a kuchyne na srazeni hran na obkladacek po uriznuti:) Taky na srazeni hran na skle a zrcadlech to neni spatny.
Opráším téma. Když už se na BF probírají zavíráky. Co tyhle do kuchyně pro profíka kuchaře ? https://dellinger.cz/…5880322.html
VG-10 je výborná ocel. Ale dellinger mě nic neříká. Zkusil bych hledat informace jinde. Knife.cz nebo na FB skupinách tomu věnovaných. Je tam dost lidí kteří dobře poradí. Lidi co ty nože ostří nebo spravují zfušovaný pokusy o ostření. Tady, vzhledem k tomu, co tu vidím za nože, snad raději zůstat u těch kol :)
Tady si nic nevybereš? http://www.noze-nuz.com/…ske_noze.php
Zrovna z noze-nuz mam santoku a gyuto a jsou uplne v pohode. Jen se nesmej davat do mycky, ale to snad nedava nikdo trochu lepsi kuchynske noze.
Čistě akademicky, do myčky se nesmí dávat jen nože s dřevěnou střenkou nebo nevyrobené z nerezu, nebo to má i nějaký jiný důvod?
Spíš se ptej, jakej smysl má dávat nůž do myčky. Nůž patří do ruky nebo do stojanu, v ideálním případě. Po použití otřeš, než špína zaschne.
Já jen doufal, že se dozvim, co těm nožům v myčce tak ubližuje.
Myčka ničí rukojeti – jak dřevo, tak plast, osobní zkušenost s plastem, dřevo dá do myčky jenom naprostý ignorant.
Co to udělá s ostřím nevím, ale nedivil bych se, kdyby se tupilo.
Myčka popouští ocel, takže ostří měkne.
Jak prosím funguje popouštění oceli v myčce?
To bude něco jako kalená ve vakuu a pak zmražená. Popuštěná v myčce.
Nechte toho. Mam krece v brise :-D
Když 2 hodiny zahříváš ocel párou?
Normálně se popouští ocel v troubě na 200 stupňů.
Ne, tohle v myčce určitě nefunguje. Mimo jiné v myčce nejsou teploty obvykle vyšší než 80°C.
Můžeš mi to nějak podložit?
protože mě to tvrdili výrobci nožů, kteří těch nožů udělali stovky, já jich vyrobil jenom pár.
Jinak v teplé vodě je koroze rychlejší, působí chemie co se do myčky dává + ještě navíc se nůž otírá o další tvrdé předměty
V mycce jde hlavne o tu chemii. Teplota zavisi na druhu mycky a nataveni cyklu. Kdyby bylo jen 80 stupnu, tak bude nadobi mokre.
Resili jsme to kdysi pri zavedeni 3D bryli do kin s vyrobcema profi mycek, jak nastavit cyklus, mnozstvi oplachu atd tak, aby se bryle umyly, neposkrabalo se sklo a po vyndani nezustavi zaschle kapky na skle.
Já měl za to, že je v myčce větší teplota. Moje chyba
Myčka svoji teplotou nic netupí, tupí se to tím, že je to hozené v košíku a mlátí se to o různé věci a mechanicky se poškodí ostří.
Tohle se sáhodlouze řešilo na knife.cz, kde jeden z uživatelů + nozíř + povláním materiálový inženýri dělal sérii laboratorních testů, kdy ani ponechání nože v hrnci s vroucí vodou nemělo žádný vliv na kvalitu (tvrdost) čepele, Ověřováno testy tvrdosti a kontrolou ostří pod mikroskopem a dalšími metodami.
Mělo to dopad pouze na rychlejší vznik rzi.což je ale jiná věc.
Podložit? Jsem strojař, takže vím, že popouštěcí teplota, která ovlivní tvrdost materiálu se pohybuje až na 125°C. Popouštění s teplotou 100°C se používá na stabilizaci a vyrovnání struktury u výrobků, které mají být rozměrově stabilní. Třeba hodně přesná a tvrdá měřidla. Takové popouštění, ale trvá několik desítek hodin a pokles tvrdosti je opravdu téměř nulový. Tolik strojařina. Netvrdím, že v myčce ostří nezměkne, ale přičítal bych to důvodům, které uvádí ostatní (oděr, chemie).
A já bych se zase ptal, proč míchat jídlo nožem, když si během pár sekund udělám měchačku z klacku :)
A proč se se ptáš mě? Jen jsem si dovolil upozornit na zmiňovaný člámek o vlivu vařící vody na čepele nožů. :-) Před časem jsem ho četl taky a docela mě to zaujalo.
