Zdravím!
Jsem rekreační cyklista (o víkendu delší trasy, v týdnu v průměru každý druhý den kratší projížďky v okolí Hradce Králové), v záplavě kol na trhu se neorientuji, proto prosím o pomoc s výběrem. Měřím 186 cm a vážím 95 kg. Jezdím 50–60% asfalt (cyklostezky. rozbité silnice nižších tříd), zbytek šotolina, polní a lesní cesty. Žádné divoké sjezdy, traily apod., ani se na to nechystám. Terén…placka Hradec Králové a okolí, o víkendech pak nejčastěji Orlické hory. Pro mě naprosto vyhovující terén, např. v Krkonoších jsou na mě už příliš velké krpály. Mám rád svižnou jízdu po asfaltu, ale i v lehčím terénu. Preferuji krosové kolo kvůli pohodlnější geometrii, nevyhovuje mi příliš sportovní posed, proto mě MTB příliš neláká a myslím, že vzhledem k mým preferencím bych ho ani nevyužil. Gravel nechci určitě.
Ve výběru mám Author Codex 2020 a Meridu Crossway 500 2020. Obě kola mohu mít za cca 23.000,– Kč. U Meridy mi o trochu více vyhovuje geometrie, ale zásadní rozdíl to není. U Authora se mi líbí vyšší zdvih vidlice a použití širších plášťů, obecně mi přijde použitelnější v lehčím terénu. Co si obecně myslíte o změně konceptu krosových kol Author, která jsou od roku 2019 prezentována s větší zaměřením na terén? Má vidlice Authora proti Meridě nějaký smysl? Které z těchto kol byste volili? Případně, co jiného byste doporučili. Cena ideálně 20.000,– Kč, maximálně 25.000,– Kč.