Ahoj lidi!
Zvažuji po 10ti letech koupi nového crossového kola a rád bych vás oslovil jako komunitu praktických uživatelů. Chtěl bych předeslat, že dříve, než jsem založil tento thread jsem projel nedávnou historii diskuzí. Narazil jsem na pár podobných témat,
http://www.bike-forum.cz/…lem-15k.html
http://www.bike-forum.cz/…8-tisic.html
ze kterých jsem se dozvěděl pár zajímavých informací o vidlicích a co je to 29“ kolo, ale spíš mi nasadily brouky do hlavy.
Rád bych vás požádal o pomoc s výběrem. Nejedná se mi však o výběr konkrétního modelu kola. Chtěl bych se dopracovat jakési ucelené představy, které komponenty jsou pro cross podstatné, kterým značkám/modelům se raději vyhnout, které komponenty mají dobré provedení a které raději v téhle cenové kategorii nebrat. Zkrátka jde mi o obecné doporučení modelů součástí kola – něco jako ideální sestava za 20 tisíc.
Něco o mě:
Výška 178 cm, váha 72 kg. Jezdím cca 750 km/rok – převážně asfalt (70%), zbytek polní cesty, šotolina, lesem, výjimečně louka/pole. Kratší i delší vyjížďky (max. 80 km/den). Uvažuji o vícedenní turistice – nevím přesně kudy pojedu a co mě potká za terén/počasí. Vozím s sebou občas dost věcí (oblečení, jídlo/pití, nákupy…)
Mám teď:
• Author Compact Cross r.v. cca 2000, najeto cca 7000 km
• Pevný rám (pocitově hodně těžký, nevážil jsem, nejspíš ocel), pevná vidlice
• Řazení Shimano SiS (gripy ne páčky), kazeta 14/34 Megarange (7koleček), brzdy starší V – 2 lanka ke špalkům
• Blatníky, nosič zadní, brašny na zadní nosič, brašna na řídítka, přední/zadní světlo, cyklokomp.
Moje představa:
• Crossové kolo cca 13kg bez výbavy na dalších 10 let (váha není závazná, čím lehčí, tím líp), nosnost já (72 kg) + výbava a náklad (cca 10–15 kg) + rezerva kdybych přibral (cca 10 kg)
• Přední odpružení vzduch/olej uzamykání na řídítkách (s největší pravděpodobností SF7-NCX-E RL 700C nebo něco z NRX).
• Kotoučové brzdy – nejsem pevně rozhodnut, kotouče vnímám spíš jako budoucnost vývoje brzd a tíhnu k nim pocitově. Ty moje špalky po kaluži nebrzdí a šíleně kvílí
• Kazeta – 9ti kolečko (něco podobného jako teď – 11/32, 11/34)
• Řazení gripy, páčky mi přijdou těžkopádná, ale ještě je vyzkouším
• Pohodlné sedlo (na takových cca 100 km/denně), možná odpružené?
• Dokoupím blatníky a zadní nosič pro brašny, výhledově uvažuji i přední nosič
• Chtěl bych nachytat moudra, vybrat z lokálních prodejen nejvhodnější alternativu, jít do prodejny s představou, co je z komponent OK, co je zbytečné a co nebrat, a dohodnout se na případné výměně některých komponent na prodejně. Ověřil jsem si, že v prodejně moc člověku neporadí, spíš ho tlačí do dražších variant nebo všechno odkývou jako dobrá volba, že s tím nejsou problémy. Kolo si chci rozhodně vyzkoušet a nechat nejlépe v prodejně rovnou na sebe seřídit.
Otázky:
1. Na jaké součásti soustředit pozornost, které jsou zbytečné a u kterých je to jedno?
2. Jaký volit rám (které slitiny Al/výrobce, karbon?) s ohledem na možnosti poruch?
3. Kotoučovky z hlediska dlouhodobého užívaní, kombinace kotouče-vidlice, kterým se vyhnout, které brát všemi 10?
4. Vhodná výbava (Deora?), Hodně výrobců kombinuje, tak kterým komponentům se vyhnout obloukem a raději je nechat v prodejně rovnou vyměnit?
5. Nějaké vaše osobní zkušenosti nebo doporučení.