No ale, přiznejme si, o tom kdo si co si kdo vyrobí to tady není. :-)
Reaguji na ten závěr, kde se ptá, zda si může zamíchat polévku na vandru nožem. Mě to prostě od začátku přijde jako nesmysl a všechno další je ztráta času :) Nožem se řeže, v horším případě seká nebo štípá (což je taky na pováženou a už jsem viděl hodně prasklých čepelí). Ale když není nazbyt, ok. Beru to. Ale vždycky když jsem měl něco v přírodě vařit, tak jsem si nějakou vařečku, míchátko (nazývejme to jakkoliv) udělal z klacku. Stejně je to i s tou myčkou. Taky nesmysl. Nůž použiju, otřu a schovám nebo odložím. To ženský to mají trochu jinak a pořád by člověk po nich uklízel nože nebo je dával tak, aby se o ně někdo neztranil. Obyčejně je skládají od odkapávače čepelí nahoru. Auuu :)
Článek o vaření žiletek mě hodně zaujal, nicméně pokud se bavíme o nožích, tak žiletky mi nepřijdou jako úplně dokonalý substituent opravdického nože. A protože čas mezi svátky je takové líné období, kdy má člověk čas na kraviny, kterými by se jindy nezabýval, tak jsem se rozhodl provést vlastní pokus a tím jednou provždy zodpovědět otázku, jak moc škodí nožům mytí v myčce. Věřím, že lidstvo časem přínos mé práce ocení.
Pokusný objekt: Nůž Berndorf Sandrik Santoku 17 cm, ocel X50CrMoV15, udávaná tvrdost HRC55+/-2. Máme ho 3 roky a pravidelně ho myjeme v myčce.
Metodika:
Nůž nejdřív nabrousit tak nejlíp jak to umím a pak ho postupně týrat řezáním, krájením, mytím v myčce i ručně se završením tortury povařením ve slané vodě a zároveň sledovat, jak se dané činnosti projeví na řezných schopnostech.
Pomůcky: Hranatý brousek se dvěma hrubostmi, plastové prkénko z Tesca, kus špeku, paprika, okurka (část mé dnešní snídaně), 80 tupých pastelek, myčka Siemens se šuplíkem na příbory, mikroskop Bresser z Lidlu a rendlík se slanou vodou na sporáku. Fotky jsem fotil kompaktem na stativu přes okulár mikroskopu.
Průběh pokusu:
Závěr:
Mytí v myčce nemá na čepel nože žádný negativní vliv. V průběhu pokusu jsem po mytí v myčce nezaznamenal žádné zhoršení řezných vlastností nože. Naopak nešetrné ruční mytí nevhodnými pomůckami může nůž otupit. Mytí nože v myčce se ale může negativně projevit na plastové střence, kdy může dojít k zašednutí povrchu anebo, po delším čase, i k popraskání – viz obr. 7 a 8. Pokud se tedy Váš oblíbený nůž dostane jednou za čas omylem do myčky, není třeba ho hned vyhazovat a objednávat nový, jeho vlastnosti zůstanou i po umytí nezměněny.
A na úplný závěr, všem, co to poctivě dočetli až do konce, přeji veselého zítřejšího Silvestra a úspěšný vstup do roku 2019 :-)
Ještě se omlouvám za posunuté číslování obrázků, úvodní tabulku jsem do nich nějak nezapočítal…
Odpovedel sis. Kvalitni kuchynske noze nebyvaj z „nerezu“, ale z uhlikate oceli a ta docela trpi, pokud ten nuz nechas dlouho lezet zajebanej. Navic si myslim, ze sul, co se do mycek pouziva fakt nuz tupi, ale podlozeny to nemam. Pak samozrejme drevo trpi a obecne co se dava do mycek za prostredky jsou celkem agresivni sracky. Ale ja se bavim o nozi rekneme kolem litru a vys. Kdyz tam das plastoveho nerezaka za 100, tak je to fuk.
šoupnu to pod tebe ;-)
Že kvalitní kuchyňské nože nebývají z nerezových ocelí je poněkud extrémní názor. Sůl se sice do zásobníku sype ve formě pevných krystalů, ale do myčky se dostává rozpuštěná, takže tam bych problém neviděl. Mycí prostředky do myček mají za úkol změkčovat a rozpouštět zbytky jídel, což jsou chemicky jiné sloučeniny než materiál čepelí nožů. Cena nemusí být vždy ukazatelem kvality. Máme několik nožů z oceli X50CrMoV15 (což je, jestli jsem to správně pochopil, taková standardní nožířská ocel), které stály doslova pár stokorun a které mě svými vlastnostmi velmi příjemně překvapily. Ze stejného typu oceli jsem našel na netu nože násobně dražší, které prodejci prezentují jako špičkové kuchařské nože, tak nevím.
Jmenovitě, máme 3 roky tento nůž . Používáme ho na všechno, vůbec ho nešetříme, já ho dávám zásadně do myčky a občas při tom diskutuji se ženou (která ho myje ručně), jestli to těm nožům škodí nebo ne. Dovolím si tvrdit, že na kvalitu ostří nemá umývání v myčce žádný negativní vliv. Na druhou stranu, dneska jsem si ho prohlížel a všiml jsem si v místě nýtů popraskané plastové střenky. Z tohoto bych obvinil právě myčku, resp. velké rozdíly teplot v průběhu mycího cyklu, kdy ve spojených materiálech s různou teplotní roztažností vzniká pnutí a ten slabší to pak při mnoha opakováních nemusí vydržet. Dalším spíše estetickým negativem je „zašedlý“ povrch střenky, který má asi na svědomí chemie, která vyplavuje pigmenty z plastu.
Já jsem lenoch, takže budu nože dál strkat do myčky. Rozumím ale tomu, když si někdo koupí do kuchyně nějaký hezký kousek, ke kterému má vztah a chce aby mu vydržel v původním stavu co nejdéle a proto ho myje ručně.
Myčka to popouští, takže se to tupí.
Tohle je kamarád, dlouholetý dobrý kuchař, co ví, jaký nůž kuchař opravdu potřebuje… http://www.proficook.cz/noze.php
Tak asi vyhraje tenhle obchod. Mladej si tam chodí pro oblečení,takže ideál,když si nože osahá,než kupovat po netu.
A máš s nimi osobní zkušenost ?
Ano mám 4 ks, hlavně mají optimální poměr cena výkon.
A dobrý? Dá se to srovnat třeba s Wusthofem?
No vzhledem k tomu že největší nůž stojí 770 Kč jsou myslím super
Ok, díky.
Poradite nejakou sadu do kuchyne? Aby to nebyl shit ale taky nepotrebuju nic extra.
Tohle je shit: http://www.noze-pok.cz/…-6ks-9867-2/ nebo staci.
Nebo vzit radsi treba tohle: http://www.noze-pok.cz/…-7ks-9851-2/
Nebo vzit radsi jednotlive noze?
Vim o tom prd, takze se na me nesesypte, dik :)
Starý pok vyráběl nože a ty jsou super. Tak se zeptej. A byly za rozumnou cenu.
http://www.pok.cz/ tady to je, ty vyrábí starý pán, syn má to nožířství z těch odkazů nad.
Vsak na poka odkazuje uz vyse, jen nema ve vyberu jejich noze.
Přečti si to, co jsem napsal ještě jednou…mimochodem od starého pána mám tři nože, co jsem od něj osobně koupil na výstavách. Jenže už je starý (1931), tak přestal na výstavy jezdit.
A ty Wüsthofy (jinou řadu) jsem zase kupoval od mladýho (odkaz výše).
JO, a jak s noži od strého pána, tak s těmi Wüsthofy jsem spokojenej.
Nepostrehl jsem, ze na strankach noze-pok.cz nejsou v nabidce noze Pok.
V pohodě, já o tomhle právě vím, tak jsem to raději napsal, aby nebyly zmatky :-)
POK teda uz nejsou a ta vyssi rada Wusthofu je teda uz ok? Nebo se da za ty love poridit neco jeste lepsiho?
Nejaky Wusthofy ma mama a ty noze se ohybaji, jak je cepel tenka, dost shit IMHO.
Tak znova… to, že jsem napsal, že starý pán už nejezdí na výstavy neznamená, že nevyrábí a neprodává …
vybrat si můžeš TADY http://www.pok.cz/
jo, a jeho nože jsou z těch masivnějších a kvalita v pohodě.
Jinak k Wüsthofu mám na začátku tohohle vlákna pár postů i s fotkou. Mám zkušenosti jen s kovanou sadou Classsic, jsou pružnější, ale žena je miluje. Kámoš koupil ženě sadu těch nekovanejch Gourmetů a jeho žena je taky spokojená…aaaa vo tom to je. Analogický je to u Zwillingu
Od Poka mám jeden nůž, za ty prachy asi ok, ale ocel je hodně měkká a čepel je zbytečně tlustá, hlavně nad fazetou, takže např. do tvrdé zeleniny se mu moc nechce.
Měkkou ocel nemůžu potvrdit, ano, čepele jsou silnější, než u Solingenských nožů, někdo to tak má rád, jsou docela pádné a někdy to i využiju. Výbrus je spíš konvex, a to je asi ten problém, který cítíš, řeže to prostě trochu jinak, než tenký plochý výbrus. Ale máš pravdu, plánuju to taky přebrousit, částečně už jsem to udělal. Jo, a na tvrdou zeleninu, na kterou mi příjde Wusthof příliš pružný a tenký, teď používám nůž od Dohnalů s Elmaxu, i když na to není primárně určený, ale ten výbrus a materiál v kombinaci s mně dokonale padnoucí ručkou, to je fakt jiná liga. Fotka je nahoře v tomhle vlákně. Jinak Dohnalové a ještě několik našich nožířů dělají špičkové kuchyńáky. Ale to už se pohybujeme v jiných cenách, než které se tu probírají. I když prakticky se asi vyplatí jeden Dohnal za cenu „super sady“ kterou ani celou nevyužiješ. Za mně sady nebrat...
fotka byla v jiném vláknu…a Hokaido je důstojný soupeř :-)
Do kuchyně mi to moc vhodné nepřijde, ta záštita může překážet. Od Dohnalů mám si 4 nože, takže o jejich kvalitě nemusíme diskutovat.
Napsal jsem…i když na to není primárně určený
a už jsem sem dal i jejich „pravé "kuchyňáky“.
4 kousky? zatím Ti jen závidím, ale není všem dnům konec :-), jejich tvorba mně fakt bere, momentálně vybírám menšího bratříčka, tenhle má čepel cca 14 cm.
No a tady pár jejich skutečných kuchyňáků
Jojo, i jejich zavíráky, které dělají relativně krátce, jsou pěkné. Zaplatit ale kuchyňák (i jiný nůž) od Dohnala není finančně zrovna jednoduché. U Japonce získáš za rozumnou cenu výborné parametry. Blue Paper steel a její možnosti. https://m.youtube.com/watch?…
Souhlas, ale já zase takovej kuchyňka nejsem a žena na svoje Wüsthofy nedá dopustit, takže Japonci se zatím odkládají.
Jinak s těmi zavíráky se to má tak, nedělají je Petrové, ti se drží klasiky, ale mladý Michal. Už si na Knifu i oddělil svoje vlastní vlákno, aby se to nepletlo.
http://www.knife.cz/Default.aspx?…
A pokud by někoho zajímalo, o jaké oceli to Ondraj mluví..
S Dohnalama vím, sleduji jejich produkci dlouho, jezdím do Příbrami na výstavy a tak. S těma Japoncema je to tak, že dokud to člověk nevyzkouší, tak ten rozdíl nevidí. Pokud bys dal manželce nějaký do ruky, už by ty ostatní nechtěla používat. Zrovna u ženský to má velký přínos. Nůž je perfektně ostrý, lehký a žena nepotřebuje vynaložit větší sílu na uříznutí, vlastně ten dobře vyvážený nůž jen vede.
Jo, o těch Japoncích žádná, ale mám i jiné koníčky… :-), ale je fakt, že žena už je vlastně připravená, jako hlavní nůž používá Santoku (viz foto na začátku tohoto vlákna).
Jinak ten nůž od Dohnalů jsem koupil právě v Příbrami, od jisté doby nekoupím nic, co si neosahám. Mám velkou pazouru a je dost nožířů, co vyrábějí spíš na běžnou ruku…
PS: Je mi jasný, že na Dohnaly jsi znalec, ale čtou to tu i jiní, tak aby byl pořádek :-)
Já jsem dlouho kuchyňáky bral hákem a strašně mě štvala údržba většiny nerezových sériovek, kde člověk často sestavoval ostří od základu a dobrý výsledek byl na relativně krátkou dobu. Nebavilo mě se o ně starat.
Já si hodně zvyknul na ocílku, prodlužuje to cykly mezi broušením a na „japonce“ to prý není to pravý ořechový.
Ale přemýšlím o tomhle, což by leccos vyřešilo, a nejen u kuchyňáků…;
Sadu KMFS mám. Na kvalitní ocel je to super, vyrobí to super fazetu a ostří. Na kuchyňáky na to ale zapomeň. Většina kuchyňáků nemá ocel, kde by bylo možné využít potenciál sady, dále nože jsou příliš tenké tzn. pružné a také sada už není tolik ideální na úhly pro kuchyňské nože. Takže buď kameny vodní, nebo keramiku, případně diamant. nebo pak Tormek :). Cenově dostupný diamant jde většinou s uspokojivým výsledkem použít jen na hodně dobrou ocel.
Tak teď jsi mi rozkopal hračky :-) Já to tedy s těma kuchyňákama tušil, ale…
Tak holt zůstanu u kamenů, no. Tormek by se mi nevyplatil.
Nezacházím s nožema jako prase, batoning neprovozuju, na práci mám Mory......
Mám také jeden kuchyňský nůž cca 15 cm od p. Poka, není to špatný nůž a má krásnou švestkovou střenku, ale Mora i Eka jsou lepší.
Za sebe můžu doporučit Berndorf Sandrik, viz můj předsilvestrovský příspěvek výše: https://www.alza.cz/…18851044.htm#…
Mají stejné označení oceli jako ta dražší sada, co jsi odkazoval, a myslím, že i vzhledem k ceně stojí za vyzkoušení.
Potvrzuji, nedávno se mi dva kousky dostaly do ruky na nabroušení a opravdu to nebyla žádná „nočníkovka“. Za ty prachy dobrý až nadstandartní. Nevím už ale, co to bylo za řadu.
Po nožích Azza od Tescomy, které máme několik let, jsem pořídil japonské Kanetsune s uhlíkovým jádrem. Ty Azza mě dost zklamaly, ostří nevydrží dlouho, u některých praskají střenky, jsou poměrně těžké. Japonské nože fungují výborně, žena už jiné ani nepoužívá. Jediná daň je potřebná údržba. U těchto Kanetsune to ale neskončilo, pořídil jsem ještě japonské kované s ocelí blue paper steel, 63 HRC. Brousím až do 8000 grit. Tyto nože výborně a dlouho drží ostří, řezné schopnosti jsou ještě o level jinde. Kdo nevyzkouší asi neuvěří. Nože jsou lehké, obratné extrémně ostré. Paradoxně je časově jednodušší naostřit japonský nůž, než uspokojivě nabrousit třeba Azza. To výsledné ostří u japonských, které vydrží i dlouho, se ale opravdu nedá srovnat. Japonský nůž s uhlíkovým jádrem začíná na ceně cca 800 Kč, takže to také není nic nedostupného.
Jinak nože a broušení jsou mým koníčkem, takže mám zkušenosti s broušením i jiných dobrých ocelí, M390, ZDP189, S30V, D2 apod.
Tak sem taky hodim muj nejpouzivanejsi kuchynskej zabikuch :) jak jednou zkusis japonce neni cesty zpet :))
To je z VG10? Je to takové evropské pojetí ručky, ale hezký. Na čem brousíš? Tohle je můj japonec.
Jj VG10 a brousim klasika wet stone nic jineho snad nikdo nepouziva ne ?
Tak prihodim jeste „skrabku“ na zeleninu :)
Dobré zkušenosti mám ještě s těmito brousky http://www.knife.cz/Default.aspx?…
Jo ja taky :)
Brácha používá keramickou tyčku z topného tělesa.
Taky mám keramickou „ocílku“ od Jana 03, ale co vím, tak se dříve používaly i keramické válečky tuším z lamp z lokomotiv.
Tak škrabka je super, kde si ji kupoval? Taky mám ještě menší.
https://japanesechefsknife.com/
Nejcasteji nakupuju tady, do tydne doma a sem tam to projde bez cla :)
Tady by to taky mělo být bez cla, láká mě něco ze ZDP 189, 65–67 HRC. https://sharpedgeshop.com/…anese-knives
Uz si tam neco kupoval ? Slovinskej obchod kde se jsou ceny v jihoafrickych randalech je prinejmensim zvlastni :) ale ceny i nabidku maji zajimavou
Já ne, ale na knife je člověk, který tam kupoval bunku ZDP 189.
A co nože Tescoma Azza.
Za cenu te sady koupis 2–3 poradne noze a vic v kuchyni fakt nepotrebujes. Podle me sou to vyhozene penize
Strašný, vlastní zkušenost. :(
Já dostal jeden na vánoce,takovej celkem malej.Ani ho teda nebudu vybalovat a pošlu ho dál.
Nože s 55 HRC jsou podle mě k ničemu. Pořád se to bude muset brousit a nikdy to nebude pořádně ostré. A taky vypadají, že budou těžké.
tak ještě maj 54 edge plsaťáky :)
PS: jeden Royal mám doma a je v pohodě a líp vyváženej jak edge, kterých mám sadu… jak drží ostrost nemohu soudit, protože s noži pracuje i žena
To je ono. Azza jsem nabrousil, pracovala s nimi žena a za týden byly tupé jak nevím co, nedalo se s nimi pracovat. Teď má japonce, pracuje s nimi stejná žena a po týdnu nůž stále holí. Jestli někdo chce zkusit cenově rozumného japonce, tak doporučuji sendvič uhlíkovky v nerezu. Takové santoku Hiromoto vyjde na cca 800.
Pise tsm, ze ostri zcerna a celkove to zni jako dost srani, s tim ostrim.
Jak je to v praxi?
První fáze je, že na novém ostří se může objevit trochu liška, pokud nůž nechám ležet po krájení zeleniny apod. a neopláchnu. Druhá fáze je, že uhlíková část časem zčerná a tím funguje tato vrstva jako ochranná. Co se týká broušení, je to jednodušší a hlavně není třeba brousit tak často.
Pokud si chcete někdo udělat radost, tak teď jsou tyhle krasavci v inzerci…
Jsem zvědavý jaké budou tyto nože.Pokud jen o trochu lepší jak staré KDS(už jsou tak zhuntované že nabrousit nejdou,pokud to někdy šlo),tak budu spokojený.Náročný nejsem.
Proc s tim hnusnym potiskem?
Nevím,potisk mi nevadí když budou krájet.
Spíš jak potisk to pod silnou lupou vypadá na laser.
NO, asi tak…ta ocel je jakýsi ekvivalent 440A, takže žádný zázrak, moc horších ocelí se už nedělá. Držátka s něčeho, co značí Pakkawood a jeto obyčejný vrstvený dřevo, něco jako překližka a ta nápodoba (povrchovka) ala damašek…prostě jako celek celé naprosto nedůvěryhodné, přesně pro hejly, co to kupujou z čínskejch e-shopů :-))
JO a ty skutečně staré, socikové KDSky jsou stokrát lepší a nabrousit samozřejmě jdou, kor ve verzi frosthard. Neplést ovšem s nižšími řadami polistopadové doby jako třeba kdysi prodávali třeba v Makru, ty byly z nočníkové oceli.
Ty myslím, měli žluté, černé nebo oranžové plastové rukojeti.
Vem to na ocílku a po pár tazích jsi doma. Nebo to rovnou vem na kameny.
prosím o tip na nějakou cenově dostupnou sadu nožů vhodnou pročerstvého žáka střední hotelové školy, díky
Sada je kravina. Nejlíp koupit jeden kvalitní kousek a pak doplňovat. Nejkvalitnější nože jsou japonské ručně kované. Najdeš je tady: http://www.nipponshop.cz/…hynske-noze/. Dobrý se dá koupit už od cca 2300 a rozhodně je to kvalita. Jen je třeba se o nůž dobře starat, protože není nerezový a tím pádem se nesmí nechávat vlhký a neumytý.
Myslim, že už Roman 3D nějakej koupil :-D
Očividně se tady lidi vyznají, proto vaše téma s dovolením využiju. Nějaké rady při kupování pánve? Nechci kupovat nějaké za 500, které za rok vyhodím. Chtěl bych něco kvalitního, co není úplně lehké a nepřipéká se. Třeba jsem četl o téhle – na to, kolik stojí bych si ale chtěl být jistý, tak se radši ptám kde můžu.
Hele, zrovna pánev mám nějakou teflonku z Ikea za pár stovek a je super. Nelepí, nekroutí se, a to už jí pár let mám. Ale myslím, že je to hodně o péči. Měli jsme doma i dražší pánve s nějakým keramickým povrchem a ty šly do řiti hodně rychle. Ta z toho odkazu je opravdu dobrá, fakt se tomu nechce věřit. Otázka je, jestli to nezačali nějak ojebávat…
To ma byt pokus o propagaci nejakeho pochybneho shopu?
Jj, taky to tak na mě působí :-)
Se kvuli tomu registroval, tak asi reklama. Nechapu tenhle myslenkovej pochod :)
Co na tom nechapes, je to jeho zaměstnání.
To je nejaký fake eshop, ne?
No a proč myslíš, že by se jinak registroval na cyklistickém fóru s dotazem na pánev? :-)
…a jak se ty kurvy dovedeli ze mam cihelne?:)